Thursday, April 21, 2016

Alergi

Salam...

Both my kids down with fever...
Alhamdulillah...1st Anya...and now Noah...Anya tekak dah merah2...and start batuk and ada kahak...but si kecik ni...hmm tak tau la sakit apa pulak...suddenly dia plak demam...maybe cuaca panas sekarang...

Regarding Anya...dia ni payah sikit nak distory telling kan hahahha... we all noticed dia start alergi masa umur 5 tahun....ada 1 time, dia demam...tonsil bengkak...so klinik dekat dengan rumah bagi ubat demam (ibu profen) and antibiotik...

Suddenly mata dia membengkak lepas makan ubat...memula ada biji2 kecik keliling mata...and terus bengkak sembab...kesian dia...that time aku tengah dalam pantang pulak...memang stress habis...


See... mak dia tengok nangis eh hahaha sebab 1st time!

So we went to Sg Long Medical Ctr...which is our fav doc ada sana...then we explain...tk dpt nak detect sebab both ibu profen and antibiotik dia dah makan....selalunya mmg antibiotik lah...but doc explain ibuprofen pun boleh jadi juga kalau badan dia tak boleh terima...ok...so we all avoid both ubat... and doc bagi PCM and antibiotik yang lain...

Anya memang dari kecik takut makan ubat...sampai ke besar dia punya sinetron tak habis2...macam2 cara dah buat..mmg kene main watak jugak b4 dia telan semua ubat2...hahahhaa...sorry me memang jenis garang type...tak dapek nak control ketidaksabaran...

So PCM mesti flavor Orange!!WAJIBBBB..penah bagi yang strawberry dia nya melalak tak nak...boleh sakit jiwa raga...so ok kita ikut jela..plus orange flavor bukan nya susah nak dapat kan? Antibiotik lagi laaaaa....
Memang aku berdoa supaya Anya ni jangan la kene any infection...bukan takat sinetron...tambah plak episode telenovela..antibiotik keluarga amoxicillin...lin2 belakang dia memang pangkah!

Ok tamat citer tu..sebab kengkonon dpt jalan penyelesaian lah...so bulan lepas...early March dia demam tonsil bengkak...kurang air...PCM and on antibiotik...and again mata dia sembab...alahaiiii apa lagi kali ni....even aku garang dan menyinga...tp kalau jadi apa2 kat Anya hati aku la yang paling hancur sekali lagi2 kalau tengok muka dia bengkak gitu...

Went back to SLMC... doc pun pelik..and 1 cara...kurangkan dos...takut badan dia tak dpt nk terima PCM tu...ok fine...dengan berat dia semua...supposed 6ml...tapi doc soh makan 5ml...and time 4-6hours...mcm biasa...tgk pada suhu badan dia jugak...

And today..aku dh terlupa pasal kurangkan dos...dah masuk 3 hari...dia nya demam tak tinggi la...macam dedar2...baru2 nak jadi demam 37.7 mcm tu...mak dia ni lupa...bg dos mcm biasa...hari ketiga baru naik biji2 kat keliling mata dia..motip sangat..jenuh la Daddy dia pikir makan apa budak ni...


Ubat ni biasala kan...PCM 250g

So hari ni aku berbloging...untuk nak remind diri sendiri supaya jangan lupa...ni baru 2 anak demam serentak kepala pun dah weng!

Huhu...okla...anak2 pun dah tidoq...so Mommy pun kene tidoq...kalau tak haru....

Love,
Amy

Tuesday, April 19, 2016

DIY

Kalau siapa yang follow Amy from beginning...dari preparation kahwin semua...Amy memang suka DIY thingy...hahaha

So sekarang...its time to seperate Anya tido kat bilik sendiri...and salah 1 dari caranya...kene sediakan bilik dia cantik2 lah kan...cantik di mata aku dan Anya pun dah cukup lah...hehee

So that day kitorang buat poster sama2...dia choose color...


Tarrraaa...settle...ada a few jugak wall decor yang dah dibeli...


Before....


After....

Drawer ni around rm20 je kos dia...beli wallpaper kat Kaison pastu wrape jela...hehehe since me too far dengan Paradigm Mall tu..so im using personal shopper service..upah rm10..and postage..sama jela kalau pergi pun duit minyak jugak...so takpe janji siap....

Oklah later kita sambung decor2 bilik Anya....

Love,
Amy

Utusan

Salam...

16 April hari tu...Utusan newspaper cover rumah kami untuk bahagian Deco... tah apa yang nak dicover pun tak tau sebab kami baru je move in setahun mcm tu..tak banyak baramg yang complete...


Abaikan jela muka poyo laki bini hahahaha pakcik photographer yang suruh





Belanja sket pic living hall kami... 😊

Love,
Amy

Monday, April 11, 2016

Anya's Sportsday 2016

Salam...

Bertempat di Taman Wetland,Putrajaya tahun ni ada banyak sekolah..tak macam last year 3 sekolah je bergabung...

Well...Mommy is sooooo buzy making Anya's costume...since her teacher ask me to help them...Mak ok jeer....hahahha


Taraaa...not bad la kan?hahahah






Yeayyy i met her here!! Hi Anil!!

Anak2 pulak...

Well sportsday habis before 10am...sebab cuaca and musim panas ni fuihhh tak tertahan rasanya...nasib la penganjur paham...

Anya excited...eventho frust sket sebab costume dia tak menang...hik3...takpelah...kita join suka2 je...nak gained experience...

Love,
Amy

Wednesday, March 23, 2016

Part 2: Rasa Dayang by Shangrilla,Penang

Lepas check out..konon2 nak carik la makan tepi2 jalan tapi memandangkan cuaca terik sangat...we decided tunggu kat hotel terus...since check in at 2pm...tapi bilik dah ready at 1pm....so terus masuk bilik....

Having our lunch dalam bilik je...aci tak?hahaha dasarrr...!


Classic sket la...tapi bilik luass...lega so anak2 ku lepas kan ikut suka la ampa nak pi mana!


Tak semua bilik la dapat...belasah kerepek pisang...sementara tunggu makanan sampai...around 20minutes


Petang sikit..agak2 tak terik around 6pm we all turun pergi beach...jalan kaki jek...dekat sangat...

Bawak Anya yang teringin sangat nak main pasir...nak pergi beach...main la puas2 kakak...

Tapi 30minit macam tu je...pastu we all sambung kat swimming pool...Noah tak nak jejak kaki dia kat pasir...geli agaknya...mmg sejenis yang geli...artificial grass pun dia geli...hmmm

Swimming kejap sonok la budak2 ni...
Lepas tu Daddy diorg buat surprise hahaha (bukan kat Mommy diorg ye)


Additional rm50 for this...merasa la budak2 mandi buih..hahah dengan rose petals Anya feeling princess habihhh...



Next morning...breakfast...hotel ni wing belah kitorg breakfast bukan buffet...order je nak makan apa...dia masak...buffet table ada tapi untuk fruits etc...



Habis breakfast kemas2 barang semua dah nak gerak balik KL...Alhamdulillah jalan tak de la banyak kereta...so sampai KL petang...

Well...another experience cuti2 Malaysia...hehehe panas2 ni rindu pulak bercuti kat London dulu....snowyyyy...

Love,
Amy

Part 1 : Macalister Mansion, Penang

Hellooo...

Budak2 semua dah start sekolah...datang pulak musim El Nino ni....Im so worried...last week Anya and Noah demam...sebab panas sangat...Anya pulak currently tengah practise for her sports day...tak beragak pulak cikgu dia panas2 hari nak practise...

So school holiday ritu...we went to Penang...selalu orang jalan2 cari makan..but husband said kita jalan2 cari hotel...memang favourite dia la suka check in hotel...

Well 1st day kat Utara Semenanjung...kami singgah rumah my cousin at Kulim...stay sehari then esoknya baru ke Penang....our destination is Macalister Mansion...cantik mansion ni...only have 8rooms...decoration cantik...mewah...nice!!





Tiles and everything...perfect!husband suka...5star dia bagi hehhee...


We're having our hi tea... sedap!!rm70++ per couple... so okla price dia..b


Our breakfast the next day...sedap...foods mmg semua sedap!





Tour hotel..anak2 pun happy... ❤❤

Check out at 12pm...
And sambung for the next destination...

Love,
Amy

Saturday, February 20, 2016

Noah 1st birthday

Hello!!

Alhamdulillah...February ni penuh dengan date2 birthday org2 tersayang and anniversary of kos...hehehe

17th February 2016, Noah turns 1...
Cepat nya masa tu berlalu...besar dah Noah..and for today Noah dah dapat 2 step nak berjalan...

Since his birthday jatuh hari rabu...kami tkde la buat any big celebration...just 4 of us...eating cuppies from Wondermilk 🎂🎂🎂


1st time eating cake


His fav toys


Let me help you Mommy!!


Ok good...practise make perfect...sampai besar ye...sorang masak...sorang cuci pinggan!

Well me and Atim still in discussion...either nak buat party untuk dia or not...later me update ok..?

Love,
Amy