Wednesday, February 24, 2010

Disebalik tabir...

Yellowwww...!

Oklah..actually kali ni bukan la nk buka pekung di dada uoallss..tapi tak semuanya indah seperti yang diharapkan...(rsanya dah ulang byk kali nih!) Untuk kebaikan semua bride2 be yang lain...so,hari ni Amy citer sket tentang disebalik tabir,kejadian2 yang berlaku etc...ok?

Like everyone told me.."Amy tempat wedding u granddd!,meletops!"..ok yes..meletop..jgn sampai saya letopkan sudah..hahaha...Saya akui..Kampung Pengantin mmg tempat yang cantik sebelum ini..ramai yang cakap unik!tapi itu di Ampang..tidak di Setapak..sebab?Kawasan luarnya adalah terdiri dari tempat2 perindustrian..dan jalan yang tidak bertar menjadik punca kawasan ini tidak diketahui...even space parking sangat banyak dan besar.. :)


signboard yang baru saja siap akhir thn 2009...

Tempat cantik cuma kalau dimaintain lagi...mungkin lagi cantik..
Berbalik pada citer kawin saya...a week before wedding, owner mintak kami selesai kan bayaran..but saya mmg takkan byr habis dulu..sampai la settle majlis..tau2 saja..pasti akan ada yg tak kena..(b4 this saya penah dgr service Kg Pengantin teruk,tapi sengaja nk cuba) dan akhirnya sangkaan saya tepat..

A day b4 wedding, sedang kami sibuk mendeco, buat pelamin dan lain2..seorang pekerja KP (Kg Pengantin) yakni bangla, terkial2 memasang ribbon kerusi..which is mlm sebelum nya saya nampak kat hujung dewan, owner dan rakan2 berkumpul mengoyak (take note..dia koyak kain using his hand..bukan gunting dan jahit tepi) kain2 hijau untuk dijadikan ribbon kerusi... dan dlm hati "bukan hijau tu yang dia janjikan!"..so ok..masa dah suntuk..bukan masa ni saya kena cerewet itu ini..

Susunan meja...juga hanya indah khabar dari rupa..total tetamu yang akan hadir 900...dia ckp muat untuk letak meja for 10 di dalam...dan beberapa lagi di bawah khemah yang letaknya di luar..yakni jauh sedikit la untuk melihat kami bersanding...(tempat ni suppose untuk family2 yang bekerja pada mlm itew) tapi apabila one of our aunty notice that bahagian belakang dia letak table for 8 person...floor plan kami jadik lari..since kami dah set table untuk guest masing2...siap dengan nama dan table mana..sekarang sudah lari...paham tak?thats y, masa registration agak kelam kabut sedikit...

Even dia janji petang 13.02.10 tu dia akan tambah kerusi bagi jadik 10...tapi tidak..terpaksalah pakcik2 dan makcik2 Atim mengangkat all the meja and chairs...susun sendiri..bila di tanya, semuanya OK!when our Pak Teh asked "Hurry Up!" one of the pekerja said " U orang tua cakap baik2 sikit!" eh..hello!!ko paham bahasa inggeris ke tak?weh..even English aku tak power..tapi aku paham jek bila orang ckp Hurry UP...!mungkin dia ingat Pak Teh maki hamun dia in English..but as client...ko jangan biadap sangat ye vavi!(maap..saya mmg pantang kalau orang tak reti hormat keluarga saya!)

Cerita ini saya dpt tau selepas saya dtg balik ke KP, untuk di make up...hati saya sgt remuk!!oh ya..saya mmg menangis!sbb tak dapat nk lawan pekerja dia masa tu..sbb saya tak de..kalau tak pasti kena maki hamun free petang tu.. Bila suruh angkat meja, dia ckp "ini semua ramai2..boleh tolong.." inii lagi satu!! weh boss ko bayar family aku ke weh??nk soh angkat kerusi meja ni?jgn bangang sangat boleh tak??!!

Datang pulak sorang lagi bangla tadi..dengan bawak ribbon kerusi warna hijau petronas!!my green adalah soft green!! bukan hijau petronas,hijau apple mcm yang dia bg atau hijau pucuk pisang!!!jgn sampai aku bakar ngan minyak petronas kang!...terus saya mendapatkan Mak Teh, since Mak Teh ni tegas dan garang sket orangnya...lalu dia ckp kat bangla tu.."Tak payah pasang dah!!dah mcm2 color kat sini!!" Bangla berlalu dengan muka yang sedikit hampeh...

Kelihatan dari jauh Atim yang masih belum mandi..masa tu dah pukul 7pm...sibuk berbincang dengan En Syed..(owner KP) yang hanya boleh ckp "Ya,saya tahu.." see??apa jek dia boleh buat saat2 akhir...??thats y...bila kami call,u shud pick up your phone!! Bukan sampai kami kena sms "Call me back...URGENT!" okeh? pasal ni la business tak maju..serious talk..

