Monday, May 18, 2009

Wut is NEXT??

12 - 6 bulan sebelum kahwin :

1. Pilih tarikh dan waktu nikah - settled
2.Pilih venue & time reception - settled
3.Book Venue
4.Wedding theme - settled idea
5.Budget - settled
6.Choose wedding planner (no need lah..)
7.Makeup artist nikah - settled
8.Makeup artis sanding
9.Catering
10.Photographer
11.Cincin (pilih dulu bukan beli terus!hehehe) - settled tengok!
12.Music/Entertainment
13.Cake
14.Wedding Card - settled idea!
15.Kursus Kahwin - settled
16.Hantaran stuff
17.Bunga pahar
- OTW!!
18.Baju Nikah / Reception
- settled

Sekarang nih..
ari2 fikir pasal kawin..!!Smpai mimpi2 gitew!agaggaa...sekarang masih ada 8 bulan lagi..tapi itew jek yang me and Atim dah buat..hehehe...rasanya kena speed sket jek lagi...!Kalau tanya Ayah,dia akan cakap lambat lagi...dia tak tau taste anak dia RizmanRuzaini!agagaga (ni ayat Atim selalu bagi kat aku!!terasa i!)

Semalam,aku jumpa my best fwen..actually rumah dekat jek since dia dah kawin aku cam jarang la nk ganggu2 dia dah...Her name Noliza..kenapa suddenly aku gi umah dia??ha..meh nak citer...

Citer dia berlaku pada 1.12.2007..liza selamat nikah..Preparation dia boleh tahan..sbb dia serahkan bulat2 kat wedding planner..Mak dia kuar duit berbelas2 ribu..itu termasuk..baju sanding 2 pasang, nikah, makeup, accessories, photographer, videographer, pelamin, cake, kad kahwin semua2 lah!!cuma hantaran dan bunga pahar je buat kat MG!

Nak dijadikan citer...semua nya indah..hehehe..Mak Liza pun pecaya giler kat wedding planner yang aku namakan Ady (nama sebenar!agagagga..) makeup just nice..baju cantek..pelamin fresh flower yang harus ditambah rm1K terlalu ciput bunga2nya..aku pun tekejut bila melangkah masuk dewan!

Beberapa hari lepas...aku terima call dari Abg Din(photographer Liza)..aku tekejut gak...then dia tanya ada kawan nama Liza tak..pastu dia pun citer...sebenarnya Ady tu,hanya byr deposit rm500 kat Abg Din ni...since Abg Din di bawah Ady tu tadi..dia tak de details langsung pasal Liza..no phone pun tak de!aku pun tak sure napa baru skrg Abg Din ni nak call atau carik aku..dan Liza..!Since pic dah siap..Abg Din pun nak la pulangkan kat Liza..tapi syaratnya adalah kena bayar lagi RM2K untuk album..sebab package nya RM2.5K!!

Aku rasa Liza tak kesah langsung pasal duit melainkan dpt balik pic2 kawin dia..dah setahun lebey aku rasa!!haishh..aku tau Liza sedey sbb tak dpt pic kawin dia dulu..sekarang dapat lak!!aku tau dia happy giler...Macam mana Abg Din tu dpt call aku dan bukannya Liza??Sebab time sebok2 aku ada hulur biz card aku...sbb tu la dia teringat nak call aku..ayoo..!napa dah lebih setahun bang??Kata Abg Din lagi..dia nak saman jek si Ady ni!!sebab menipu duit orang!lepas habis je semua dpt payment,dia lesap!patutnya album,video dia yg patut settle kan..since dia adalah wedding planner semuanya..bukan takat hias dewan jek!hampes tol!

Tapi tu la..pesananku..jgn mudah pecaya kat orang 100%!!Lagi2 yang tak de experience dlm bab2 wedding planner nih...sebagai ratu/raja sehari korang kena peka lebih!bukan serahkan all out kat orang lain even dia dibayar!okeh??Kena monitor dan update apa jek yang korang nk tau!

Sekian...



14 comments:

anil lutaze said...

peh..ngerinye amy.. tp mmg ade kan kes2 yg cmni..hampeh tol

modusoperandi111209 said...

adakah org itew..adyputra?

dIaNa said...

RizmanRuzaini itu satu uni ngan aku kat uItm.. sama ngan hatta dolmat.. hehehe.. ..

geng lepak said...

ok amy..noted..

dzul:ko dengan tak nain!!!kenduri dzul nanti ko jangan buat main²....jangan lesap duit dzul tau!!!

nain:baik bos..

AmyMizzunderstood said...

anil :: ya anil..sebab tu lebih baik kita amik orang yang dah ada nama sket at least kan....

modusoperandi111209 ::oh..bukan..!adyputra bermasalah kah??

dIaNa ::rizman or ruzaini??ko kenal kah?kalau kenal leh mintak discount..this june ikut aku!!

geng lepak ::haishh gi la ko masuk ank wayang..sesuai!!nyampah aku zul nih!ko bila tah nk kawin!

Anonymous said...

HAI AMY,

I BARU BERJINAK-JINAK BACA BLOG U...I DAH PUN TGK U PUNYE BIZ (MERISIK GALLERY)..BTW I NAK TANYA LA, BERKENAAN KEK KAT MERISIK GALLERY TU, U BUAT SENDIRI KE?? SBB I MCM FAMILIAR DGN THOSE CAKES..

dialicious said...

mase diah 8 bln lagi pun rase mcm lama je..takde buat ape pun..skang tiba2 tinggal 2 bln lebih rase mcm nak patah blk..rasa sayu..hehehe..wah..murah jgk wedding planner tu charge belas2 ribu for everything..gilela..rupenye menipu ek!isk isk..kesiannyeeee

AmyMizzunderstood said...

Anonymous ::hi thanks neway!bout the cake kita supply..i tak pandai buat cake hahahha!actually this person yang buat cake ni yang buat cake ning baizura,erra,ziana..ramai lagi artist..design sgt cantik dan kemas!cake dia pun sedap!..nak order??sila la..

diah ::kenapa semua bride to be yg nk kawin dah rasa sayu..sedih...amy jadik takot!!anyway diah...i jeles okeh ngan beg LV yang u miliki sekarang!! (ayat miliki tak tahan toll!!)agagaggaa

Dzulkarnain M.Razak said...

kenapa aku kene masuk anak wayang??kenapa kenapa kenapa????(sambil monitor dan goncang² cket kunun² anggap amy tu monitor..)

princessdHani said...

hye amy.. nak copy u nyer to do list k? a reminder for myself :)

AmyMizzunderstood said...

zul ::sudah la ko zul nyampas aku!!

princessdHani ::sila lah..sharing is caring u know!hehehe...

Anonymous said...

means that... from blooming cake (www.blooming.cake), is it??? no wonder i mcm familiar...

dIaNa said...

ko takde contact Wan Hazinor hakym(akym) ker? dia mesti lagi kenal rizman tu kot, aku rasa diorang tu classmate dia, takpon senoir/junior dia masa kat uitm perak.. hehehe

AmyMizzunderstood said...

diana ::akym??tak ingat lak aku..sure ke rizman tu??ayoo kalau tak leh dpt lagi murah..hahahaha...neway how r u?