Monday, November 21, 2011

Frankly Speaking...

Hi!

Owhh im so tired..but Alhamdulillah..the rezeki is always there!thanks Allah...

Many are asking, how it feels to be a housewife?Hmm..its about more than a year aku tak bekerja..which is aku sangatttttttt la seronok dan beronok2!!
aku tak payah nak iron baju...fikir nk pakai baju apa..kasut apa..tak perlu make up tatkala mengantuk!!walaweyy!memang malas okeh..kalau orang offer kerja pun aku tak nak la kiranya,,gagagaga...and paling best aku tak payah nak drive pepagi dengan keadaan traffic yang giler kat KL nih!

Sebabnya..kalau aku kat office pun aku tetap akan bukak nak update blog...nak update status kat FB!WAJIBBB!!so kat situ je dah nampak yang aku tak berapa nak enjoy masa kerja...seriously!bukan sebab tak beeest..tapi MALAS!dengan rules yang pelbagai...dengan ca ya nun alip kat office yang selalu buat aku semak kepala...plsss!

So far..being a housewife..aku boleh focus kat anak la of coz..kat husband and kat rumah lebih sket dari dulu... :)
(Sebab tu anak melekatttt je kat mommy dia..hmm not really good eh!hehehe)
And im not only goyang kaki every single day!NO!!I have my own business which is MerisikGallery yang i share with my sister,Amie...dan dibantu oleh our husband too!We only start working on Thursday selalunya..hehe sebab event nikah kebanyakkan jatuh pada hari jumaat...

Pre setup - beli barang...check stor (ni my sis punya keje..) order bunga..etc boleh amik masa a week...bayangkan if ada job every weekend!memang la tak sempat nak rest!lagi teruk keja dari orang yang bekerja makan gaji..so its not easy..nak tau dari mana datangnya duit shopping sana sini...yes its from here...dimana aku lebih puasssss...!penat2 kerja (keja yang kita minat selalunya lebih ikhlas kita buat kan?) penat pun takpe..sebab anak sentiasa ada kat sisi,..suami tahu apa aku buat..aku ada lebih masa untuk semuanya...yeayy!!

Thats y bila org tension dengan kerja..aku soh diorang benti jek...buat sumthing else...even u keje pun mmg kene buat sumthing else...untuk tambah pendapatan...ala..macam jual PB la..kesan sini..dpt customer jadik jutawan..kelas kan?tapi aku taknak la terus2 jadik jutawan dan tayang 10 branded shoes sekali shopping..pun tak best jugak...itu bukan aku...cam senang sangat plak dapat duit riban2 kan??

Haishh..rezeki masing2...itu dah tertulis..tapi usahalah..
Jangan tetiba tanya aku...banyaknya duit ko eh Amy..!Hmm ha ah aku memang dok rumah goyang kaki..and goyangkan kaki anak aku..jugak!hehehe...and tunggu hujung bulan mintak duit suami,,..tidak le teman..so hari ni aku bagitau apa kerja aku kat rumah..selain menjadik surirumah tangga yang akan berjaya..(belum 100% berjaya laa..)

Kalau ada jalan untuk aku bukak another business pun aku memang nak...antara business yang aku suka giler :

1) Baju
2) Cafe

Tapi sekarang dah terlalu banyak aku rasa..dan aku tak la sangat pakaar dalam bidang2 tu..masak pun takat makan sendiri bleh la..hahaha...but mana tahu?nak seribu daya lah..hehehee (motivate diri sendiri)

Oklah..merapu banyak nih...

Love,
Amy

9 comments:

oshinz said...

bestnya boleh tengok anak membesar depan mata. kalau boleh, kite pun nak jadi macam kak amy. tapi nak mulakan perniagaan, takut rugi. lagi pun takde modal. takut nak ambil risiko. tapi malas nak terikat dengan satu-satu company. tapi nak kumpul duit untuk kawen. OMG banyak betul konflik. haha. nasihat sikitla orang ni kak.

AmyMizzunderstood said...

ala...dulu pn kak amy keje mkn gaji...tapikene kumpul duit..sebulan kak amy blh smpn rm700..utk kawin...pastu kawin lah hhahaha

Luv like this.... said...

selalu terpikir...

alangkah baiknye hidup seperti amy..dok umh ada bsnes bkn dok umh goyang kaki..hikss!!

AmyMizzunderstood said...

org kata indah khabar dr rupa..hahaha igt best ke dok umah kalau tak de keje nk buat..pyh gak eh

ederq said...

hari2 fikir nak quit job tapi tatau ada bakat nak buat apa je punn. amy pandai deco2 oklah!
huhuhuhu

AmyMizzunderstood said...

Ederq:alaa mesti ada bakat punya..kecuali menyanyi la..kang kene jadi penyanyi plak hihiih...masak ke..bake ker..hihi

Bie Kucing said...

Kite baru umur 20 tapi dah rasa cam bestnye kerja kat umah hihi tapi dah ada kontrak dgn kjaan so lepas stabil2 nak jugak la kerja deco2 ni weee ^_^

Kasih Kita said...

Gudluck on ur biz Amy :)

Ainul said...

teringin nak buka bizz jgk tp masih mencari apa bakat terpendam yg ada ni.huhu