Tapi pasal mintak bayaran 3-4 kali dia sms...ckp nk bayar duit ikan la apa laa..and im like..OMG!nk beli ikan pun ko tak de duit rolling kee??serious hancur...Better la bg we all handle KP kamu itew..harus untung berganda...dah la mintak time2 tu jugak nak!rasa nk lempang pun ada..tapi since kita dah janji then kita byr....

Vacuum pun satu hal...janji pagi2 sabtu nk clean up red carpet..stage and everything...tapi nan ado!!nasib MIL bawak vacuum...takot benda2 mcm ni terjadi...tak pasal2 bibik2 pulak kena bersihkan...dan lantas terbuang bunga2 rampai yang telah di bungkus elok dlm tuperware..(mmg sgt tragis kan??) Nasib saya punya cousin yang teliti orangnya..Bariah..dia yang monitor everything kat stage tu from A to Z! and last minute dia pergi petik semua bunga2 yang ada...untuk jadikan bunga rampai...sebab tu bunga renjis2 saya bercolor2...takde daun pandan pun..hehehe..tapi result, cantiksss...dan saya suka..syukur..

Makanan..cerita dari kakak saya...bila makanan dah surut...diorang sruh tambah...tapi jawapannya adalah " kita dah tambah kat meja depan!"..unta kan?orang kat belakang ni nak makan...takkan kena gi depan sekali nk amik makanan??ko sekolah kat mana weh? bila suruh refill makanan..dia buat bodoh..dan tak bgtau rupa2nya makanan lebih ada kat bawah meja buffet tu...if agak2 malas la..family saya boleh jek tolong refill..tapi ko bisu ke nk bgtau makanan tu letak kat mana?nasib la saya kat pelamin..kalau tidak ada yang makan kasut hijau!So ada la orang2 yang dpt makan sikit sebab masalah caterer yg lemm nih..okeh?saya mintak maaf byk2 pasal makan...

Kat area khemah pulak, ada yang mengadu tak cukup gelas!! paling kesian sampai ada yang terpaksa share gelas..ini pun membangkit kemarahan...

Alhamdulillah ada surau yang besar..tu pun sampai tak muat orang nk solat..tapi masih lagi tak menjadi masalah hari tu... ok fine surau aku tabik spring la!dia sediakan...
Nak hujung2 majlis...saya tak pasti kenapa lampu terpadam..adakah sebab ada wyre tak betul...atau dia terpadamkan dgn sengaja...bila FM (floor manager) call orang tu...FM nampak dia tengok hp,and tak pick up...lalu simpan hp dia..dan buat bodoh...sedangkan FM call nk tanya kenapa lampu tadi tertutup??seolah2 mcm nk halau tetamu balik!!sedangkan masa tu kami sibuk tangkap gambar...

Bukannya apa..cukup tak berkenan sebenarnya..saya pun buat business, if saya tak dpt buat..saya akan ckp saya tak dpt buat...bukan janji itu ini..saya dah bayar..kenapa saya pulak yang kena buat semua?? baik saya jek handle tempat tu!gaji la pekerja lebih sket...apa la kedekut sgt?tension plak bila difikir2 balik..

Pasal bunting...ada..kami mmg ada gantung..cuma mlm hari tak berapa nampak since bunting color hitam...sebab waktu petang saya dtg balik ke KP,saya nampak dah bunting saya tergantung... so ada masalah teknikal kat situ...tangga tak de..jadik,yang tukang gantung terpaksa gantung rendah sedikit dari biasa.. :)

So itu la..actually banyak lagi benda2 sakit hati...tapi takpela...cukup la ini jek yang saya ceritakan..yang lain...wallahualam...kita jgn buat orang..biar la orang nk buat kita ye tak?

tambahan cerita...semalam dia SMS husband saya (cewah panggil husband dah sekarang..wakakaa!jgn jeles..) dia ckp bila boleh settle kan balance?kalau boleh secepat yang mungkin...kami sekeluarga masih lagi berbincang dengan pembayaran balance tersebut..wajarkah kami bayar sedangkan keluarga kami dijadikan alat sedemikian rupa...ya Atim sgt tak suka benda2 ini terjadik..sebab bab2 makan..takot orang tak halal kan..tapi...tak boleh buat kami macam ni..betul tak?and plus dia ckp dia hanya untung RM2K je untuk wedding kami!!

Sebelum bertukarrr!! bek saya ckp kat sini banyak cantik muka ko!sekiann..hahha
Atim reply, (semestinya Atim lagi cool dari saya..) tak boleh mcm ni En Syed, untung ke rugi, service sangat teruk,sampai family saya semua kena buat kerja...janji itu ini tapi kami dapat mcm ni..dont worry, bapak saya dan bapak mertua saya akan handle benda ni ngan en syed sendiri... Atim ckp kat saya..kita akan bayar..tapi bukan dengan semudah itu..ok?

Sungguh ku tak mammmpu...menahan marah! ah ah ah! (nyanyi sket..)



66 comments:

naddynad said...

eheh Amy pun pandai guna "vavi"..hehe

dugaan mmg tetap ado kan? tp syabas kpd korang sume...coz bjaya mengatasinya..

Amy, lagi satu nak tambah toilet KP xbersih sangat...ahakz maaf yer saya pembuang air kecil tegar..toilet mmg tmpt wajib sya terjah!! hehe

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

uish.. mcm tu skali ye haru biru nye. takpe sis.. ur wedding tetap grand. lain dari yang lain kot..

[ Hanie ] said...

ala, sedih pulak bace entry ni :(
haihhh tatau la hanie kalau berada kat tempat amy...ni bace pun rase mcm nak naik kasut kat monitor ni! huuuu.
baru tau bile husband ckp yg kg pengantin ni ade dua, satu kat ampang tu yg mmg cantik eh? hurmm.
kesian kat u and family, harap dpt dijadikan pengajaran buat semua

myra said...

amy , besalah bender2 macamni...macam time aku kawen dulu...catering die mmg hancus...dan penipu xhinggat...mkn duit aku berpuluh2 ribu, tapi service mcm haram...mknan pon xsedap...tapi pada hari tersebut mmg xleh nk ckp ape la kan...erm...xpe...org baik dibalas baik...org jahat dibalas jahat...kalau bisnes mcm tu...sure lingkup...xpe yg penting semua selamat

ctfza said...

wah amy.. serius dugaan besar.. klu saya mau tukar jdik hulk.. abes semua sy makan.. huu..

anyway, pelamin, deco semua by MG sangat cantik & sweet.. lain dari yg lain.. congrats dear :-)

Xora said...

Amy, saya tau post ni post melepaskan amarah kamu, tapi tak dapat tahan diri dari senyum masa baca tulisan kamu pasal kamu selitkan unsur humor dalam drama ni :D sangat comel dalam marah.. saya rasa, post ni amat bagus pasal sekurangnya, bagi reality check kat B2B yg on the day mmg kena redha walau kita dah rancang bagai.dah belajar masa majlis abg saya hari tu :(

AmyMizzunderstood said...

naddynad :: lupa plak nk ke toilet bawah...sorry naddy..sian kamu kena buang dlm keadaan tak selesa!

0sh!Nz d' sen0r!ta :: tau takpe..mmg haru!hahaha

[ Hanie ] :: ampang rumah banglo lama..cantik la..tapi yg ni baru setahun..so tempat pun mcm tk secantik sana la...mlm hari je cantik

myra :: haha aku pasti semua orang hadap benda yg sama kan..?

AyureQ said...

my hubby's side buat kat one of resort at shah alam..evertyhing was ok cuma bab mkn je dia pyscho cket.. ade ke meja VIP nk minta tambah mknn dia kata "mknn utk vip limited, kalau nk tmbah kena pegi ambil sendiri kat buffet" wtf... sgt loser kan...T_T
kesian my hubby rasa malu ya amat to my families..dia x expect mcm tu.. kalau dia tahu sah2 die terbang dr pelamin pergi pukul pale waitress tu...ahaks...

AmyMizzunderstood said...

ctfza :: betul2..nasib tak tukar jadik hijau HULK kan??kot dpt tukar jadik hijau SHREK pun ok gak..

Xora :: hehehe...saya mmg mulut cam gini..hehe..oh ya mmg saya pun belajar dari wedding kakak saya..tapi mesti jadik jugak masalah2 mcm ni!

Anonymous said...

Amy,

x leh dibayngkan klu i yg berada di tempat u..mau kena flying kick je dorg2 tu....eeeee org bg business...tp mcm tu lak layanan nyer.....apa2 pun amy...pic2 wedding u wat i melopong tahap gaban dpn monitor ni...very the kagum!! heheheheh

-watie

Riena said...

owhhh amy... sakitnya hati ku membaca......x sangka mcm ni sekali jadi...itulah dugaan...sabar eh amy..

PurPLe LaDy said...

slm amy. I slh sorg silent reader you. =) i baca entry nie dr i berdiri smapai terduduk sbb nak baca sebijik2 xmau tlps crita.

btw,teruk gak ek service kat situ.slama ni dgr psl kampung pengantin ingtkn ok, tp cm xde beza ngan bridal house biasa.

so, amy mmg byr everything lps majlis ek? ada ckp kat die tak psl segala kekurangan and janji2 manis mereka?

tapi still, your wedding mmg voom voom blast! congrats~ =)

rose razak said...

ouuuhhh amy sadisnyer bc luahan hati u...buat i semakin takut..hurmm....xpe2...u buat i akn lebih berhati2 nnti...hurm..tp bese la...ape yg kite rancang slalu x dpt 100% kan .......hurmm....terok la KP tu....kalo cam2 la style bisnes die...alamat x lame la gulung tikau...pape pon u majlis u da slamat kan...wlwpon banyak cacat cela yg x diminta..sbr la amy

-yani- said...

amy,
kalau sy pun naik angin.. janji macam2 alih2 yg jadi lain macam..

