Friday, November 13, 2009

Engagement Budget

Hi peeps!

Saya buat entry ni khas untuk kawan2 yang sedang sibuk nak bertunang..Nadya..this is for u!
Ramai juga yang berYM dengan saya..tanya budget tunang,kawin saya berapa..huhu..semuanya pasti wujud dengan adanya kemahuan dari kita sendiri... :)

Majlis tunang saya berlangsung pada pukul 3 petang..so..nk jamu tetamu tu saya buat hi-tea!
Lebih kurang dalam 60 tetamu..(tapi yang dtg lebih..take note!)


*Catering : Aunty Faridah (Taman Ehsan,Kepong)
For 60 pax = RM6 x 60 = RM 360

For hi-tea, menu nya adalah :

1) Soto (Nasi impit, bihun dan mee)
2) Roti Jala & Kari
3) 2 jenis kuih
4) Buah
5) 2 jenis air (sejuk & panas)

*Canopy : 1 canopy with scallop 20x20 = RM 240

Ramai tetamu yang datang cakap not bad makanan dia..Alhamdulillah even saya tak pernah la test food sebelum ni..sebab for me rasanya semua masakan lebih kurang sama je..kecuali la kita masak sendiri..


*Baju

Kain saya beli di Gulatis tanpa sebarang discount !haha

Kain : RM 60 X 4 meter = RM 240
Tempah : RM75

Total : RM240+RM75 = RM 315

Accessories : Memang dah ada...my sis punya..
Butang baju : Sebenarnya keronsang.. RM 18 satu x 5 =RM 90

Ramai suka baju saya..opss perasan tapi benar!
Saya sangat suka design dari Rizalman Ibrahim sebenarnya..Dan kemudian hantar ke tailor biasa since baju tu tak susah pun nk buat.. Butang baju pulak saya gigihkan diri beli even agak mahal sikit(since tengok kat baju rizalman pakai butang yang sama)..tapi hasilnya lebih kurang..

*Fresh Flowers

Decoration bilik, ruang tamu, hantaran dan hanbouquet

Total : RM 150

*Favor

Paper bag = RM4.00
Thank You Card = Paper recycle & print sendiri (FOR FREE)
Bakul = Recycle
Ribbon = RM 18x 2 = RM36
Kuih muih = Sponsored by Aunty

*Make up

Only RM250 untuk make up bertunang saya pilih HazlieHamzah

* Photographer

DigitalSyndicate package tunang saya amik hanya RM499 masa tu..Kak dell ada lagi tak sekarang?

So total semua yang saya sendiri kuar duit nak membayarnya adalah sebanyak : RM 1944 sahaja...

Kenapa saya baca dalam majalah sampai RM3K untuk budget tunang??
If nak kurang kan budget..sarung je cincin dalam bilik..kan lagi manis gitew...
Tapi make sure korang genap kan je total tu ke RM2K..untuk barang2 yang lain contoh gam ke,sponge dll..ok?
Selamat bertunang to everyone yang bakal bertunang nanti!

P/S :: Nampaknya kakak saya sudah naik hangin laa..cuba klik kat sini!!!

35 comments:

Mawar misswateva said...

thanx for the info dear!
cume nk tny budget yg u bg ni x termasuk barang2 hantaran for lelaki ke?
huhuu..nmpknye budget i da terlampau la ni..aduiii.
kne save budget jugakk..
thanx again amy..sgt membantu!

AmyMizzunderstood said...

Mawar misswateva :: oh..tak termasuk barang hantaran mawar..saya hanya beli kemeja dan kasut dlm RM300 jek yang lain semua disponsor!hehehe

Yann said...

sgt bagus info ni,tq2
boleh disimpan sbg rujukan di masa akan dtg..nanti boleh lah selak2 balik achieve u..huhu

pape pon bg kekanda mawar bertunang dulu...kihkih.

AmyMizzunderstood said...

Yann ::owhh thanks yann!hahah bg mawar jalan dulu ye..aggaga

-Nadya- said...

ohh..sgt terharuu hg wat entry khas utk akuu..perlukan my engagement planner laa mcm neh .. tp rasanya 4 engagement x pening sgt..perlukan hg utk wedding aku nanti ..tiidakk.

