Monday, May 23, 2016

Vacation : Perth, Australia

Hello!!

Its been a while tak mengupdate blog...but hi!! Amy baru balik dari perth actually... we went with our big family...ada 12 adults semuanya and 4 kids..Okla kita update 1 by 1...I squeeze2 sikit cerita bagi cepat habis hahahhaa....

Day 1 : Kali ni 1st time Noah fly with us....perjalanan amik masa 5h 30m mcm tu...
Flight 10am so sampai sana dah petang...so today memang tak boleh kemana2...sampai Airport then amik kereta sewa terus shoot ke rumah sewa kami..booked from Airbnb...






This is our house for 8days hehehe





Noah dapat bonus sebab akak stewardess layan dia lebey sket hahhaha...

Day 2 : My bil n her wife akan sampai ptg nanti with Air Asia...so today we went to Sportlight...ok fineee...macam takde kat Malaysia kan padahal selalu je pergi The Mines tu hahaha...and petang lepas ke airport...kitorg singgah playground near the beach...sejukkkkk!!!




Day 3 : We all pergi makan the best fish & chip in town!!hahaha rasanya siapa pergi Perth memang tak sah kalau tak makan sini...fish & chip dia sedap!! It takes 1h jugak ke sana...after that we went to Freemantle Market...kat sini boleh beli souveniers...





Day 4 : Anya demam!! ALAMAK...takutnya hopefully tak teruk.... supposed nak ke Caversham today...tapi tunda sebab Anya demam...we went to Perth City...itu pun lepas demam dia surut...so jalan2 kejap than balik...the rest pergi dessert main pasiaqqq...hahaha

Day 5 : It Caversham Wildlife Day!!yeayyy...kids memang happy sangat...sebab dapat meetup kanggaroos etc...







Day 6 : Apple picking and Outlet time

Anya je yang pergi apple picking...dengan Opah n Tokwan dia...hahaha Mommy Daddy tunggu kat outlet...since Noah macam tak berapa sihat....




We all kat outlet..




Day 7 : Last kopek la kire...konon nak jejalan mall...sebab ada KMart...Target etc...barang2 decor rumah murah gillerrrr....





And at night satu round lagi fish &chips...hahaha kita try tempat lain plak...


Day 8 : last day dah nak balik dah...Noah down with fever akhirnya...nasib nak balik dah...





And sampai di KLIA aroud 10.30pm....Alhamdulillah...one of our best vacation...boleh pergi lagi and syukur tak payah x 3 lagi untuk foods and apa2 barang yang nak dibeli hahahahha legaaaaaa...homw sweet home!!

Love,
Amy

Monday, May 9, 2016

Mothers Day 2016

Salam...

Macam biasa..hari ibu we all celebrate biasa2 je...husband bawak me and his mom breakfast


at Palm Garden Golf Club area Putrajaya ni...


Taraaa got surprise from him

While my mil received a flower box dari anak2... actually our nephew 2 orang admitted due to paru2 infection...so lepas breakfast terus ke Columbia Hospital Balakong...
Hopefully speedy recovery sebab on friday we all semua nak fly ke Perth...doakan ya!

Love,
Amy

Thursday, April 21, 2016

Alergi

Salam...

Both my kids down with fever...
Alhamdulillah...1st Anya...and now Noah...Anya tekak dah merah2...and start batuk and ada kahak...but si kecik ni...hmm tak tau la sakit apa pulak...suddenly dia plak demam...maybe cuaca panas sekarang...

Regarding Anya...dia ni payah sikit nak distory telling kan hahahha... we all noticed dia start alergi masa umur 5 tahun....ada 1 time, dia demam...tonsil bengkak...so klinik dekat dengan rumah bagi ubat demam (ibu profen) and antibiotik...

Suddenly mata dia membengkak lepas makan ubat...memula ada biji2 kecik keliling mata...and terus bengkak sembab...kesian dia...that time aku tengah dalam pantang pulak...memang stress habis...


See... mak dia tengok nangis eh hahaha sebab 1st time!

So we went to Sg Long Medical Ctr...which is our fav doc ada sana...then we explain...tk dpt nak detect sebab both ibu profen and antibiotik dia dah makan....selalunya mmg antibiotik lah...but doc explain ibuprofen pun boleh jadi juga kalau badan dia tak boleh terima...ok...so we all avoid both ubat... and doc bagi PCM and antibiotik yang lain...

Anya memang dari kecik takut makan ubat...sampai ke besar dia punya sinetron tak habis2...macam2 cara dah buat..mmg kene main watak jugak b4 dia telan semua ubat2...hahahhaa...sorry me memang jenis garang type...tak dapek nak control ketidaksabaran...

So PCM mesti flavor Orange!!WAJIBBBB..penah bagi yang strawberry dia nya melalak tak nak...boleh sakit jiwa raga...so ok kita ikut jela..plus orange flavor bukan nya susah nak dapat kan? Antibiotik lagi laaaaa....
Memang aku berdoa supaya Anya ni jangan la kene any infection...bukan takat sinetron...tambah plak episode telenovela..antibiotik keluarga amoxicillin...lin2 belakang dia memang pangkah!

