Tuesday, August 2, 2011

My Ramadhan..

Salam..

Ramadhan yang ke3 i guess..yang menguji aku and family..(lebih senang menggunakan aku tatkala ini) Aku sangat excited when my sis cakap dia dah rasa contraction..ohh by esok lusa mesti bersalin punya..and this is her 1st time rasa contraction once water bag dah pecah..yang dia bgtau,air aku banyak macam air hujan..and i just laugh..sebab aku tak merasa pun water bag pecah dulu..

Aku tau..dia,and semua orang excited..menanti kelahiran cahaya mata kedua..seingat aku,last kami keluar bersama waktu beli barang2 baby..aku tau dia sedikit kecewa..sebab baby shop yang kami nak pergi tu closed for lunch time..nak tunggu lambat..so malam tu dia pergi dengan suami dia..dia happy sangat semua barang dah settle!aku pun lega,sebab aku rasa tak banyak masa dah dengan kami yang bz dengan job wedding..

Alhamdulillah..1st Ramadhan puteri kedua lahir..dengan pelbagai rintangan akhirnya csec..even masa tu dah 7.5cm..akibat salah faham dari doc yang menyangka dah terbuka 9cm..Allah..apa ni?dari bius half badan,..dia terpaksa dibius satu badan..which is dia langsung tak sedar...

Tengahari tu,dia citer...baby flat masa keluar..thats y kene masuk ICU..aku angguk je..
dengan keadaan dia yang masih lagi tak stabil..aku biarkan dia tidur..persis Mama...buat aku menangis seketika..Kakak...tabahlah..tapi aku tak dapat cakap depan2 dengan dia..cuma dia risau,botol baby tak sterillize lagi..Petang dia dah diberitahu..mengenai baby,.aku tahu dia tak mungkin dapat terima berita yang disampaikan...ulang alik aku kat luar bilik..tak tau macam mana nak react..aku duduk kat tepi dia..dia tidur...Ya Allah tabahkan dia..

Sampai waktu berbuka..aku kene pergi..
satu je aku pesan..pergilah tengok baby...aku nampak air mata seorang ibu...
dia takut teringat2 bila dah tengok baby...dia tak bersedia...
aku faham perasaan dia..aku harap semuanya akan pulih seperti biasa...
Aku pun menangis..tak boleh nak berhenti..semuanya dari Allah..dia jua yang Maha Mengetahui,...mungkin baby perlukan ibu nya masa ni..pergila..aku pujuk dia...

To be continue..

25 comments:

Suzie said...

amy,
pls share some more...i cry too,ya Allah berat sungguh dugaan ini utk ur sis

[ Hanie ] said...

mase bace msg2 kat FB mengenai hal ini, tak putus2 hanie tak percaya dgn ape yg jadi.
Why it is happen to your sister. hmm tu la, mungkin Tuhan lebih tau ape yg tersurat.
Kite hanya boleh memberi semangat dan berdoa, semoga berterus-terusan diberi kekuatan. AMIN

wardah @ fie shah said...

Amy jaga Kakak ye, tenangkan hati dia. Baby tunggu dia kat syurga..Insya'Allah..

~aSFaLiZa~ said...

takziah for ur sis

Fara said...

sedih nya.. harap kakak amy sangat2 tabah dengan ujian Allah ni.. :'(

naddynad said...

amy...harap ur sis tabah :(
pape calling2 la ya babe.

Sha Kassim said...

takziah..i selalu baca ur blog & ur sis blog..please give ur sister full support...especially during this moments...after gave birth..dekat kan diri yer pada Allah S.W.T..pada dia kita memohon..insyallah aper yang berlaku pasti ader hikmah..

m@ri@ said...

semoga kak amie tabah..doa maria dr jauh utk kak amie

Nariko said...

menangis i bayangkan at amie's place. :( i doakan hanya yang terbaik utk family u all. tabahla hadapi dugaan Allah.
To little baby,
Walaupun tak sempat melihat keluargamu, percayalah, semua org menyayangimu, lebih2 lagi ibumu. tenanglah kamu di sana bidadari syurga ;'(

~~zaa~~ said...

salam amy..i'm ur silent reader..tapi bila baca cerita pasal kak amie, zaa terpanggil nak komen kat sini..what happen to kak amie?? pls continue...sedihnya......

goblogbyfarah said...

amy, takziah untuk amy dan family. specially kak amie. nak sangat tau apa jadi sebenarnyaaa....

missCHOKODOX said...

kenape dgn bby kakak amy..cepat laa sambung story..nak tahu

AmyMizzunderstood said...

Rasa mcm tak sanggup nak sambung iter..sakitnyaaa kat dalam ni...tuhan saja yang tahu..belum lagi org yg memikul...adoiii...

::zAsyikein:: said...

Amy..takziah to ur family! Be sterong kay! Ur sis really need u rite now!! Jgn tngglkn dia ms dlm pantang, I know berat mata memandang berat lagi bahu yg mikul but anyhow just be by her side ok dear..al fatihah to lil baby..

