Friday, October 16, 2015

Hormonnn...?like seriously??

Salam...

I have a big big major problem with my hair...!! Once after I deliver Noah... 

My skin got problem also once I deliver Noah...eh Noahh...kemain kan??!memang bagi mommy kaw2 punya...

Ok lets I story... 

Lepas bersalin Day 2 after makan ubat lawas ehem2 tu.... tengah malamnya I got gatal2 at my tummy....so I garu2...sedap nya laaa...hahaha sebab I tot sebab stretch mark etc...so maybe la kan...and makin lama makin terukkk!!and macam merebak...curious sangat..sampai tak boleh tido..just imagine pantang day 2 wehh...agak la nak kena pun!! Sampai husben amik ice...then i letak jela kat perut...baru la lega n i can sleep...

The next day..
Suddenly tergaru2 kat tangan...alahaii ke tangan plak merebak dia...and almost 1 badan jugak naik...terutama kelipat2 tertentu (kelipat is a funny word for me hahh)

So we went to clinic...sebab Noah jaundice...stay at An Nur Bangi 2 nights!!Ok fine kali ni pantang memang kelaut...gatal2 berlarutan..and lastly demam!!!38° nasib la doc ada.so that check darah sebab dia takut denggi...(denggi start with rashes) and result negative...fuhhh legaaa...dugaan datang dgn pelbagai rupa haha...

Once dapat "check out" from hospital.. terus call kakak confinement!! Badan dah macam teruk gileer rasa...soo tired!sooo stresssssss!!!org ckp masa pantang tak elok stress takut meroyan hehe tapi takde la tahap gitu..lepas urut i felt likeee Woohoooo!! Leganyaaa....but still gatal2 tu masih ada...bayangkan aku tak bagi Anya pegang my hand punnn!sebab gatal...kesian Anya masa tu...memang stress la woi...

Lepas habis 3days urut...lepas dah tak boleh nak tahan dah...ajak la husben pergi pakar kulit...lepas dah google which pakar is the best...kami pilih Md Noh pakar kulit...eh betul ke nama dia..??aku pun tak ingat...ok takpe tak penting...dia bagi ubat...and krim sapu...testimonial pasal krim dia mmg semua orang puji...tu yang try dia...

About a month..yup a month...makan ubat and sapu krim berbentuk steroid...every day!!uwaaa...takpela nak buat macam mana...nak lawa balik nya pasal haha...gatal tu hilang tapi memang amik masa....masuk 2 bulan...pun kadang2 tak boleh tido guna kipas..aircond sepanjang masa...

Masuk bulan ketiga...lepas habis je pantang...then baru berani nak amik supplement....I took Ephyra...sambung makan balik...Alhamdulillah after 3rd boxes...my skin look better!!gatal2 dah takde...



Left dari hari yang kene...right after 2 box ephyra... (ni bukan nak promote ye...tp i memang dealer la hahaha)

So bila dah nampak berkesan minum Ephyra...I terus take another box..tanpa henti...Alhamdulillah dah ok dah sekarang...syukur...

Oh ya kalau tanya pasal apa...doc pakar kulit cakap bukan sebab ubat lawas tu but ni masalah hormon badan lepas bersalin...I banyak google and baca...if I tak kena...maybe my baby yang akan kena...so that biar aku jela yang kena kannn?dari baby tak pasal2 kang masalah lain plak...

Habia masalah tu timbul plak iau rambut gugur!!I was likeee...tolonggg aku baru pas buat kimo ke apa ni...memang takut giler seriously!! What happen to my healthy and shining hair? (kelasssss statement gua)
Dah takde ok...gugur!!mcm dah nak botak!!boleh nampak kulit kepala!!masa 1st pregnancy dulu tak penah hadap benda ni...

Ok then takpela...i cut my hair..haah potong sendiri!!ko rase kalau gi saloon dorang nak potong??memang dorang akan potong tapi b4 that ko kene terima la segala syarahan amoi2 tu...tak nak aku...malu!! Belum masuk bab jual product itu ini...kan???

So takpe potong skwt bagi pendek...tak de la teruk sgt gugur nanti..konon2...sesambil tu mencarik jugak product yg ok...and last choice mmg kene buat treatment la..apa lagi...memandangkan husben kata...ni masalah hormon...pakai apa product pun belum tentu akan ok...kecuali badan kita yg ok sendiri la kan?so takpe..

Carik2 kat ig...gamble beli...it cost around rm50 something... Goldvera...its from aloevera of cause!!



Sebotol je try...around 2 weeks macam tu aku tekejut dah keluar anak rambut!!baby hair (baby sangattt) yang baru2 keluar tu..mencacak2 la kan...and aku isytiharkan product ni berkesan!!terus rasa nak buat hair product hahaha...Alhamdulillah...till now...my hair makin pulih...even belum sepenuhnya...br pakai 1 botol...tu pun belum habis...so kene sabar la...but seriously u guys boleh try...ada macam2 jenis gugur rambut ni..try avoid makanan yg berminyak jugak...

Haihhh stress agaknya yang membaca...but itulah...dari sehari ke sehari nak blogging tp takde masa...ada ank kecik memang dasar malas nak blogging...hari ni je rajin hahaha...

Oklah..hopefully yang mencarik2 dapat la something dari kisah aku ni..nanti kita sambung lagik....

Love,
Amy

4 comments:

Suraya Hafizi Jafar said...

wahh, menarik produk goldvera tu.. nak carik laa.. skrg pon melalui fasa gugur rambut tapi masa lepas abis pantang aritu sesiap dahh potong rambut.. jadi tak rasa nightmare tgk gumpalan rambut yg gugur masa macam anak 1st dulu..

feel free to drop by my blog
surayajafar.blogspot.com

Nadiah Suhaidi said...

Alhamdulillah semua dah kembali pulihkan !

AmyMizzunderstood said...

Hi suraya!

yup2...u boleh try...i beli kat instagram just search this product...harap membantu.. 😊

AmyMizzunderstood said...

Better la...haha tkde la nampak botak dah kepala ni...hehe and skin pun dah takde prob...syukur...