Friday, November 5, 2010

Detik itu..

Hello...

Well today rasa macam nak cerita detik2 kelahiran Anya Baheera...
Actually that monday adalah hari checkup di PPUM seperti biasa...masa tu dah terdetik kat hati..tah2 hari ni aku masuk wad!tak tau kenapa,..tapi itu lah yang saya cakap pada Atim hari tu..

Scan baby..water bag masih lagi berkurangan,dan bacaan kali ini hanya 2.3 saja..pakar scan lastly mintak saya tinggal di wad untuk dimonitor secara lebih detail lagi..and i was like nak nangih...masa tu kandungan genap 35weeks...and about a week juga kena tahan...and itu la first experience tinggal kat hospital..without husband..mmg macam orang gila..but bila fikir untuk baby saya pasrah..scan lagi on friday..water bag makin kurang..kali ni tinggal 1.3 jek..so doc ckp will deliver on next monday..which is 1/11/2010...genap 36weeks..

30.10.2010
Pepagi bangun macam biasa,..sebabnya breakfast pukul 7.30am..oh nafsu makan memang tak hilang ye..but terasa macam sakit perut..kat hospital jarang buang air besar,..so saya ingat sakit perut tu sakit perut salah makan etc...

11.00am - rasa sakit perut lagi..kali ni lelama sket dlm toilet and at last berjaya yer..so lega la persoalan terjawap..tapi ada sakit lain plak rasa..macam ala2 nak period pain gitew..ckp kat akak depan katil tu..and dia soh tanya nurse..emm malas..sebab tak bersedia lagi nk rasa contraction ke apa ke..so tido..sambil sms Atim,,...

12.30pm - Atim came with my brother, Jan...and saya citer la kat Atim camner sakit tu,..and dah kira..setiap 30 minit dah rasa..but still leh tahan lagi..but before Atim sampai hospital, dah bgtau nurse..lepas je makan lunch..habis ok!tengah2 sakit tu selera lagi..and after that nurse soh buat CTG..so boleh dpt tau itu contraction ke tak..so ok la..result?makin kerap plak sakit tu..and mula gabra,..harus kah secepat ini??

My sis,brother in law,aunty and lil Qaira datang,..and after cite2 with my sis..dia cakap baik ko pergi mandi sekarang and basuh rambut etc sebab aku rasa tak lama dah ni..tak hari ni ,esok..i was like..hah?tak larat..sebab sakit makin kerap,,..tapi still leh gelak ketawa lagi...

Masa melawat dah habis..Atim went back around 2.30 pm..(dia mmg suka kuar lambat sket hehe)

3.30pm - Sms Atim mengadu la sakit yang amat sudah mari,,..nurse cakap kalau boleh tahan,,..tahan yer,..so dengan kekuatan yang ada, saya tahan jek...tapi dah terbaring selubung dan kedudukan seperti udang..berpeluh2 la kan sebab tengahari macam tu selubung..apa ke halnyer?and nurse again datang check..and masa tu saya cakap sakit sangat dan makin kerap...selang 5 minit..terus diorang panggil doc...

4.00pm -Doc datang menyeluk..masa tu dah sakit kan,..tapi sebab demand..dalam masa 5 minit yang tak sakit tu baru saya soh seluk!masa sakit dont u ever try me okeh?kang ada yang kena penyepak free,..and doc cakap 6.5cm dah ni..and tak paham apa dia cakap kat doc satu lagi..and suddenly they ask me..If beranak normal u ok tak?Disebabkan dah membaca kisah Hanie..which is dah buka 9cm tapi kepala baby tak engage lagi...so dengan berani nya saya tanya..kepala baby dah engage ke belum? Maybe akibat tekejut dengan pertanyaan itu, diorang cakap kepala baby u dah kat bawah dah...tinggal tunggu buka lagi beberapa cm and boleh deliver..and terus saya cakap OK!!

Terus tolak ke wad bersalin..sambil tangan sempat gak la capai handphone nak call Atim..itu pun saya mintak kebenaran lagi boleh tak nk call suami?And nurse tu cakap ada handphone?kalau ada call la..terus call Atim.."Yang..i dah nak bersalin ni!datang sekarang yer.." pastu nurse soh matikan handphone..ok done!

Cerita selebihnya bersambung..Anya dah bangun....


10 comments:

Puteri Satu said...

laa. bersambung plak dah... suspen je akak....tapi kira progres amy tu cepatla... kul 11.30 rasa contraction light2... kul 4.30 dah buka 6.5cm... rezeki amy la tuh...

sueanne sunshine said...

wow,amazingnya u boleh go through contractions until 6.5cm with no hubby besides u. salute la.. sue contractions like giler but just dilated 1 cm berbelas jam!

My Blue Bird Journey said...

best...best..cant wait for next update!!!

My Blue Bird Journey said...

best...best..cant wait for next update!!!

AmyMizzunderstood said...

puteri satu :: huhu ni pun curik2 blogging..kalau tak mmg la tak de masa langsung dah...

sue anne :: ha ah..alone..kira cam wira la konon2..alhamdulillah la kira nasib baik semuanya cepat!

My Blue Bird Journey :: heheh tunggu ye!

Mawar misswateva said...

amy dear..
congrates on ur new joy of ur life!
baby anya sgt comel..do take care ek!=)

i tgu next episode ni..hee.

[ Hanie ] said...

haa...baik tindakan amy tanye baby dah enggage ke tak. yg hanie ni bole tunggu sampai 9cm kan..tau2 kene operate! huhu.
haa nak tanye amy, kan amie ade pesan kene mandi basah rambut tu kan, sebab ape eyh? ade sebab nak senang bersalin ke yer? :D saje nak tau, mcm penah dgr jgk ade org suruh mandi basah kepala..tp aritu hanie lupe nak buat huhu

dell @ Marryme said...

wahh cepat giler.. kak dell bertarung 12 jam hampir rasa nak mati dah dok tunggu nak bukak 9cm. huaa..! mmg rejeki amy.. alhamdulilah :)

Anonymous said...

amy, cant wait to read ur next entry, story smpi hbs tau, cant wait to read it..

orkidesa said...

congrats..