Wednesday, December 19, 2012

Toddler nightmares

Salam and hi...

If im not mistaken..about a week Anya selalu terjaga malam and suddenly she cried and cried...teruk sangat...and kekadang tak paham apa dia cakap...tp dalam keadaan marah...sakit hati etc

Before this...me and Atim dah faham perangai dia..kalau before sleep...dia menangis teruk contoh bergaduh with her cuz...or tak dapat apa dia nak...malam tu for sure dia akan mengigau...but its ok la sebab bukan.hari2...

Tapi sejak seminggu ni...hari2 okeh!
And i told my sister bout this...and she asked me.to google toddler nightmares ni...so i dah google...and baca...kebanyakkan nya memang sama sebijik...i text NaddyNad...kot her daughter pun macam ni...and she said Yes!siap kene.tendang lagi...oh I memang dah kene pun..hhaha...siap cakar!

Ada parents yg mengadap benda ni selama 5 months everyday...Ya Allah...aku harap Anya tak selama itu....and memandangkan ianya berlaku hari2...aku umpama dah siap sedia sebelum tido...and yes aku dah baca cara2 untuk nak.menangani benda ni...contoh baca story book before she sleep...dah2...aku dah buat...nampak mcm ok sket...sebab yang paling teruk masa we went to Penang...dia nangis macam kene rasuk...

At the first i thought bilik tu la yg tak ok....but after Fil baca2 sket...dia nampak tenang...and nangis pun slow...mungkin jugak sebab dia tired or something...and masa tu Anya got flu...jadik mungkin badan dia tak sedap ke...ntah lah...

Since dah hari2 jadik...wut shud I do...ada tak anak2 korang age 2-4 yg penah atau sedang menghadapi benda ni?mind to share....sebab sumtimes buntu dah fikir...memang effect seharian dia bermain atau sedih semua dibawa ke mimpi...budak kan..mana nak faham mimpi tu apa...aku baca mmg age diorang ni tengah develop rasa takut...and tak tau cara nak handle mimpi tu sendiri...so that dia mengamok...

Pls...I need help....

Love,
Amy

6 comments:

Farah Izza Shafik said...

hi there, I ni tgh blog walking and came upon ur blog about nightmares. My older daughter when she was about 2 - 3 yrs mmg ada what they called night terors. Bukan nightmares ya. If dia tgh experience night terors, bila terbangun dia x kenal pun mama dia siapa. What I research is that you let her be sampai dia tenang you bawak dia tido balik. You bleh bisik slow2, comfort dia sampai tenang.Then, tidokan dia balik. Its normal dear. :) Now, I lebih pening sebab baru2 ni.. my darling dotter dah start sleep walk plak.. dah sudah.. hahaha...

bunga daisy said...

I don't have any tips or solution but jz to share. When I read your post Toddler nightmare...then i was like....ooo, ahah..
mase i kecik2, i ade cousin lelaki soranng ni, i mase tu darjah 2 and he was 3-4 years mcm tu, bile blk kg, i takde tempat nk tido, i tido dgn cousin ni la share satu katil. mlm2 mmg i kene tendang punya la..cousin i ni siap terjerit2 , meronta2 bagai. And mak dia ckp, tiap2 mlm dia mcm tu...mak dia ignore je pun..dulu2 kala mane ade internet nk tahu pasal ni kan. Now baru i can relate toddler nightmare ni jz like my cousin nye case. Bile dah besar ok jer...nk kawen dh dia pun..hehe

AmyMizzunderstood said...

Farah Izza Shafik : hi farah..tq!wah sleep walking ke??macam2 la bebudak skrg...alahai...tq..i google nightmares sbb anak my sister macam takut2...but Anya tak...dia more tu nak marah n tak puas hati!heheh..ok la lega sket baca ur comment..tq!

bunga daisy: hahaha dah nak kawin dah?huhuhu...ok2 so that benda ni normal kot?harap2 macam tu la...

Mursyidah Ismail said...

y dont u recite ayat kursi 3x and surah ikhlas 3 times to your daughter b4 sleeps. it helps.

AmyMizzunderstood said...

Mursyidah : hi..tq...I memang before sleep every day akan baca ayat Qursi tu...dan 3 qul too...but jadi jugak...btw,dah 2 hari dia tak meragam teruk...so far ok la kot..hehehe

IRYANI ALIAS said...

Hi..saya ni silent reader..terpanggil utk berkongsi pengalaman topic ini..my doter 2 thn pun mcm tu..noticed dia jd mcm tu bila dia demam or terlalu penat pd waktu siang..pernah smp my hubby nak bwk dia jumpa ustaz sbb ingat dia kena rasuk or something..sbb kalau menangis mcm hysteria...selalunya saya Akan dukung dia bwk basuh muka bg dia sedar dr nightmare..kadang2 dia Susah nak tido balik, saya Akan bg dia ipad watching upin ipin etc so that dia Akan diam n tertidur balik bila sleepy..tp my doter mmg setiap Kali mengigau dia pasti meraung mintak dukung bwk g toilet utk basuh muka dia..mungkin sbb dia dh biasa n selalu saya buat mcm tu..saya ingat anak saya je mcm tu, rupa ya mmg ek..ope dpt kongsi pengalaman n info..thanks...