Tuesday, May 22, 2012

Breastfeeding

Salam and hi,

Mesti orang nampak macam aku ni mengada sangat...sebab tak sedia itu ini untuk 2nd pregnancy...meh aku citer kenapa...

Anya lahir2..aku terus bf dia...malangnya kat hospital tak banyak susu yang keluar...sampai rumah pun still tak byk..and disebabkan Anya asik menangis...mil aku suggest bagi fm setitik dua..takut baby lapar...after that Anya tido lena...Alhamulillah..lapar rupanya



Aku agak stress..sebab pump dekat rumah ayah aku..yang aku ni berpantang kat rumah mil..sebab aku cam yakin giler nak bf anak aku...at last...kakak aku datang jugak bawak pump since aku asik.nak nangih je..habih semua orang risau..hahahha

Terus pump ye...itupun setelah aku tenang..hah Alhamdulillah keluar pun...paling banyak aku dapat 4oz itu pun lepas benti 2-3 kali..tak la memberangsangkan sangat berbanding orang lain...kan?tapi aku teruskan pump...mlm kalau lapar aku pakai la stok susu tu...kalau keluar pun sama..

Since dulu aku ni pemalu nak bf baby kat public...and pump susu pun sedih je hasilnya...aku pun start pakai fm...campur2..kalau keluar aku pakai fm...kalau kat rumah aku bf..malangnya Anya just minum 1oz je fm...yang selebihnya dia nak bf...so dari situ aku sedar yang Anya ni demand sket...nak bf je baru banyak dia minum..aku plak jenis kalau direct bf banyak susu aku..kalau tak..tak de lah...

Lepas tu baru aku perasan yang Anya tak berapa reti nak minum susu guna botol even aku dah ajar dari kecik lagi...till now aku usaha macam2..beli fm..beli botol baru...still dia tak nak minum jugak..main je lebih..

Sejak dari tu,aku teruskan bf..tak de campur2...nak bf kat public pun aku dah tak malu dah..ade aku kesah??tapi selaluny aku cari nappy room la...hehehe cuma kalau Anya tetiba nak shu shu kat kedai makan tu...baru la aku selak..Alhamdulillah daddy Anya sangat memahami...dia la nanti tolong cover aku..hahaa

Ok masalah aku adalah..if aku pregnant lagi...Anya macam mana?aku ada dengar yang kita still boleh bf anak,even kita pregnant...but certain people bagitau tak boleh..sebab mengecutkan rahim?betul ke??ada sesapa boleh bagitau aku tak??

Anya kalau aku sua botol memang la dimemain je puting botol tu...kekadang kalau dia gatal je habih..tu pun kalau Mak Long dia yang bagi...aku risau dia akan kurang kalsium kalau tak minum susu..but Anya suka fresh milk...sesuai ke nak.bgi fresh milk selalu kat budak kecik ni?korang ada idea tak?




Meh bincang...

Love,
Amy

18 comments:

elyina said...

salam. amy, same prob with me. my boy pun xnak botol. df je. i pun berbelah bahagi nak preggy. huhu..

tp if ur daughter suke fresh milk lg senang. better dari FM..

u boleh join group Kump. Ibu2 Menyusukan. they all banyak experience ;)

♥ Elin ♥ said...

elin pun nak tumpang jugak lah info kat sini...sebb sampaiskg elin mash DF lg amani.

AmyMizzunderstood said...

elyina : oh really?bagus ker?wah kalau bagus senang la hidupp...hehehe..oh ok..nanti i try tengok..

elin : ok np. :)

Moose said...

Amy, I suggest you join Kumpulan Ibu Menyusukan dekat FB if you haven't join it yet. Macam2 info on breastfeeding you can get there. And the questions that you posted here are among the top questions being asked. Here's the link:

http://www.facebook.com/groups/KIM.susuibu/

Legally Pink said...

Just sharing. Toddler above 1 year mmg boleh minum freshmilk and actually better freshmilk than fm sbb ada debate psl proses fm iaitu susu (cecair) hingga jd serbuk tepung. Freshmilk yg selalu disarankan is brand Farm Fresh, Goodday n ada a few more, not to be confused with susu UHT mcm Dutch Lady, susu ni is full cream milk, jangka hayat panjang, tk payah ltk dlm fridge pn boleh, perasan tk... Klu freshmilk must be refrigerated, biasanya expiry date mmg cepat...

myra said...

Salam Amy, myra ni kawan diah, i think we met a few times kat diah's function. nway just to share i BF my first girl for 2 years 1 mths, dia mmg tak nak formula so when i got pregnant dr suruh i stop, so i gave fresh milk dutch lady yg for kids1-6 years old. Alhamdullilah yg tu dia nak so the good thing is she is off bottle by 2 years old. i also make it a habit for her to take lotsa fruits and food yg got calcium, magnesium and belikan supplement fish oil for DHA.

For my second boy i breastfeed for 11 months exclusively then i got pregnant and supply terussss merundum. so no choice but to bg FM, he is ok alhamdullilah but still breastfeed until today campur FM of course. Coz he is too small for me to stop. so i gamble je BF walaopon dr suruh stop. Alhamdulillah, baby dalam perut ok. Of course kalau ade warning signs like bleeding or cramping i will stop, but alhamdullilah adik dia memahami : )

All the best to u!

sha said...

i pun tgh preggy 3bln nih tapi still bf danish sbb dia lansung takmo susu botol kalo dgn i. geram btul! so i terpaksa mkn ngan dasat sbb nak cover utk 3org nih. huhu

and the doc said, as long as mkn vit cukup, kita x penat sgt, no prob kalo bf baby...

Dulu Gadis, Kini Mama said...

aah, boleh join KIM tu. banyak jugak mommies yang berjaya BF baby walaupun pregnant. mesti ada cara kan. Moga dipermudahkan eh sis amy!

Mrs.aisheiteru said...

Amy... just share my experience as working mummy.

Anya pun sebaya Humairah jugak. Fully BF sampai sekarang.

mmg struggle pump sampai umur setahun. Tapi, sekarang Humairah dah 1 tahn 6 bulan. Dah tak minum susu time I pergi keje samada EBM/FM. Tapi bila balik rumah terus DF.

Mula2 risau jugak anak tak cukup kalsium n perlu ke tambah FM?

Mengikut my friend as pakar laktasi, as long as dia sehat n aktif. tak perlu risau kalau x cukup kalsium.yang penting bagi Anya makanan yang seimbang.

Ainul said...

amy boleh kalau pregnant & bf 1st baby.kakak ainul mcmtu tp make sure ambik kalsium,makanan berkhasiat lebih sbb utk 3 org :)

ilah chumil said...

salam amy,i'm ur silent reader..nice blog ;)
anyway,its ok to give fresh milk for baby after 1y.o..below 1y yg x boleh minum freshmilk.boleh join group hsffyb (homemade solid food for your baby) kt sane ade discuss pasal giving freshmilk to baby.

ryy.han said...

Amy leh beli pa& ma june'12 kt situ kak rita MLO ada jawab soklan org yg bf & plan nk pregnant..ruangan laktasi

Drama Queen said...

My daughter memang taknak fm langsung and taknak minum from bottle..nak direct feed je all the time from she was born. When I got pregnant again, she was about 16 months. Some say cannot bf lagi etc. Tapi I teruskan jugak cuz doc said ok. Doc just bagi extra supplement to make sure that we have enough for my daughter, myself and my unborn baby. Since I prengnant, my daughter mcm breastfeed more pulak. Risau jugak at first takut she dont know how to stop nanti but alhamdulillah, tiba tiba je at 22 months, dengan sendirinya dia stop. I tak stop her or ajar nak stop, cuma try to distract bila dia mintak susu but lama lama dia pun tak mintak dah.
So dont worry...
Theres no problem bf while pregnant. Rahim mengecut tu my doctor said mmg betul but it is sooo sikit that theres not much difference pun.

AmyMizzunderstood said...

alahai so sweet of u guys...!thank u so much for the info...baru la berani sekarang ni hahahaha...tak perlu risau lagi!!wakakkaa...tq guys!

dialicious said...

i pun baru je update psl kesah ni..serupa la kita!nayli skrg minum susu fresh milk kotak kecik je tu.tp org kata senang hadam so okla kot

AmyMizzunderstood said...

Diah : tula..amy skrg igt nak beli apa2 cup yg oleh anya mium sambil baring etc...sbb kekadang dia suka baring2 tengok tv...jap lg nak carik lah..hehehe

ederq said...

hi amy, kalau fresh milk pon ok. tp kena beli yg full fat, and FRESH milk. bukan susu kotak tu. contoh farm fresh, pura, farm house, magnolia. key dia, yg cepat expired n takde tambah apa2 perisa, bukan low fat.
budak yg fully bf susah nak terima fm. fresh milk selalu ok :)
on bf n preggie tu, kalau ada masalah masa preggie baru tak leh bf. tapi selalunya boleh aje. tgk mommy cemana. kalau ada history gugur, sakit masa tgh bf tu, kena seek dr's advice.

AmyMizzunderstood said...

ederq : oh ya ke?tq for the info...ok maybe amy kene cari fresh milk brand lain la..better kan?sebab dia tengah ok nak minum ni...tq ya!