Suzie said...

bravo amy!!!k.suzie dulu ada benda tak puas hati masa wedding,tp nak tulis mcm malas...good for u to highlight it anyway,supaya org sedar pape benda indah tu kita nampak luaran shj sedangkan hakikat mmg kita shj yg tahu.

KP buat org mcm tu mmg tak berkat la dorg dpt duit.huh!!!

AmyMizzunderstood said...

Anonymous :: tau takpe...tapi saya dah lali dah..jadik solution buat bodo..dan stick apa yang ada...hehe

Riena :: yaa..ingat jgn sampai kaum keluarga di caci!

PurPLe LaDy :: thanks sempat lagi dia puji!hahaha..

rose razak :: ala dont worry...like i said..amik black n white ngan diorang..kadang2 nasib kita tak sama kan?

Anonymous said...

hai amy...nice n grand wedding u hv...btw...i'm etty...silent readers of urs..diz entry m'buatkn etty nk share story...few months back my closest neighbor also facing diz same situation makanan xcukup...pinggan xcukup...yg paling sadis my dad t'pakse tolong basuh pinggan...walhal my dad salah seorg yg ditugaskn utk sambut tetamu...the best thing they said "pekerja x cukup since dorg cater for other ppl same day".. kalu xmampu jgnlah wt kn.. xke nyusah org byr mahal2...

AmyMizzunderstood said...

Anonymous :: thanks babe!bagus u citer nih...i tak suka okeh..family kita kena buat keja mcm kuli..sedangkan kita dah byr kat dia..i tak habis byr lagi balance actually sebab nk gi jumpa dia dulu...nk discuss!!and u know wut??dia sms my husband,cakap wedding kami dia hanya untung rm2K!!wehh 2K tu tak terkira la dgn apa dia dah buat kat family saya...hangin lagi nih

aNiSr 97 said...

hey amy, congratulations again!
just nak share~i had bad feelings when i came to KP mase survey-survey dulu~ bab parking tu mmg my mom mmg dah terus blacklist la since plan nak buat malam kan~ mmg heels kompem masuk lobang kot? dah tau nak buat bisnes majlis gilang-gemilang camtu, takkan depa tak reti nak mintak jasa baik Majlis Perbandaran untuk tarkan parking lot tu kan? dah lame dah tgk and even kami suggest jugak, huh~ tidak dilayan~ and plus, bab bile calling-mengcalling ni, same experience, rasenye beribu kali, baru jawap kot~ then jawap talipon cam tuuuuttt~ *oh masih ku ingat suare pompuan tu yang sangat kurang ajar* care die jawab mmg macam hadap sangat tempat die la, cam kalau tak dapat tempat die, mmg tak kawen jawapnye~ heeee~
but anyway, ur wedding looked great tho~ tgk gambaq je la tapi~ ;D

p/s: to all bride to be - masalah camni should share kat blog, sbb baru depa tau nak appreciate customer~ ;D diorang pon ade spy ;p

AmyMizzunderstood said...

aNiSr 97 :: thanks for sharing!at least semua orang tau kan?betul2..jgn kurang ajar..nasib dia tak kurang ajar dgn saya awal2..kalau tak pasti roboh tempat tu hehe...ada spy?lagi bagos!baca2..sampai juling!wakakaka

Ms Abby said...

bagus betul kamu amy menhadap benda2 mcm nie, masih lagi cool and sabar, i cant imagine if i'm in ur shoes, haishhhh, bertukat menjadik bridezilla hangin satu badan, tetiba takot pulak nak atur majlis sendiri, terus jadik pening...adehh! but alhamdulillah amy semuanyer sudah selamat, di sebalik tabir apa yg jadi x dpt nak elak, n tak ramai pon yang sedar, rata2 mmg ckp ur wedding was perfect! good job amy!

p/s: bab lampu padam tue pon dlm hati abby time tue ckp benda yg sama, KP nie nak menghalau org balik ker? kekekkee

NahWaL said...

teruknya macam tu amy. takpatot! dengar2 macam kampong pengantin. ceh. grand la apala. kampong dalam tamanla. pasal service tak suke ni hancur. orang kalao nama takda, service bagus, sme orang carik kan? so bad u had to go through all that. But ur wedding was beautiful anyhow.

OpiYa OneL said...

iskh.. rupenye begini cerita di sebaliknya.. but amy sgt lucky dpt family yg sungguh giat membantu.. =)

Ainul said...

sabor jelah ye Amy. biasa la bkn sume benda kita nk buat blh 100% perfect.tp cara management KP tu mmg teruk la.time wedd kakak sy dl pun makanan berlebih2 tp cara management katering hampeh sampai mak saya fobia utk wedd saya.Alhamdulilah time saya ok sbb ambik caterer lain.jgn sedey je.Anyway wedd awak ttp meletopss!!!

Squarecut Ring said...

Congrats on ur wedding. ^_^

Nice blog. keep on updating will ya. ^_^

XOXO,
scr

ainee cumi2 said...

geram betul dengan management macam ni. baguslah k.amy dah reveal at least tak adalah orang lain yang terkena kan?

