Friday, February 10, 2017

Apa la nak jadi...

Hi everyone...Salam Jumaat....

Nak cerita pasal Anya ni...kat sekolah dia boleh dikira budak2 perempuan yang tak pakai tudung...one of them is my daughter lah.. But only on friday..since ada Tasmik, Ustazah asked her tu wear a hijab...so its fine with me and Anya too...

Hari lain...macam biasalah tak de la berhijab bertudung...but till 1 day ...Anya bagitau...ada 1 of her friend named N... keep asking Anya..Y u not wearing tudung? Kejap bukak..kejap pakai... (masa dengar ni I was likr...adoiiii ada jugak laaa bdk2 macam ni) ok and I keep listening to Anya...sesambil fikir apa reason nak bagi kat dia supaya dia ok...She looks not ok...Anya nampak marah..and keep repeating I dont like her Mommy!!

Lepas tu baru I tanya...dia tak nak kawan dengan Anya ke?yang buat Anya marah sangat ni?....She said No..kawan...tapi Anya rasa tak secure sebab best friend dia pun lately rapat dengan Si N ni tadi... Ok...
And N also keep asking Anya regadring her tudungg...like 100 times!! Maybe Anya rasa tak selesa la..sebab suddenly ada orang kacau hidup dia...thats life hahaha!! Now u will learn...

So..lepas fikir...apala nak jawap dengan budak ni supaya dia tak bergado and benci sesapa...I explain to her that...please tell N, you only have 1 tudung...once dah basuh..tak sempat kering and u dont have any other tudung to wear to school... ke ada lagi alasan paling simple yang boleh I buat??hadoiii mak pun stress la...macam nak amik SPM plak rase...

And a day after...Anya nak pakai tudung to school...untuk nak jaga hati N and her bestfriend jugak...takut best friend lariii hahaha... But dont judge me...I already explaim to her about aurat..solat etc...start from 7yo ni memang dah wajib belajar..tak buat boleh pukul tauuu..hehehe tapi tak nak la paksa2...Anya pernah je try pakai tudung masa kat BB dulu..but dekat sekolah dia buka sebab tak selesa and panas...rambut Anya jenis lebat...and cepat la berpeluh...I feel u Anya...

And apa yang buat me as her mom nak berblogging ni...which is...how u teach your daughter...the way u respect others...tapi yela kan...nama pun budak2....so I paham..kadang2 dah ajar pun sdn bhd jugak terkeluar dr mulut dia...budak2 sekarang kan bijak...hehehe..

oklah tu je nak citer...nanti ada lagi will update here...oh ya belanja 1 pic Anya...



till then

Love,
Amy

No comments: