Tuesday, October 27, 2009

Wedding Planner...

Hi peeps...

1st of all...saya post entry ni sebab baru terbaca blog Sabby..
Ye saya sangat keciwa jugak membaca..bagi pihak semua bride to be yang terkena benda2 macam ni..mungkin kalau saya yang jadik Sabby...saya juga akan naik angin..ya eventhough saya salah seorang wedding planner yang baru nak up,(cewahhh) belum tentu semua orang berpuas hati dengan hasil kerja saya..betulkan?? Tapi,saya juga salah seorang bride to be a.k.a customer kepada ramai orang juga..contohnya...salah seorang customer Kampung Pengantin, Rizman Ruzaini etc... dan kemungkinan besar juga, saya juga bakal menghadapi masalah2 macam Sabby.. :) Semuanya bergantung pada nasib...

If kita tanya x-customer WP itu sendiri...ada yang berpuas hati dan mungkin ada yang tak..mcm saya ckp tadi..semuanya nasib..mungkin apa yang kita hajat tak sampai..hmm..kalau boleh saya pun tak nk kena macam tu...

As a wedding planner too...kita tak dapat nak puaskan kehendak semua orang...seriously..kebanyakkan WP(wedding planner) mengalami masalah yang sama..MG juga terut tekena tempiasnya... jadik as customer saya kena faham apa yang WP suggest..dan untuk WP pulak..jangan la janji lebey2 if tak dapat nk tunaikan apa yang customer minta...mungkin WP boleh merialisasikan impian customer tersebut IF ada budget!Bak kata Pak Abu " Kalau nak wedding meletoppp,mesti ada duit!" Saya berpegang pada kata2 Pak Abu setelah saya research sendiri sebagai customer.. Tapi ada setengah yang mampu beri apa yang customer minta based on customer budget (MG pegang konsep ini)

Seriously guys..as bride to be nafsu kita sangat tinggi..(saya pun macam tu jugak!!kalau boleh nk Rizalman buat wedding saya!!) tapi memandangkan kurang berkemampuan, saya buat based on my budget..If customer saya ckp "amy,budget saya banyak ni je nak buat bunga pahar!" saya akan buat jugak bunga pahar based on customer budget..seriously mmg banyak dah saya buat!!Saya pun nak kawin...saya tau berapa banyak duit customer nk kena keluar coz saya pun tengah kuar duit sekarang ni!!

Tapi yang tak best nya setengah2 WP yang berjanji bagai nih buat kita FRUST!!
tolong la jangan mark up lebey2...if dah setaraf NGI tu takpe la jugak..memang tabik SPRINGGG!haishh susah nak cakap sebab diri sendiri belum betul lagi...cumanya, beragaklah bila nak letak harga...jangan la tamak..if customer hanya ada budget mcm tu..kita buat based budget dia..no need nk tambah port folio kamu bagi best dgn tekan customer dgn harga yang tinggi!saya tak sokong mana2 pihak..tapi saya just bg pendapat kat semua orang supaya buka mata!!okehh?saya minta maaf if kata2 saya menyinggung mana2 pihak..jangan la customer mahukan pelamin 3K tapi bunga yang ada tak sampai rm300!!

Tapi untuk kita yang customer nih ..kena juga ingat...kamu takkan dapat pelamin,deco bilik,hantaran dengan hanya RM1000!!
Sounds kelakar tapi mmg ada customer yang macam ini..melalui pengalaman saya dan WP2 yang lain... :) "Saya nak fresh flowers untuk pelamin dewan,5 panel tapi budget saya RM1300!"
Korang rasa2 laa..kedai mana yang nk offer RM1300 untuk pelamin 5 panel dan fully fresh flowers??Butik Cik Kiah pun tak amik okehhh...!sebab tu fikir dulu bersesuaian kah budget anda dengan apa yang anda mahu kan!! ** Saya selalu remind diri sendiri**

Thats y saya bagi TIPS before this..SURVEYYYY!! harga pelamin,baju sekarang dapat ke kalau korang teringin yang ala2 artist tue??if dapat kira nasib laa..kalau ada sila bgtau semua bride to be yang lain..so that diorang boleh berjimat untuk wedding diorang okeh?? Ini bukan iklan nk promo diri sendiri yer..tapi sebagai dua2 belah pihak saya terangkan kat sini...logik dan tak logiknya, dengan apa yang kita mahu kan..san tak semua orang ada TASTE yang sama!kena ingat...

