Wednesday, October 7, 2009

Prosedur Nikah

Panduan ni untuk bakal pengantin Selangor...

1. Hadir Kursus Pra Perkahwinan - DONE

2. Download @ dapatkan di JAIS/PAID borang permohonan nikah (Borang 2C dan 1D)

Borang Permohonan Nikah Lelaki di Selangor

http://www.jais.net.my/borang/jais1.doc

Prosedur Permohonan Nikah Lelaki di Selangor

http://www.jais.gov.my/borang/Prosedur%20Bagi%20Lelaki.doc

Borang Pengesahan Bermastautin Lelaki/Perempuan di Selangor

http://www.jais.net.my/borang/Borang%20Pemastautin.doc

Borang Permohonan Nikah Perempuan di Selangor

http://www.jais.gov.my/borang/jais3.doc

Borang Pengesahan Wali bagi Perempuan di Selangor

http://www.jais.gov.my/borang/jais4.doc

Carta Susunan Wali bagi Perempuan di Selangor

http://www.jais.gov.my/borang/Carta%20Wali.doc

Prosedur Permohonan Nikah Perempuan di Selangor

http://www.jais.gov.my/borang/ProsedurPerempuan.doc

3. DAPATKAN BORANG PEMERIKSAAN UJIAN DARAH/ HIV DENGAN BAYARAN RM 10.00 DARI BAHAGIAN PERUNDANGAN KELUARGA JAIS ATAU PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.

4. Sediakan borang pengakuan bujang. Wat HIV test kat Klinik Kesihatan Kerajaan sahaja. Lengkap kan borang dan potostat sesiap IC sendri n saksi2, sijil kusus.

5. Hantar ke kariah kawasan masing². Maksudnya dapatkan t/tangan imam masjid yang berdekatan tempat bermastautin.

6. Submit ke Pejabat Agama (Laki dlu). Pastikan anda bawak salinan sume di atas dan yang berkaitan sebab nanti tak menyusahkan utk carik kedai fotostat. Klu lain negeri mintak kebenaran nikah diluar kawasan.

7. Serah ke pihak perempuan. Ulang langkah 3. Tapi perempuan tak perlu surat akuan bujang tau.

8. Bila dah selesai semua, serah ke Pejabat Agama (Pompuan lak).

9. Pejabat agama akan ambil maklumat dan serahkan borang. Sila beri perhatian untuk borang ini perlu dihantar semula ke kariah perempuan sebab kadi akan key-in maklumat anda.

10. Tunggu hari diakadnikahkan.

24 comments:

Riena said...

good info amy.. saya nk take noted nihh..wajibb dipatuhi.. jap ek jap..

Dahlia said...

Amy, Borang HIV skrg FREE. Dapat terus di Pusat Kesihatan. Borang nyer simple jer...sehelai, tidak seperti dulu byk perlu di isi berhelai2..Zaman dah berubah, kerja pun senang

AmyMizzunderstood said...

Riena :: ok2 take note yer murid2!

Dahlia ::oh yeke wehh?klinik kesihatan taman ehsan tu buleh eh weh??

BuTtErFlyInFraMe said...

bnyk step ye..

mcm ne nk buat step 2 dan seterusnya kalau yg 1 tak buat lagi..adoiiii bila nk g kusus ni....!! huhuu

Mrs. Amie said...

klu aku, aku tido dulu...penatnya nk kawin..xsanggup nk ulang ;p

weDa said...

thanks for sharing amy. another thing to note is that some Pusat Kesihatan only do HIV tests from Monday to Thursday, 2pm onwards. :)

Elly ANAILLE said...

bagus ni...nak curik untuk reference. sonang kojo.

Jasmin Hassan said...

yerp. baru nak tulis gak. HIV test is free. =)

anil lutaze said...

haa...sila2 bakal pengantin....berterima kasih pd amy ok...

nasib ku dah kawen..kalau x msti saya ctit..a samapai z.

i loikee....

^eazy^ said...

thanx amy.very useful info utk bride to be yg blur2 nie.
just wanna ask, bile time yg plg seswai nk buat all d borangs?? 4mths?? 3mths??

jasmine said...

wahh..info yg sgt bagus..same aa kena take note gak ni..hehe..tenkiu-tenkiu! ;)

AmyMizzunderstood said...

BuTtErFlyInFraMe ::alamak yeke??gi cepat kursus tuu!

Mrs. Amie ::skrg ko leh tido!

weDa ::thanks weda for the info!

Elly ANAILLE :: huhu curik2 tak kisah..janji settle!

Jasmin Hassan :: thanks babe!

^eazy^:: 4 to 3 months dah leh start..coz HIV test tu valid untuk 3 mnths jek..

jasmine :: no problem!

anil lutaze ::hahahah but still pengantin baru!

eila said...

wahhh memang bagus ada info nie... memang bg panduan utk i... leh x i copy to my blgos to share with other friend...hehehe if u dont mind...

Sha Pattinson said...

ahaaa sib baik i nikah kat sabah ..wooo ...mcm tu rumitnyer ek ..kat sabah sama ke procedure nyer ek???? borang nikah i dah beli ..tapi borang hiv kena beli juga ke ??? bukan sekali dengan borang nikah??

zara said...

ayoyo.........

Nurulhuda|Adlie said...

my my i wonder sapa yg nak kawin kat kl boleh tak tolong buat entry mcm amy? hehe.. gosh sometimes rasa mcm tak nak fikir je but how could i kan.. tanak kawin? nak nak..

amy, semoga berjalan lancar semua arrangement u..

AmyMizzunderstood said...

eila :: YES sure..copy la untuk kebaikan semua.. :)

Sha Pattinson :: i rasa semuanya lebih kurang kot..sebab prosedur nikah tetap sama..try la tanya..hehe


Nurulhuda|Adlie :: try la google mungkin dpt membantu..

Sabby said...

yay..nasib baik amy put this entry..hehee...byk membantu...thank you2...best baca your blog..infomative..

littlephia said...

uiii... macam sarat je prosedur die..

i sekarang pun tgh filling up all the borangs... banyak pulak tu.. haih..

AmyMizzunderstood said...

Sabby :: no prob sab!untuk kita jugak...heheh

littlephia :: i belum fill up lagi..heheh..haishh..tok kadi ni tak angkat phone plak!

Dahlia said...

Amy..., percaya atau tak?? tapi percaya lah..aku nyer borang nikah blm settle lagi tau...terlalu payah dgn prosedur itew. Lagi sebln dah nak kawen nih. Per2 pun aku dah book tarikh nikah pada Ustaz Ayub Zambri.

:: !zyan :: said...

tq for d info =)
lagi 4 bulan jugak....huhu

AmyMizzunderstood said...

:: !zyan :: gud luck to you!hehe

farah@engoys said...

woo rumit juga ye...huhu