Tuesday, June 9, 2009

Henna @ inai...

Hi again!..

Hari ni tengah aku buat2 bz kat office nih...aku terjumpa satu blog...baca punya baca aku terasa nk share ngan korang semua..bride to be nih..!kot ada plak sekarang macam2 citer yang kita dengar pasal henna @ inai..

"Hukum memakai inai bagi kaum wanita adalah diharuskan. Namun hanya sekadar di tangan hingga ke pergelangan tangan sahaja, dan tidak melukis/mencorak dengan gambar/lukisan yang dilarang seperti haiwan, logo yang berkaitan dengan ajaran yang sesat atau sebagainya.
Perlu diingatkan, lelaki adalah dilarang (haram) memakai inai sekiranya untuk perhiasan diri. Ia hanya untuk hiasan diri kaum wanita sahaja. Jika untuk perubatan (cagu/sakit kuku), ia dibolehkan. Wallahu ‘alam.." <--Isu ini diambil dari forum pertanyaan JAKIM Diriwayatkan dari Aishah bahawa seorang wanita mengisyaratkan di belakang tabir bahawa dia ingin menyampaikan surat kepada baginda S.A.W. lalu baginda melihat tangan itu seraya baginda bersabda: “Aku tidak tahu sama ada ini tangan lelaki atau perempuan.” Perempuan itu menjawab: “Aku adalah seorang wanita.” Baginda bersabda: “Sekiranya kamu seorang perempuan, berbezalah dengan memakai henna (inai) dijarimu.” (hadith riwayat abu dawud)

Hadith ini digalakkan rasulullah saw menyuruh kaum wanita utk memakai inai pada tgn utk membezakan antara lelaki dan perempuan.

yang lain-lain u guys leh sambung baca kat sini

For me..tak salah kalau nk berinai@ henna semua nih...janji niat kita betul...
Once i inform Atim..he suddenly said "so maknanya,i hanya akan buat manicure!!" leh tak camtu?

11 comments:

Upcoming Big Day said...

erm.. ladynoe pun ada stori isu ini. apapun betul kata amy,terpulang pd niat. Bg sy, henna ni blh kasi naik seri pengatin.. kan..

AmyMizzunderstood said...

yup..eh ladynoe pakai inai tak ehh?lupa pula nak tgk!hehehe..tapi betul la nk bezakan laki ngan pompuan...tapi bg amy nk beza kan orang kawin ngan tak kawin!hahahah giler!

Mrs. Amie said...

terpulang pd niat kan.. pasni aku nak lukis henna harimau...aummm...

myra said...

erm...amy...leh nk pkai inai...tapi xleh nk lukis2 tu...xsilap aku menyerupai tatoo...entahla...xtau nk ckp...yg penting niat...ala...pkai camtu je pon lawa pe???hehehhe

sarahsayangjiman said...

hmm..ala..cam nak gak jer si lelaki pakai inai. baru nampak beza just married :)) ngn 'saya masih single yer'.

AmyMizzunderstood said...

amie :: jgn jadik gila!

myra :: actually boleh..cuma dia ckp jgn ada gambar binatang sudah...yang lain terpulang pada kita sendiri...

sarahsayangjiman :: kan sarah?hihihi...yang simple2 sudah memadai...biar orang tau itu laki sudah kawin!!

anil lutaze said...

saya pon nak pakai sket jer..x nak ober2...mcm tatto lah plak kan...

sarahsayangjiman said...

ha ah!!hehehehe...tersangat setuju!

AmyMizzunderstood said...

anil ::yup kita pakai simple2 sudeyy!

meenamrina said...

Thank you so much for sharing my post here... =) very appreciate it! Do visit my blog ok.. Thanks.

AmyMizzunderstood said...

no prob!sorry ya..i just amik n link u kat situ...thanks neway