Tuesday, June 5, 2012

Paris

Hello Bloggers!!

Yeayy..Finally im home..betul la bak kata orang...Hujan batu di negeri sendiri...kahkah...macamana best pun Paris tu...hatiku tertinggal di Malaysia...

Okla..aku just nak share experience aku ke kota Paris... :) Best!

We stayed at Adagio in Val D'Europe. Apartment hotel la..since we need to cook, and kami berlima kat sana...+ Anya jadik 5 1/2...hikhik..Cantik..bersih...so aku recommend la pada sesapa yang nak ke Paris..boleh la stay kat situ..

Val D'Europe ni dekat sangat dengan Disneyland Paris..berhampiran dengan La vallée village (sila google) looks like JPO (Johor Premium Outlets) semua branded stuff yang korang boleh dapat murah... seriously murahhh!!instead korang beli kat boutique luar...but barang2 dia bukan la yang new arrival.. Jauh sket dari bandar...kalau naik train adalah dalam 6 station kot baru sampai...so far day 1-3, kitorang tak rent car lagi...so kene naik train..but tak susah la..and train dia besar... :) bersih tu emm sama jela macam Malaysia..nama pun public transport!kan?Cuma letih sket...sebab kota Paris tu besaq..

Kat Kota Paris pulak, we all naik Hop On Hop Off...ada banyak...tengok la destination korang..dia pakai colour as symbol kat mana korang nak lalu...ada yellow,green etc..sehari 31euro..but kalau amik 2 days tiket harga 34 Euro..baik amik 2 days kan?mana la tahu nak gi jalan lagi esoknya...memang tak cukup time kalau tawaf sehari..lagi2 yang giler shopping..


 Kat Eiffel Tower, aku terserempak dengan Nasha Aziz..ha tak yah tanya dia ngan sapa...hahaha..maleh nak gossip!so amik la pic jap...kalau kat Malaysia tak de la aku nak pulun sangat...tapi sebab berbackground kan Eiffel Tower,kira rezeki aku la kan...rezeki Anya la jugak...Aunty Nasha nak dukung dia lari...kahkah...

Singgah Laduree..nak beli macaroon for my sista..harga satu macaroon jatuh RM7..satu tau..so jangan la tanya kenapa macaroon mahal...ni Made in Paris...bukan Malaysia ya..huhu..belum masuk packaging..kalau nak bagi as a gift..box dia harga asing la plak...so far aku beli include box is 16Euro..ha x4..silakan...tapi berbaloi la..bukan senang nak pergi beli kan?tak dapat nya hari2 nak makan...

Sorry lupa nak citer pasal LV..hahaha...we went to Primtemps, macam satu mall kecik yang jual branded stuff..yang ni bukan outlet la..hat ni new arrival punya stuff... :)
If korang ke Paris...sila la beli LV sebijik..sangat berbaloi!!murah dia adalah dalam RM1K kat sana...and please..sebab aku dah terkena..if ada tourist from China...mintak korang tolong belikan LV ni...tak yah la tolong...diorang tak la jahat guna duit tipu etc...tapi jahat diorang adalah...diorang nak beli LV and bawak ke China untuk buat barang2 tiruan high gred...

Kiranya lepas kejadian..and dah sampai Malaysia, Atim google pasal benda ni..and memang orang Paris tak gemar tourist China beli barang2 diorang...hehhehee...Tipu la camner pun..sebab if nak beli LV kat sana, diorang akan check passport...tapi kalau korang berjaya tolong tourist China ni adalah habuan masing2..hahaha..not good jugak la kan?

So aku stop dulu kat Paris...actually banyak sangat pic..so aku amik random je lah...ok?
Next aku ke Luxembourg....

Later lah...

Love,
Amy




9 comments:

oshinz said...

untungla anya kecit2 dah dapat pergi paris.. hehehe.

Suzie said...

aritu akak kirim kat org,harga laduree jadi rm11 seketul..huhu..tp mmg puas hati sbb sedapppp esp yg caramel tu!

sila update lg,tak dpt pi baca amy punya story pun dah blh imagine..hehe..

mommyNadia said...

nice vacation Amy!

wee Nasha..dgn sape tu?cite lah ;)

AmyMizzunderstood said...

oshinz : ha ah...tah ingat ke tak nanti kan?

suzie : amy pun beli caramel satu hahahha...macam2 flavor kak oiii best gilerr!!

mommyNadia : hehe thanks!Nasha dengan tutt...hahahhalater la gossip!

DalilaMian said...

Oohhh cepatla update lg yeahhhh

linda yacob said...

Salam. .best baca your experience travel Europe..insyaallah Sept ni me & family pon nak jejak Paris. .few question if x keberatan share dgn saya esp tips jln tpt mat saleh ni..hihi
1) u booking apartment tu tru internet ke? Which website Agoda ke? How much p/nite? Mcm mn die kira ye. .p/person atau p/day. Berapa bilik? Kami pergi 5 adults & 3 kids.

2) dekat tak dgn train station? is it walking distance?

3) LV mmg murah sgt ke. .kalo beli handbag dlm Berapa RM agaknye. kalo misalnya bwk 5k ringgit msia dpt Berapa la hbag LV..Gucci pon murah ke? Sori ye tanye. .nak bt preparation..hihi.

hope u sudi reply..tq

AmyMizzunderstood said...

Linda : hi Linda...
1.apartment tu my pil yang arrange kan..through ICI..yg ni mcm yg kita byr sekali beberapa ribu tu..then pegi memana negara stay free..i tk paham sgt..but..guna agoda pn boleh..ada byk apartment...or u can google..mana tau ada org malaysia yg buat sewa.apartment ke...but yg apartment kami stay boleh jugak sewa...kira per person...

2.sgt dekat dgn train...we all jalan kaki jek...anak sila bawak stroller...hehehe

3. LV murahhh...hehe tp tgk design yg mana pah...kalau bwk rm5k i rs blh dpt 3 speedy 25 kot...haha..mmg byk la beza around rm700-800 camtu..

Liz said...

Salam..selamat berkenalan.. nk tanye..harge speedy 30 & neverfull kat sane brp euro ye? bleh nk budget2 brp nk bwk..tq..

Liz said...

Salam..nak tanye.. di Paris brp lingkungan harge LV dlm euro? (speedy /alma, etc)