Thursday, June 25, 2009

Lets kira the kalori

Ok..sebenarnya korang nampak aku kurus..tapi aku nampak tak..!kenapa??badan aku..aku tau la...hahaha..After kira BMI aku..and the result is NORMAL...so tak jadik la aku nak layan herbalife..sebab aku sekarang sedang meminum Alpha Lipid..cumanya yang part selalu ada lemak tu la yang menjadi masalah kaum2 hawa ni..

Aku faham..agagaga tension je bunyik...apa motip aku nk citer ni?kisahnya aku adalah tanya sorang kakak ni pasal HerbaLife..psstt Anil turun 5 kg okeh?! pastu dia tanya BMI aku..berat semua..dia cam kata oo BMI dah ok..boleh kalau nak tapi muda lagi metabolisme apa la blablabla..so aku cam oo ok..takpelah saya jaga makan jek..apa2 saya contact akak lagi k?dia ckp ok..hehehe..baik akak tu..berterus terang kat aku..

Sekarang ni..aku tengah kira kalori aku mkn..sehari 1500 kalori dah cukup..tapi ada cara jugak kalau korang nk jaga pemakanan yang sihat nih..so lets kira uoallss..!!


-->
Untuk mengira keperluan kalori anda, anda boleh menggunakan formula berikut:

Lelaki: BMR = 66 + (13.7 x berat badan (kg)) + (5 x tinggi (cm)) – 6.8 x umur (tahun)
Perempuan: BMR= 655+ (9.6 x berat badan (kg)) + (1.8 x tinggi (cm)) – (4.7 x umur (tahun))
aku punya =2061.3 kalori sehari…yang aku perlukan...
tapi kalau lagi rendah kalori lagi bagus la! mcm mana nk kira?? haa..dari pagi aku google carik jumlah kalori dlm makanan malaysia nih..al maklum makanan kita byk guna minyak..
-->
Kategori: Makanan Rutin
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori


-->Kategori: Makanan Seger
1.Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori
-->
Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

-->
Kategori: Kuih Muih
1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori


paling bagus adalah korang limit kan ke 1500 kalori sehari..so kira la apa korang nk makan..hehehe..oh ya jgn lupa...satu lagi benda!!
Kita membakar kalori semasa tidur!!
-->
Tidur
- 438 kalori dalam masa 8 jam
Kerja pejabat
- 650 kalori dalam masa 8 jam
Memandu (kenderaan ringan)
- 143 kalori dalam masa 1 jam
Menyediakan makanan di rumah
- 154 kalori dalam masa 1 jam
Makan (duduk)
- 122 kalori dalam masa 1 jam
Mandi
- 82 kalori dalam masa 30 min
Kemas rumah
- 102 kalori dalam masa 30 min
Membeli-belah
- 94 kalori dalam masa 30 min
Berjalan
- 72 kalori dalam masa 30 min
Berlari @ 8 km/j
- 278 kalori dalam masa 30 min
Pakai dan tanggal pakaian
- 82 kalori dalam masa 30 min
Menonton TV atau wayang
- 113 kalori dalam masa 2 jam
JUMLAH
2330 kalori dalam masa 24 jam
-->
So..korang sendiri la fikir apa yang korang nak...aku tefikir sebab aku nak fitting baju bulan 12 nanti!!tapi bulan 9 kan puasa leh la amik ni sebagai bahan rujukan..mudah rupanya!!nak buat jek tak larat!!

15 comments:

Mrs. Amie said...

ish ish ish..gigihnya..

sweet cravings said...

hahahhahah.. amy! br i sedar i'm super berisi.. :D

AmyMizzunderstood said...

mrs amie :: harus gigih!!

sweet cravings ::mira..u kurus la i tengok muka u..heheh

f A r H a N a said...

ops...klu aku kira mau aku meraung kott...ha ha ha..naseb my big day sudah lepas..ekekekekek..

ko kurus nokss!!!tp kena jaga makan gaks..takot ade lemak2 terkumpul yg anda tidak perasan..he he he.. :D

neway,gd info..nti nk copy msk blog aku leh??ha ha ha

AmyMizzunderstood said...

farhana :: haa..copy2..tak de halnya..ko tak yh kira la..nyampas aku!

anil said...

hak....

bgos sbnrnye kite amik tahu brpkh kandungn mknan2 yg kite ambil..

my bro sdg mmbina bdn..jd i slalu curik2 mknan die..n dia pon ada buku guide semua kandungna mknan2 k msia ni..jd i refer ctu sket2...stp kali mkn tgk..jd agak takot ble tgk mknan2 yg byk kalori ni

yupe n herbalife brjaya buat i kurus on my wed day...lg pon sbb stresses n kes x smpt nk mkn...

anyway gudluck ye amyyy!!!! weee

AmyMizzunderstood said...

anil :: bagus kan kan??hehehe..before i try any type of products,i try to less kan my kalori first..mungkin berjaya!thanks anil!

Ole-Ole Manis said...

paling senang nk kempiskan perutn kecikkan peha buat pilates. sebab nad da try, sgt berkesan tp sbb tak memberikan perhatian sepenuhnya sekarang.. kembali la berlemak disana sini. hehehe..

p/s: sajer je bagi tips kt amy, tp nad sendiri tak buat.. malas n tade masa. hihihi. bulan 12 baru nk start. sbb kawen taun depan. :p

fizz said...

alamak... apesal sume org nk kawen xsempat nk mkn... tp kite manjang je ngadap mknn. harus print n tampal kat dinding sume list mknn tu. n start wat menu hari2 hahaha.

ps. mi goreng pon 600? haih.

AmyMizzunderstood said...

Ole-Ole Manis :: nak belajar cara2 pilates pun tak de masa..camne nk buat??hahaha btw thanks nad!oh ya poco-poco juga membantu sebenarnya!

fizz :: apa saja yang begoreng...kalori dia lagi tinggi..ingat itu je...so jauhi yg goreng2 la..huhu

sabsabby said...

hehe..thank you for posting, i'm also trying to loose weight. 1kg 1 bulan pun jadilah...Last minute kalau tak berjaya, terpaksalah ambil herballife...

zara said...

my..tlg kire kalori za jap?g amek kalkulator...g cepat..ehehehe

AmyMizzunderstood said...

sabsabby :: betul..itulah aim i..hahaha

zara:: jgn ngade2 zaharah!opss terletak nama penuh plak!

zara said...

ha la...kecoh la..hilang name glemer i.....nnt org kg tau....isk...nak pindah duk london lah....

AmyMizzunderstood said...

zara :: ha yelah!gi cepat nnt amy book tiket ehh