Monday, May 3, 2010

10 weeks dah..


The fetus is only about 1.2 inches / 3 centimetres long from crown to rump and weighs less than a sixth of an ounce / 4 grams. Even so, it's busily swallowing and kicking. Each day more minute details start to appear, such as fingernails and peach-fuzzy hair.
The vital organs - the liver, kidneys, intestines, brain and lungs - are fully formed and functional, while the head is almost half the length of the entire body. The forehead temporarily bulges and sits high on the head, but later will change into a more human-like feature. If you could take a look at your baby this week, you'd be able to see the clear outline of his spine. Spinal nerves stretch out from the spinal cord.
This week cukup 10 minggu..rasa macam cepat plak masa berlalu..sedangkan hari2 doa cepat la masa..cepat la masa!hahaha
Well,saya seperti biasa..morning sickness dah tak berapa teruk..makin ok..tapi kesihatan yakni batuk masih tidak hilang..apa pun saya dah dptkan nasihat doctor untuk ubat batuk etc..takut nak makan tapi if saya sendiri tak sihat..macam mana baby saya nk sihat?dan saya percaya doctor lebih dari org2 yang cakap "Eh..jgn makan ubat!!ada drugs!tak elok untuk baby" emm camne eh?saya ikut juga cakap doc..dah tentu2 la doc tu lagi byk pengetahuan pasal bab2 ubat2 ni kan?
Saya redha je la..dengan harapan cepat la sembuh!sebab tiap malam terjaga..tak boleh tido..sampai la ke pagi..kena kerja pulak..akibatnya?ngantuk di office!
Sabtu lepas,parents in law,adik2 ipar berangkat ke Paris..which is..suppose me and Atim join together (untuk honeymoon kami)..tapi apakan daya..dari nasihat doctor yang tak menggalakkan saya turun naik flight..buat masa 3 bulan pertama ni..uwaaa...takpela..dapat pesan handbag pun jadi la..huhuhu...
Hmm..so duduk diam2 di KL..jalani rutin hidup seperti biasa..dan terus berdoa dan tawakal kepada-Nya.. =) janji Atim ada!

11 comments:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

wahwahwah.. handbag dari paris. so mengancam! take care sis..

MyRule said...

amy... i pun batuk yang teruk sebelum pregnant and berlarutan sampai nak dekat masuk 3 bulan. I amik ubat batuk, tapi doc tau la i pregnant so ubat batuk utk org pregnant. Reason sama la macam amy. Sebab i kena sihat utk baby.

Tapi, batuk still x ilang, and teruk juga. Then i amik madu + limau + skit air. After that, ok skit, pastu i swith to madu yang ader campuran propolis. Ader org kata x elok amik madu coz panas..yang ni i x sure. But, so far i amik..alhamdullillah now dah ok..:p

AmyMizzunderstood said...

0sh!Nz d' sen0r!ta :: huhu yup2..tak sabar!

MyRule :: yeke?lamanya batukkkk!alahai..baru 2 minggu mcm nk tecabut paru2 ni..haishh..tapi sakit tekak dah reduce..cuma ada kahak2 degil ni yg payah nk ilang!ubt batuk saya tak amik langsung sebab tak tahan mengantuk!

Fathiyah said...

amy,tyr minum lychee kang ke.blh sejukkan bdn.tp,ape yg doc consult tuh follow je ye.doc lg tau kan.awak,kte pon dok consult dgn dr.fatimah =)

AmyMizzunderstood said...

Fathiyah :: kat mana nk carik lychee kang tu hukhuk...oo awak pun dgn doc fatimah yer?dia baik kan?hehee..tapi sekarang tengah batuk..sy sgt risau kat bby..hmm

~ms tepung~ said...

my exp spjg pregnant asik batuk je tak baik2...dah berbotol2 ubat batuk doc bg (of course pregnant pun leh makan ubat batuk tp mcm herba skit)....towards smpi rasa malas dh nk makan ubat batuk...makan gak madu tp sama je xilang2

then borak2 la bgtau doktor dh asik makan ubat xelok2 pun..then dia tnya "masa blm pregnant selalu batuk tak?" katala xde pun...doc conclude pembawa budak

skrg dh almost 2 bulan bersalin, dan batuk tu xde pun...maka betullah kata doc batuk pembawa budak

so anything can happen during pregnancy...just consult with doctor and the rest anggaplah part and partial of pregnancy journey

Sarah Abd Rahim said...

So true Amy, doc knows best. So if he says eat your meds, you should eat your meds hehe..

Tapi nape eh your doc kata not advisable to travel within the first three months? Cos as I know usually the last three months yang not advisable to travel..

Ainul said...

saya dl batuk teruk gak.saya minum air kelapa muda.yg fresh tau.tp jgn minum byk sgt.ramai ckp tak elok mula2 pregnant minum kelapa tp saya belasah je tp minum sikit je.pastu terbaca kt forum Dr hamid arshat yg ambik air kelapa awal pregnant okey je.tu sumenyer mitos.tp depends on rahim kita.madu pun ambik gak campur dgn teh o panas ke.jgn la ambik madu byk sgt sbb panas.
take care :)

AmyMizzunderstood said...

~ms tepung~ :: oh yeke?oo boleh jadi juga..tapi aduhh..tak larat rasanya nk menahan batuk...

Sarah :: hmm doc ckp early pregnancy jgn byk buat aktiviti lagi..since kalau travel of coz akan byk berjalan..so dia advice jgn dulu..3 bulan pertama fragile..3 bulan terakhir takot terberanak kat atas tu..so tak digalakkan jugak..hehe

Ainul :: ha ah saya ada dgr jugak jgn minum air kelapa too much untuk early pregnancy..betul2..saya paham maksud awak..anyway thanks ya!

Sarah Abd Rahim said...

Ahhhh ok.. At least now I know. Cos I seriously though it only applies to the last 3months.. ;)

AmyMizzunderstood said...

sarah :: no worries..kita share2 okeh