Khamis, 18 Oktober 2012

Simple Siakap stim

Salam readers...

I nak share simple resipi yang baru je buat tadi...which is for me takde la sama mcm kat kedai tomyam..tapi boleh la hehhee



Must have :
Siakap (im using half fish)
Bawang putih (3ulas)
Bawang besar sebijik
Cili padi (ikut suka)
Garlic (1inch)
Sos tiram (1/2 sudu)
Sos cili (1/2sudu)
Tomato
Garam
Gula
Asam jawa
Limau purut

Caranya :
1) lumur ikan dengan asam jawa for a while...then wash
2) lumur garam,gula,and halia,cili padi...bawang putih letak la dalam ikan tu sket..bg ada rasa nanti..sos tiram and sos cili..
3) masukan bawang besar..tomato. ..masukan semua nya dalam satu pinggan...perah air limau purut...
4) then kukus selama 15mins..

Rasa la dulu before angkat..if tk cukup rasa boleh add on.and kukus sket lagi...

Dah siap..boleh la makan...hehehhe..yummy!senang dan sedap!

Love,
Amy

Tiada ulasan: