Thursday, July 17, 2014

Ramadan 2014

Salam everybody...

Bz sket lately...dengan tempahan shawls etc...and dengan sickness yg tak dapat nak dikawal...kadang2 no mood nak menjahit etc...

But Alhamdulillah...boleh manage dah sekarang...sebab sickness tu tk berapa teruk kalau nk dibandingkan masa pregnantkan Anya dulu...berat pun tak turun2 .. (risau nih hahahha)

So far dah 9weeks...
Scan checkup bulan 8 nanti...lepas raya...
Penyakit M sentiasa datang...kdg2 tak larat nk masak...nasib la ada PARAM ...so Atim consider gak la sekali sekala..huhu...

Tak de la mengidam apa...cuma teringin itu..teringin ni yg ada depan mata semuanya dapat..biasa2 jek...Alhamdulillah...tk berapa nak sukar.. cuma terasa mual nak muntah tu sentiasa ada...takpela as long as baby sihat..sempurna dan cukup...

Anya pun dah boleh terima...since dia mmg suka budak2...so tak la payah nak explain...cuma yg tak leh nak jawap tu...macam mana adik ada dalam tummy Mommy?... bila adik nak keluar ni?...and so on..

The best part is semua cousins..and biras pun pregnant together2...Insyallah next year lagi riuh la rumah tu...

But for my ramadan..macam tahun2 lepas..sama jugak...cuma kali ni teruk sket sbb sickness jela yang lain ok...

Oklah..sesambil tgu anak dara makan...sesambil tu la mengupdate blog...��
So salam Ramadan to all!!shopping nanti beringat yer....hehehe

Love,
Amy

Friday, June 27, 2014

Rezeki Allah

Salam jumaat everybody...
Subhanallah...Alhamdulillah...Allahuakbar...
Doa aku dimakbulkan lagi...walaupun lambat...tapi tak kisahlah...

After 1st pregnancy yakni Anya, which is 4 thn lepas..memang kami letak 1 gap..bila Anya 2 thn just nice nak bg adik kat dia...but kuasa Allah cuba punya cuba tak dapat2..itu saja dah amik masa 2 thn...sampai la sekarang...haah...aku pregnant! Alhamdulillah...

Dalam masa 2 thn kami cuba..baru la aku tau yang sebenarnya aku ada polyps dalam rahim...so polyp2 ni la menganggu period tak regular...etc2...tak sakit...tp kene check ye sapa rasa period tk ok...

Lepas dah buat minor surgery untuk buang polyps....3 bulan lepas tu baru la period regular macam biasa...syukur..Nah sekarang baru la boleh adjust...hehehe...

Masuk bulan ke 4 baru la lekat..syukur2....even that day ada spotting sket...lepas check kat PPUM...baru la rasa mcm ohhh aku btl2 pregnant ni!!

Baby dah ada heart beep...baru 6w2d mcm tu....harap2 smooth dan selamat la for me and baby....aku harap korg2 doakan kesihatan kami..

Well...kalau tk de sickness Ramadhan ni...agak2 dpt la aku puasa penuh...tp ritu ganti puasa pun rasa lemah longlai jek...takpela...cuba...

Tq yang membaca dan mendoakan aku...

Love,
Amy

Monday, June 16, 2014

Alhamdulillah

Hello there!

Alhamdulillah...syukur...
June is the best month so far dalam tahun ni...hehehe
Tuhan permudahkan...dan perkenankan doa hambanya...

Well to early to tell...
Sebab kita ni hanya merancang tapi Allah jua yang menentukan segalanya...
Ada,,adalah...takde takpe..mungkin bukan rezeki kan??

Anything will update soon...Insyallah..

Im so happy with this news!

Love,
Amy

Thursday, May 8, 2014

Ceiling Lamp

Salam...

That day teman Atim beli barang furniture untuk event dia esok... kena setup booth etc..

Malasnya nak ikut..tapi bila fikir balik 'eh..boleh tgk furniture rumah nanti hahaha' terus siap uoalls!

So far SSF furniture dia cantik2 belaka...macam tu jugak dengan lampu...but previously memang tk penah nak sebok nak survey ceiling lamp...but hari tu berkenan pulakk...





Yang ni la paling cantik dimata ku...ada sket2 chandelier dalam dia...and luar tu steel...gojes sangat..and harga??murah la weolls ada card business partner.. so dapat la less.



Yang ni pun cantik...ala2 vintage rustic gitu...tengok pantulan cahaya kat ceiling itula yang buat cantik rumah kita nanti.. selain dari furniture kan...haihhh rumah bila nak siap..?!

And my sis recommend 1 kedai kat puchong...murah2 lampu dia..but design bukan gah sangat la..tp boleh beli..sebab cantik...



This one is the cunness..aci tk english aku agaggaa... i thought nak letak kat guess room... dengan color dia kuning tak kuning tu...menawan mata kite laa..



Yang ni pun cun..
Tapi nak beli lampu2 ni biar la kene dengan theme rumah kita...takkan nak pakai lampu2 cenggini kalau rumah kita ala datin2 kan..memang tk kena la...

Lampu2 sebegini..untuk rumah yg ala2 sederhana gitu okla...tak perlu crystal2 bagai...hehehe...plus nak cuci pun pikir 2 kali...

Haihh okla..IKEA pun ada yg cantik..tp me and Atim tak berapa gemar decor yg ala2 IKEA sgt..sebab semua orang tau beli kt mana..ohh ikea tu..oh ikea ni dia beli..hahaha

Tp ada je yg cantik..maybe mix and match lagi cool kot?depends jugak..depends apa yang korang suka and budget...of kos!