AmyMizzunderstood said...

Ms Abby :: see!abby pun terasa..sorry abby...nasib abby tak balik awal hehehe..takpe kena strong hadap benda2 mcm ni..ok?

NahWaL :: biasalah..dah lama saya kat dlm line wedding..since i pun vendor jugak...dah lali..pasti terjadik!

OpiYa OneL :: hehe..thanks ya!

Ainul :: thanks ainul..

Squarecut Ring :: yes sure..thanks!

AmyMizzunderstood said...

ainee cumi2 :: tak pe kot kan reveal?hehe..untuk share dgn semua..supaya berhati2..!please be make sure..nk buat apa pun,..harus ada black and white..ok?

Anonymous said...

amy dear, ur case sama cam i..tapi catering jer la..mmg servis teruk..so b4 the day kitorang nak sanding,my parents dah buat agreement kalau servis/makanan dan sewaktu dengannya tak memuaskan hati,kitorang bole cut 40%..so,pd hari i nikah tu..mmg catering tuh cam vavi (opss, kopi ur ayat..:)..lepas je i bersanding tu.terus nanges even my parents pun sedey tau..nak marah pun dah tak guna..so we all tak bayar lah another 40% of the payment tu..mmg sakit hati masa tu..huhuhu.

-ina-

reena said...

hi mrs atim ;) congratulations!
great entry.. sy mmg sgt kagum dgn few pengantin yg berani mati reveal/ share all the negative and positive side of vendors.. bravoo..sy da kawin..tapi takda blog nak share pengalaman vendor2..hehe...anyway i think today metro paper..ade pangantin kat melaka saman katerer coz provide makanan tak cukup..dasat jugak sekarang ekk...vendor suka main tipu..mula2 ckap lain...then ckap lain...
ape2 pun amy..the positive side is ~ ur wedding is beautiful..love the dress, makeup, deco ;)~
...(tapi few hiccups here and there adat .. but still sakit hati jugak kan..geram2......) hehe...saya faham....

diri aku said...

amy kamu punya marah tu sgt cumil okeh..dpt bayangkan menahan amarah yg amat tpi terpaksa cool jek kan..

tapi mmg la xpatt bab padam lampu tuh..kte byr okeh..bkn free pun..berbudi berbahasalah sketkan..ces! sungguh! xp xp, jnj sume da selesai...anyway ur wedding mmg da bombbb!! MG mmg kelass! =)

Mostly known as Aban said...

mmg banyak duggan! Future brides be prepared..1st rule : nothing ever goes the way you planed it.
Masa my wedding pun ade banyak dugaan.. my so called wedding planner turned out to be not much of a planner.. and up me and my husband yang did about 85% of the planning.. keje dia hanya hias dewan sahaja.. catering, dewan, tables & chairs semua kitorang yg make sure semua teratur..mmg tak patut pengantin turun padang kalau ade wedding planner kan..? Pastu lagi sakit hati dia leh mintak kitorang settlekan the rest of the payment tgh2 majlis tu.. boleh tak? Kot ye pun tunggu la majlis selesai and diorang clean up baru la mintak duit, kalau nanti diorang tak kemas betul2 aku tak dpt balik downpayment utk dewan sbb kotor camne pulak..? Boleh tgh sebuk nak ambik gamba dgn frens and family dia leh sebuk mintak duit..pastu bile ckp tunggu habis kemas dulu baru dpt duit.. time tu jugak diorang sebuk nak kemas sbb nak duit..agak hampeh la jugak but yg lepas dah lepas so halalkan aje la semua.

Wawa Vtec said...

amy, i yg bace ni pun sgt frust n geram!

Nariko said...

amy, i cant imagine if i'm in your shoes, nak menangis ker nak gaduh ke. But ya, management nye SUCKS big time. Ergh.. tp ayat2 awak tu ada yg buat i senyum2. Unta? hahaha.. next time i akan warning kawan2 kalau nk buat kat sini

idayusof said...

wahhh. x sangka mcm ni punya teruk diorang nye servis. aishhh. mcm mane la nak maju.

Nasib baik lah pelamin buat sendiri. Kalau diorang buatkan lagi pening kepala tgk kaler campur tolak bahagi sumer ade.

however, i kagum tgk u masih tersenyum happy dan ceria despite what had happened on the the day. *clap clap*

missCHOKODOX said...

Amy dear,

Sgt sakit hati bile kerjasama (ckp mcam dalam wonderpets tu tau)hehe..spesis kelompok manusia varVee gni..heheh
tapi kalau ngn writer yo..yo..ooo KP d gambarkan mmg termantop dalam handle bab kerja kawin nih..
pendek kata memang sentap laa kalo org lain tak kawin kat situ..
bile dah jadik gni i terus black list n tak respect langsung ngn org meLAYU gni..
too amy..anggap ini ujian..kadang2 dalam kite betul2 merancang..ade jelah perkara2 yg akan allah bg utk uji..(uiks mcm ustazah laks)..btw mas terase sgt rugi tak attend wedding..tapi kita kawan lagi kan..walopun tak g wedding u..hehehhee..

