Wednesday, August 24, 2016

Cousin's Wedding

Hello!!

Omaigod...lamanya tak pegang bunga...but this time kene buat hantaran and handbouquet for Atim's cousin...





Ada 7 dulang semuanya....theme color is purple and yellow....punya lama tak pegang bunga....bila pergi florist tengok harga bunga pun nak pitam...gila mahal sekarang....








Tak banyak pic dalam phone...

Letihnyaaaa toksah cakap lahh..!hehehe

Monday, August 8, 2016

Bad experience

Salam...

Ya Allah...syukur Alhamdulillah sebab melindungi anak2ku....

Yesterday morning...we had a breakfast invi from my bil punya kak ipaq at Presint 18...so me,my pil and abang ipaq went there around 11am...

As usual..kami tunggu lif (kuarters)
Bila pintu lif bukak, Anya terus masuk and my husband kat belakang dia pun menuju lif yang sama...malangnya pintu lif tertutup like 2 seconds!!Ya Allahhhh.... my bil kept press the button tapi tak boleh bukak...and my husband try to bukak pi tu lif tp tak berjaya! Ikut logik if u bukak..lif tak kan stop..lagi bahaya!

I can hear Anya meraung sekuat2 hati...and since my husband got panic attack...and only me yang satu2nya boleh kejar anak sampai atas...kami tunggu kt mana lif tu stop first..instead terus naik kejar tapi tk de hasil...nasib boleh fikir logik lagi masa tu...

And lif stop at 7th floor...and turun balik...so i tak jadik naik tangga...sampai lif stop at 1st floor...and lastly turun at P1 dimana kami semua kat situ...and bila pintu lif terbukak...Anya takde!!TAKDEEEEE....!!!

I was like Allahuuuu...anak aku!!manaa???

then semua meluru masuk lif...before pintu tutup i asked husband and mil tunggu kt qbawah...in case Anya turun lif 1 lagi...or someone yang bawak Anya (masa tu fikir bad person je) akan ikut lif satu lg...husband pun kelua lif...me,bil and fil terus naik start from 1st floor sampai la 7th floor sebab dia stop td at 7th floor....

Tak teringat dah kami nak kerumah kakak ipar my bil at 1st floor...kami ingat nak check floor by floor...tp at 1st floor tengok Anya dah kat luar rumah diorang...tengah menangis and kene pujuk2...

Dia nampak mak dia terus peluk...and shacky...dia cakap dia takut and nak Mommy!!Alahai Anya...so sorry...bukan salah sesiapa...cuma pintu lif tu memang dah rosak...sedia maklum la kuarters kerajaan macam mana...eventho kami dah ajar if terjadi mcm ni mcm mana nak buat...tapi dia tak dapat nak praktik kan sebab panik!

Alhamdulillah syukur Allah...dapat jumpa Anya dalam keadaan selamat...rupanya ada brother dr tingkat 7 tu yg bawak Anya ke 1st floor...sebab Anya ada dengar kami cakap P1...but rasanya dia faham ONE...and terus bgtau brother tu...

And sambil nangis...she keep mention nasib baik ada orang tolong Anya...Mommy!

Well Anya...Mommy hari2 doa..anak2 Mommy dilindungi Allah..dijauhkan dari perkara2 buruk..syukur lah...next time janga meluru masuk lif...tunggu kita sama2 masuk...and now dia macam fobia bila naik lif...haihhh...kesian..

And i keep telling myself...jangan ralit sekejap pun tentang anak...even depan mata kalau Allah kata kun fa ya kun...maka tetaplah terjadi...

Am i bad??

Love,
Amy

School trip - Kidzania

Salam ...

Bila aunty (teacher) Anya inform me regardig their school trip to Kidzania...mak dia yang super excited! Sebab memang dah lama nak bawak Anya tapi tak

berkesempatan...plus..kalau tak de geng mesti tak fun...sebab kene main sendiri2.... so we decided lepaskan Anya dengan kawan2 sekolah dia...

Macam biasa...hantar ke sekolah...bus pun dah sedia menunggu...and the best part is aunty2 dia tak putus2 kirim gambar anak2 kami tru whatsapp...kadang2 risau jugak..instead of snap pic anak2 ...baik la jaga anak2 kat sana and more focus to them...tapi al maklum parents yang baru 1st time selalu nya more excited than us...risau..tapi dalam masa yang sama seronok tengok anak2 happy... 😊






Alhamdulillah selamat pergi dan kembali...
Cuma dia cakap tak dapat nak main semua..its ok nanti kita repeat lagi...gonna ask Mecca punya mak (Anil Lutaze)..and kita try adjust hari lain ok?

