Wednesday, September 24, 2014

Fashion Valet

Salam...

Siapa suka beli barang on9??
Confirm ramai...sebab kdg2 kita takde masa nak pergi butik dan sebagainya dengan nak meredah jem segala..kan?

Ok me too..and of kos la me also one of on9 seller kat ig and fb...but takat jual kecik2 ni biasa2 jek...tk femes mana pun..and org tk pandang...

So back to my story...it happened masa Ramadhan ritu...to much baju raya designer at FV..and one of them mmg la aku berminat sgt dgn design dia yg simple...since masa tu dh tau preggy...so i've decide nak cari baju yg agak loose ...ok..

So dah bayar about RM400.. mcm biasa aku jenis akan check 2-3kali regarding size...color and design b4 purchase sebab design baju sama but kain dia ada different style..one is mermaid cutting (i choose this one) and another one is pario...so confirm and dpt receipt through my email...ok done..takde apa2 silap...

About 3 weeks waiting...baju raya pun sampai...of kos la kita happy excited semua...kan?lagi a week nak raya..so kalau ada apa2 boleh alter etc...but so sad bila bukak parcel i received different design for kain...which is pario yg terbelah...so i emailed to FV...1st email hari tu jugak bereply ..diorg suruh me capture pic kain and baju...so i buat la..and org ckp akan check IF ada stock kain mermaid...(logik ke)

The next day i emailed them again..tanya mcm mana status kain...since lagi a week nak raya...kain confirm panjang ak gi alter pn tailor dh tk nk amik punya..ptg br reply and bgtau kain tkde stock..and they will ganti my kain dengan voucher RM100 ..im sooooo pissed off!!

Logik tak nak ganti kain dgn RM100 voucher???dekat FV, bgtau aku apa benda yg dapat dengan RM100??so aku tak nak...email back to them yg aku tak setuju...and kalau betul ada kain (white color) kat FV tu harga RM100 show me!so i mintak RM200 cash dalam my acc...so that i boleh carik another kain dlm a week nak raya tu!!

Ok fine...diorg proceed dgn apa yg aku mtk..but amik ms beberapa hari jugak...and masa tu aku pasrah...alhamdulillah rezeki aku kot..dpt jugak kain color white..and they return back my money...and a day after diorg ada jual the same kain and tops (RESTOCK) asing2 plak tu...so kalau nk beli kain boleh beli kain saja...y not they give me that kain???pelik betul!!and rupanya aku baca comment2 kat ig tu...ramai yg slh dpt baju...and tak dpt2 lagi pn ada . Wallahualam depa raya mcm mana...maleh nk amik tahu...

So that one is my last stuff yg aku shop kt FV...lepas ni mcm serik la lg2 masa2 nak raya...fuhhh...

Baru hari ni teringat nak citer..so that korg berhati2 la bila nk shop on9 ni...jenuhhh!

Love,
Amy

Monday, September 22, 2014

Excited

Salam...

Huhaiii..mak mana yang tk excited?cer bagitau...tak salah nak excited..kdg2 ada org ckp jgn excited sgt kang nnt jadik apa2 baru tahu... for me pemikiran ni aku tak berapa nak setuju... as long as bukan bermegah2 dan menunjuk2 yg kita ni nak dapat anak lagi...

Apa yg bakal terjadi tu dah tertulis pun...kita bersyukur jela dengan apa yang Allah dah bagi...betul tk?

Last friday is my checkup day kat Hospital Columbia..Alhamdulillah everything smooth..baby sihat and semuanya masih ok lagi...hopefully sampai berasalin la hendaknya... its already 18weeks...but kalau ikut ukuran baby kite 17weeks plus.. doc said its normal...weight baby dah 209grams...healthy baby..Alhamdulillah...

And proudly to announce...hik3 mommy gediks sket ye anak..



That day dah tanya price if nak bersalin kat Columbia ni...and price for normal delivery masih ok...cuma ada extra charges if deliver malam hari yakni diluar waktu doc bekerja...well biasalah tu..nama pun swasta kan...but still ok...as long as selesa dh cukup... �� cumanya kalau csec la pendek kata boleh sediakan rm10K untuk keseluruhan..include room..baby lagi.. so okla..normal price utk hospital swasta...

But still tak decide nak deliver kat mana...next checkup kat ppum..tp for scan only...up to husband nak yang mana..i is ikut jek...hehehe

Love,
Amy

Sunday, August 24, 2014

Which hospital?

Salam bloggers!!

1st pregnancy teach me a lot!! Dari segi which doc...which clinic and hospital...what should i eat and do...etc2... of kos la..rasanya semua mommies macam tu kan?

Dulu..1st pregnancy...we all mcm lost..eh mana nak pergi checkup ni??1st skali pergi klinik yang dekat dengan rumah...untuk nak confirm btl ke dh pregnant...lepas tu..what should we do??as a new comer chewaahhh..mestila excited sexcited dan sebagainya kan...kalau boleh nak gi scan time2 tu jugak!!

Then we went to Az Zahrah,Bangi...
Bila pergi nak scan kengkonon...doc tu cakap too small...kalau scan pun tak nampak apa..masa tu 5 weeks pregnant.. (ni masa 4 thn lepas..in 2010)

Ok fine...balik dgn hampa...so takpe..tunggu sampai 3 mnths then br pergi checkup lagi...
This time we choose An Nur,Bangi..since review ramai cakap one of the doc tu bagus!so we went there...kira first checkup la tu...and Alhamdulillah everything went well..until something happen...and the doc simply said.. " you are still young...and banyak masa lg untuk dapatkan another baby" ...korang rasa?? Well masa tu aku tak rasa apa2...nangis je la..and refer ke PPUM...

PPUM is the best hospital yang aku rasa la...setiap doc yang check me and baby tak pernah cakap yang we all tak de harapan dah...siap ckp "i still want to keep this baby..." masa tu aku senyum sampai ke telinga even air mata dah begenang...at least ada jugak manusia yg memahami aku masa tu...please say something nice to me plssss ....masa tu 6 mnths pregnancy..boleh imagine tak?hmm tu dugaan Allah bg kat aku masa tu...insaf sangat...

And we all terus checkup di PPUM sampai la Anya keluar...

After that kitorg terjumpa 1 clinic kat Seri Kembangan Poliklinik An Nur...kat situ boleh scan etc..so kebetulan kitorg terus je scan kat situ...kengkonon nak try situ..tapi early pregnancy ritu aku ada sedikit spotting then terus ke PPUM..serasa macam leganya kat sini..so we decide nak checkup terus kat sini...tapii...

Ni kira 1st time aku checkup awal2 kat sini...so aku tk berapa tahu cara dorang kat sini..3mnths pregnancy dah kat sini..so br la tahu mcm mana caranya..that day lepas scan and jumpa doc...dia suruh dtg again for scan apointment only..so we went there masa 12weeks mcm tu...scan..so takde apa2 then dia suruh dtg scan lg on oct...another 2 mnths...so dalam masa 2 mnths tu we no need to meet doc??and nov baru jumpa doc...

Lepas tanya2 semua...rupanya we all kene go and checkup sendiri kat mana2 klinik kesihatan or private clinic la mcm tu...so dtg blk masa date apointment only...and i was like..ala macam mana ni..we have no time to go to Klinik Kesihatan...sebab mmg selalunya akan ramai giler org...and masalah 1 lagi..kami ni tak tentu tempat..sometimes kat Seri Kembangan and sometimes kat Kepong ..masalah kat situ...

Lastly..lepas dah google and tanya org2 and which private clinic and hospital...I choosed Columbia Hospital Puchong..since ada history polyps with Dr Raja...so why not kan?Dr Raja is the best doc kat Columbia tu...one and only doc perempuan Melayu plak..

Alhamdulillah..buku pun dah bukak..
Utk 2 mnths ni checkup sini dulu...and later tgk macam mana..Husband is sooo happy sebab pantas...dtg 9.30am balik settle semua dengan bill and medicine around 11am..sebab Atim sgt bz lately dengan kerja...and dalam masa yang sama dia memang takkan bg aku pergi checkup alone lagi2 kene bawak Anya...so tula kesudahannya...hehehe..And baby sihat Alhamdulillah...harap2 sihat sampai bila2...Amin....

Ada sesapa nak share experience hospital or clinic ke...??leh la share...

Love,
Amy

Wednesday, August 20, 2014

Dah tua

Tak sangka dah tua2 ni ada lagi silent reader...blog ni skrg bg aku macam diary yang akan aku baca again and again...

Tq for silent reader yg comment kat blog ni...umpama macam aku ni tak bersyukur...aku rasa dia dah salah faham dari apa yg aku nak luahkan sebenarnya...

Dan kalau u btl2 tak tau pasal pregnancy i dulu..no need to ajar me how to bersyukur...
Bukan tk bersyukur sayangku...maksud aku nak happy mcm org lain means aku berharap kalau boleh pregnancy aku kali ni smooth mcm org2 sekeliling aku...ko kenal pun tk sapa org keliling aku..so no need to compare ur life dengan my life kot...

