Thursday, January 7, 2010

Al kisah Tok Kadi ku..

Semalam plan nak jumpa tok kadi/imam masjid yang bakal mengakad kan saya..
Dlm telefon,dia ckp..borang semua dah ada dah?? yang saya ni macam..damnn!mana ada borang kecuali yg print kat internet!! so saya bgtau dia leh tak amik kat internet tu ustaz? Dia cakap yes!sure2..wahh speaking uoalls!

So okla..seperti yang dijanji..tepat kul 9 saya,abg ipar dan Atim gi la carik rumah ustaz tu..lama kami tunggu kat luar..tunggu ayah,adik dan sorang lagi saksi..pastu agak lama..si atim and abg ipar pergi la bg salam..sekali kuar sorang pakcik..."owhh rumah ustaz kat belakang..pagar umah dia mmg sama macam pagar umah saya " seperti yg diceritakan oleh Atim kat saya...wakakaka nk gelak ke takk..nk gelak ke takk...??ok fine..senyum jek..

tengok2 ayah semua dah sampai..so kami pun masuk laa..isi2 borang yang masih tak complete..dgr ustaz cerita bla bla bla...gossip2 sket...pastu time nak isi sapa nak akad kan saya..ustaz tanya ayah.."Encik Mat,nak tak akad anakanda nih?" lantas masa tu saya dah senyum2..sebab saya tau ayah saya macam mana...hahahaha tapi dalam masa yang sama..sengaja saya cakap kat ayah..boleh la ayah...ni last..dah tak de anak perempuan lagi yang ayah nk akad...!

Dia macam setuju..diam..diam tandanya setuju la kan kawan2??so ok la..tetiba si abg ipar leh tanya "ustaz,still pakai microphone kan?" and ustaz tu jawap..ya ya..macam biasa lah..ayah dah tak senang duduk..(sapa plak yang nk kawin nih?) "eh bab saya tak payah la ustaz..nanti saya gagap pulak!" kata ayah...ustaz pun buat muka selamba.."nanti orang tak dengar encik mat!bagi clear..kan?" terus ayah eh kalau macam tu..lebih afdal ustaz je yang akad..nanti saya gagap..apa pun tak jadi.. arghhh tension!boleh tak pasal microphone tu jeekkkk ayah reject?!huhu


Lantas ustaz tu cakap " Come On la Mat!" wahhh speaking lagik ya ustaz..saya tak leh tahan lalu semua orang ketawa! Untung Atim dapat kadi yang sporting dan kelakar!Cuma ustaz pesan kat kami..if barang2 hantaran..tak perlu la ada camera,handphone... (terasa i u!) sebab semuanya akan dicatit dlm borang katanya..(itu saya tak pulak tau..) tapi saya dan Atim sekadar mampu tersenyumm...

Dan kami diberitahu mengenai mas kahwin di Negeri Selangor sudah berubah...apa??wang hantaran beserta mas kahwin dicampur dan disebut sebagai mas kahwin nanti...If contoh wang hantaran korang RM10K dan dah dapat separuh,atau dah dapat dulu..still disebut RM10K sebagai mas kahwin...ok?paling minimum is RM300 la seperti sedia maklum...mana2 pun boleh..janji diantara persetujuan dua belah pihak...

Semuanya selesai...borang2 saya mintak ayah yang tolong submit ke Kuang..sebab saya tak mo amik cuti lagik untuk tahun ni..(banyak nk guna nanti nii!)hehehehe... Sudah mendapat quotation Hotel HardRock Penang (kawan saya kerja kat sana rupanya!!mudah2!)

Terima kasih pada Abg ipar dan Abg Mizi..saksi borang saya..dan ayah jugak...fuhhh...Alhamdulillahh syukur..

16 comments:

Riena said...

sporting betul tok kadi amy..bestnyaa.siap gurau2 speking lagi..ehehehhe
ha mas kawin utk selangor dh naik.awak x tau eh amy?

Ms Abby said...

OOowh dear, i pulak yg pening pasal legal stuff nie, i pon tak sure itu ini lagi....mesti by the time nak kawen nanti terhegeh2 I buat....waaaaaaa waaa....

My dad aritu i pas kat my mom soh tanya, tapi i pon mcm dah dpt agak dah jawapan nyer, hampeh, harapan lah nak soh dia yg nikah kan, Awal2 lagi dia dah cakap, dia kata kalo soh dia, takot tak kawen nanti, hahah, terus jadi tak sah, bukan sebab pengantin lelaki, tapi sebab orang yang nak nikahkan tue gagap. Hahaha, memang tak pandai my dad nie, bab nak masa tunang nanti pon kena carik wakil lah, kawen pon sama, jawap nyer tok kadilah yg nikahkan.

