Friday, June 15, 2012

I'm a 'garang' type...wuts yours?

Salam..

Fine...sejak azali lagi perangai 'garang' tu wujud..maybe menurun kot from arwah mama..then my sister...but my sister lil bit soft...hehe garang,kuat membebel...and pretty...eh?

Biasala..mak mesti la garang dari ayah kan?ke tak?okla ada jugak ayah yang garang lebih dari mak...erk..haha..

For me garang mesti bertempat...contoh kalau nak marah anak mesti teruskan..sampai la dia tak buat benda yang kita tak suka...frankly speaking..aku memang tak suka kalau aku tengah marah Anya..and someone datang pujuk her so that she will stop crying..urghh...nampak macam kejam but for me nak mengajar mesti kene tegas...baru dia takut sket..

Lately,Anya dah pandai gurau kasar with her cousin's Qaira a.k.a Min...sampai Min naik geram dengan dia..!haihh..mana ada mak yang suka anak dia jadik camtu kan?kalau kita tengok pun naik geram jugak..dah pandai nak bergaduh...rebut toys,rebut botol air la...sedangkan dah beli yang baru..tetap nak amik cousin dia punya..

Sampai one time,me and sis terpaksa beli semua benda sama..ipad cover sama colour,game dlm ipad kene install sama...if we have to buy any games yang kitorang takde...memang la harus!so that diorang takkan gado..and boleh play the games together...kids nowdays!

Yang buat aku tekejut..bila Anya dah pandai tolak Min..pukul2...Oh My!tak de sapa ajar okeh..sapa salah memang lah kene pukul..either Anya or Min...nasib lah...but seriously i cannot tahan tengok Min kene pukul kat tangan sebab dia kacau Anya..sian dia..rasa nak peluk..after that she start to cry la kan..tapi kalau anak sendiri yang noty...memang la tak de kesian2...pukul kan aje...pukul means..bukan la dengan kuat..ganas dan terlampau...pukul kat tangan...kat kaki...but please people..jangan la pukul kat pipi..or tampar etc..

Aku tak banyak membebel..kalau aku marah Anya pun aku cakap2 kejap dengan dia..like Mommy tak suka Anya buat macam tu blablabla..Next time Mommy tak nak tengok lagi!..then aku mesti diam..tak pun blah..sebab kalau duduk lagi depan dia mesti dia nak soh aku pujuk dia etc...aku memang tak..sebab aku tau tukang pujuk yang berwawasan adalah Daddy dia...teee...pujuk Mommy pun pandai gak kahkah...

Pukul,cubit aku rasa memang patut kene untuk ajar anak..so that dia tau yang parents dia tak suka..nampak macam kecik lagi dah kene pukul?ha tu la..memang kecik..yang kecik ni la yang pandai carik gado sekarang...as long as dah 'pandai',start la ajar ye..hehe

But apa pun...mak mana tak sayangkan anak...kan?lepas dah cool aku sendiri akan dapatkan Anya...or kalau tak pun Daddy dia akan bawak Anya datang kat aku and say sorry... :) comelll...after that oklah...

Currently,if Anya start nak buat benda yang salah je..aku sendiri akan panggil nama dia and said No!! And dia akan buat u turn okeh!hahhha meaning dia dah faham la...hehe...

Pepatah pun ada sebut...sayang anak tangan-tangan kan...but ada limit la kan? I love my daughter very much!

Oklah...time to sleep...later eh!

Love,
Amy

8 comments:

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Me tooo!
So far, bile I ckp No,jangan, anak I akan diam pandang i pastu buat balik. kdg I geram, mmg I buat2 nak pukul dia. Then die cemik2. I biarkan aje. Tak nak pujuk sbb nak dia tahu yg kite betul2 tak suka apa dia buat.

Ainul said...

ainul pun garang.ainul pun penah cubit arreessa kalau dia nakal sgt.niat nak mendidik.husband mmg lembut dgn anak.tp lps marah2 pujuk balik.

Nariko said...

Boleh bygkan amy garang hehe.. Tp mmg tkleh mnja sgt anak, nnt dia tknk dgr ckp

Nariko said...

Boleh bygkan amy garang hehe.. Tp mmg tkleh mnja sgt anak, nnt dia tknk dgr ckp

Fara said...

agree amy.. mmg ade tahap yang anak harus di tangan2 kan.. tak bermakna anak kita jahat.. tp langkah utk jadi kan dia seorang manusia in the future.. kan?

sgt tak agree org yg slalu ckp.. tak bleh pukul skit pon.. tak semua org senasib dapat anak yg dengar kata sgt2.. 1 dalam sepuluh kot.. haha..

biar lasak skang.. insyaAllah dah besar jadi orang.. hugs to anya! ;-)

PurPLe LaDy AiFA said...

me too amy! i'm also the garang type and i loveee this entry so much. betul, sayang anak tgn2 kan but mostly mommies yang i kenal live in denial! terang2 anak buat salah tp still lagi bg alasan macam2 nak menyebelahi anak tu. even there're still kids, tp kita as mommies mmg kne ajar what's right what's wrong kan?

Legally Pink said...

Mmg kena tegas secara bertempat kan.. Just sharing, yg pernah I baca kalau boleh nak pukul anak jgn guna tangan, takut anak bertambah degil, lebih sesuai guna alat (contohnya rotan), maksudnya asal bkn ten kita.. Tapi I think rotan tu if guna perlahan la kot, buat syarat. Lagi yg I ada baca is dianjurkan if perlu pukul, biar di bahagian kaki sahaja, tak silap if tapak kaki boleh beri ransangan pada urat saraf di kaki... Just sharing :)

AmyMizzunderstood said...

Legally pink : yup betul pukul tapak kaki dan kaki je bagus..tapi i dh try tapak kaki...tak jalan you!!!hahhahaha i baru beli rotan that day