Sha Pattinson said...

laaa indah khabar dari rupa yea amy ..vavi nyer bangla2 tu ..my husbandnyer pakcik ckp bangla2 tue memang takleh bagi muka sangat ..diorg sangat kurang ajar ..hurmm ..naper laa jadi macam tue ..biasa la setiap majlis pasti ada asam garam kan ..(tinggal aku tak crita lagi majlis resepsi aku neh ..takpe hutang dlu ..) well kalau pendapat aku tang pembayaran tu biar slow skit hehehe tapi tak elokkan ..sebaiknya bayar jer la amy ..cuma may b next time sape2 yg nak buat kt sane jgn recomanded sangat ..wah kijammnya aku ..
tapi inilah yang paling ditakuti ..mula2 kata ok last2 ..1 aper pun takde ...

tapi yang penting hakikatnyer ur majlis sangat superb ok cantik ..dan sentiasa dikenang sampai bila2 .. apa2 pun dah selamat kan ...alhamdulilah ...

aurinh said...

bravo amy kerana berani buat pendedahan... kita bayar mahal2 obviously nak lah good service.

harap KP pas nih learn from this.

Nurulhuda|Adlie said...

i guess yg bukan pengantin or pengantin famili cuma nampak surface je kan, for me all those unnecessary stuff created by them shouldnt happen at all, dah bayar then they should deliverlah.. lagipun kita nak kawin, gumbira2, perlu kah fikir, sakit otak, meroyan ngan sume tu.. merosakkan mood org saje lah..

Hazlie bin Hamzah said...

Yup AMY, lie pun sgt setuju..dah la sesat mencari KP nie..x sangka rupa nyer kt dlm tue..dr luar ingta bnegkel ape la kan..msk plak bilik makeup..aiyoo dlm bukan main bagai cantek..tp panas beb!! x thn..giler...sbr je la..huhuh...bukan nk ckp ape..cuma luahan rase..i ckp btol kan amy? heheheh...makeup pun bley cair..mase msk tue ade sorak worker..i tanye dier nape panas nie? dier ckp dah bukak aircond abes da!! pastu dier wat muke bley..urghh!!

NuRuLeRnAdEwI said...

Amy,
"tambahan cerita...semalam dia SMS husband saya (cewah panggil husband dah sekarang..wakakaa!jgn jeles..)" ~ sgt jeles...jeles..jeles... Wakakakkaakak...

Anyway Amy...
Bergabung!!! Meletop!!! Biarkan org berkata... hiks... ;)

NURUL said...

baru tahu kg pengantin ada dua. selama nie ingat kat ampang tu jer. bila baca entri amy nie terkenang nurul masa wedding nurul dulu tentang ribbon yg nak ikat kat kerusi tu. sebelum hire owner ckp mcm2 boleh wat itu ini. bila tima masanya tgk pekerja koyakkan kain mcm tu jer color gold time tu thema nurul. angin okey. sbb main koyakkan tak jahit tepi.

sampai skrg tak puas ati. nasib baik dlm gmbr tak nmpk kekurangan tu. sabar laa amy. mmg apa yg kita plan tak semuanya indah kan. tp nanti bila gmbr wedding dah siap mesti hati berbunga kembali tgk semua memory itu.

w/pun nurul tak dijemput ke wed amy tp nurul fhm perasaan amy. sabar k.

~LIZA~ said...

oh, my. teruknya service!

MyRule said...

err.... teruknyer servis diorg... Promo bukan main. X perla amy.. doa org teraniaya tu makbul..

Saya pun pernah terkena camni..cuma saya kena ngan mak andam, janji macam2 tapi masa W day macam2 yang takder. Even mak andam pun tukar tanpa bagitau. Entah sapa2 la mak andam yang dia antar.

Then bila buat entry kat blog siap dia balas ngan sgt kurang ajar. Cakap saya amik pakage murah la, x berterima kasih org dah make up la, cakap saya minta macam2 la. Padahal x tau pun pakage murah ke aper..saya just listkan aper yang kitaorg nak and dia bagitau baper harga...then masa tanya ader provide benda ni benda tu..semua ckp ader.

Yang penting awak dah publish kat sini utk B2B yang lain..:p

nainafadina said...

giler la amy..mcm2 jadik rupanya masa wedding ko..tak cukup dgn kami yg ntah pape(update ballerino sista) hahhahaha...sabar yekk..dah settle pon majlis..thank GOD sumenye OK!!

^^miszdeana^^ said...

hye dear..i link 2 follow u..hope u too.congrates,n very nice wedding!! ^o^

elle said...