MG juga belum cukup bagus nak menilai mana2 WP,saya juga bride to be.kami sendiri juga penah tekena sebelum nih..payah nak cakap..tapi kedua2 pihak kena beringat sebelum menerima dan membuat tempahan...ok?Semoga semuanya selamat...

Oh sebelum itew, refer entry ini...salah seorang customer yang ditipu WP!!

13 comments:

Dilla said...

babe, this is my 2 cents..

if u're on tight budget, y not wat preparation awal2 like 1 year before ke.. then do everything on urself.. survey here and there..dont rely on the WP la.. i've a friend yg buat sendiri serba serbi and the wedding so marveles... kat dewan seri endon lagik.. she've prepared on her own from scratch tau..

on the other hand, if u have infiniti budget maksud nye tak kisah la bape2 kan and takde masa nak hadap bende2 ni.. .. then booked WP yg da established.. ewah..

Aku senangje... aku cari ko je nanti.. ahahaha

good luck darl.. muahh and btway, happy belated bday.. aku suka rantai itew..

satu lg... ari tu time persidangan UMNO kat pwtc tu pohkong wat 50% of utk white gold.. mmg mengancam like the bracelet i bought, harga sebenar is 12k.. dapat 6 k je babe... huhu so sape nak kawin lg 2 tahun, leh la pegi pwtc time persidangan next year! hahaha

AmyMizzunderstood said...

Dilla :: betul la apa yang ko ckp ni fadh!!aku sokong...at least ada juga yang celik lagi sekarang nih...

wehh gila laaa mencik aku!!ko dah prepare ke wedding??wakakaka

naddynad said...

Oh sebelum itew, refer entry ini...salah seorang customer yang ditipu WP!!


OMG ...i da baca dahhh...
fuh naseb xjd dgn dia..

Sabby said...

thans amy for sharing...actually i tak marah sgt she nak charge that price because i know my budget is not big..tapi yg i marah sgt, awal2 janji RM 7000 lepas tu naik RM 15k..that is crazy...extra RM 8ribu k..mana i tak marah..

BuTtErFlyInFraMe said...

nak pelaim fresh flower, 5 panel, = RM 1300..mmg kelakar sgt. pelamin tunang pun yang panel biasa fully fresh flower , dlm rumah je pun dh 1200..ni nk 5panel bagai, bajet 1300..boleh je buat...tapi kalau dpt bunga tahi ayam, jgn ade yg bebel dah la...heheh

from customer side :
i) nak demand, tapi bajet yg adoo!
ii) sometimes, WP kena juga dgr and consider pendapat customer kan?

WP side pulak kdg2 tu sbeelum dpt customer janji bagai, bila dh deposit bayar , mula lah itu tak kena ini tak kena, mcm apa yg dh jadi pada Dell..

Hm...apa yang penting..kerjasama...dan harus beringat..( tgh mengingatkan diri sendiri ni..tp kdg2 jd jugak apa yg tak diingini)

Amy...ampunnn komen pjg pulak ..hihii

Riena said...

amy.. yg kisah pasal WP tu kan sya mcm tau jee sapa punya butik..terletak di taman cempaka/pandan indah setakat ni saya dh baca 2 kisah dh... x sangka pulak.. kenapa ek boleh jadi mcm tu.. takut pulak

Sha Pattinson said...

