Tuesday, February 21, 2017

Noah's Shark doo doo birthday bash!

Salam everybody..

Last 17th February...is Noah 2nd birthday...ye pantas kan pembesaran anak2?hmm...so kita pun plan a week before..which is memula nak buat kat rumah..santai2...but suddenly ada benda yang tak mengizinkan kami buat kat rumah...sebab rumah kami kene guna untuk shooting iklan...so nak tak nak...kene la cari tempat lain....mak is pasghahhh...later kita citer psl ni...

The theme is my son fav...Shark theme...but nampak agak ganas...we all tukar sket to Beach party... 😍😍😎

Start from 3pm to 6pm..Alhamdulillah everythings went well..syukur...anak teruna pun tak de banyak masalah kecuali tired la hunung2 tu...dengan excited semua..hahahokla enjoy the pic..


Cake is from MJCakes


balloons decoration, clown and face painter im not really sure dr party planner mana...sebab all my husband yang arrange...tapi clown tu terbaik...friendly...and skill balloons dia walaweyyy...memang best...tak kedekut...thumbs up!


pic credit to imagebyajid our photographer...pic ni je ada ...yang lain belum dapat hehehe

my birthday boy

cousins and family

kecoh sket dengan anak2...heheh excited semuanya

Anya with her friends...anak2 blogger semuanya

and mama xoxo of course!!

around 6pm macam tu habis...tired..but im pretty sure Noah and Anya happy!...
tq for coming...tq for the present...minta maaf kalau ada yang terkurang...

Happy birthday lil son Audee Noah...Mommy doa setiap hari agar Noah berjaya dunia akhirat...jadi anak yang soleh dan berilmu...Insyallah...semoga doa Mommy diperkenankan olehNya...Amin...

Love,
Amy

Friday, February 10, 2017

Apa la nak jadi...

Hi everyone...Salam Jumaat....

Nak cerita pasal Anya ni...kat sekolah dia boleh dikira budak2 perempuan yang tak pakai tudung...one of them is my daughter lah.. But only on friday..since ada Tasmik, Ustazah asked her tu wear a hijab...so its fine with me and Anya too...

Hari lain...macam biasalah tak de la berhijab bertudung...but till 1 day ...Anya bagitau...ada 1 of her friend named N... keep asking Anya..Y u not wearing tudung? Kejap bukak..kejap pakai... (masa dengar ni I was likr...adoiiii ada jugak laaa bdk2 macam ni) ok and I keep listening to Anya...sesambil fikir apa reason nak bagi kat dia supaya dia ok...She looks not ok...Anya nampak marah..and keep repeating I dont like her Mommy!!

Lepas tu baru I tanya...dia tak nak kawan dengan Anya ke?yang buat Anya marah sangat ni?....She said No..kawan...tapi Anya rasa tak secure sebab best friend dia pun lately rapat dengan Si N ni tadi... Ok...
And N also keep asking Anya regadring her tudungg...like 100 times!! Maybe Anya rasa tak selesa la..sebab suddenly ada orang kacau hidup dia...thats life hahaha!! Now u will learn...

So..lepas fikir...apala nak jawap dengan budak ni supaya dia tak bergado and benci sesapa...I explain to her that...please tell N, you only have 1 tudung...once dah basuh..tak sempat kering and u dont have any other tudung to wear to school... ke ada lagi alasan paling simple yang boleh I buat??hadoiii mak pun stress la...macam nak amik SPM plak rase...

And a day after...Anya nak pakai tudung to school...untuk nak jaga hati N and her bestfriend jugak...takut best friend lariii hahaha... But dont judge me...I already explaim to her about aurat..solat etc...start from 7yo ni memang dah wajib belajar..tak buat boleh pukul tauuu..hehehe tapi tak nak la paksa2...Anya pernah je try pakai tudung masa kat BB dulu..but dekat sekolah dia buka sebab tak selesa and panas...rambut Anya jenis lebat...and cepat la berpeluh...I feel u Anya...

And apa yang buat me as her mom nak berblogging ni...which is...how u teach your daughter...the way u respect others...tapi yela kan...nama pun budak2....so I paham..kadang2 dah ajar pun sdn bhd jugak terkeluar dr mulut dia...budak2 sekarang kan bijak...hehehe..

oklah tu je nak citer...nanti ada lagi will update here...oh ya belanja 1 pic Anya...



till then

Love,
Amy

Thursday, January 5, 2017

Anya's first day

Salam..

