Tuesday, June 19, 2012

Fly and travel with infant

Salam...

Today i would like to share with readers...tips and my experience fly with my baby...on a plane for 12 hours...fuhhh!nak type pun peluh...inikan plak in real life...hahhaha

citer pasal experience sendiri la dulu...

kitorang amik flight malam...so,before take off Anya suddenly nak susu..which is aku ingat nak bagi masa tak off tu...so that telinga dia tak bengang etc..tapi aku bgi jugak la..sebb dia tired and sleepy...

Masa take off,Anya duduk diam je atas riba..mesti riba tau...and ada belt for infant...nanti diorang will help you guys macam mana nak pasang ...ok?

Masa tu tetiba je Anya diam...aku ingat dia nak nangis ke apa..but rupanya dia dah terlelap pun..huhh lega... :) so takde problem sangat la..sebab malam mestilah tido lama kan? after that around 15 mins..baru la aku bentang small tilam for her...between seat me and Atim..so dia tido sangat lena..and lagi 3-4 jam nak sampai dia bangun...masa tu dah time breakfast..so she enjoy her meals..macam biasa la..

masa pergi memang la best..bawak ipad pun tak guna...tapi masa nak balik KL lain plak citernya...

Flight we all pukul 11am time Paris..kat Malaysia baru nak malam...i thought Anya boleh tido lama sket but tak...so lepas nap kejap,dia main la...tak nak tido dah...so dia main and main and main...masa makan dia makan...sometime nak tengok cartoon...sometime nak main ipad...and sometime nak colour buku dia..semua aku layankan..

Sejam lagi nak sampai,baru dia sebok nak tido..maybe tired..so dia cranky sket...tak nak tido berdukung..and seat plak sempit nak baring guling2...memang la dia meragam..sebab tu Anya nya time tido lari...aku plak memang tak tido seharian la..hehehhe

Tips :
1) beli seat berdekatan dengan toilet...so kalau ada apa2 senang..sebab baby kan kerap buang air...

2) if korang beli 2 seats...and nak selesa sket..ask cabin crew masa memula masuk tu...if ada 3 seat kosong,let u know...sebab ada baby they will help you...Insyallah...

3) bawak segala toys or stuff yang anak u suka...so lepas di bosan,dia boleh main benda lain...ok?

4) flight sila amik malam..tengah malam lagi bagus...so semua boleh tido dengan tenang sambil layan Ombak Rindu...hahahha

5) makanan baby..dont worry..they will give u biscuit etc..diaper pun dorang bagi..ini kalau naik MAS la ye...kalau Air Asia tu semua lain charge...

6) Bawak la anak jejalan dalam plane tu...takpe...ramai orang buat macam tu...hehehe

So far itu jelah...oh korang boleh amik basinet seat(betul ke eja??)..tambah rm150...luas sket depan tu...leh lunjur kaki...haha..berguna la untuk baby bawah setahun...

Oklah..tu je..if ada soalan just drop kat comment..nanti aku reply...okeh?

Love,
Amy

3 comments:

farhana shamsuddin said...

thanks amy gut info

♥ Elin ♥ said...

bgus.tip2 untuk berjln raya nanti nih...

kemana ker budk comel tuh pergi haaa...kecik2 dah naik flight eh..:)

AmyMizzunderstood said...

farhana : np... heehe

elin : hhee nak gi mana tu?