Monday, November 8, 2010

Detik itu Part II

Ok sambung...

Diorang terus tolak saya ke wad bersalin..masa tu dah menggigil2 dah takot ter'push' dulu..hahaha..sangat la bernasib baik pergi kelas bf aritu..diorang siap ajar breathing technic which is for me sangat2 berkesan...saya buat sepanjang contraction itu datang..dengan bantuan seorang nurse yang sangat la baik...punya la nk breathing dengan betul..sampai terlupa sakit tu..hahaha

Sampai kat wad bersalin..diorang letak dalam satu bilik..time tu baru terdetik..Oh ini ke tempat orang nk bersalin??first time la masuk...hahaha..and pastu after siap2 kan saya..diorang semua keluar..apakah?terdengar plak jeritan kat bilik sebelah...sambil kena marah2 dengan nurse..bila teliti betul2 suara tu..ohh ada orang lain pun dah sampai masa..patutla diorang semua lari kat sana..takut jugak dengar pompuan tu jerit2..hihi..tapi apa pun,saya tengah bersedia..lepas ni turn saya..Masa ni contraction ke contractor ke apa ke..dah tak pedulik dah..tiang katil tu saya pegang sampai bergetar la..

Masuk la pulak nurse2,bidan2..dan doc..and they ask me "dah tak tahan sangat ke?meh nak check" so again kena seluk..and masa ni..diorang cakap nak push..push la..! Alahai..cakap la dari tadi..tak yah suruh pun, saya leh push sesorang!cess buang tenaga aku jek!

Bermula la adegan teran meneran...which is dalam masa 15-20 minit la amik buang amik buang nafas! And tepat 4.41pm... keluar la anakanda tercinta... =)
Alhamdulillah...Allah permudahkan semuanya sekelip mata..sampai doctor and nurse cakap Alhamdulillah senang awak bersalin..sekejap je.. saya angguk je la..masa tu tak rasa apa dah..sakit semua dah tolak tepi..bab jahit plak..?hmm yang jahit tu doc praktikal ke apa tak tau la..yang saya tau masa dia jahit tangan dia teketar2..itu je saya leh rasa...ada beran?ku relakan jek..jadik apa2 saman!

Masa tu la diorang tunjuk baby apa..and letak Anya kat saya..which is so touching and rasa nak nangis la kan..teran2 kuar baby...selalu teran2 kuar lain kan?bila saya nangis..eh ada plak nurse datang tanya.."kenapa nangis ni?" ok fine..nak kena tampar ke apa nurse ni?mesti sebak kan..aku baru pas bersalin kot?pastu terus tak jadik nak nangis..hampeh!

Diorang bawak Anya kat daddy dia..Atim yang iqamat kan dia..Syukur...and tak putus2 cakap thanks sebab lahirkan anak dia..haishh..sweet!lepas siap semua diorang hantar kat wad..masa ni saya punya kekuatan masih ada..cerita tak berenti kat aunty and family yang lain..hehe..lawak!

The next day..saya dapat keluar dari hospital itu...syukur..tak de masalah apa2..ingatkan berat Anya tak sampai 2.0kg..tapi silap..berat dia 2.25kg..and tak la kecik sangat macam yang di fikirkan selama ni...and for those yang tanya saya diinduce ke?jawapannya tidak ye..saya tak induce..

So okla..sampai sini dulu...kot ada apa2 nak tanya..sila la..kita share experience together2..!

22 comments:

Kelab Setiausaha USIM said...

alhamdulillah, senang je amy besalin.

MrS KeNey said...

Tahniah amy! selamat berjaga malam ya...;)

zura sweetDesign said...

amy!!seronoknya xkena induce..alhamdulillah senang Anya kuar eh...xsabar kot dia nak jmpa mummy&daddy..hehe...

Mrs.aisheiteru said...

amy! alhamdulillah...senangnye awk bersalin. of course sgt touching kan bila baby dh selamat.

sy ni asyik berdebar2 je menunggu hari. slalu teringat citer amy & hanie and yg lain2. hope sy bersalin pun senang. thanks for sharing :)

::zAsyikein:: said...

alhmdulillah...sronokkan jadi mummy..kein lewat baca..klu xbolehla nk p lawat amy..kein pun keje kat ppum nie...=)...

farahfatihah said...

alhamdulillah semuanya dipermudahkan =)

Anonymous said...

alhamdulillah dan tahniah...
anya comey...

-saya yg suke blog-walking-

My Journey said...

Amy, mashaAllah congrats on your baby..alhamdulillah selamat lahir..best nya...mashaAllah mashaAllah sab baca cerita delivery amy, rasa best sangat, i doa boleh ada natural labour without epidural..nak senang macam amy jugak nanti inshaAllah..kena doa byk byk..

oh alhamdulillah comelnya baby anya...

modusoperandi111209 said...

syukur.. semuanya selamat. tahniah ye amy.

NURUL said...

tahniah amy :)

[ Hanie ] said...

bertuah amy, bersalin senang :) alhamdulillah dipermudahkn yer...prasaan melihat bby 1st time dgn suami, prasaan tu sgt indah kan? tak sangka dah ade anak :)

rose razak said...

amy...cite u ni mcm2 perasaan yg ade....klaka pon ade...cool pon ade...takut pon ade...wlwpon ms i xtau ble lg kan.....part u ckp u nangis pon i can feel it..i pon cam sebak gak dgr...soklan nurse tu nak kena mkn penampo je...ehehehehehe.......btw alhamdulillah u n ur adorable anya selamat :)

MOMMY NADIA said...

Congrats on ur newborn baby..
welcome to motherhood n happy breastfeeding ;)

Little BlueBird said...

sebak la pulak baca citer u ni..teringat masa i bersalin..consider senang jugak u bersalin..

Puteri Satu said...

itu namanya rezeki dan bahagian masing-masing.. ada yang susah ada yang senang... apapun alhamdulillah seme dah selamat...

inazryn said...

amy..

kalo u deliver on 1st nov our baby will share the date!! =)

i kuar tanda on sunday morning but then i deliver on monday midnight ok!!

pnt tggu but at least dpt la mkn free kat hsptl.

tp x thn asik kena seluk je.hate it..

btw..slmt menempuh alam baru for both of us

take care n c ya
=)

BuTtErFlyInFraMe said...

owh sgt touching bila bica... Alhamdulillah, tuhan permudahkan segala urusan Amy..

Mudah-mudahan nanti Anya pun jadi setabah mommy dia jugak.. :)


gementar sgt bila fikir time i nanti...huhuu

dialicious said...

wahh tahniah sbb bersalin begitu mudah!smpai diah rasa x saba ok nak bersalin..hhuhu..kalo cmnie tiap2 tahun pun bole beranak k..hahha.xsangka amy ni kuat rupenye.xsaba nk tgk anya..tunggu anil free

aspa said...

Hi amy..tahniah dah jadi seorang mummy..alhamdulillah selamat semuanya. Aku pernah dengar org kata lengkaplah kiranya hidup seorang perempuan tu bila dah berkahwin dan mempunyai anak..aku x tau la betol ke tak..aku kawen pon belum hehe..ok take care..

Anonymous said...

hi amy nk tanye org bilik seblah amy tu jerit mcm mane sampai kene marah ngan nurse?huhu canerla bile tibe mase kite nti...

AmyMizzunderstood said...

thank you everybody!!

roeza said...

congrates amy! biasenye i jd silent reader tp today nak komen plak sbb terharu bace ur experience ni!:D