Monday, April 12, 2010

1st Checkup

Hi peeps!

Well this week nk masuk 8 weeks..and genap la 2 months kan?
And 2 months,doc clinic tu soh i gi check up baby...dan masalahnya sekarang,kat mana perlu saya pergi?any suggestion?

Saya tak selesa dah nk pakai jeans Levis etc..and last weekend, i ajak Atim shopping seluar saya..untuk pergi ke pejabat,,berjalan2 dengan suka suki tanpa rasa tak selesa... Hanya Alamanda saja la yang tedekat! and even tak byk choice nasib la ada Modernmum kat situ..dan untuk kedua kalinya (dulu teman kakak..tapi tak de la nafsu nk belek semua baju kan?) Sekarang terpaksa carik seluar sendiri yg hehehe..tak de cutting2 mcm zaman muda mudi dulu..

Atim ketawa okehh!!haiyakkkk!tak kisah la..dia yang buat saya jadik camni kan?
so benda pertama harus la mengepow seluar...sebanyak 2 helai!! So buleh tersenyum lebar bila nk gi jejalan nanti..lalalallalala....

Tapi tidak la sekejam itew...saya pun belanja la dia makan kat Chicken Rice Shop..kenapa kat situ??sebab situ jek ada jual kerabu mangga!dan itu je yang buleh saya telan buat masa ini...emm lagi satu bubur ayam Mc D! Dua makanan ni je la yang masih boleh Go lagik...

So itu je nak citer...tapi minta bantuan yer..kat mana klinik2 yang boleh saya pergi...terima kasih!

20 comments:

Anonymous said...

dear....

congrats ya...lama x jenguk ur blog ni....

tepek lah pic terlatest u...hehehehhe apa2 pun..take care ya....

-watie

Mrs. Amie said...

Dik, kalau ko dekat bangi, pegi jer kat An-Nur.. kalau ko kat sini pegi pakar yg aku ckp hari tue..

rara said...

salam...
amy..usually im ur SR..but today trajin nk komen2 lak..hehe..
i suggest u pg an-nur kt bangi.bole bt cek up n bersalin skali kt sane..servis pn ok..price range pn so-so..
unless u rajin nk pg damansara specialist.ctu servis tip top..but pricey sket la..

Lisa said...

salam amy,

klau dh 2 bln tu better terus g klinik bidan utk buat kad merah, klau lambat nanti kena marah dgn misi lak.. itu yg terbaik pd lisa, pastu nak g check up kat swasta jer pun boleh

misha.w said...

amy plan nak bersalin kt mana? u buat checkup kt hospital tmpt yg u nak bersalin tuh. contohnya pusrawi, so monthly checkup kt pusrawi jek.
kalau plan nak bersalin kt gov hosp. kene check up kt klinik kesihatan..

myra said...

ha tau pon ko kan...kdang2 kene pkai suar mcam makcik2 wokey...tapi aku tau...ko sure akan dress up as..."A hot Preggy MAMA"

ZARA said...

I have no experience on which clinic to go here. Melaka tau la mana. hehe.

tapi jealous dengar cerita baby u!!!! tak sabar nak baby gak... hikshiks

newlifenewbeginning said...

as for me i go direk to the hospital yg i plan nak bersalin..so since 5 weeks onwards mmg i religiously go every month to KPJ shah alam (since i'm staying there)..senang ada rekod kat sana, pastu at d same time dah tau gynae kita sape kan :)

pasal seluar tu, kat Jusco bykkk suar maternity. start dgn size S dulu, memula mmg la kita wat muka cam ape la suar kangaroo ni kan tp lelame u'll get used to it..utk bwk p keje sesuai la :)

AmyMizzunderstood said...

haa if An-Nur tu dekat jek ngan rumah Bangi...but..uwaaa buntunya..nampak sgt kena bincang betul2 dgn Atim nih..!

PinkGremlin said...

