Monday, November 16, 2015

Noah admitted

Salam..

4th November 2015.Date yang akan aku ingat sampai bila2..Allahuakbar...

Malam 3rd Nov....Noah macam cranky...tido tk lena...kejap2 bangun...kejap2 bangun...meragam..so aku rasa dia sakit perut sebab dia tido posisi menonggeng...letak minyak yuyi...lega kejap...then dia cirit around 2am...tukar diaper...since gelap tkde la perasan apa2 yang mencurigakan...3.30am 2nd time cirit...najis kurang but still there...pn tk nmpak any simptom...

Noah reject susu...lepas dari cirit tu...
Pagi tu nampak badan dia weak sangat...dengan mengantuk and sakit yg datang tu...poor baby boy! We decided nak ke hospital...i change his diaper that morning and surpriseeee there is no najis...yang ada mukus and blood...Allahuakbar...terketar2 tangan pegang diaper dia masa tu...Noah tak menangis...banyak senyap ..kitorg dah start risau...

Went to Sg Long Medical Ctr...paed both of my kids kat situ..so lepas tgk diaper noah...he said..kita refer u ke hukm...since here takde pakar bedah kanak2...and we agreed...

Sampai HUKM..terus ke emergency..
Buat ultrasound again...and confirm get Intussusception...dia berkait dengan usus dia..





Usus masuk dalam usus...sebab ada infection dalam usus dia ...membengkak dan radang so that usus tu menolak masuk usus yg lain...

Ada 2 cara nak settle...which is flushing technic.. tiub dari dubur dimasukkan dan menolak usus tadi dengan air...flushing hanya boleh dibuat 2 kali since Noah too young..and small...takut usus tu pecah...so max is 2 times..

1st trial at 4pm...and 2 trial at 6pm..both tak berjaya menarik balik usus dia...

Another way is surgery...so we have no choice...Noah terpaksa menjalani surgery tersebut... tuhan saja yang tahu...macam mana perasaan ni...serasa tak boleh nak bernafas...jalan tak jejak ke tanah...fikiran melayang...Allahuakbar...kami diuji...

Yang sedihnya penyakit ni memang boleh jd pada sesiapa...from 6mnths baby to 6 yo kids...jangan pandang remeh bila anak sakit perut...


I hope this is 1st and last tengok anak2 penuh dengan wyre and tube...mohon dijauhkan...


B4 surgery

Surgery kene buat seawal mungkin...sebab kalau lambat usus tu mungkin akan pergi jauh kedalam...malam tu jugak Noah masuk OT...only one of us yang boleh teman baby masuk...and husben asked me...Noah tenang sangat...yak menangis...tak de bunyi sket pun..Subhanallah baiknya anak Mommy....thank u Allah turunkan anak sebaik ini...

Sampai la Noah dibius tidur...aku kene keluar supaya diorang dapat buat surgery secepat mungkin...i received a lot of doa from whatsapp..and fb...thank you so much guys!!
From family and relatives too...

About 1 1/2 hours dah settle...aku kene masuk dalam tunggu dia...sbb diorang nak kejut Noah around 12pm..tp dia terjaga sendiri 11.45pm...usap2 kepala dia..dia tido balik kesan ubat bius...and we both balik ke wad...Syukur semuanya selamat...Alhamdulillah..

Dia bangun banyak kali dahaga nak susu...bertabahnya lah aku ni...tido kan dia dgn usap2 kepala n tepuk2 sket ... takut bau susu kat badan ni lagi buat dia lapar..sian sangat..sebab Noah kene puasa sampai esknya...doc said if dia dh buang angin and air besar then shud be ok....

Next day...doc datang...and tgk Noah punya progress ok...cuma Noah cranky sebab dahaga...so they decided boleh bg susu...Alhamdulillah...dah tak payah puasa...syukur..apa lagi terus bf lepas tu..hahaha kesiann lapar anak Mommy....but since Noah demam...temperatur turun naik...kene stay another 1 night kat hospital..the next day dah boleh keluar...

Syukur diuji macam ni...supaya kita tak alpha...dengan kejadian sekeliling kita...lebih insaf bila duduk kat hospital...

Thanks to all yang mendoakan Noah kembali sihat...yang datang visit...kawan2 and family...tq so much....Noah makin sihat seperti hari2 biasa....luka jahitan dan tebuk tu on dab ok....

Love,
Amy

2 comments:

Aty_Fared said...

Allah..risau nya baca...alhamdulillah noah dah selamat..dan moga terus sihat waalfiat yer..noah anak yang baik dan kuat...

Mrs.aisheiteru said...

Alhamdulillah. Strong baby boy & strong mommy too