wahh amy ..i tau sape WP yang tipu customer tue ..dulu we all ader tanya psl pelamin kat dia masa maeran kerja kawin kat jln conlay hiks ..harga buka pelamin dia bole buat deposit Kereta Myvi hehehe ..kira ramai juga yg kena kan ...i jadi takut plak yg kita minta lain yg jadi ..itulah yg cuba di elakkan ..insyaAllah takkan ada apa2 ..remind to myself actually ..

hidden.wing said...

betul amy..

lagi satu i wish to share..i usually ada fave vendor for each wedding service & hardly change them..but i still survey byk2 sbb nak mintak my fave vendors turunkan quotation price close to market price as much possible..some i dapat, while some not hehe..

and lagi satu, if jumpa vendor, avoid from boasting where we work during first meet up - esp if we in big company or working oversea...some unproffesional vendor will try to take advantage if they know u earning fat paycheck & hardly nego small2 stuffs with us..

thanks for sharing amy..at least dpt dgr your unbiased opinion from vendor's and customer's viewpoint :)

AmyMizzunderstood said...

naddynad :: WP ni suka endah tak endah customer bawahan...ingat dia buat untuk dato' CT ke nak belagak diva??

BuTtErFlyInFraMe ::babe!i suka u...so sekarang u boleh faham kan??hmm..tu la dianya... :)hikhik tak pe i suka baca!

Riena ::actually ramai yang dah kena tauu!haishh tah la..

Sha Pattinson :: betul..dia sangat sombong kot time saya tanya harga!bencikkkkk!!

hidden.wing :: no prob!sharing is caring...semua orang harus tau benda ni supaya tak de salah faham kelak!

anil lutaze said...

amy..saya sgt ada experienced dgn ini semua...

last2 abah saya cancel bila dia dgn sesuka hati tmbh beribu2 scr xdk logik...pdn muka

tp pdn muka saya bila hri yg cncel tu adlh hari esok saya nikah...hahaha..tp byk rahmat sbnrnya...

and damn u WP yg jahat itu semua...

AmyMizzunderstood said...

anil lutaze :: hmm biasalah anil..semua akan rasa benda nih..even dia sekecik2 masalah pun mesti ada nnt!haishh tawakal saja laa..

fira said...

hi i came across ur blog..i nak tanye sumthing sbb i rase macam kene tipu.. my WP nak charge pelamin one panel rm 5200 tapi artificial flower.. die kate mmg standard harga macam tu utk pelamin shj.. this WP which is located at Shah Alam akan deliver dan pasang pelamin i kat kajang. i pulak dah bayar deposit rm 2000 utk pakej sbb die pun janji nak buat pakej inc baju hantaran pelamin deco dlm around rm 7000..tetibe die bagi harga baru smpai rm 11 000..so terpaksela i cancel, tp masalahnye deposit dah bayar smpi rm 2000..since takleh dapat balik deposit kitorang decide nak buat pelamin sgj dgn WP dr shah alam ni..n die kate i kene tambah lg sbb price pelamin one panel rm 5200 walaupun artificial flower..so i nak tanye reasonable ke i pay rm 5200 utk pelamin shj?

AmyMizzunderstood said...

Fira : hi fira..1st of all nak tanya pelamin u kat dewan atau rumah?if rumah i rasa tak berbaloi...MG pun pakai fresh flowers. .Tapi kalau utk satu panel i rasa tak berbaloi...u dh tgk dia sketch?kalau 1 panel besar mungkin la untuk dewan...kalau rumah i think its too expensive kecuali la nama dia Flora etc..NGI sumthing..

Wut u can do is..apa sbb nk tmbh harga sampai 11k?janji rm7k kn?kene tanya..kalau.boleh jumpa terus..jgn sms etc..tapi sms dia semua jgn buang..simpan as proof..k!

Rm2k sgt byk...rugi..tanya dia pelamin mcm mana u dpt dgn rm5200 tu?kalau rs pelamin tu tak memuaskan hati...better u cr org lain..if dia blh diajak berbincang..bincang lagi..k