Thursday, April 21, 2016

Alergi

Salam...

Both my kids down with fever...
Alhamdulillah...1st Anya...and now Noah...Anya tekak dah merah2...and start batuk and ada kahak...but si kecik ni...hmm tak tau la sakit apa pulak...suddenly dia plak demam...maybe cuaca panas sekarang...

Regarding Anya...dia ni payah sikit nak distory telling kan hahahha... we all noticed dia start alergi masa umur 5 tahun....ada 1 time, dia demam...tonsil bengkak...so klinik dekat dengan rumah bagi ubat demam (ibu profen) and antibiotik...

Suddenly mata dia membengkak lepas makan ubat...memula ada biji2 kecik keliling mata...and terus bengkak sembab...kesian dia...that time aku tengah dalam pantang pulak...memang stress habis...


See... mak dia tengok nangis eh hahaha sebab 1st time!

So we went to Sg Long Medical Ctr...which is our fav doc ada sana...then we explain...tk dpt nak detect sebab both ibu profen and antibiotik dia dah makan....selalunya mmg antibiotik lah...but doc explain ibuprofen pun boleh jadi juga kalau badan dia tak boleh terima...ok...so we all avoid both ubat... and doc bagi PCM and antibiotik yang lain...

Anya memang dari kecik takut makan ubat...sampai ke besar dia punya sinetron tak habis2...macam2 cara dah buat..mmg kene main watak jugak b4 dia telan semua ubat2...hahahhaa...sorry me memang jenis garang type...tak dapek nak control ketidaksabaran...

So PCM mesti flavor Orange!!WAJIBBBB..penah bagi yang strawberry dia nya melalak tak nak...boleh sakit jiwa raga...so ok kita ikut jela..plus orange flavor bukan nya susah nak dapat kan? Antibiotik lagi laaaaa....
Memang aku berdoa supaya Anya ni jangan la kene any infection...bukan takat sinetron...tambah plak episode telenovela..antibiotik keluarga amoxicillin...lin2 belakang dia memang pangkah!

Ok tamat citer tu..sebab kengkonon dpt jalan penyelesaian lah...so bulan lepas...early March dia demam tonsil bengkak...kurang air...PCM and on antibiotik...and again mata dia sembab...alahaiiii apa lagi kali ni....even aku garang dan menyinga...tp kalau jadi apa2 kat Anya hati aku la yang paling hancur sekali lagi2 kalau tengok muka dia bengkak gitu...

Went back to SLMC... doc pun pelik..and 1 cara...kurangkan dos...takut badan dia tak dpt nk terima PCM tu...ok fine...dengan berat dia semua...supposed 6ml...tapi doc soh makan 5ml...and time 4-6hours...mcm biasa...tgk pada suhu badan dia jugak...

And today..aku dh terlupa pasal kurangkan dos...dah masuk 3 hari...dia nya demam tak tinggi la...macam dedar2...baru2 nak jadi demam 37.7 mcm tu...mak dia ni lupa...bg dos mcm biasa...hari ketiga baru naik biji2 kat keliling mata dia..motip sangat..jenuh la Daddy dia pikir makan apa budak ni...


Ubat ni biasala kan...PCM 250g

So hari ni aku berbloging...untuk nak remind diri sendiri supaya jangan lupa...ni baru 2 anak demam serentak kepala pun dah weng!

Huhu...okla...anak2 pun dah tidoq...so Mommy pun kene tidoq...kalau tak haru....

Love,
Amy

No comments: