Monday, June 17, 2013

Hijab tutorial

Salam...

Alahai...berkurun ye uoalls!!
Konon nak buat tutorial bagai...sudahnya dah bermacam2 fashion...dah bertukar2 jenis hijab dah pun....
But atas permintaan... With using Baheera Plain Shawl from Duchess by Amy.... Jom la tengok....
I snap picture...hopefully boleh lah praktik kan ye...

Simple tutorial....sebab tu snap pic jek...



1st... If your hijab is too big...like 180x100cm...lipat dua...and tinggalkan around 3-4inch...sebab takut too pendek nanti...

2nd... Pakai macam biasa...tinggalkan sebelah pendek and another one panjang....

3rd... Yang pendek u nak pintal ke or just letak atas rambut yg dah diikat....its up to u...yg ni utk...tak serabutkan bahagian depan...kekadang nampak tebal sangat...tenggelam muka kita...

4rd... And yg bahagian panjang lilit macam biasa...just tindihkan je dengan yg sebelah pendek td...

5th... Dah bawak ke tepi....use jarum peniti/brooch etc...kemas2 kan sket....taraaaa....siap!

Actually ada byk cara...but nowdays, aku suka cara ni...simple and aku pakai hari2...senang dan pantas even kene lilit...

Up to u guys nk mencantikkan lagi mcm mana...ikut kreativiti memasing...aku suka lipat2 bahagian atas....nampak mcm ada 2-3 line kan atas kepala tu?ha lipat je sket2....

Oklah...jumpa lagik!!

No comments: