Friday, April 22, 2011

Anya's first solid food

Hello!

Yes..Anya start her solid food on 5 months and 2 weeks old..y?adakah ketidaksabaran ibunya?
hehehe..i read a lot...and i always asking my sis,my friends..when i can start to feed my baby..hee..
so far,ada banyak ciri2 pada Anya untuk memboleh kan dia makan..hehe

Her first solid food, i bagi puree la of coz..Avocado for the 1st four days..and sekarang masuk the 2nd batch,which is i gave her banana..oh and all the puree ni,i mix with my milk..baru la ada rasa lemak2 sket..erkk yeke?tahh tak penah rasa..hahaha

Avocado memang tak sedap pun..tapi penuh dengan khasiat..Anya maintain je makan..asal suap nyum2 sket telan..jgn lupa bg air masak plak! Bila bagi pisang..walawehhh sampai terangkat badan dia kedepan nak lagi,nak lagi!harus la sedap..mommy dia pun suka gakk..hehe

Amy bagi 2 kali sehari..after dia bangun tido..sementara husband breakfast,masa tu la i bagi..sebab Anya suka tengok orang makan..so bg dia sekali baru la fair kan..sian dia..pastu baru bagi mandi...sebab dah comot2..lagi satu masa petang..before mandi petang around 5.30pm macam tu..seronok tengok dia makan..clever girl!!

So after this tak sure lagi..my sis suggest sweet potato..yang mak dia ni sonok tengok anak makan buah2an..hahaha...slowly la..nanti semua Anya boleh rasa..that day nak beli blander,tengok2 sale dah habis!hampa..nak beli food jar juga..and kalau boleh i nak avoid bg Anya makan makanan dalam botol..bukannya apa..was2 sebab tiada logo halal..and the best is..lagi bagus kita masak untuk anak kita sendiri..lagi puas hati..

Anya pun nak jadik macam kakak qaira mommy!!

Oh i tak cakap makanan dalam botol tak bagus ya..depends la..as a housewife,baik la masak sendiri kan..apa ke malas nya tak nak buat?hehehe itu je la..rasanya kalau bekerja pun mesti Anya dapat rasa makanan dlm botol tu ye tak ??hehehe anyone yang boleh share...makanan dlm botol tu halal or not..?

Love,
Amy


8 comments:

rizaros said...

makanan dlm botoltu mcm mana kak???

AyureQ said...

my baby start with this http://ayureq.blogspot.com/2011/03/solid-food.html

myb you can try :)

Little BlueBird and .... said...

makan before 6 moths...shud be ok..as long dia boleh telan & takde rashes...
I bagi makn botol...rasa ada tanda halal...tapi jarang bagi..only emergency case.

Mrs. Amie said...

food in jar banyak preservatives. setakat nk bt puree bt pa lah beli yg dlm botol. if keja pun, boleh blend pure byk2 and simpan dlm freezer. bila nak, panaskan jer.100% homemade without any chemicals. nak keluar, beli thermos food jar. b4 keluar panaskan and heat dia boleh tahan lama..lagi bagus beli fruits or vege organic. pasni nk bt porridge guna brown rice instead of white rice biasa yg banyak kanji. at least till Anya hit 1 yr old. dgn ini, tak payah beli langsung yg dlm botol even halal pun. agagaga.. stakat nak bt kastard for baby, aku boleh ajarkan. sekian. anya mok mok tembun! agaga

Ainul said...

ainul keje tp still masak gak utk arreessa.hari2 masak sbb taknak bg yg frozen kt dia.buat yg simple2 je.arreessa suka pisang, betik, epal.lps ni igt nk cuba kurma & kismis plk.

AmyMizzunderstood said...

Rizaros : if pergi supeermarket ke..carik heinz..ala makanan bby puree dlm bottle..ada byk perisa..

Ayu: tq ayu for sharing..kita try!

Little bluebird ; oh yeke..hm yela sumtimes tk sempat kan..its ok..mommy knows the best..

Mrs amie : hehehe..esok kami nk beli food jar..atim kata tak yahtunggu sale leh tk?agagaga

Ainul : good mommy!!salute u ainul

Mrs.aisheiteru said...

amy, faeza plan pun nak bg humairah solid food 5++ mnth. doctor pun suggestkan jgak 5++ dh bleh bg makan.

Mimis said...

Comel Anya.. muahsszz