Ok tamat citer tu..sebab kengkonon dpt jalan penyelesaian lah...so bulan lepas...early March dia demam tonsil bengkak...kurang air...PCM and on antibiotik...and again mata dia sembab...alahaiiii apa lagi kali ni....even aku garang dan menyinga...tp kalau jadi apa2 kat Anya hati aku la yang paling hancur sekali lagi2 kalau tengok muka dia bengkak gitu...

Went back to SLMC... doc pun pelik..and 1 cara...kurangkan dos...takut badan dia tak dpt nk terima PCM tu...ok fine...dengan berat dia semua...supposed 6ml...tapi doc soh makan 5ml...and time 4-6hours...mcm biasa...tgk pada suhu badan dia jugak...

And today..aku dh terlupa pasal kurangkan dos...dah masuk 3 hari...dia nya demam tak tinggi la...macam dedar2...baru2 nak jadi demam 37.7 mcm tu...mak dia ni lupa...bg dos mcm biasa...hari ketiga baru naik biji2 kat keliling mata dia..motip sangat..jenuh la Daddy dia pikir makan apa budak ni...


Ubat ni biasala kan...PCM 250g

So hari ni aku berbloging...untuk nak remind diri sendiri supaya jangan lupa...ni baru 2 anak demam serentak kepala pun dah weng!

Huhu...okla...anak2 pun dah tidoq...so Mommy pun kene tidoq...kalau tak haru....

Love,
Amy

Tuesday, April 19, 2016

DIY

Kalau siapa yang follow Amy from beginning...dari preparation kahwin semua...Amy memang suka DIY thingy...hahaha

So sekarang...its time to seperate Anya tido kat bilik sendiri...and salah 1 dari caranya...kene sediakan bilik dia cantik2 lah kan...cantik di mata aku dan Anya pun dah cukup lah...hehee

So that day kitorang buat poster sama2...dia choose color...


Tarrraaa...settle...ada a few jugak wall decor yang dah dibeli...


Before....


After....

Drawer ni around rm20 je kos dia...beli wallpaper kat Kaison pastu wrape jela...hehehe since me too far dengan Paradigm Mall tu..so im using personal shopper service..upah rm10..and postage..sama jela kalau pergi pun duit minyak jugak...so takpe janji siap....

Oklah later kita sambung decor2 bilik Anya....

Love,
Amy

Utusan

Salam...

16 April hari tu...Utusan newspaper cover rumah kami untuk bahagian Deco... tah apa yang nak dicover pun tak tau sebab kami baru je move in setahun mcm tu..tak banyak baramg yang complete...


Abaikan jela muka poyo laki bini hahahaha pakcik photographer yang suruh





Belanja sket pic living hall kami... 😊

Love,
Amy

Monday, April 11, 2016

Anya's Sportsday 2016

Salam...

Bertempat di Taman Wetland,Putrajaya tahun ni ada banyak sekolah..tak macam last year 3 sekolah je bergabung...

Well...Mommy is sooooo buzy making Anya's costume...since her teacher ask me to help them...Mak ok jeer....hahahha


Taraaa...not bad la kan?hahahah






Yeayyy i met her here!! Hi Anil!!

Anak2 pulak...

Well sportsday habis before 10am...sebab cuaca and musim panas ni fuihhh tak tertahan rasanya...nasib la penganjur paham...

Anya excited...eventho frust sket sebab costume dia tak menang...hik3...takpelah...kita join suka2 je...nak gained experience...

Love,
Amy

Wednesday, March 23, 2016

Part 2: Rasa Dayang by Shangrilla,Penang

Lepas check out..konon2 nak carik la makan tepi2 jalan tapi memandangkan cuaca terik sangat...we decided tunggu kat hotel terus...since check in at 2pm...tapi bilik dah ready at 1pm....so terus masuk bilik....

Having our lunch dalam bilik je...aci tak?hahaha dasarrr...!


Classic sket la...tapi bilik luass...lega so anak2 ku lepas kan ikut suka la ampa nak pi mana!


Tak semua bilik la dapat...belasah kerepek pisang...sementara tunggu makanan sampai...around 20minutes


Petang sikit..agak2 tak terik around 6pm we all turun pergi beach...jalan kaki jek...dekat sangat...

Bawak Anya yang teringin sangat nak main pasir...nak pergi beach...main la puas2 kakak...

Tapi 30minit macam tu je...pastu we all sambung kat swimming pool...Noah tak nak jejak kaki dia kat pasir...geli agaknya...mmg sejenis yang geli...artificial grass pun dia geli...hmmm

Swimming kejap sonok la budak2 ni...
Lepas tu Daddy diorg buat surprise hahaha (bukan kat Mommy diorg ye)


Additional rm50 for this...merasa la budak2 mandi buih..hahah dengan rose petals Anya feeling princess habihhh...



Next morning...breakfast...hotel ni wing belah kitorg breakfast bukan buffet...order je nak makan apa...dia masak...buffet table ada tapi untuk fruits etc...



Habis breakfast kemas2 barang semua dah nak gerak balik KL...Alhamdulillah jalan tak de la banyak kereta...so sampai KL petang...

Well...another experience cuti2 Malaysia...hehehe panas2 ni rindu pulak bercuti kat London dulu....snowyyyy...

Love,
Amy