Wednesday, September 1, 2010

Oligohydramnios

Hi peeps...

Hmm..sebenarnya sudah tak ada perasaan nak berblogging...tapi info yang Amy rasa sangat2 berguna untuk mom to be better amy share..coz benda ni sangat2 berguna..

24th August 2010
me and Atim dah buat appointment kat AnNur untuk detail scan for our baby...Alhamdulillah..our baby sihat..heart ok,lips ok,eyes ok..everything is ok...and paling penting memang confirm baby Amy and Atim 'GIRL!' and baby sangat active!.. but suddenly bila dia tengok kat screen tu..pakar scan tu bgtau yang air ketuban tak nampak..nampak..but amount yang sedikit.. and masa tu Amy dah tak tenteram dah.. and dia soh jumpa Doc Fatimah ASAP..

25th August 2010
The next day, set appointment with Doc Fatimah..and baru la we all discuss more bout our baby..yang peliknya kenapa b4 this tak perasan air tu sikit? (ini yang buat saya tak berapa puas hati dengan doc..lagi2 bila nama dia PAKAR) and she told me that..sebelum ni tak perasan..mcm tak leh terima but apa nak buat benda pun nak jadi kan?redha je la.. After dia explain baik buruk kurangnya air ketuban ni..(actually tak de kebaikan pun) lagi la buat saya risau...and lastly tak tahan kat depan doc tu gak saya nangih! lantak la..baby aku kot..!

Nak tau lebih lanjut?? boleh klik kat SINI or kalau nak cari in Bahasa Melayu..google je kurang air ketuban... so u guys boleh tengok betapa ramainya ibu2 mengandung yang pernah menghadapi masalah yang sama...ada yang lebih worst lagi actually..if kurang dari 24 weeks agak berbahaya untuk baby nak selamat..

And sepakar2 doc Fatimah..ada lagi yang pakar betul kan? Dia suruh kami refer kat University Hospital (UM) kat situ center of PAKAR dia kata...meaning that An Nur tak dapat nak layan kes saya...sedih giler...and saya dapat 14 days MC...

30th August 2010
We went to UH..maaf tak pernah ke government hospital (even hospital ni half2 but still lebey kurang hospital kerajaan) and to much procedure buat saya lemah giler..dan hanya mampu bersabar...tapi yang salute nya diorang punya check up lagi detail...check gula la apa la...again kena scan, and kali ni dia explain A to Z pasal baby...lega sket..coz dia kata, ramai dah yang pernah kena problem ni..ada 1 kes air ketuban langsung tak de!!tapi after monitor kat hospital tu..makin hari air dia makin naik...and sampai dah nak setengah hari, baru dpt jumpa doc..

Doc explain lebih detail..and the best word is "I still want to keep the baby in your womb" and i just like Alhamdulillah...sbb dok ingat mesti kena bersalin awal...hukhuk..sedih..i love u doc! and takde leaking problem..if no leaking..maybe prob pada baby..which is dia kurang minum...or kurang kencing...if kurang kencing..i mintak dia check buah pinggang baby..which is tak bengkak...if bengkak yes ada prob!tapi baby normal..saluran darah ke uri juga clear..tak de problem..and doc said Amy punya kes is average...baby pun average! boleh jadi ok and boleh jadi tak ok for future...

We have another appointment for next monday pulak...sebab kes macam ni memang kena monitor...tak de plak doc soh stay hospital etc..bagus jugak..tapi lagi bagus kalau stay sana...so that diorang boleh monitor lagi detail..but since kes ni 50-50..rasanya belum lagi kot..Alhamdulillah sekarang dah masuk 27weeks..biar la dia membesar dlm kandungan ni..daripada kena keluarkan awal..tah apa2 risk yang akan berlaku...

Hanya mampu berdoa dan terus berdoa...supaya baby active macam hari2 biasa..even makin membesar..harap tak de penghalang untuk dia terus hidup...Insyallah..dan apa yang Amy boleh buat..minum air banyak2..makan makanan berzat..buah2,sayur...if itu yang dapat membantu baby...currently tak nak fikir yang bukan2...if ada rezeki Amy and Atim..adalah...if not..itu kerja Allah...mungkin belum rezeki lagi..but usaha sangat penting buat masa ni..Amy and Atim akan terus berusaha untuk selamat kan baby kami ni...Insyallah...

Buat suami tercinta
Terima kasih sebab sentiasa ada dengan Amy....selalu.. =)
Sentiasa beri semangat dan nasihat..dan menjaga Amy masa2 sukar ni..Alhamdulillah

If u guys ada cara2 traditional ke nk share dengan Amy...sangat2 la dihargai...setahu Amy diorang suruh minum air kelapa...tapi tak boleh kerap..once a week je...untuk bantu tambah air..Wallahualam..