Org lain2..apa aku rasa lain..ko rasa lain..
Ko hadap sakit ko kalau ko rs happy carry on..mana ada org happy bila sakit?semua kalau boleh nak yg elok2...tp bak kata aku la kat entry b4 this...kita merancang Allah yang menentukan...tk pernah sekali pun aku salahkan takdir...tapi kalau dah tuhan nak bg sakit kat aku...what shud i say?aku kan dah kata aku redha...

Ada jek benda yg tak senang lah...kalau nak comment biarla yg elok2...dah tua dah aku ni...tk larat nak amik tau hal orang..ikut suka hang lah!senang cita..

Sebabnya hanya aku je yg tahu maksud apa yg aku tulis..thats all...bukan nak raih simpati ke apa...tq jugak jenguk blog yg tah hapa2 ni..kuikuikui takat asthma..aku pun ada asthma..bencik!

Morning Sickness

Salam...

Currently im 14weeks pregnancy...
Well if dulu masa 3 mnths je dah stop all the sickness...but yang ni perut angin je memang akan vomit..

Different situation jugak...
1st pregnancy vomit teruk...makan pun tak boleh...takde selera makan...yg boleh telan masa tu is bubur mcd only!!tu pun kdg2 keluar balik...

Weight turun 3 kg masa tu...mmg kurus tak bermaya...nak keje pun malas...sebab tkde energy...kat office pn vomit jek..ada sekali tekeluar depan pc..hahaha mmg tak leh belah!MC selalu sangat...org pun naik menyampah...

2nd pregnancy...
Much much better...Alhamdulillah...
Vomit masa awal2 pregnancy ritu...and kebetulan masuk bulan Ramadan...and ada gastrik plak tu..mmg asik keluar balik...once dah vomit masa pg mmg tak puasa la seharian...

But this time ada selera makan...kdg2 je memilih sket..sbb tekak and perut rasa tak sedap..but overall masa bulan puasa turun 2 kg...but raya ke4 naik balik 2kg tu...maintain till now 58kg...beratt!!masa Anya dulu 52kg jekk..uwaaaa...dah nampak dah kegemukkan yang bakal berlaku ni...

I can cook...boleh kemas rumah sket2..i still can wear make up nicely hahaha...even tak larat n rs termengah2...but i think sebab tak kerja..and ada banyak time nak relax..ptg je dapat nap dengan Anya together2 ..so rilex sket la..Alhamdulillah...

Cumanya sekarang lepas makan tak sesebu that day la..cuma tak boleh lapar sket pun...bila angin dh masuk mmg confirm laa...then mlm lesu..hmm nk buat camne..nak pregnant sgt kan??

Later will share I checkup kat mana...etc2 and prob apa tgh dihadap sekarang hahaha...

Love,
Amy

Monday, August 11, 2014

Harapan

Salam...

So how is your tummy?hahaha
Mesti naik sket sbb banyak open house kan?kan?me too!!saja je buat opening mcm tu...

My 2nd pregnancy...
So far dah masuk 13 weeks ...and supposed check up last friday..but daddy so bz..dengan event2 dia...so esok is the day!!harap2 membesar la dengan baik dan sempurna awak kat dalam tu ye...

Sebetulnya..pregnancy journey aku belum lg yg happy..dulu dgn masalah air ketuban kurang...so mmg everyday tak happy...hanya berserah..doa dan tawakal supaya baby sihat...aku harap sgt this time..aku happy mcm org lain...sbb 1st pregnancy tu jugak la yg buat aku berfikir2 nak pregnant yg 2nd...but bila dah ok..aku ready then akutk pikir pn psl dulu...cuma harapan aku tu sgt tinggi ...nak merasa betapa best nya pregnancy journey tu sendiri...

Well hanya Allah saja yg mengetahui...kita merancang..dia juala yg menentukan..apa pun yg terjadi aku redha...cuma aku letak 1 harapan...aku nak happy...aku cuba jadik happy...even dlm hati ni fikir macam2...

Love,
Amy

Thursday, July 31, 2014

Syawal 2014

Salam everybody...

Tak lambat kot nak wish Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir Batin buat semua followers...maaf kalau ada terkasar bahasa selama menulis ni...

Well this year theme black and white je uoalls..sebab dah tak tau nak pilih color apa dah!



See my Anya Baheera?dah besar tinggi lampai dah...skrg tak boleh panggil dia baby...marah betul dia...sebab dia cakap dia kakak!hehehe



This time kakak Anya dah lena diulik mimpi...penat sgt beraya...and sangat behave seharian...Alhamdulillah...

Pic my family kat camera pulak...selalu nya mcm tu la..hehehe...







So takpela...beraya2 jugak ye...makan jaga..hehehe

Have fun!!

Love,
Amy