Wednesday, April 21, 2010

Apa nk jadi??

Hmm..orang lain dah 2 kali check up dah..heheh tapi saya?
Well last week i went tu An Nur kat Bangi, since ramai yg suggest kat situ then i pergi la..but jumpa doc biasa jek..coz malam hari tak de pakar..if nk jumpa pakar kena buat appointment la harus!

Ok fine..pergi2 dia ckp..of kecik lagi..dah cukup 3 months baru dtg la buat check up..i macam erkk?aku nk scan la woi..tapi dia ckp..if scan pun, tak nampak apa..sebab kecik sangat..ok fine nak nangis..since kami pun sgt bz mlm tu..dengan ada meeting at Mak Lang house..sebab the next day,our cousin Nadia bertunang...tak melibatkan saya..sebab saya kurang sihat...so Mak Lang soh saya rest...hehehe

Tapi dlm hati kecewa...i always ym with Kak Dell from Marry Me..sebab dia ada pengalaman...citer2 kat dia..dia pun tekejut..sebab dia scan dari pregnant 4 weeks!...saya dah 8 weeks okeh!tak tau la kejadian Allah dalam perut ni macam mana..ok ke tak..pasrah saja..and she suggest pergi kat sini ..Macam2 ada!heheh even ada early pregnance test..so saya mcm bersemangat waja la..apa lagi!terus mengajak Atim pergi this saturday..coz sabtu ni jek saya cuti..hehe..

Insyallah la..if tak sebuzy hari2 biasa..kami pergi..
Bukannya excited ke apa..tapi sekadar ingin tahu..keadaan dan keselamatan bby dalam perut ni..even masih kecik dia dah ada tangan la!hehe..comel kan..doakan semuanya selamat..Amin..

Ok dah..morning sickness?dah bertukar jadik night sickness..sumtimes ok sumtimes dtg teruk,teruk la jadiknya! pening kepala pun ya jugak..nasib leh drive lagi pergi keja..hehee..
makanan yang masih lagi menjadik pujaan adalah bubur Mc D!nasi,tak berapa lalu...

Berat badan?naik 1 kg..tak tau la camne leh naik,sedangkan apa yg makan semua keluar balik?
Hmm...toilet bowl dah ibarat isi ngan kuku dah...

17 comments:

misha.w said...

babe. kalau u pergi klinik biase pon die ade scan to cnfrm either u pregnant or not. mayb an-nur tuh tanak amik risk kot, sbb tuh die scan after 12weeks. anyway, Take care. :)

Mrs.aisheiteru said...

amy...

ooo ye ke doc ckp camtu. i pun plan nk g an-nur jumaat ni. risau jgak nk tau ape jd dgn si comel di dalam ni. ingat nk travel naik flight. just nk advice from doc. maybe kna jumpa pakar baru dia scan kot amy!

ooo...i pun dah kureng morning sickness. mmg dah jd night sickness. huhu. i still bleh mkn nasi tp xleh ade kuah2. just lauk yg kering2 je...

take care.
~faeza~

MyRule said...

Me buat first scan masa 8 weeks. memang dah nampak..even kecil. Boleh nampak jantung baby kelip2.. Gi scan..at least rasa lega, baby ok and ader jantung..:)

NURUL said...

nurul 1st scan dulu masa raina tak silap 7 week

aMAZy EVE said...

kiter boleh scan seawal berapa minggu eh?i just find out im pregnant 5wks smlm...seronok nyer..tp doc masa gi klinik kompemkan smlm tak cek pun urine kiter..terus2 suruh dtg next month..

shikin said...

emmm amy i rs ikut doc jgk..i pon kene tggu week 12 baru boley scan...doc kata week 8 still kecik and scan pon sometimes bahayakan baby with all the radiation..
at 1st kecewe gakla..but pk2 takut jgk kalo harm the baby well just bersbr jela..there's a reason la tu an-nur tu pon suh tggu 3 mths..ayat doctor i yg paling best "kalo i nak amik duit awak saya boley scan je..tp awak kene pk baby awak tu..kite scan not because of patient request..kene pk baby kt dlm."terdiam jap doctor ckp camtu huhuhu hope everything goes well for your next appt =)..apa2 pon sama2 kita doa baby kita membesar dan sehat...

dell @ Marryme said...

yeay! dah set appointment yeh? org kata dr raman yg bagus kat situ. tp tak kisah lah.. ok je memana sbb situ mmg tempat utk check fertility.

all the best! insya Allah everything will be allrite.. :)

nurul aziyana said...

sabar yer amy..jgn sedih2..sy pun doc xscan masa 8 weeks..mmg masa tu dh nmpk n jantung pun blh dgr tp doc cakap bila 12 or 13 minggu scan baru seronok nk tgk sbb time tu baby dh gerak2 kaki tgn..n mmg betul..i really enjoy the feeling..for the meantime doa bnyk2 agar baby sihat dan sentiasa di bawah lindungan Allah..insyaAllah..