Thanks a lot..untuk bloggers yang concern dengan masalah yang Amy hadapi sekarang...pray for us...

33 comments:

CINDELLYNA said...

Salam amy....tabahkan hati..moga2 Allah melindungimu & baby in yr womb...amin..=)

Faizura said...

Semoga Amy tabah dlm menghadapi dugaan-NYA, dan didoakan semoga semuanya selamat, AMIN....

Quiyah said...

try consume jus qaseh adinda everyday while pregnant, its very good, can read about it from my blog.

Mawar misswateva said...

amy, take good care and be strong..
tiap ape yg berlaku ade hikmahnye.=)
will pray for u and ur baby.

DiDa BumBLeBee said...

salam amy,
semoga semuanya ok, u already do ur best & the rest leave it to Allah (tawakal) insya Allah..

Hunny said...

hi amy, i pn ada masalah sama 2 weeks ago.pegi sungai buloh utk buat check up.doktor suruh minum air banyak2.now im drinking at least 2liter a day.alhamdulillah a week after air ketuban back to normal.i hope you'll be ok soon..banyakkan rehat :)

ellfazira© said...

tc ya amy! tc of the baby too..
bergenang jgk airmata ni..evn am
not a mom yet, but it happens to me mmg worry la jgk kn..pray hard. iA everytg's gonna be ok.ameen.

dialicious said...

amy..sedih gile tau..hopefully everything will b ok..as diah said..visualize je bende2 positif..jgn dgr ckp org yg negatif tu ok..diah last checkup dah amek darah..alhamdulillah baby normal..xde down syndrom or any syndrom.cpt gile dh cek darah kan tp alhamdulillah.cek gula tu mmg ade tp since berat diah xnaik n family xde history so xyah minum air glucose tu...as for now la..in d future xtau lg..hehe..rest byk2 ok amy..

MyRule said...

I doakan u and baby selamat...Take care ye..

fAtrinA said...

byk2 bsabar ye amy.. mayb ada cara tuk atasi masalah ni..mmg ada dgr pasal air ketuban tu tyme wat detail scan tp xty lak doc tu apa effect kalo kurang..

take care dear!

Anonymous said...

Hye Amy,
i'm sorry for wut happened to you....bnyk kan bersabar and berdoa...

i'm 24th week pregnant...and da info given by u is very-very helpful...

bersyukur sbb u know this quite early...apepun, Allah maha mengetahui.....

-silent reader-

♥ dak pink said...

hai amy.

harap u kuat & tabah ye sbb bb sgt perlukan kekuatan kamu tu.

kakak kat ofis ai ni pun same kes mcm yu juga aritu. tp da selamat bersalin bb girl da. bersalin pun smingggu awal. so far, bb dia oke je cuma ada kena demam kuning je.

apa yg dia buat, duduk & dipantau oleh doktor di hospital.

papepun, ai doakan semoga semuanya kan baik2 saja utk u & baby k. caiyok!

Miss N said...

be strong ye amy..
hopefully next check up kandungan air ketuban amy bertambah la..
doc tak ckp ke cara2 nak tambahkan air ketuban?
slalunye nurse2 yg dah lama2 ni pon berpengalaman gak n lebih tau camne cara die..

ShalinzZ85 said...

kesian amy..semoga kuat semangat.shalin doakan amy ngan baby ok ye..doa banyak2.hanya itu yang terbaik kan?

Fathiyah said...

sabar ye amy
tabahkan hati & kuatkan semangat.doa moga Allah sentiasa lindungi baby & awak =) take care

Sara Maya said...

Sebaknya baca situasi yg sdg Amy lalui ini..Brt mata memandang,brt lagi bahu yg menanggung..Semoga Amy & Hatim diberikan kekuatan oleh Allah utk tabah melalui dugaan ini...Amy jgn t'lalu depressed wif the situation,ok?My sist in-law prnh kekurangan air ketuban tp at that time dh almost due time,so Dr suruh caesar early 1wik than the due date since air ketuban is no longer being produced...Apa pun buat Amy & Hatim,teruskan b'usaha,b'doa+b'tawakkal kpdNya..Mudah2n Allah p'mudahkan urusan kalian pd hari baik & bln baik ini =)

faRhaNa said...

dear, sabar2 byk2 keh...atleast ko masih ade harapan..bukan cm aku nih...ketiadaharapan..huhu..take care dear...ikut nasihat pakar okeh!!love~

NuRuLeRnAdEwI said...

Take care Amy...

ederq said...

i doakan both u and baby baik2 aja. aminnnnn

ms syaz said...

amy..insyaAllah everything will be fine.. kuatkan semangat dear..

