Wednesday, October 22, 2008

Tips for "hantaran"..

Hello people...

Okok..1stly hari ni aku nk citer pasal hantaran..Based on my experience, kebanyakan customer yang memerlukan khidmat Merisik Gallery sumtimes serah semua pada kami..and sumtimes request itu ini..

For u guys information, actually tak salah ok nak request apa2..Kami sangat mengalu2kan..
lebey2 lagi kalau ada idea baru..and thanks for u guys support!Cumanya hari ni nak bagi sket tips dan aku rasa baloi la untuk sesapa yang nak kawin nanti...

1- Budget

2- Stuff korang (barang2 hantaran eg:Quran,Kemeja,Kek etc...)

3- Harus lah ada idea hantaran macam mana yang korang nak..(eg: fresh flowers,artificial flowers,glass flowers etc..)

4- Survey. Ini sangat penting la..If let say, nak buat hantaran sendiri..survey dulu la tempat,harga..sumtimes ada tempat mahal and ada tempat murah..if mempunyai daya kreativiti nak menghasilkan hantaran sendiri...go on!maybe lagi puas hati kan?Tapi,kalau rasa tak boleh buat..aku sarankan korang cari la orang2 yang sepatutnya..contoh Merisik Gallery (promote skett..)

5- Jangan beli barang yang tak sepatutnya..dan jangan rojak kan barang2 yang anda beli tu..sebab nanti hasilnya tetap rojak!!else kalau beli barang baru..okies?dan ini bukan cut cost!Tapi lagi banyak korang kena belanja!Pecayalah..

6- Lastly lebih baik serahkan pada yang pakar...Hasilnya pasti lebih cantik dan puas hati okkk?!

If let say..hantaran u guys under budget..Ini yang patut korang bagitau kat si pembuat hantaran..Even under budget sekali pun..tak semestinya hantaran tu tak cantik..sebab tu aku soh serahkan pada yang pakar,...

Satu je kena ingat..kalau nak grand...nak meletopppp punya wedding harus lah ada duit!!(ini pesan Pak Abu!!okkk) For the futher info...clik to http://merisikgallery.fotopages.com/
Kawin sekali seumur hidup..so tak salah kalau nk buat meletoppp sket..okies?

So have fun and start survey!!!

8 comments:

D'Panther Nurul said...

hye salam singgah..
gud info la..hehe.. hantaran dr merisik gallery pun cantik2 sangat..hehe..
.
.
btw i nak buat hantaran sendiri guna fresh flower..just wonder bila kita boleh start gubah hantaran if guna fresh flower yer?? mcm 2 @ 3 days before wedding recept ke?? and mcmana nak bagi fresh flower tu tahan yer till hari nikah tu..
.
.
faham ke ayat i ni??
rasa mcm tunggang terbalik pulakkan..hehe..
sory tak tahu nak susun ayat camana.hehe..
really appreciate if u can give me sum advice.. thanks:-)

amy said...

hi d'panther nurul..

thanks for the compliment..really appreciated!
okok..for fresh flower's hantaran based on flowers juga..let say nak guna roses..beli yg imported so thn dlm 4-5 hari...then gubah hantaran tesebut a day before la..untuk nak kekal nampak fresh..jgn lupa water is the most important!!spray selalu kat sponge and the flowers too..k?

selalunya merisik gallery akan buat sehari sebelum tarikh customer kami nak dtg pick up..tak ke besengkang mata tu..hahhaha..

well gud luck for your hantaran..nak tanya apa2 lagi..sila la..:)

D'Panther Nurul said...

ok ok.. harus i nak tanya lagi nie.. hehe..
erm the day before yer bru gubah.. if 2 days before tak blh ka?? haha.. pastinyer layu mayu nanti kot flower's tu kan..ehehe..
.
.
act this is my 1st time nak cuba buat hantaran guna fresh flower ni.. so i should try 1st kan before buat.. u yang pro sure boleh siap within oneday.. tapi i yg bru jinak2 merpati a.k.a tak tahu langsung nie.. mahu la terkial2 nak buatkan.. hehehe..
.
.
bak kata u..serahkan pada yang pakar je kan..hehe..

amy said...

hahhaa..2 days before pun boleh..tapi nanti nampak kusam la..bunga tak fresh sgt..boleh nk buat..sbb imported flowers leh thn lama..

kena rajin survey..tgk la majalah ke..FP pun byk sekarang..kat situ leh dapat lot of ideas!

try jgn tak try!!

D'Panther Nurul said...

huhh..usaha tangga kejayaan!! harap menjadi lakan hantaran i guna fresh flowers// hehe..
.
.
sebarang kemusykilan nanti i get back 2 u k..hehehe..btw thanks yer..

D'Panther Nurul said...

huhh..usaha tangga kejayaan!! harap menjadi lakan hantaran i guna fresh flowers// hehe..
.
.
sebarang kemusykilan nanti i'll get back 2 u k..hehehe..btw thanks yer..

amy said...

no problemo..
tanya jekk..lagipun tak susah laa..semua org leh buat..cuma kena ada kreativiti jek..yang len mesti jadik!

Ok..apa2 update tauu!nak tgk gak hantaran tesebut!hehehehe gud luck!

saidah said...

sy tertarik dgn komen d'panther nurul dan rase cukup bgga ng amy sb sudi share tips..hehe..tp 1 lg wat sy tertnye2, macam mane ek fresh flower tu disusun ats dulang? maksud sy bunga terlebih dahulu dicucuk atas span ke? atau hanya ikat biase jer? hehe btul2 nk tahu