My Journey said...

amy maybe for the first 3 months you go to a proper gynea clinic...lepas tu inshaAllah when the baby dah ok, you can proceed kat an-Nur balik..

you can always go Damansara specialist..dekat kan dgn your house...jumpa Dr.Siva( dR yg sgt baik if atim tak kisah male dr..Adam tak bagi k....i think per visit RM 100+..i think...hehehe..

if not you can try kat klinic taman tn, Dr.Idris .. sbb Dr Idrin is also a gynea kat Pantai medical centre..

or nad cakap kat pantai ada Dr perempuan baik Dr. Idora tak silap

or dr.Siti at SJMC...

my mum advice to us, if no money nak jumpa gynea all the way, just jumpa the first 3 months and the last 2 months..then when they check everything normal, bila nak lahir, go hospital biasa..all the best dear...

p/s: aoff all 3 hospital, pantai medical centre paling murah...kpj mahal sikit

[ Hanie ] said...

erm, same like me. dah minggu ke-12 baru la tau keadaan baby mcmmane. lame kan nak tunggu? tah ok ke..tah sehat ke. Try tanye2 klinik lain, ade yg bole scan tu :)

AmyMizzunderstood said...

misha.w :: mungkin jugak la..anyway thanks misha!

Mrs.aisheiteru :: ohh betul la..saya pun lebih gemar yang kering2 berbanding lauk yang berkuah..heheh kelakar kan

MyRule :: ohh yeke?meaning boleh jek la nk scan early pregnancy kan?

NURUL :: ohh ye ke..untungnya...nk scan jugak la camni!

aMAZy EVE :: 5 weeks dah boleh scan..kita panggil early pregnancy scan..

shikin :: mungkin jugak la kan?hmm certain doc ok..certain tak..i pun tak paham..

kak dell :: hehehe..tu la tapi Atim ckp if sempat..if not,maybe kami akan jumpa pakar kat Annur tu..bukan doc biasa la..

My Journey :: Sabby...i sokong your mum..betul2..if ada duit then tak kisah..boleh je nk pergi..but if still on budget..boleh guna cara tu..thanks sabby!for the info!cepat2 dpt baby yer..hehe

nurul aziyana:: ye ke...wahh so sweet kan?even masih kecil..but at least kita as their mum tahu diorang sihat kat dlm..

Hanie :: ohh yeke..hanie pun kene tunggu yer?tu la my sis ckp try pergi memana doc pakar..mesti boleh punya..hehee..

Nadya said...

hye..i checkup kat an-nur..tp dgn doc pakar..klinik pakar sebelah hospital annur tu..boleh je scan..in fact masa i 5 weeks dh scan..but of cos tak nampak ape lg just a lil dot..then mase 8 weeks gi balik utk tgk heartbeat baby ade ke tak..heartbeat tu penting..sbb my 1st pregnancy xnampak heartbeat..so terpaksa buat D&C..

Mrs. Amie said...

dr.shanti pun boleh dik kalau ko nak.. hiks!

AmyMizzunderstood said...

Nadya :: oh yeke?tu la..i igt nk buat appointment jugak this saturday..thanks for the info!

Mrs.Amie :: tolong la tak nk..rimas aku tengok doc dia!

MyRule said...

yup..boleh... me buat scan kat klinik noor hajar sect 18 shah alam. Yang penting utk tgk heartbeat la..:p

Anonymous said...

hi amy..
i'm silent reader here..
paham keadaan amy skrg nih sbb kite preggy lebih kurang same...
mmg xtenang bile kite xtau keadaan si kecil di dalam kn?...anyway utk makluman amy, try aje scan kt mane2clinic yg buat ultrasound n make sure ur pundi kencing penuh taim tu..senang nk nmpk si kecil...itu pengalaman saya scan taim msk minggu ke-7..alhamdulillah taim tu dh nampak heartbeat si kecil...^_^
anyway tahniah..
sy doakan yg terbaik utk semua bakal2 ibu di sini

AmyMizzunderstood said...

MyRule :: Thanks babe!

Anon :: tq very much ya!esok saya akan scan si kecik..insyallah semuanya baik2 aja..owhh yeke kena pundi kencing penuh?owhh ok..terpaksa tahan la yer?hehee