Saturday, March 6, 2010

Reception Flow

Huhu seperti dah basi cerita perihal perkahwinan saya bukan?huhuuh inai dijari pun tidak seterang dulu...(sedih)
Tapi atas permintaan kwn2 blogger yang email saya..bertanya mengenai flow semasa reception...saya akan cerita kan... = ) harap x muntah depan lappy atau PC...okeh?

Sebenarnya flow plan ni penting..lagi2 if korang ada reception yang besar..so that orang takkan nampak kecacatan majlis itu...yang pasti saya dan Atim mmg bercadang untuk buat reheasal ptg majlis kami...tapi apakan daya banyak sangat masalah...tahu2 saja saya sudah siap di makeupkan...

betapa kelam kelibutnya saya berhadapan dengan anil...huhu nasib dia ada...

Selesai semuanya...dgn kejadian baju Atim itu..(urghhh lupakan!) adik pada Atim,Syakir telah mendapat signal dari floor manager kami...which is Atim's cousin (mcm nk buat konsert kan pakai FM bagai...diorang ni mmg keja event..so majlis ini diatur umpama event2 yang diorang penah buat..leh tak?)

Disebabkan kami memilih lagu You Raised Me up dari Westlife..dan lagu itu sepanjang 4 minit..(saya dah ckp kat Atim nk jalan lelama pun tak pe..penat upah baju cantik2 pakai 2 minit tak guna..) Kami decide turun dari bilik KP...so take time gak la kan..lama tu 4 minit!

Bridesmaid dan bestman menanti kami di bawah...disebabkan pengapit saya tak punya handbouquet..saya soh dia pegang dulu handbouquet saya..kengkonon mcm artis ar turun2 dpt bunga wakakaka...dan berjalan selama 4 minit tepat sampai ke pelamin..(itu pun ada halangan2 dari kawan2 yang nk tangkap gambar...OP soh stop jap..kawan2 bersorak..adik2 kecik bermain belon stop tetiba...wakakkaa)


Kemudian bacaan doa..dari family kami juga..merenjis..sila jgn reramai..sebab tetamu akan lapar..(if buat seating down la..) so kami hadkan 3-4 orang untuk satu family...kemudian beriring ke meja pengantin untuk makan...dan masa ni..orang dah buleh start amik makanan...

20 minit makan..baru kami siarkan slideshow kami (nnt saya cuba untuk buat entry pasal slideshow) sebab bagi la tetamu makan dengan selesa dahulu...then baru la pasang slide tu..sebab dlm 20 minit orang akan habis makan..dan semua orang akan dapat menonton tanpa berbuat apa2...(kita nak bg diorang tengok dan menghayati...impak dia sangat besar okeh!)


Suppose kami bagi ucapan kat pelamin..tapi emcee soh bg ucapan kat meja pengantin jugak...dengan rasa tak bersedianya kami bg speech...memula Atim..and lepas tu saya... (ini kami dah plan sket2 la nk ckp apa..pada siapa...so Atim wish kat belah family dia..and saya belah family saya..sebab takot terlupa nama2 orang penting pada majlis ini...dan speech saya buat orang tangkap leleh hari itew...huhu...)


Kemudian..sesi cake cutting..dengan iringan music...sekali lagi kami turun berjalan ke meja cake...which is diorang letak kat tengah2...tak tau la sapa punya idea but..its a Gud Idea okeh...semua orang buleh nampak...masa ni la orang berkerumun nk tangkap gambar etc...

After that kami tak mahu tunggu di hujung pintu..seolah2 macam nk tamatkan majlis cepat2..i talk to Atim supaya kita berjalan2 jumpa orang..but at the same time ada juga guest yang nk balik...masa tu pukul 10 lebih..and kami still stay kat tempat ptg cake tadi..(sebab dia tengah2) and kawan2 dtg kat kami tangkap gambar dan sebagainya... = )

Dan kemudian aktiviti bebas...pada kawan2 yang lambat balik leh la dapat tangkap gambar kat pelamin..pastu habisss...family2 baru la nak jamah makanan...sian diorang..penat...tapi reception flow ni sangat bagus...dan pantas...kami tak mahu guest menunggu kami...


13 comments:

Sha Pattinson said...

Woooo very nice flow plan..I dulu agak kelam kabut heh takde suma main sebat.nice laa amy nnti bole laa I buat utk adik ipar I kikiki very good information thanks for sharing..xoxo apa I txt u yeaa..I tataui cmner nak start hiks hope to see on 27 .march 10

Elly Anaille said...

bagus flow ni..i pun nak cari satu tempat yg center utk sume org nmpk pengantin, baru la fair kan? hihi.

PurPLe LaDy said...

yey! inilah entry yang i tunggu2 selama nie.. hehe. tq amy for sharing.. sgt berterima kasih.. =)

NuRuLeRnAdEwI said...

Wow!!! sgt teruja... rasa nak kawen jerkk...hoho... ;)

faRhaNa said...

ouh, patut pun nmpk sume totally perfect!!gd job dear!!

anil lutaze said...

haah...setuju2...flow sgt okeh dn teratur... i loike...wpon ku silap sangka ingtkan josh groban yg nyanyi...hahaha...

harzharun said...

dear...effect belon tu sgt dramatik la dlm pic...suke!

ShalinzZ85 said...

dear,shalin tingin la nak tgk slideshow tue..leh tunjuk tak?

AmyMizzunderstood said...

Sha Pattinson : Sure..leh guna untuk adik ipar u..hehe nnt kita jmp on 27 okeh..then leh discuss lagi.. = )

Elly Anaille : yup2..tak perlu orang bangun untuk pergi carik u ...hehe

PurPLe LaDy :: welcome!

NuRuLeRnAdEwI :: gi carik jodoh lekas!

faRhaNa :: tak la perfect mana pun..huhuhu ada gak salah silap nyer nono

anil lutaze :: wakakakak..sabar je la..

harzharun :: try la!

ShalinzZ85 : sure..nnt i post..ok?

fikaryna said...

panduan yg abik utk b2b..congrats..nice planning..

AmyMizzunderstood said...

fikaryna :: heheh thanks!

Moose said...

thanks amy! this is what i've been waiting for as reception flow is very crucial in a wedding!

AmyMizzunderstood said...

Moose :: hehe welcome!