Hi Amy. I pun setuju dengan newlifenewbegining, terus check kat hospital/medical centre yang u plan nak bersalin tu. Kalau area Bangi/Kajang/Putrajaya, mmg ramai org kata either An-Nur or Az-Zaharah ok. Kebanyakkan private medical centre akan advise u pi jugak check up kat Klinik Kesihatan/Govt Hospital untuk dapat kan buku/kad merah saja. Pi 2-5 kali check up kat sana in case kalau last min nak jadi cerita kena beranak kat Govt Hospital senang sbb dah ada buku/kad merah. Tapi i sampai nak 4 months pun belum pi lagi KK / Govt Hospital, malasnya nak menunggu!! Hehe. Tapi doc kat medical centre suruh jugak berkali-kali!

dialicious said...

suar kangaroo comel!!byk kt jusco.oh..better g checkup hospital tmpt u nak bersalin terus..
ataupun..tnye pada yg pakar.ur sis!!

naddynad said...

Amy, mcm kite..kite pergi checkup dkt hospital terus...coz kite nak Dr yang sama monitor kite dari awal hinggalahh masa proses kelahiran nnti..

lagipun penting bagi kite utk bina jalinan komunikasi/persefahaman dgn Dr yang sama...

tp ini semua terpulang pd individu :)

nornazliana said...

uit kalau nak p checkup kat klinik kesihatan mesti kn p kat area yg u duduk tue..huhuhuh..lepas tu kn p awai2 lewat kena reject n dia akan bg tarikh yg lain pulak..tp tak taw la kalau kat klinik kesihatan yg tempat u duduk ok..i punya hampehhh..

Ami Schaheera said...

oh my! i baru sempat check-out other blogs now, congrats amy :))) if u kat bangi, pergi je az-zahrah.. i rasa hospital tu okay. if nak ke hospital kerajaan, try hospital serdang yg kat highway tu. hospital kajang org ckp sgt garang and cincai2, org la cakap.. i sampaikan je hehe.

anyway congrats again dear :)

sweet cravings said...

amy dear, congratulations! sorry for missing the train earlier. sangat takde mood utk online macam dulu. anyway, you take care dear. & lets enjoy our pregnancy period :)

Fathiyah said...

an-nur ok.recommended.kte dok pi checkup kat situ.tapi,kene tahan la tgu & Q.ramai patient.

addhasue said...

Kalau kat Bangi An-Nur ok and Al-Zahra (sebelah An-Nur)pun ok tempat Rosma AF1 bersalin, kawan saya pun bersalin kat situ. cost x mahal sgt..epidural dia ambil 2x, bersalin operate and single room for 3 days 2 night = RM5999.00...Service pun ok, siap lapkan badan kwn sy tu lagi sbb kwn sy tu x larat nak bgn mandi..

anil lutaze said...

PUNYALAH lama ku tak menjengah blog kwn2..yupe btol pi..satu je pusat or hosp yg awak nk bersalin..lg senang

Anonymous said...

hi..br jumpa ur blog.i'm pregnant too.tntg sluar tu mmg da x slesa kn nk pkai jeans even slack pon i da x slesa.so i pkai suar dr kain lembut.beli kat jusco.i pon x g check up lg.last check up ms wat pregnancy test dulu.i kakak2 kat opis ni dorg ckp better g klinik krjaan.coz kalo jd pape senang.ada kes private hosp reject one woman juz because dia ada sakit.don't know sakit pe.dorg xnk tanggung risiko.dats y la kena ada buku merah tu dr government.

[ Hanie ] said...

huhuh masalah kan amy bile sluar semua dah tak muat! tensi tau :P hanie pun rembat kat jusco je dulu..tu pun, beli awal2 aritu dah mcm tak muat dah dek tumbesaran yg melampau ini isk2
hmm tentang klinik/hospital ni..ramai yg suggest buat buku merah dulu, pastu bole pikir nak cek up kt private atau hosp. kerajaan. Hani dulu pun pening...last, buat cek kat klinik kerajaan je...then kalau nak scan, baru ke private :) bersalin insyaallah ke hosp. ampang atau HUKM :)