Monday, September 7, 2009

The Ring!

Hello peeps...

Semasa kita semua gumbira berbuka puasa dgn family..ada sedikit kisah yang buat aku agak kecewa...hmmm..seperti mana yang pernah aku citer..cincin kawin sudah pun di book...ok fine..aku mmg suka cincin tu..so we come back to that shop untuk pick up the ring..
So sesampainya kami..we all pun cari la encik yang entertain kami that day..sebab dia adalah manager kat situ..so mungkin lebih senang if anything happen nanti..yup!memang happen pun!!
We looking for encik itew,but 1 staff kat situ kata oo encik tu dah berhenti!!ERKK...ok fine..wut to do..that is not my prob..

Cumanya yang menjadi problem aku sekarang adalah..that ring, sama jek seperti mana yang kami mula2 tengok dulu..oh mmg la cincin yang sama..tapi sudah diberitahu cincin itu harus di-resize.. Ok fine..mmg tak dibuat apa2..and yang paling sakit hati adalah..dia kata "cincin ni dik,tak leh resize!sebab if we resize batu2 kecik ni kemungkinan besar boleh jatuh"..ok time tu aku mmg dah rasa agak panas sket..

But suddenly that girl said " tapi i rasa leh kecikkan 1 saiz je..tak jadi masalah!" dia ckp dengan confident nya..sbb i think dia pun dah lama keja kat situ..but b4 this tak pernah lak nampak...
So..ok..hati kembali gumbira la..dan berbunga2 semula..so dia ckp after raya leh amik..sebab tak nk rushing2..dan takot cincin tu tak sempurna..so im fine with it!

After that day, we went to Alamanda..and go for another branch..saje gatal nk tengok coz ada sale for merdeka/raya or wut so ever la..maleh aku dah!then i nampak ada 1 cincin fav..wakaka..semua nya fav !ok! tak ini in my list jugak la..tapi sangat cepat sold out..kat alamanda ada 2 je tinggal..previously carik merata semua tak de!

Atim call to the 1st shop and asking bout the new ring yang we all tengok tu leh pindah ke branch yang lain or not..but tetiba she said that "u punya ring tu tak leh la resize..kita tak boleh buat!"
Ok..since Atim yang tau dulu then dia sampaikan plak kat saya nih..saya nih mula la nak nek hangin!

Sekarang punya situasi adalah.. we already paid for the deposit..for that ring yang dijanjikan boleh resize and wut so ever..ok?amik after raya..let say if there is no more ring yang aku suka..shud i take the deposit back?that girl said, tak boleh return deposit, it just we only can change to another ring!!Serasa tak de mood dah nak gi kedai itew...rasa nak bakar pun ada!!

Im asking my sis, and she told me that soh orang tu return the deposit..boleh kah??dalam dilema...lagipun,ini bukan masalah kami kan??HELP MEEEEEEEEEEEEEE!!!

23 comments:

Anonymous said...

Amy...,ciannyer ko....aku dapat rasakan dilema ko tuhh....uuuwwwahhhh...cam nih la..ko baca satu persatu tentang terma dan syarat nye..kalo Habib tak mention, ko ada hak utk tuntut deposit itew blk. Andaikata deposit itew tak leh di pulangkan, ko g je ngadu kat Bahagian Tribunal.okay...
::CUSTOMER ALWIZ RIGHT:: REMEMBER THAT HA....

♥♥relyza♥♥ said...

uikss
bad service!!!
mintak aje deposit tu...customer always right maaa
pehtu kan...customer's satisfaction tu kan penting
dulik je kat kedai tu
mntk semula deposit anda yer
wah! saya plak marah terlebey

AmyMizzunderstood said...

Anonymous :: sapekah anda..wakaka..anyway thanks..sebab support aku nk balik deposit tuu!!

♥♥relyza♥♥ : yup suddenly rasa mmg BAD SERVICE plak..tension..ckp elok2 takpe..ni cam kerek2..meluat!