OMG amy.. tak sangka KP pengantin ni mcm ni.. kalau pasal nama, punye la diorang gah, tapi servis macam haremm macam ni tak patut langsung. patut pun masa i penah try to call them dulu mmg kene call bnyk2 kali baru jawab. luckily id didnt chose them.
hopefully tempat yg i chose for my wedding tak buat hal mcm ni.

but anyway, ur wedding is still the bomb :)
congrats to team MG :)

fikaryna said...

amy, wah..mmg dugaan sungguh! nasib baik da selamat semuanya..tp betul cakap atim..mmg kan bayar..tp x semudah itu sbb rase sakit ati kita sape nak bayar..huhu..biar dia sakit ati jugak tggu bayaran..malu pada tetamu sape nak tanggung? mmg mengong!

alami jugak situasi sakit ati dgn katerer masa majlis en.fika di ipoh..bayar mahal servis hampeh!

reena said...

** opss typo error... bukan saman vendor..but buat polis report..
~ order catering utk 2000 pax..tp tetamu baru 1000 org, makanan da habis..

hotcocoa said...

amy, 1st of all congrates dh selamat kawin. so nice majlis u :)

2nd, kuang ajaq punya vendor *tukar mode*, igt kite bayar pakai bulu kaki ke?? memang patut ko bagi makan kasut aritu. and pekerja dia lagi mcm setan ok cakap mcm tu! ee memang mendatangkan amarah

tu la wedding ni cemana nak perfect pun ttp ada dugaan nye kn. xpe lah, ini akan jadik kenangan u dgn husband. yg penting majlis u dah selamat selesai :)

AmyMizzunderstood said...

to all :

haa tau takpe!hati mmg la panas kan..tapi nk buat mcm mana..andai dapat ku putar waktu..harus jadik lagi best kan?tapi takpela..redha jek...hehe

KP kat ampang dah tak de yer harap maklum...sekarang hanya satu kat setapak..actually management dia la tak bagus..if diorang berusaha keras lagi..mungkin lagi best!to KP,semoga business berjalan lancar..ada hati pulak nk sponsor wedding orang lain..(masuk pertandingan apa tah..dpt kawin kat sini) ada plak duit dia kan?adeh laa...

AmyMizzunderstood said...

hotcocoa :: yellow!lama tak baca blog u..ok rite now i baca..hehe
betul la mcm tu..tapi nk buat macam mana kan?haishhh so hati2 pasni

fizz said...

aaahh panasnyee hati bace. ingatkan dh kes ramai bloggers komplen mcm2... diorang amek iktibar. tp ade jugak yg still wat taik ngan kastemer.

yg tak tahan bab mintak duit tu la. sebis cam gila, mintak duit kemain lagi. amboi2 panas panasss hattiiiii *sbenarnya teringat kes kawen sendiri yg terkena muaahhaaha*

rupanya indah kabar dari rupa je la ek KP tuh. haihhh

ps. meja kite salah satu yg tak cukup gelas tu hiks sib baik dtg ngan laki... bole share2.

ps2. kite perasan jugak yg ribbon tu punya hal. ingatkan mmg camtu... rupenye diorang main carik2 je. keji sungguh

mimie said...

amy..im so sorry abt ur wedding..mmg geram + sakit ati + mesti rase mcm nak bakar jer KP tu kan?? anyway im the one who drop da comment masa u mention in ur blog yg u nak wat ur wedding kt KP.Coz mase tu i br attend my BIL wedding around Oct last yr.Unfortunately service diaorg mmg sama lagi & i rasa this time makin teruk lagi..Anyway congratulation for your wedding & u makes it happen like what ever u imagine before right??

anil lutaze said...

tak sangka mcmna daku boleh ketinggalan entri ini...
ouh saya paham keadaan itu. ketika orang buat kerja pon dah maghrib2 x nmpak pon apa pon..gelap, x dipasang lampunya, tak reti nak ringan tgn ke kan.bangla2 tu buat bodo je..

kita lak terkial2 carik lampu kan..pastu atim lama gak diskas dgn syed tu...

haaa...adegan koyak pakai tgn tu..daku menyaksikannyaa okehhh!!!

lg satu.. awak lupa..kita semua tunggu lama dpn pintu gate, x dibuka2nya...susah sgt agaknya

dialicious said...

amy..diah dh qatam 4 entry amy sekaligus..hahaha..mcm baca novel pon ade..u perasan x sebelum majlis mcm2 bende terjadi kan,tp on the event itself,everything turned out really well..just perfect to d guests' eyes..tu yg paling penting sbnrnye..kalo yg perfect before majlis..tiba2 jadi time event itself tu lagi sakit hati kan....
diah dulu bengang dgn caterer mtk diskaun..tp die pun willing nak kasi disc sbb sedar kesilapan dia..alhamdulillah la..

The Spasmodic Scribbler said...

Amy, I think I never pen anything in your comment box before but I've been reading your blog rather religiously I must say. But babe, trust me, in pictures your wedding looked perfect and beautiful. All the matters that happened during the event, well..just forego and let them be lessons learnt for others. After all, you both are happily hitched now :-).

I am sure people remember nothing but how sweet, nice and beautiful your wedding was.

And your dress is gorgeous! I must say it's also what I have in mind for the longest time ever. And you have materialized it physically. Now I know how good it looks. Before this, I thought my idea was weird :-).