AmyMizzunderstood said...

Riena :: haha ya quite sporting..harap begitu la masa hari nikah nanti..amy tau naik RM300 tapi tak tau sebutan mas kahwin termasuk duit hantaran sekali..ni semua kes roslin hashim nih...

Ms Abby :: tu la..sedey tau..memula nk..pastu takot plak!tapi if atim gagap,my dad pun gagap..alamat tak kawin la jawapnya!

Ms diaNA said...

lawak tul tok kadi u.. nasib baik x garang, if not lagi tergagap la bakal pengantin n ayah pengantin.. terus kalut jadinya...

btw, boleh ke if both pengantin fr selangor n nak buat majlis dlm area kl? means nak carik tok kadi fr kl gak kan?

cikteratai said...

Amy...bagus kadi tu...harap2 blh ler hilang nebes atim tu nnt...heheh...jgn2 tok kadi tu specking masa nikah sudahhhhh......hehhehe

CINDELLYNA said...

owh.yeke?skrg xde mas kawin ek?hihi.kalau kat kelantan hantaran kalau 10k tuh lah mas kahwin kitaorg =).kat kelantan cmtuh la.so kalau akad nikah sebut 10k gitu.huhu.

nasib baik dapat tok kadi sporting!!xde la nervous sgt nti!!hehehehe =p

Zaza said...

Mas kahwin termasuk duit hantaran?
Maknanya tak boleh la guna duit hantaran untuk belanja kahwin kan..

AmyMizzunderstood said...

Ms diaNA :: not sure about that..actually ikut daerah kita la..kadi tu juga yg akan akad kan..ke tak sure?sbb leceh..better buat benda senang..huhu

cikteratai :: ye saya juga harap benda yang sama

CINDELLYNA :: bukan tak de mas kawin..tapi tak de la nama duit hantaran..duit hantaran yg pihak laki bg itu termasuk duit mas kawin..ya maybe they all nk follor belah kelantan rasanya.. :)senang

Zaza :: ya2..setahu amy if disebut mas kahwin,pihak laki mmg tak boleh guna duit tu..belanja kawin dia kena la guna duit lain..better u ask your tok kadi in detail..sebab for me Atim mmg tak sentuh duit yang dia bagi.. :)

zielalala... said...

klaka la..tp rock la tok kadi u tu..hehe bgs do nnti atim xdela nebes sgt..

AmyMizzunderstood said...

zielalala... :; huhu..

BuTtErFlyInFraMe said...

aik ade tulis dalam borang eh brg hntaran? masa kat borang sy hari tu, die suruh tulis jumlah mas kahwin, belanja hangus dan barang, tapi sy letak barang utk upcara batal air sembahyang je la..hukhukhukk

zaza said...

Yup.. Pihak lelaki mmg tak ambil duit yg dia dh bg.. cuma kadang2 ada sesetengah orang tu duit hantaran kira belanja hangus (buat belanja kahwin pihak perempuan).. Tp ikut cara masing2 lah kan.. =)

Miss N said...

Wahhh~nk g hard rock penang?
Dont forget to call me~hihi
Nisa keje kt penang..
Kalo nk ade tour guide ckp je la ek~hihi

AmyMizzunderstood said...

BuTtErFlyInFraMe :: itu yg saya tak tau tu alena...saya confuse

zaza :: dulu if disebut duit hantaran u nk share ke apa ke suka hati..but now..disebut sebagai mas kahwin..tak boleh dah..

Miss N :: cadangnya mcm tu la..hehehe pre honeymoon...:) insyallah

Ms Abby said...

hmmm then amy, if wang hantaran skrg dah di sebut sebagai mas kawin, tak boleh share, mcm mana, if kita buat majlis gabung sekali, tak boleh ker kalo kita nak bagi sikit duit wang hantaran tu untuk belanja kenduri. sbb bila buat gabung sekali majlis kita bersama, takkan kita expect pihak lelaki tanggung semua kan, melampau tue, hehehe.....if dah jadik mas kawen, boleh tak kita bagi untuk belanja?

AmyMizzunderstood said...

Ms Abby :: dear..amy ni tak le reti sgt bab2 ni..tapi bab ni kita kena tau...sebab...HARAM hukumnya if suami guna duit mas kahwin isteri..mas kahwin tu sebagai nakfah pertama..

if u share wedding..katalah RM10K duit hantaran(skrg mas kawin) u byr untuk ur side saja boleh..ehh come2..msg i kat FB..