Saturday, December 25, 2010

Being a new mom

Hello!

Ouhh tired..just came back from Taman Rimba for wedding setup...i bawak cik kak tu sekali..naseb la dia tido all the time masa tengah bz..Thanks Allah!

Well..nak dijadikan cerita..i dapat flu..and sekarang tekak dah gatal2 nak batuk2...hishhh tension!but that day terpaksa la pakai mask bila dekat dengan cik kak tu..sebab tu la Atim bagi coklat Patchi that day huhuhu...sian kot tengok bini dia gigih!

Lets talk bout our baby la..sorry,again pasal anak..maklum la..being a new mom bukan senang ya..i really need advice from everybody yang ada experience..its true..lately Anya dah pandai merengek..lagi-lagi masa permulaan nak tido..haishh..macam-macam style dah buat..dia still tak diam..accept kalau dah ngantok sangat macam mana-mana pun, dia tido jua akhirnya..

Mula-mula memang rasa panic..rasa tak sabar..nak marah etc..
But till dapat kedudukan yang selesa untuk si kecik tu...and dia pun senang nak tido..baru la senang hati...I've learn a lot!Seriously..tapi after this pun mesti ada banyak lagi yang bakal terjadi..and still have to learn.. ;)

Mind to share...macam mana u guys pujuk your baby if dia meragam like Anya..is it have to berdodoi..dari pintu depan sampai ke pintu belakang?hukhuk..saya tak la buat mcm tu..cuma belegar-legar dalam bilik tu normal la kan?Anya suka bila dukung dia di bahu...and currently dia tido kat dada..sambil bf..hee..

Anya's bf style currently...macam budak besar kan?

Dia akan masuk 2 bulan end of this month..and ramai yang kata..kepala and kaki dia sangat kuat..baru sebulan dia dah boleh alih muka sendiri..angkat kepala dia..and kaki pulak suka menendang..macam la dah besar sangat..anak aku memang tak sabar nak besar agaknya..tu yang kuar awal tu..!

Ok2..share2..macam mana nak bg dia feel calm..


14 comments:

Ainul said...

arreessa suker dgr lagu sblm tido.mmg cepat je lena.lg bkn lagu typical for baby tp lagu org dewasa dgr.dia suke lagu blues, raihan & maher zain.hihihi

Mummy Iman said...

owh amy..ank kita serupa..bila nk tido la br nk wat perangai..ngee~
her dad da mcm2 surah bc.tp dia still mrengek.

i dukung dia kat bahu tp smbil duduk la.last2 dia pandai turunkan bdn dia sendiri and tido kat dada je.pastu i trus bedung dia.baring atas katil.

bgn 2 kali utk mnyusu.tp dia akn bgn kol 4 n ajak bckp okey!! kalo xmo lyn nnt dia mrengek lg.tpakse la i layan smbil mata tpejam.tgk2 dia da snyp.rupe2 nya da ttido blk.umur br nk masuk 2 bln da cm umur 2 tahun.
hahaha

AmyMizzunderstood said...

ainul:hehe yeke?anya bla pasang music,x heran pun dia!sdh jek..
Mummy iman:haa..kalu x meragam xpe..ni dh kat dada pn still merengek!xtau la nk wat mcm mana lg..haish..tp sama la pkul 4pg br bgn nk susu..lega la sket..huhu..last2 i try guna jari kelingking dia suck sambil tdo!maksudnya she needs pacifier!halamak

nurul aziyana said...

samer la ank kita..adoi..nk tido susahnya la hai..wajib mengamuk dlu..kadnag2 bila die nangis xhenti kita pun ikut nangis bila dh xtau nk buat ape..mmg berdodoi satu rumah la..both of us dh sakit belakang..hahhaerm nk try jugk la posisi bf mcm tu tp lately die cm xsuka meniarap

AmyMizzunderstood said...

nurul aziyana:: haha sama la..betul2..kdg2 kita pun nangeh sama!lol!tak pe baby memang camtu la rasanya..ikut mood dia..kdg2 tukar..sabar je la ok

Mummy Iman said...

i pon tpikir gak bout pacifier.ada try cr advantages of using that thing.bkn pe..kdg2 sian tgk dia cm lapa sgt.dabf but still cm nk isap ssuatu.haishh..

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

nieza slalu menyusu Rania sambil baring (mengiring kalau nk suh die tdo or nmpk die dh nk tdo... baby cepat tdo kalau menyusu posisi cmtu... style abahnye plak... dodoi die kehulu kehilir sambil usap ubun2 die... Rania cepat lena... nieza tak penah menyusu cm posisi atas... tringin nk buat jugak... =)

AmyMizzunderstood said...

mummy iman : my niece using pacifier start from 1 mnth..i baru beli td..trial sumtimes budak tk nak..tp tak try lg hehe..utk emergency
Nieyxzha : yg tu pun amy buat jgkk..sambil barng dia terus tido kan?try la..sambil dia suck dia dpt dgr heartbeep kita..terus dia tido..

Nurul Farhana Abdul Wahab said...

hi :) sy pun nak share..my hasif pun akan meragam bila dia nak tidur..kalau x kena cara nak tidurkan dia memang dia akan mengamuk..terutama kalau waktu tu kami kat luar atau dalam kereta..so, sy try guna pacifier..dia akan layan perasaan sambil nyot2 pastu dia tertidur.. :) sesetengah orang guna cara tiarapkan bb supaya mudah tidur, tp utk hasif tak berkesan..dia pun xmo bf kalau nak tidur..dia lebih sukakan pacifier..

MyRule said...

I akan letak baby kat dada sambil tepuk2 and peluk2 dia.. selalunyer dia suka position camtu. Kalau alih lagi dia melalak. Sampai dia dah relaks or tertido baru alihkan.. :p

Mummy Iman said...

owh i pon da beli..hahaha.for 1 till 5 month..jenuh i belek2 kat situ tau.byk jenis rupenye n bbeza utk tiap2 umur baby.smbil tu fkr2 nk beli ke x.hahaha

da try bg tp dia kuarkn blk smbil wat muka pelik.haisshh..ni pon wat time emergency gak.
hahaha

shadashidi said...

ur case mcm my baby masa dia sebulan dua aritu...suka tido kt dada..mungkin dia rasa lebih selesa..
alhamdulilah skrg ni pangku and dodoikan qhalish,dia dh rasa ok :)

ada gak org advise tuk bg pacifier, tapi setakat ni shada xpernah bg lagi sbb takut esok2 susah nk buang..huhu

good luck amy :)

Fara said...

slalu die nanges tu after menyusu or lepas? die burp tak? perhaps perut angin? ade cube sapu minyak kat perut die? talon ke yu yi ke?

fara ingat2 lupe laa sbb dah setahun kan.. huhu.. emm.. yg ingat dlu.. ayden mmg suke tido posisi bf mengereng tu.. pastu klu nak tido, die suke tido atas dada.. kepala btul2 dgr kat heartbeat fara..

rindu time tu.. ;)

shalin said...

amy! i slalu usap2 kepale die sambey bace surah2 mudah.then,try urut kening die perlahan2.cam usap2 sepanjang kening die.it works for my mia.gudluck!