Dalam banyak tempat yg we all mention... included Hello Kity,USS etc dia cakap Kidzania paling best....well?

Love,
Amy

Sunday, July 17, 2016

RAYA 2016

Salam...

Heyy Selamat Hari Raya all!!! Maaf Zahir Batin IF selama beblogging ni..terkasar bahasa dalam penulisan... ok so masih dalam mood Raya ni...hows u guys punya Raya??
Mine?? good!!

1st Syawal this year raya at my in laws house..(our house too hahaha) Alhamdulillah..semua ada this year...bukan senang nak dapat semua ada..since kdg2 ada yang kene fly raya2 ni...


My small family 😍

My in laws family

Lontong tu iolls yang masak...requested by Mil

My kuih raya..this year tak buat.. but beli yang sedap2 jek...ok la kan?

Lepas solat raya..makan2 and bersalaman....terus shoot ke Bangi..my Maksu house..sebab this year semua cousin raya belah KL pulak...tak aci!!! Nasib dekat ok...kalau takk...hehehe adalah adegan drama pagi raya!


Complete..

Atok and cucu

Lepas dah makan again n again...kitorang decide gi raya rumah cousin kat Beranang...

Me n my sis of coz...hahaha

We all tak de pic sesama...terlambat 😢

Okla itu citer raya...anak2 seronok...Anya and Noah seronok dapat duit raya banyak...pulun jugak kami bawak anak2 gi beraya dari dok kat rumah tengok tv kan?tido pun 40 kali terjaga...tapi Alhamdulillah takde yang meragam...happy Mommy!!

Love,
Amy

Monday, May 23, 2016

Vacation : Perth, Australia

Hello!!

Its been a while tak mengupdate blog...but hi!! Amy baru balik dari perth actually... we went with our big family...ada 12 adults semuanya and 4 kids..Okla kita update 1 by 1...I squeeze2 sikit cerita bagi cepat habis hahahhaa....

Day 1 : Kali ni 1st time Noah fly with us....perjalanan amik masa 5h 30m mcm tu...
Flight 10am so sampai sana dah petang...so today memang tak boleh kemana2...sampai Airport then amik kereta sewa terus shoot ke rumah sewa kami..booked from Airbnb...






This is our house for 8days hehehe





Noah dapat bonus sebab akak stewardess layan dia lebey sket hahhaha...

Day 2 : My bil n her wife akan sampai ptg nanti with Air Asia...so today we went to Sportlight...ok fineee...macam takde kat Malaysia kan padahal selalu je pergi The Mines tu hahaha...and petang lepas ke airport...kitorg singgah playground near the beach...sejukkkkk!!!




Day 3 : We all pergi makan the best fish & chip in town!!hahaha rasanya siapa pergi Perth memang tak sah kalau tak makan sini...fish & chip dia sedap!! It takes 1h jugak ke sana...after that we went to Freemantle Market...kat sini boleh beli souveniers...





Day 4 : Anya demam!! ALAMAK...takutnya hopefully tak teruk.... supposed nak ke Caversham today...tapi tunda sebab Anya demam...we went to Perth City...itu pun lepas demam dia surut...so jalan2 kejap than balik...the rest pergi dessert main pasiaqqq...hahaha

Day 5 : It Caversham Wildlife Day!!yeayyy...kids memang happy sangat...sebab dapat meetup kanggaroos etc...







Day 6 : Apple picking and Outlet time

Anya je yang pergi apple picking...dengan Opah n Tokwan dia...hahaha Mommy Daddy tunggu kat outlet...since Noah macam tak berapa sihat....




We all kat outlet..




Day 7 : Last kopek la kire...konon nak jejalan mall...sebab ada KMart...Target etc...barang2 decor rumah murah gillerrrr....





And at night satu round lagi fish &chips...hahaha kita try tempat lain plak...


Day 8 : last day dah nak balik dah...Noah down with fever akhirnya...nasib nak balik dah...





And sampai di KLIA aroud 10.30pm....Alhamdulillah...one of our best vacation...boleh pergi lagi and syukur tak payah x 3 lagi untuk foods and apa2 barang yang nak dibeli hahahahha legaaaaaa...homw sweet home!!

Love,
Amy