Thursday, December 18, 2014

Its time to let her go...

Salam...

Ohmaiii...dalam masa menunggu nak bersalin..well actually ada a few weeks lagi la..currently 31weeks.. so banyak benda yang kene prepare...bukan je untuk anak dalam perut ni..tp anak dara pun kena amik tau jugak...of koshh..!

Since my EDD in february...and next year Anya will turn 5yo.. We decided hantar dia sekolah..ada orang cakap dah lambat sbb mostly parents hantar anak masa 4yo...tp takpela..hopefully apa yang Mommy ajar kat rumah selama ni..cukup untuk bawak anak Mommy setaraf dengan anak2 5yo yg lain..Insyallah...

Stressnya mencarik sekolah dia..previously we all pernah survey Little Caliphs at Seri Kembangan..but dengan shop lot yang kecik..and ruang yang sempit dengan student yang agak padat buat aku and husband tak selesa..and takut area shop lot tu crowded dengan kedai2 makan etc...takut plak rasa.. (first time kan memang kekwat sket la parents ni)

Then lepas tu tak survey mana dah...but I do like Smart Reader Kids Taman Bidara kat Selayang tu...sebab my niece Qaira sekolah kat situ...dengan pengaruh pengetua yang active dalam segala hal...aku suka..tapi malangnya memang kami ada problem sket nak cari sekolah either 2 tempat...1 kat area Kepong...and another 1 is kat area putrajaya...since we all baru pindah ke sini...Kepong rumah my dad..

So..try to carik SR kat area Putrajaya semua shop lot and yg dekat dengan rumah kat Presint 15...which is padat sgt tempat tu sbb dekat dengan Mydin la..apa la..so memang Atim tak suka...so abaikan...

Then Atim's cousin came to our house..bgtau dah register their son (age 4yo) dekat Brainy Bunch Presint 14...before that Atim dah survey yang kat Cyber...dia ok...but masa tu me and Anya plak tak ikut...and its quite far from our house ..sebab Atim keje event sana sini..so tak tau time dia boleh amik anak ke tak..sbb jauh..

So aku paksa dia jom tengok BB kat Presint14 tu..if ok then tu yg final lah..malas nak fikir...sebab dah december...anak start school early January...sementara nak ajar Anya tido awal and bangun awal pun take time...

Sampai la kami kt situ..teacher (aunty2) layan we all baik...since skrg school holiday ..budak2 yg ada semua daycare,adik2 bak kata Anya..Semi D houses kat area situ tenang sangat...nak parking pn tak susah..2 lot Semi D besar la untuk budak2 ni...open day is on 27th Dec ni..kene pergi...



Ni fees yang we all kene bayar...aku jenis yang tak kisah sangat..tak terlalu islamic sangat pun takpe...contohnya no need to wear tudung in early stage pun takpe..jgn ckp aku ni tk pentingkan agama plak eh..sebab aku rasa budak2 rimas..panas..nak belajar tkt ganggu etc..its ok..bak kata aunty BB..follow your child's fitrah..you'll find yours..gituuu...Insyallah 1 find day..dont worry...

Masuk sekolah at 8am...habis around 12pm..4hours okla tak lama pun..tak sempat nak kemas rumah pun 4 jam tu hahaha...but bila pikir dah ada baby nanti..early in the morning siapkan Anya dulu...gi skool then turn adik plak..so dlm masa 4 hours tu okla ada la masa untuk si kecik..kononnya laa..tah2 aku yang kelauttt!!agaggaa...

Takpela..BB ada trial for 6 mnths if we all tk suka ke apa nnt they will return our money back...katanya...so okla..tgk mcm mana...since my sis said BB ni ramai yang complain itu ini..tp mak dah tak kuaddd...nak mencarik skool lagi..tk kisah la apa pun janji Anya dapat belajar..Insyallah sayang..nawaitu Mommy ni mmg nak Anya pandai membaca..menulis semuanya la..yang plg penting berdikari...sesuai sgt dengan konsep..Anya too manja bila stay with us..with me la terutamanya..

Semoga Anya tk buat perangai mcm Mommy masa kecik2 dulu...dulu Mommy tadika kemas je nak oii..murah..kalau tk gi pung tk la teruk sgt rasa...yang ni kuar ribu2..makesure tak la ok..Mommy doa Anya dpt belajar dengan happy..tak stress..and Mommy pun tgh belajar how to redha nak lepaskan Anya sendiri..uwaaaa bertabahlah hati...untuk kebaikan anak2...kena la kuat sket.. Insyallah...semoga Allah lindungi anak2 kita...Amin...

Sunday, November 30, 2014

Time flies...

Salam..

Hi bloggers!!
How time flies...currently dah masuk 7mnths pun...Alhamdulillah baby and Mommy sihat2...Insyallah...

Barang2 baby pun dah start beli...well excited dia datang macam anak first jugak cuma kurang sket belanja sebab Anya's stuff pun ada lagi yang adik dia boleh guna balik hehehe...tp baju2 memang confirm baru semua...lain gender hik3...

Nama masih tercari2...but its ok Insyallah one day ada la tu..ye dak?

Well...what shud i say...
Hmm..My cheeky Anya of coz...mcm mana nak cakap...aku rasa macam aku ada 2 bulan lagi untuk bg kasih syg sepenuhnya pada dia saja...sebab lepas ni dh kene share...eventho masa beli brg2 baby pn aku rs mcm nak nangis sebab Anya yang choose baju2 for her brother..mcm excited but Wallahualam apa la yg dia rasa...sebab dia dah besar...

Next year me and hubster will send her to kindy...and still belum carik skool for her..ada la survey2 but tak sesuai plak rasanya untuk dia...

Macam mana nak tangani rasa sedih ni??mula la nak nangih...i love Anya...and i love my 2nd baby too for sure la...Ya Allah bagi la kekuatan...I dont want sedih2...and i hope Anya tak rasa yang kasih sayang tu tak dibahagi2 Insyallah...

Maybe starting rasa mcm susah..haihh..Anya quite manja type..so pepaham jela..but dia anak yang baik..☺

So sad...berat hati tapi apa la yang Mommy boleh buat ...life must go on...Mommy tahu Anya will be a good sister to ur adik...Insyallah...

Sad Mommy,
Amy

Friday, October 31, 2014

Tiga puluh

Salam all...

Gini la kalau dah namanya pregnant...penyakit M berleluasa so memang tak dapat la nak mengupdate blog hari2 macam dulu...hehehe

Well..
Cerita baling belakang...
On 24th October...kami celebrate birthday aku yg ke tiga puluh...malas nak tulis angka...sebab nampak benar ketuaannya...hahaha...

Atim bawak me and Anya check in at Grand Hyatt,KL...wow...nice and modern hotel..tgk price la hehehe...but really2 enjoy my day!!


Surprise from hubster..cewahh letak present kat pool side kononnn..hahhaa tq darling!!


Since hari nak hujan..kita naik bilik...suddenly cake sampaiii..ok surprise lagik...


Pic is from my daughter,Anya

Tq hubster for a lovely day...presents and surprise!!Semoga Allah merahmati mu...Amin...

Tq too for doa from friends and family...

Love,
Amy

Wednesday, September 24, 2014

Fashion Valet

Salam...

Siapa suka beli barang on9??
Confirm ramai...sebab kdg2 kita takde masa nak pergi butik dan sebagainya dengan nak meredah jem segala..kan?

Ok me too..and of kos la me also one of on9 seller kat ig and fb...but takat jual kecik2 ni biasa2 jek...tk femes mana pun..and org tk pandang...

So back to my story...it happened masa Ramadhan ritu...to much baju raya designer at FV..and one of them mmg la aku berminat sgt dgn design dia yg simple...since masa tu dh tau preggy...so i've decide nak cari baju yg agak loose ...ok..

So dah bayar about RM400.. mcm biasa aku jenis akan check 2-3kali regarding size...color and design b4 purchase sebab design baju sama but kain dia ada different style..one is mermaid cutting (i choose this one) and another one is pario...so confirm and dpt receipt through my email...ok done..takde apa2 silap...

About 3 weeks waiting...baju raya pun sampai...of kos la kita happy excited semua...kan?lagi a week nak raya..so kalau ada apa2 boleh alter etc...but so sad bila bukak parcel i received different design for kain...which is pario yg terbelah...so i emailed to FV...1st email hari tu jugak bereply ..diorg suruh me capture pic kain and baju...so i buat la..and org ckp akan check IF ada stock kain mermaid...(logik ke)

The next day i emailed them again..tanya mcm mana status kain...since lagi a week nak raya...kain confirm panjang ak gi alter pn tailor dh tk nk amik punya..ptg br reply and bgtau kain tkde stock..and they will ganti my kain dengan voucher RM100 ..im sooooo pissed off!!

Logik tak nak ganti kain dgn RM100 voucher???dekat FV, bgtau aku apa benda yg dapat dengan RM100??so aku tak nak...email back to them yg aku tak setuju...and kalau betul ada kain (white color) kat FV tu harga RM100 show me!so i mintak RM200 cash dalam my acc...so that i boleh carik another kain dlm a week nak raya tu!!

Ok fine...diorg proceed dgn apa yg aku mtk..but amik ms beberapa hari jugak...and masa tu aku pasrah...alhamdulillah rezeki aku kot..dpt jugak kain color white..and they return back my money...and a day after diorg ada jual the same kain and tops (RESTOCK) asing2 plak tu...so kalau nk beli kain boleh beli kain saja...y not they give me that kain???pelik betul!!and rupanya aku baca comment2 kat ig tu...ramai yg slh dpt baju...and tak dpt2 lagi pn ada . Wallahualam depa raya mcm mana...maleh nk amik tahu...

So that one is my last stuff yg aku shop kt FV...lepas ni mcm serik la lg2 masa2 nak raya...fuhhh...

Baru hari ni teringat nak citer..so that korg berhati2 la bila nk shop on9 ni...jenuhhh!

Love,
Amy

Monday, September 22, 2014

Excited

Salam...

Huhaiii..mak mana yang tk excited?cer bagitau...tak salah nak excited..kdg2 ada org ckp jgn excited sgt kang nnt jadik apa2 baru tahu... for me pemikiran ni aku tak berapa nak setuju... as long as bukan bermegah2 dan menunjuk2 yg kita ni nak dapat anak lagi...

Apa yg bakal terjadi tu dah tertulis pun...kita bersyukur jela dengan apa yang Allah dah bagi...betul tk?

Last friday is my checkup day kat Hospital Columbia..Alhamdulillah everything smooth..baby sihat and semuanya masih ok lagi...hopefully sampai berasalin la hendaknya... its already 18weeks...but kalau ikut ukuran baby kite 17weeks plus.. doc said its normal...weight baby dah 209grams...healthy baby..Alhamdulillah...

And proudly to announce...hik3 mommy gediks sket ye anak..



That day dah tanya price if nak bersalin kat Columbia ni...and price for normal delivery masih ok...cuma ada extra charges if deliver malam hari yakni diluar waktu doc bekerja...well biasalah tu..nama pun swasta kan...but still ok...as long as selesa dh cukup... �� cumanya kalau csec la pendek kata boleh sediakan rm10K untuk keseluruhan..include room..baby lagi.. so okla..normal price utk hospital swasta...

But still tak decide nak deliver kat mana...next checkup kat ppum..tp for scan only...up to husband nak yang mana..i is ikut jek...hehehe

Love,
Amy

Sunday, August 24, 2014

Which hospital?

Salam bloggers!!

1st pregnancy teach me a lot!! Dari segi which doc...which clinic and hospital...what should i eat and do...etc2... of kos la..rasanya semua mommies macam tu kan?

Dulu..1st pregnancy...we all mcm lost..eh mana nak pergi checkup ni??1st skali pergi klinik yang dekat dengan rumah...untuk nak confirm btl ke dh pregnant...lepas tu..what should we do??as a new comer chewaahhh..mestila excited sexcited dan sebagainya kan...kalau boleh nak gi scan time2 tu jugak!!

Then we went to Az Zahrah,Bangi...
Bila pergi nak scan kengkonon...doc tu cakap too small...kalau scan pun tak nampak apa..masa tu 5 weeks pregnant.. (ni masa 4 thn lepas..in 2010)

Ok fine...balik dgn hampa...so takpe..tunggu sampai 3 mnths then br pergi checkup lagi...
This time we choose An Nur,Bangi..since review ramai cakap one of the doc tu bagus!so we went there...kira first checkup la tu...and Alhamdulillah everything went well..until something happen...and the doc simply said.. " you are still young...and banyak masa lg untuk dapatkan another baby" ...korang rasa?? Well masa tu aku tak rasa apa2...nangis je la..and refer ke PPUM...

PPUM is the best hospital yang aku rasa la...setiap doc yang check me and baby tak pernah cakap yang we all tak de harapan dah...siap ckp "i still want to keep this baby..." masa tu aku senyum sampai ke telinga even air mata dah begenang...at least ada jugak manusia yg memahami aku masa tu...please say something nice to me plssss ....masa tu 6 mnths pregnancy..boleh imagine tak?hmm tu dugaan Allah bg kat aku masa tu...insaf sangat...

And we all terus checkup di PPUM sampai la Anya keluar...

After that kitorg terjumpa 1 clinic kat Seri Kembangan Poliklinik An Nur...kat situ boleh scan etc..so kebetulan kitorg terus je scan kat situ...kengkonon nak try situ..tapi early pregnancy ritu aku ada sedikit spotting then terus ke PPUM..serasa macam leganya kat sini..so we decide nak checkup terus kat sini...tapii...

Ni kira 1st time aku checkup awal2 kat sini...so aku tk berapa tahu cara dorang kat sini..3mnths pregnancy dah kat sini..so br la tahu mcm mana caranya..that day lepas scan and jumpa doc...dia suruh dtg again for scan apointment only..so we went there masa 12weeks mcm tu...scan..so takde apa2 then dia suruh dtg scan lg on oct...another 2 mnths...so dalam masa 2 mnths tu we no need to meet doc??and nov baru jumpa doc...

Lepas tanya2 semua...rupanya we all kene go and checkup sendiri kat mana2 klinik kesihatan or private clinic la mcm tu...so dtg blk masa date apointment only...and i was like..ala macam mana ni..we have no time to go to Klinik Kesihatan...sebab mmg selalunya akan ramai giler org...and masalah 1 lagi..kami ni tak tentu tempat..sometimes kat Seri Kembangan and sometimes kat Kepong ..masalah kat situ...

Lastly..lepas dah google and tanya org2 and which private clinic and hospital...I choosed Columbia Hospital Puchong..since ada history polyps with Dr Raja...so why not kan?Dr Raja is the best doc kat Columbia tu...one and only doc perempuan Melayu plak..

Alhamdulillah..buku pun dah bukak..
Utk 2 mnths ni checkup sini dulu...and later tgk macam mana..Husband is sooo happy sebab pantas...dtg 9.30am balik settle semua dengan bill and medicine around 11am..sebab Atim sgt bz lately dengan kerja...and dalam masa yang sama dia memang takkan bg aku pergi checkup alone lagi2 kene bawak Anya...so tula kesudahannya...hehehe..And baby sihat Alhamdulillah...harap2 sihat sampai bila2...Amin....

Ada sesapa nak share experience hospital or clinic ke...??leh la share...

Love,
Amy

Wednesday, August 20, 2014

Dah tua

Tak sangka dah tua2 ni ada lagi silent reader...blog ni skrg bg aku macam diary yang akan aku baca again and again...

Tq for silent reader yg comment kat blog ni...umpama macam aku ni tak bersyukur...aku rasa dia dah salah faham dari apa yg aku nak luahkan sebenarnya...

Dan kalau u btl2 tak tau pasal pregnancy i dulu..no need to ajar me how to bersyukur...
Bukan tk bersyukur sayangku...maksud aku nak happy mcm org lain means aku berharap kalau boleh pregnancy aku kali ni smooth mcm org2 sekeliling aku...ko kenal pun tk sapa org keliling aku..so no need to compare ur life dengan my life kot...

Org lain2..apa aku rasa lain..ko rasa lain..
Ko hadap sakit ko kalau ko rs happy carry on..mana ada org happy bila sakit?semua kalau boleh nak yg elok2...tp bak kata aku la kat entry b4 this...kita merancang Allah yang menentukan...tk pernah sekali pun aku salahkan takdir...tapi kalau dah tuhan nak bg sakit kat aku...what shud i say?aku kan dah kata aku redha...

Ada jek benda yg tak senang lah...kalau nak comment biarla yg elok2...dah tua dah aku ni...tk larat nak amik tau hal orang..ikut suka hang lah!senang cita..

Sebabnya hanya aku je yg tahu maksud apa yg aku tulis..thats all...bukan nak raih simpati ke apa...tq jugak jenguk blog yg tah hapa2 ni..kuikuikui takat asthma..aku pun ada asthma..bencik!