BuTtErFlyInFraMe said...

alena menagis je.sampai kabur mata nak tgk keyboard :( harap sgt kakak amy kuat semangat! i'allah, Tuhan akan hantarkan rezeki lagi selepas ni..

Qistin Fadzin said...

sedihnya amy... takziah. semoga kak amie and everyone in the family tabah menghadapi...

fazla said...

hye amy,

insyaAllah ada hikmah disebalik semua itu..lebih2 lg ia berlaku d bulan yg mulia ini,.selalulah ingat Dia Maha Mengetahui semuanya..doa saya utk baby juga.

s h i d a said...

salam amy,

sedey bile bace this entry...mmg x dpt bayangkan ur sis cm ne..hope die tabah..ALLAH lebih sygkan die. :'(

wawa said...

salam.... i selalu jgak bca yr blog....

I rasa situation yr sis same wt me.. I bru je mlahirkan baby wt csec (this was my 1st time scec b4 ni i bsalin cara normal)...bila dgar kta baby flat....i bleh tergiang2 kat cuping telinga msa csec tu doc kta baby flat...i tak dgar tangisan bby pun...After 10 min brulah dgar tgisan baby...baby trus dbawa msuk ICU... tak tunjuk pun dkat I seperti lazimnya after kita del...

After 3 days dduk kat ICU bby passed away.... Sepanjang kat ICU I tak ksempatan melawat baby... masa tu bdan still lemah.... plaster tpat csec pun tak buka lagi..so hubby je yg dpat pgi tgok...

I spat pegang baby pun msa tu dah meninggal. Atendant Hpital yg bwa guna wheel chair..bcoz hubby terperangkap dlam traffic bcoz kebetulan msa tu ada buat pehimpunan"Bersih" so jlan msuk KL kbanyak police blok....

I spat take pic (kenangan seumur hidup sya), cium baby...sya than air mata dri mgalir bcoz tkut seksa mayat bby nanti. Cuma sya bisik d telinganya "mama izinkan anak mama pgi ..tunggu mama di Syurga Firdaus...

Even skrg ni pun klau rindu kat bby just tgok pic baby dan sedekah Al-Fatihah pdnya

wawa said...

salam...

Yr sis situation same with me...baby passed away after 3 days I del wth csec jgak on 7.7.2011...

Bla dgar word "Baby FLAT"... I bleh tergiang2 doc to kta baby flat lah....tak dgar pun tangisan baby... after 10 min barulah dgar tgisannya...baby tak tjuk pun dkat i trus dbawa ICU...

Dlam pda tu i tak ksempatan langsung nak jguk bby dkat wad.. nak pegang bby pun jauh sekali...bcoz bdan still lemah, plaster csec pun tak dbuka lagi..

Pada pgi tu pukul 6.24am hospital call ckap bby dah tenat suruh i cal hubby dtang segera bcoz hospital call tak dpat bcoz line prob...Dalam pukul 7.30am hpital call lgi ckap dpat x dpat call hubby same lah wt me try call x dpat just htar sms..Then hospital pun ckap actually baby dah passed away at 6.29am..

Bila I pgi itupun atendant hpital yg bwa guna wheel chair...Ya Allah mcm tak pcaya pun ada jgak bla tgok dorang tutup muka bby..Then bila i riba my bby ...I bgi salam... cium pipinya, dahi, usap tgan n bdan..then i bisik kat telinga "mama izinkan sayang pergi...aman disamping NYA n tunggu mama d syurga...

AmyMizzunderstood said...

Kawan2... Thanks a lot...teruk rasanya..apatah lagi my sis..betul...i hopr dia kuat...every dy amy doakan agar dia diberi ketabahan...

Wawa: alahai..sorry for u too dear...hope u tabah..and strong..wutever it is..u still ada 1st child kan?maybe Allah punya sebab tertentu..redha...tabah lah...semoga wawa kuat menjalani hari akan datang..insyallah...

Mawar misswateva said...

amy, takziah to kak amie and semua family.
semoga tabah dan byk2 bersabar.
Allah knows what is the best for us.

Siti Balkish bt. Baharudin said...

part of me really hope u will go on with the rest of the story..but it is so damn heart-breaking inside..aku tak tahan sedihh, plus when reading wawa's story..ya Allah, kau tabahkanlah hamba2Mu ini..

amy, salam takziah skali lagi to u n ur sis ye..n wawa too, wpun saya x mengenali anda, salam takziah to u too..semoga mereka (babies) ditempatkan di kalangan orang yg mulia disisiNya. Amin.

SHER said...

Amy, i am so sorry to hear about your sis. Insya Allah, we will all pray for her k.

wawa said...

thanks Siti Balkish.....

Hidup ni perlu dteruskan... family n anak2 masih perlukan kita...

Fikir2 takut jga kena meroyan plak...Btul kta u bla tgk muka bby rasa aman plak tak rasa nak menangis plak msa tu..spai msa iman nk mandikan jenazah bby bleh plk dia ckap " putih n cantiknya bby ni"...

Harap2 yr sis tabah dgn dugaan ni..tak pe lpaskan dia pgi dgn aman dr seksa tgk bermcm2 wayar yg dcucuk kat bdan bby...