Yes yes I know...mak-mak standard 1 is soooo nervous kan??me too!!!nampak macam tak...tapi kat dalam ni ..dupdapdupdap

Well...not like others...Im still ok on her first day school...making a new friend?Alaaa...shud be no prob to Anya...she is friendly...so me,Atim and Noah send jer to school...waiting her at the canteen...oh ya..Anya took her exam ...result?tah..belum tu lagi...

Today dah hari ketiga...
After this nak jumpa guru kelas dia...the worst is..Anya kurang faham bahasa Melayu...contoh when her techer ask her to bring kotak pensil...she was like err errr...BLURRR!! Cikgu pun guna la english jugak sometimes...sebab budak2 ni bukan semua dari tadika KEMAS etc...kesian anak aku hahaha...

Okla takpe pelan2 kayuh Anya...balik Mommybwill teach u KESUSASTERAAN MELAYU...hahaha...





Day 2....keep smiling princess!!



Alhamdulillah masih ok...and harap2 macam tu la till end of the year...hahahah...

Doa Mommy...Anya berjaya dunia akhirat...Insyallah...semoga semuanya dipermudahkan..lapang hati dan fikiran...semoga takde problem2 lain yang buat dia tak nak ke sekolah...Amin2...

Time flies...rasa baru semalam lahirkan dia...hari ni dah standard 1...haihhh...

Love,
Mommy

Wednesday, December 28, 2016

Bandung....

Ok now kita sambung...the next morning, kami turun breakfast...not like usual buffet breakfast...its business lounge breakfast...so tak yah beratur amik foods...duduk and order...dijadikan cerita...order la kitorg...for this lounge breakfast,kene additional la kalau nak merasa..up to u guys...

Sikit2...nampak beberapa meja tak dapat2 lagi foods...so kitorang rasa mesti ada yang tak kena...lambat sangat!so anak2 just makan roti spread with butter...Atim pun saje la soh budak waiter panggil manager...datanglah manager dia...perempuan...so dia check we all punya order (b4 that ada 2 table dah belah dalam keadaan marah)

Mana tak nya...bayar additional...tapi makanan tk sampai2...bayangkan la...so manager explain to us..diorang hanya ada 2 staffs kat kitchen...tak dapat nak buat dengan lebih pantas....so okla kita da tau punca...sebab kalau room service pun dari kitchen yang sama...so bayangkan la berapa ramai orang yang nak guna room service kene tunggu berapa lama?

For me?teruk la..management tak ok...semalam Mocha dapat design cantik2...tp pagi tu mcm buih tu dicampak je kat atas air hahaha faham tak?

Lastly kami dapat foods Alhamdulillah...sedap!cuma itula kecuaian dari pihak management je...overall mmg ok je foods dia... 😉



So abaikan jela...tak semuanya indah kan kan??

Sambung jalan2 for today....we all nak ke outlet2 la konon....hahaha baru masuk 3 kedai je dah surrender!!outlet bosan..tak de apa sangat pun yang boleh dibeli...bek shopping kt kl lagi best...hehe

Tapi we all singgah jugak beli souvenir untuk family...singgah makan nasi padang...yummeh!!


Angkut sekali dengan pak supir...

And then singgah Kartika Sari...tempat wajib la kan...esok dah nak balik dah...

Kemain Noah... actually dah panas hati dengan salesgirl diorg ni...sebab masa tanya harga sket pun tak pandang muka kiter....tapi bila Atim dukung Noah gi kaunter...kemain gedik semua kan?takpe aku ampunkan...hehe


Anak dara teringin nak naik kuda...sebab masa datang ritu dia nampak..so kita tunaikan permintaan dia...tapi sedihh..Noah tidoo....baru je lena tu...kejut2 tak nak bangun!


And dah habis semua tu...kitorg checkin kat Four Points by Sheraton.... Masa ni dah penat gilss...and kitorang terpaksa beli 1 lagi bag..nak isi souvenir2...makanan2 from Kartika Sari tadi...bag mahal cost around rm300...hmm malas cari dengan hari pun dah nak malam...

Dinner room service je...memandangkan malam tu malam krismas...macet kat luar...

Day5 : Jakarta

Packing semua sesiap and terus turun breakfast...




Bye2 Bandung....Kami terus ke Jakarta...sebab kemugkinan kalau lambat gerak...akan macet...today is Krismas...happy holiday everyone!!

Flight 7pm...so dalam masa tu kami jejalan sekitar Jakarta dulu...sembang2 dengan Pak Supir (Pak Dedi) sampai kul 5pm...dia terus hantar kami ke airport...


Sian noah tak dapat jumpa 'atok' (Noah panggil atok huhu) untuk terakhir kali...

An then terus ke Business lounge Garuda...makannnnnn!