Anyway, thanx for the info darling..really appreciate..
Muuaahhx..

ctfza said...

info yang sgt bagus utk semua b2b yg baru nak bertunang :-)

haa.. sy dah baca n dah intai blog yang buat amy angin tu.. huh.. sabar yer amy.. dugaan org berniaga..

apa pun sy doakan yg terbaik buat merisik gallery! aminn..

AmyMizzunderstood said...

-Nadya- :: harus!!nnt aku citer pasal len plakk..okeh?

ctfza :: thanks!owh dah tengok ye?hmm tu la sabar la ni,...

zielalala... said...

bestnya ada entry nih memandangkan my e-day is about 2 weeks to come..tq so much..hantaran sy 50% pn xsiap lg..still xtau nk bg ape selain mknan..apa kata wat entry hantaran utk engagement lak..hehe :D

nona said...

thnks amy..
info bergune. tp rase mcm sy dh terlebih bajet gk la.haha
skang tnggal brg2 nk hias dulang je.nybe blh jimat kt ctu kot.hee

AmyMizzunderstood said...

zielalala... :: hi..bout hantaran..tunang selalunya if u nk budget bg je makanan..so far family belah tunang leh dpt rasa sorang sikit kan??since kawin nk bg barang lagi tol tak?

nona :: hahaha..memula amy pun rasa cam over budget..tapi bila kira2 balik owhh ok saya pandai gak berbudget!huhuhu

zielalala... said...

makanan mmg ada..kek, kuih, biskut/coklat sume..tp mak pesan ada la barang skit selain kain..hehe..sbb tu mak soh tambah hantaran 7 - 9 dari plan asal 5 - 7..barang tu yg xdpt nk pkr lg ni blur je pale..eh mak lak yg over..hehe..

BuTtErFlyInFraMe said...

wahh...even bajet mcm tu...tapi majlis tetap meriah kan...

betul, sarung je dalam bilik jimat kos...tapi sy punya , ada jugak mini pelamin..heheh

sy bangga sgt dgn kamu amy, ni la yg dikatakan planning kan... :)mmg tak over bajet!!

mine punya masa btunang dulu...adoyaiii!!!

AmyMizzunderstood said...

zielalala... ::owh saya faham..ermm beli la apa yg bakal tunang suka pakai..so tak bazir..tak pun if date nikah nk dekat..leh bg kain baju melayu ke..?ok jugak..

BuTtErFlyInFraMe :: thanks alena..tak kisah pun if ada mini pelamin ke tak..janji jgn over the budget u sudah la kan..pepandai la nk cover nnt hehehe

cik yaya said...

good tips amy!mine's gonna be in enam-minggu-yang-rasanya-sangat-pendek.heh.utk saving, pelamin buat sendiri jeee..(eceh,padahal mama yg buat)

anyway, baju series cantikkkkkkkkk

Hazlie bin Hamzah said...

huhuh...ur sis ngah marah ke? ade gak org cam tue eh nk meniru2? takpe relax..rezeki tak ke maner pown..kalo kiter wat d best..cust to akn dtg blk kt kiter..kan? hehehe...amboi siap wat budegt btunang lg..bgs2..

Sabby said...

i pun jumpa that blog... m chenta kan??? pelik jugak at first..i thought apasal sama nih....jumpa because i tersalah type masa search on google...

AmyMizzunderstood said...

cik yaya :: yup2..gud..buat mini pelamin yg simple2...if ada busget baru hire orang okeh!

Hazlie bin Hamzah :: tu la lie..haishh macam2 la orang2 nih..kita tak kisah pasal product dia keluarkan..tapi kenapa harus tiru marketing dan sebagainya??

Sabby :: yup2..correct!!semua orang email us dan bgtau pasal orang tu..aiyoo tah la..nk tiru pun..gi la tiru NGI ke..Lynda Rahim ke..adess

NURUL said...

amy... zaman skrg ramai org bertunang buat mini pelamin. dulu time zaman nurul bertunang belum ada trend mini pelamin nie. tp bajet bertunang rasanya rm3-4k jugak,. sbb wat mlm. so menu makanan kena berat sikit.