Memey Anuar said...

hmm. menakutkan. tp kan mi.. btul la tu. nk buat apa lagi masa tu? senyum dan sabar je la kan.

kuasa la nk nmpk buruk di majlis sendiri sbb kesalahan org lain.

bravo amy hehe
pengantin paling gigih. saya ni semua outsource sbb kurang kreatif. takut jgk kalau org2 yg diharapkan xdeliver job sebaiknya..

Memey Anuar said...

amy, lupa nk ckp kita copy checklist amy tau. thanks!

AmyMizzunderstood said...

fizz :: sorry fizz..hukhuk...tak pe la kita amik iktibar dari kejadian ini..ok??

mimie :: ya i rasa i ingat!hehe..tak pela benda dah jadik..alhamdulillah apa pun,majlis seakan nampak sempurna di mata orang lain..hehe

anil lutaze :: betul la anil!kita terpaksa tunggu lama sblm nk masuk kg pengantin!

dialicious :: thanks diah!nasib la sempurna akhirnya..

The Spasmodic Scribbler :: thanks babe!

Memey Anuar :: hehe tu pasal..kalau nk buat sendiri kena kuat plak..hehe..oh takpe2 amik la check list tu..hehe

Zainur said...

Baca entry ni saya pon jadi geram...rasa nak war2kan yg Kg Pengantin sangat S***! Huhuhu.... Glad that i found ur blog....ayah saya beria nak buat situ....kalo service mcmni baik tak yah...duit nak service very bad ni la org melayu kita...

extraordinary journey said...

i baca your entry ni setiap patah k...I tak boleh percaya kenapa diorg layan client teruk sgt...ni la org kita..nak buat businees tapi bagi service teruk nak mampos, macam mana org nak bagi good riview...mmg sab sokong amy sgt sgt..kita bayar2 byk2 duit utk wedding ingat senang??...tupi sgt dia untung 2k je...tak logik..

all of us should teach vendors teruk2 ni...

p/s: but alhamdulillah amy, i rasa your wedding was beautiful..mashaAllah...

AmyMizzunderstood said...

Zainur :: mungkin based on nasib jugak...tah laa..tak boleh nk ckp..

extraordinary journey :: tu la sabby...serious teruk...i pun vendor jugak...tapi tak sampai hati la nk buat kat orang..biar kita rugi tak pe janji client puas..

anyway thanks a lot sabby for the compliment..

faRhaNa said...

mmg truk giler la service die amy...dr segi makanan tuh sume okeh lar, sedap jugak..tp bab service tuh..padahal aku tgk kemain rmi lg org2 die lalu lalang, xkan xleh nk amek kan air ktorg nih..bleh nmpk okeh jug2 kosong atas meja guest..bab mknn pun dorg xrefill..ish..

neway, mende dh lepas..nih kes cm aku jugak la..cume aku bab bj n pelamin yg cm haram tuh..ouh, abaikan..

semoga bergumbira menjadi isteri org..hahahahha

AmyMizzunderstood said...

faRhaNa :: thats y!!so aku dah jumpa kelmarin..and bapak aku mintak kurang kan..dapat la kurang rm2K!sbb dia pun tak le nk ckp apa2..glass table number pun diorang amik leh tak...so kami nk ganti rugi la untuk semua..

Aimster said...

Hi AMy ,
Dasyat dasyat...kesian kat u & family . I went through similar situation . Ingat kan ape la nasib we all kan...rupanye ramai lagik ade prob dgn vendors..baru ku tahu...I punya prob dgn caterer yg mcm ci#$i ..hahha..janji lain...buat lain...cerita tukar tukar..mcm drama tamil . Bleh? Caterer tu actually hubby's family fren and diorg dah biasa pakai dia ni . Slalu tu xde masalah mcm ni . But masa turn kitorg..kemain byk masalah pulak . Makanan dia mmg sedap , tapi service mcm Ci#$i ye..Deposit masa bincang beramai ramai a month b4...my side & his side suma ade ni..makcik & nenek all ade...dia ckp besar kemain..."alah..dgn korang tak yah deposit lah..bayar sekali bila dah abis nanti lagik byk ye tak ? " ..dia ckp camtu ye...pastu 5 days b4 wedding dia mintak deposit pulak...85% dia nak..memula kitorg pas la 2k first...dia ckp mana cukup nak beli barang mentah daging la ayam ikan....nak 85% jugak! cemana tu...bila 2 days b4 , my brother dtg nak bayar kat dia...dia ckp...tak pe la...tambah lg 2k je pun buleh...macam P*ki kan mulut dia ...anyway..my bro pun bayar je 85% diorg tu...so diorg jgn byk bunyi ....masa hari langsung..pun byk prob..hampeh sgt...but guest byk tak notice the problem la..just we all atas pelamin ni bleh perasan...n tuhan je la tau cemana we all control atas tu...hehehe...

anyways...alhamdulillah suma dah selesai ..ye tak?..congrats again to both of u!