Ada mee bakso ok hahaha...kelasss...belasah jugak..sebab dah tk dpt rasa dah bakso sini...


Memandangkan Noah dah tido nyenyak tadi...sudahnya dalam plane memang tak tido la...main je...tengok movie la colouring la...so far semuanya ok...and kitorang sampai KLIA at 10pm mcm tu....ramainya manusia gi bercuti...sampai depan pintu keluar pun jammed!

So tu la serba sedikit experience baru ke Jakarta Bandung 5d4n with 2kids...Alhamdulillah smooth semuanya...ada rezeki kita datang lagi...

Love,
Amy

Tuesday, December 27, 2016

Welcome to Indonesia

Salam and hi!

Last minute plan...we decided to go to Jakarta and Bandung....everything settled by Atim..so my task??PACKINGGGG!!Pepaham je la macam mana rupa kalau packing last minute...satu hati suntuk pun tak habis...dengan Noahnya masuk dalam bag...dengan Anya nya kejap nak tu..kejap nak ni!...hehehe

Ok for this entry lets talk about Jakarta...

Day 1 : Jakarta

We boarded with KLM plane from KLIA to Jakarta...Alhamdulillah selesa...big and new of course!!




Flight petang...sampai pun malam dah...and guest what? MACETTTT!! so from airport 6.30pm sampai dalam 9.30pm so agak la kan dok dalam kereta berapa jam dengan anak2 yang keletihan....nasib la tak lama dalam plane tadi...and nasib baik jugak anak2 behave!

Check in at Four Seasons Hotel..before masuk mana2 hotel diorang scan kereta dulu...settle baru jalan...hehe macam scary kan?





Sebab hotel dia sangat cantik menarik...penat pun hilang...anak2 excited... happy me!

Day 2 : Jakarta to Bandung

Around 11am..dah checkout hotel...bye2 hotel semoga ada jodoh lagi dengan kamu!hahaha
Terus ke Bandung....Macet again n again...kitorang sampai takut nak kemana2...sebab kalau jammed teruk...maknanya seharian la kotang kat jalan sahaja...tak dapat kemana2 pun...but Alhamdulillah dalam 4jam macam tu sampai la Bandung....

2nd hotel is Intercontinental Hotel..Bandung is so much better than Jakarta....last aku pergi pun 7 tahun lepas...masa tu tak teruk macet dia...sekarang je lain maciammm...




Actually kitorang dah penah stay at Intercontinental Hotel KL...and sorry to say...much better KL from Bandung...

Dinner at Stone Cafe Bandung...dekat je dengn hotel...since semua dah kepenatan...





Day 3 : Bandung

Breakfast amik room service je...



And checkout hotel...today nak pergi Trans Studio Bandung!!!






Ok review time!
Eventho dah melepasi ketinggian...but aku rase only 1 ride je budak2 baya Anya boleh naik...sebab yang lain macam too extreme! Yang tu pun bergoncang jantung kat dalam ni..hahaha nampak je macam untuk budak2...but trust me...ini je paling ok...

Indoor..tapi panas...ride untuk budak2 baya Noah 1 jugak..tu pun dia buat macam gym...beter pergi kidzoona ke...yukids island etc2...sebab sedey sangat nengok...hahaha...cuma yang ok sket ada macam small aquaria dalam tu...itu jela yang merawat kedukaan Noah...hahaha sebab nampak Shark doo doo dia...

So..lepas dah kepenatan tengok magic show bagai2...tu pun banyak ride tutup sebab magic show tu lah!kitorg pun nak balik hotel....check in pulak ke The Luxury Trans Hotel..ye hotel ke3...berpindah randah...sapa tak kuat jangan ikut hahahaha...sebab hotel ni sebelah Trans Studio tu..Pak Supir cakap ini hotel paling mahal di Bandung...tetiba aku plak rasa serba salah bila dia cakap gitu...ok ni takde kene mengena dengan aku...sebab Atim yang booked semuanya...lagipun dia bayar...hahaha...

Ok before check in hotel...kitorang singgah Trans studio Mall kot nama dia...tak ingat...tapi memang nak masuk Trans Studio akan masuk mall ni dulu...ye...Trans Studio dalam mall tu...sebab masa datang tu..kitorang nampak ada train la...ada activity yang anak2 aku lagi suka sebenarnya...hahaa





Dapat invitation for hitea kat hotel ni...terus mintak hot Mocha!!hahaha...





Hotel ok..selesa cantik...eventho interior ada bercampur baur sket...tapi ok...not bad!

Ok...next entry kita sambung...review pasal hotel ni....

Love,
Amy