Anonymous said...

hi. i dulu ade problem ngan habib KLCC. berlagak gile tak nak layan. ape i buat. i uat report thru their website - emel. then depa call back. i mentioned sales person nye name. and say they'll take action. my fren keja habib ade bgtau yg HR tu ade take action ngn org tu. walaupun bad experience i still beli ring kt habib, tapi branch lain - HQ ampang point. hehe..i cadangkan u uat report to habib, then go tribunal (malaysian ppl kurang/ xconcern ttg right sbgai pengguna. but not me..i will complain and get the things done)

AmyMizzunderstood said...

Anonymous :: hi!thanks ya..baru la rasa ada kekuatan nk buat complaint!sebab malas giler nk berurusan dgn orang2 mcm nih..seriously merisik,tunang semua beli kat The Curve..so i sgt senang la..but then orang lain handle jadik mcm S**T je..tension!thanks ya

wahidayaakub said...

amy,

sian pulak baca citer awak ni. hmm kalau ikutkan, mmg depo selalunya tak dipulangkan. tapi, kalau dalam situasi2 tertentu, customer boleh dpt balik patutnye.

sebab dalam kes u ni, sepatutnya sebagai jauhari yang lebih mengenal manikam (ecewah), dia boleh tau la design mana yg boleh resize, design mana yang tak boleh, bukan begitu?

kalau kedai tu betul2 tak boleh resize (setelah kejap cakap bole dan kemudian tak bole dan kemudian bole dan kemudian tidak pula) - sepatutnye u boleh dapat balik depo tu - sebab mmg betul2 bukan salah u. bukan begitu?

hope things turn out well for u k :)

eh sori panjang pulak. ok back to work!

nad said...

babe...aku rs ko better complaint cam cik anonymous tuh ckp..and klu aku jd ko, aku patah balik pegi kedai, maki hamun org2 kat situ..biar customer lain tgk..biar diorg hilang customer...huhu..kejam tak...

[ Hanie ] said...

aaa saya pun ade masalah jgk ni...balik nnt nak ke Habib KLCC, harap tidak mengecewakan. Seram sejuk jgk lepas bace entri u ni amy...haih.

dialicious said...

cantiknye cincin dlm gamba tuuu..the blue color aishhh..geramnye!ops..terkeluar tajuk.ayat biasa;sabar amy..hehe.i think mmg deposit takleh pulang balik tau.kalo boleh tukar jela design lain sambil maki hamun sebakul dua.tgk yg lain kot2 lama2 mesti tersuke kt yg lain2 ke..tryla..

AmyMizzunderstood said...

wahidayaakub:: eiii tu la pasall..but afraid i tak kan dpt balik deposit tu..if not i soh atim je beli cincin kat situuuu i tak moo!

nad :: babe memaki hamun ni mmg la semua orang pakar kan?tapi aku cam frust..sampai tak tekata la..tak caya ang tanya atim!

[ Hanie ]:: ha kenapa dengan cincin kamu hanie??

dialicious ::mine supposed in PINK..(ruby)..but yang tu la tak leh nk resize...design lain mmg leh pilih..but dpt ke special price seperti yang sebelum ini...UNFAIR!!

sabby said...

claim balik deposit...claim balik deposit...hehehe...

its your wedding ring...and you should be very happy with it...

Dilla said...

ouhhh learning from your experience.........


mak x nak la book2 ni... pg terus beli mane2 yg muat.. boleh??

egegegge

sweet cravings said...

amy, mintak je balik deposit that u've paid & silalah bersabar & gigihkan diri anda utk buat all the complains/ reports to all the necessary places.. huhu. i agree with anonymous di atas- m'sians tak kisah sangat with all our rights- so, x byk complain kat tribunal- try FOMCA http://www.fomca.org.my/

it's ur ring amy, u decide. or else, kata, u bole opt for diff design... tapi nak harga sama as they've promised. heee..

hidden.wing said...

erk, kesiannye amy.

hopefully at least they can tukar with cincin yang u tgk kat alamanda tu...