:: fAzRa :: said...

hi..im new reader...hehehe......

my God...really helpful ur info nih...since next year we are planning to engage..so, sy pun dh start2 mensurvey n membudget ape2 yg patut...

mekasih ye for sharing......

Fuchsia said...

time sy tunang dulu makanan byk sbb buat time lunch hour so bajet lebih sikit tu ^-^

farhanna said...

cost sy bertng pun around 2k include mkn minum, makep.. and kejadah sume...

anil lutaze said...

mjlis tunang kite pd waktu yg sma..3 ptg..heheh

weyhh...sila take note sumer bdget n info2 ini sumer k...amy mmg sgt details...

sgt berguna utk bride to be...i loikeee

dell @ Digitalsyndicate said...

amie.. yup pakej RM499 for engagement photo ada lagi.. hehehe :)

maceh sbb mention.. free promo nih heheh

AmyMizzunderstood said...

NURUL :: ha ahh betul..skrg dah musim pakai mini pelamin..hik2..betul2..time mlm mmg kena kuar duit lebih sket..

:: fAzRa :: ::oh really?so that pas ni u leh tau apa u kena buat kan?heheh

Fuchsia :: lunch and dinner menu dia berat,so kena kuar budget lebih sket..hehe thats y i choose tea time!huhu

anil lutaze :: anil jgn promote saya plak!wakakaka...thanks anil..sorry gurau2 ari tu..

dell @ Digitalsyndicate :: hahaha saja tolong2 bgtau semua orang...so far kak dell nya price paling murah sekarang dan hasilnya tak mengecewakan.. :)

Mawar misswateva said...

amy, cup!
lupe nk tny fresh flower slalu u beli kt mane?
brape bajet utk skuntum ros?i nk wt comparison..
sbb bajet u 150 for room and living room deco, hantaran and also handbouquet kire quite cheap jgk.
tq.

si kecil said...

waahh!!bestnya murah budget tunang. thanks for the info. tapi..jarak kami jauh. kena kira budget perjalanan n penginapan jugak. n org dtg jauh2 xkan nk bg hi-tea je..huwwaaa!! berganda2 bezanya..sabo je la.

AmyMizzunderstood said...

Mawar misswateva :: hi mawar..actually tak tentu jugak..but selalunya we all dpt harga special coz we all selalu beli dgn kuantiti yang banyak..supplier kat Cameron.. :) tapi amy rasa tak la mahal sangat kan if u beli kat floristika bangsar tu..bunga dia pun cantik2..

si kecil ::oh yeke?hmm mungkin saya punya murah sebab nasib jugak la kan?heheh..its ok..jamu orang je..jgn merumitkan segala hal..ok

ms diaz said...

hi amy..i pun baru je pas bertunang on deepavali aritu..atfirst mmg nak buat budget yang sederhana mcm u aroud rm2k..tapi x dpt..budget tunang i aritu around rm5k..quite expenses kan..ni disebabkan jemputan 400 org utk lunch.wht ever pun im so happy on our E day even duit habis byk..huhu

AmyMizzunderstood said...

ms diaz :: wahh ramainya..dah leh buat majlis kawin nih sampai 400 orang hehehe..owh ya lunch haruslah kan??betul2 janji happy!

nona said...

amy...rantai kerongsang tu akak amy punye ek?nk sewa brape ye?

AmyMizzunderstood said...

nona :: nona..which one dear??rantai ke keronsang?hehe rantai tu my cousin punya..and keronsang is mine..but we all tak sewakan benda2 ni..hehe sebab personal thingy..

nona said...

owh..ok..
sbb tgk rantai kerongsang kebaye amy pakai time tunang tu cntik sgt.
nona ade gk sewa tp pendek la compared tu urs.

AmyMizzunderstood said...

nona ::owh yeke..emm kalau nk beli dalam rm120++ camtu la kalau tak silap..my cousin beli pun masa dia tunang kawin dulu..

NuRuLeRnAdEwI said...

sgt berguna tips ini.... besh2... nak amek erk amy...

AmyMizzunderstood said...

NuRuLeRnAdEwI :: amik la..heheh tak de masalah..sila2