Oklah...

Later ya....

Amy

Tuesday, May 6, 2014

Ideas... heee

Hello..

Suddenly terasa obses dengan furniture...decoration blablabla... which is aku penah rasa 1 masa dulu masa nak prepare wedding...hahahaha macam tu la lebih kurang..cuma obses kali ni tak kan habis bak kata mak2..agaggaaa... Ada je alasan nak membeli...nak kesana sini..nak survey harga...

Well perancangan untuk deco2 bilik Anya tetap berjalan... even though Atim cuba campur tangan, tetapi gagal...maaf ye yayang.. sila fokus!

Ok..
Currently aku terfikir2...which bed yang sesuai untuk Anya?
Kene beli queen bed terus kah? atau no need first? sebab kalau beli dulu queen kang tetiba dapat adik boy lain plak citer nya..if dapat girl pulak nak ke tido sekatil...??tak de privacy kan?hehehe actually ada 2 bilik lagi...but aku rasa masa tu belum tiba...sebab memang confirm2 budak akan amik masa nak seperate from parents kan?

this bed yang paling aku tertarik la kat IKEA..furniture budak2 beli kat situ je la gamaknya...huhu

Why this bed? Sebab dia boleh tarik panjang if Anya mula memanjang aghagaga...

 okla kan? And not expensive at all...price and design boleh diterima akal...


And 1 lagi...
Aku suka betul window's bench ni...
kalau boleh nak panjang...tapi memandangkan tingkap kat bilik Anya tu tak berapa nak besar..so macam tak cantik plak buat panjang2...cukup la boleh simpan segala mak nenek toys dia...
Or maybe dia boleh rilex2 sambil membaca kan?




This is very nice! Sweet jek...
sebab aku tak nak design yang terlalu anak2 sangat...sebab dia makin membesar...jenuh pulak nak tukar furniture bagai again and again...kalau mampu tak pe..rasanya tak mampu kot..hahahhaa

And now tak sabar nak hunting fabric! Or maybe boleh beli online jek...sebab overseas je banyak design cecantik...takat nak pakai beberapa yard ok la...hehehe nak buat cushion cover etc...

Nasib la Mil memang menjahit and amik tempahan semua...
So senang...hehhe cucu punya pasal confirm la tak payah upah gagaggaa...ok Mak?!

Okla...tu dulu...
Datang perangai aku jumpa barang baru then I will continue lah...

See ya!

Love,
Amy

Friday, May 2, 2014

Bedroom for Anya

Hi...

Its all about our new house...yang tinggal 40% nak siap..so me and Atim dah chup2 who and which room yang we all akan decor..hehehe there u go my husband!

So I dapat Anya punya bedroom...hehehe its ok..anything for my baby...
I decided nak guna color2 pastel..which I already show to Anya first...and dia cakap "nak colorful Mommy! Pink..purple..yellow and green"

And ok..apa saja untuk seperate dia dari kami..hehehe...her room tak jauh just berhadapan dengan bilik kami...so i think ok kot..

And im just in love with these colors...









Currently nak cari vintage furniture dengan pastel2 color...if tak dpt yang pastel..maybe we all boleh hantar cat kan..heheheh

Ok thats all! Tengah survey2 lagi ni...

Friday, April 18, 2014

Alasan

Salam everybody..
Me in car..while waiting cik abang Atim uruskan kerja2 dia kat Melaka ni ..
Anya dah sampai ke bintang agaknya..hehhe
Sorang2 macam ni...berlegar2 la idea datang.. dan berlegar2 la memikirkan masalah yang sedia ada dan bakal mendatang...

U know wut?I am ready for having 2nd child...and still berusaha la orang tua2 kata..hahaha...since 2bulan lepas dah buang polyps tu..and doc said BERUSAHALAHHH!!Insyallah ada rezeki tiba jua gituu...but if not...as hambaNya aku redha...but usahalah dulu ye tak?

But tetiba rasa macam am I ready for 2nd child?sebab dah lamaaaa sangat tak jaga baby...and lama sangat tidur lena since Anya dah besar..everything run smoothly..without bangun malam...

And for sure i dont want any alasan cannot cook for husband...cannot do this cannot do that...no time for anything..and maybe i have no time for Anya??!!!Allahuakbar...memang kesitu la yang dok fikir.. sebab dulu i can manage my time canteeekkk for my dad...and husband..so far aku masak n kemas rumah mcm biasa...

Tapi for reality..memang aku ada kenal someone yang jarang2 nak masak untuk family...once dah beranak..baru 1 uoalls...
But orang lain masak makan pulak..datang makan je gitu...apala salah lepas makan kemas pulak..anak ko boleh soh sesapa jaga..ye tak?

Its quite bored..bila tengok ko melekat je dgn anak yang tak berapa nak bf..anak pun dh masuk setahun..rileks la...ada anak bukan maksud kita tak payah bergaul and stop cooking and everything!

Huk2 i dont want to be like that!!seriously...nasib la tgh tunggu 2nd child..so ada la experience kan?dulu org nak mengata silakan...sekarang tidak lagi..hahaha

Jangan la alasan jaga anak tu membataskan segalanya...masa Anya 3bulan pun aku dah angkut gi buat job pelamin etc...siap DF lagi..ko hado??beringatlah..mana2 bakal ibu..jgn buat alasan sebab..annoying!kecuali ko sakit so itu takpelah...orang pun faham...

Well..aku harap dia belajar dari kesilapan...dan pengalaman hidup..kalau tak sedar jugak tak tau la aku hehehe..

Okla..saja borink2 kita share la citer hehe..

Love,
Amy