BuTtErFlyInFraMe said...

sabar je lah amy...kdg2 dorang ni mmg mengong skit..heheh..

u kena aruge habis-habisan dgn dorang , cakap apa yg jadi bukan salah u, slh depa semua tu la..salah SA yg berhenti tu la, sbb main cakap jee boleh itu boleh ini..tapi alih2, yang adoo jugak!!

haihh geram pulak tetibe..

AmyMizzunderstood said...

sabby :: i shud claim back tunggu je la!!

Dilla:: can..sure lagi senang..tangan aku ni agak jarang ada saiz kot..kecik!!

sweet cravings :: nak complaint tu boleh je..tpai tu la i have go to habib the curve tu dulu..then tengok camne..kot main kasar..kita men kasar balik lalallala..

hidden.wing :: tukar also not big prob with me..tapi i nk harga yang sama..boleh kah??sebab that day dah taruk habis2an dah harga tuu..quite cheaper tau i dapat!

BuTtErFlyInFraMe :: have to argue betul3...jgn kata u..i tuan punya cincin ni lagi gerammmm!!!siap la!

fizz said...

tak pedulik! pegi mintak balik duit tu. die janji lain, tp xleh deliver. so kite ade hak utk amek balik duit kite. hak hak :P

chajuya said...

amy,

besar sgt ke d ring? i dulu beli tp ring tu besar (ni mmg salah sendiri sbb konon nk pakai lame sehingga hari2 gemok ku)..tp bile kt ofis yg sejuk ni dia pusing2 n leh tanggal..so wat i did was gi kedai emas (preferably yg lame skit) ask if they hv d thing tuk pasang kt cincin kasi muat(ntah name dia stopper ke ape ntah)..sejenis besi yg dipasang kt cincin..harga dlm rm15 jer bende alah tu...last time i beli d besi tu kt kedai emas name pointer kt ss15 subang

option ni sesuai tuk situasi if u cant get back ur depo/no other design n if u dh in love ngn d ring

Miss N said...

Sangat pelik la..
Adekah semue pekerja habib camtu?
Habib kt Gurney plaza pon gitu..
Siap pandang kitorg cam tade duit..
Pastu asyik tunjuk cincin yg ade diskaun byk2 tu..Yg mahal tu tamo tunjuk..Bile org tanye pasal yg mahal tu die jawab nak tak nak pon..
Ye la kitorg takde 10k at that time..Tp u shud treat ur customer equally la kan..

Rasenye kite kene buat petition..
Habib's worker shud be in customer service training..huhu

Just take ur deposit back..

Sha Pattinson said...

hurmm ..sabar yer ..i rasa better you ambi deposit tue ..if tak dpt u kena beli another ring ..aper pon u pulang kan balik ring yg takleh di besarkan tue ..u have ur own rights ..sebagai pengguna u ada hak .. sian plak i baca and i jadi takut nak beli cincin tue hurm .. i pon ada masalah nak besarkan cincin tapi luckyly saleswomen tu ckp if nak beli cincin kena tau mn yg bole di besarkan mana tidak ..takpe u anggap je tu sbg dugaan u ..well get back your money back dear!!!

AmyMizzunderstood said...

fizz :: saya tension fizz!

chajuya ::oo yeke?hahaha..boleh dipertimbangkan.. thanks lya!

Sha Pattinson :: sian kan hishh napa tah!

anil lutaze said...

whoaaaa..boleh erk cenggitu..sungguh kejam dan zalim mrkk...

YOU CAN CALL ME : Miss X said...

dear, ikut gerak hati sbb cincin kahwin to me til forever special for the bride & groom kan? so if you like it, go for it! yeay!