Ainul said...

kes amy mcm biras ainul.dia p klinik umra,doc tu ckp air ketuban kurang.menangis2 dia.nasib baik ok.bila bc kt forum psl klinik ni, ramai yg ckp doc kt umra ni akan ckp air ketuban diaorg kurang pastu suruh operate.biasa la private kan.mcm ainul p check up kt gomen & private.takut bila kes2 mcm ni provate tolak ke gomen.tp gomen yg tak best kena tggu lama tp best bab2 explanation. byk2 kan berdoa ye amy.InsyaALLAH selamat semuanye

Anonymous said...

Arlu..
First of all.. Byk bersabar k.. Hopefully amy and baby sihat.. About the air kelapa tue not really sure.. Tp you can try.. Dah dekat time bersalin try to consume air kelapa byk2 sebab blh memudahkan kan bersalin and bersih kan baby.. its work for me.. :) take care yea.. :)

Ashypink said...

salam amy..harap amy n baby sehat.. thanks for sharing..im 27wks pregnant..alhamdulillah so far ok xde pape..sblum ni amy pose jugak kn?mungkin sbb tu kurg air..kite 4hari pertame je puase lepas tu da demam n sakit tekak..terus x pose smpi skang..amy kene bykkkan minum air..insyaAllah lepas ni ok..yg penting doa..the best cure.ape ape pon kite doakan yg terbaik utk amy n baby ye..take k dear=)

myra said...

amy...biase la...bile pragnent bnyak bnder yg tak terduga berlaku...tu la..aku mmg lebih suke cek gov, mmg lambat tapi mmg detail, mcm aku anemia dulu dpt detect awal...xpela..ape2pon aku berdoa...supaya semuanya selamat...amin...

Anonymous said...

semoga yg baik2 saja utk awk ye amy.insyaALLAH.amin

Siti Balkish bt. Baharudin said...

Salam Amy,

Am very sorry to hear the news. Aku doakan ko n baby selamat sampai bersalin nanti. InsyaAllah, everything will turn out to be ok. Ko jgn stress sgt tau. Doa banyak2. Nak share info aku pun newbie bab2 preggie ni. Sbb tu aku aku slalu refer blog ko. Thanks for all the useful info beb.

Have a good rest and have faith in Allah. InsyaAllah, air ketuban ko betambah. Jangan puasa tau.

I need u to blog again n again n again. Sbb ko slalu share info. Aku plak suke refer. Hehe.

Take care Amy. Will pray for u. =)

diana luna said...

Be strong Amy! Hope everything will turn up well for u and Atim! Prayers from me, Ofey & Kojack!

~Mrs LaDy AnGeL vs DeViL~ said...

amy sabar yer...
ni suma dugaan utk ibu mengandung cam kita...
amy jgn stress taw...
sy doakn amy & bb selamat smpai masa melahirkn nnti...
amin...

[ Hanie ] said...

insyaallah amy, be strong k. W'pun tau, mmg susah nak terima kenyataan dlm keadaan mcm amy. Tp insyaallah, berkat kesabaran dan doa, semua akan ok. AMIN

nawal said...

salam amy..the same thing happend to me...hr2 i minum air kelapa,but to no avail...hr2 i pegi buat CTG to monitor bb's heart beat..nothing else was wrong except for that 'air ketuban'...and after 35 wiks and 3 days, i was admitted..the next done they did a c-sect on me..alhamdulillah...despite being young, she passed all the test done by 2 paeds..she didn't even need to peek to NICU..straighaway she was placed beside me in our room..she was 2.19 kg..super petite but very healthy!!no need to worry dear,doa byk2...baca quran byk2...it helps

mama nawal
tis is where i wrote about her b4 owning a new one
chesupetite.wordpress.com

armouris said...

info tentang bersalin dalam air di SIHAT SELALU - Bersalin Dalam Air Kurang Sakit

Fara said...

er... amy.. i had the same problem haritu.. the reason kepale ayden takbleh nak turn balik is because my waterback was kurang.. ermm Dr ckp sepatutnya 14 but i only have 10.. camtu laa lebey kurang.. she also told me yang berkemungkinan jugak uri baby not functioning well.. so what the Dr suggested was.. that i take 1 week off.. rest.. byk kan baring.. kurangkan berjalan.. and drink lots of water..

so i suggest u do the same thing.. and hopefully waterbag akan tambah and semua lancar and normal.. :)

take care k.. jgn lupe minum lost of plain water ye.. ;)

Diana Kuddus said...

Tq for sharing sis... It's good to share experience for other moms' reference. Kindly visit www.kindhearty.blogspot.com