Friday, January 22, 2010

For bride2be...part 1

Hi peeps..

Hehe..ok2 saya jawap kat sini yer..untuk pengemail2 sekalian..yang tanya bout baju la, wut to do la itu ini..yang tak tau nk mula dari mana...mariii kita discuss..

Untuk permulaan : TUNANG /Engagement

Venue
Terpulang..nk buat kat rumah ke,hotel ke,restaurant ke apa2 je la..but make sure ada venue dulu!

Theme Color
Pada saya yang sangat2 mementingkan theme!!sebab saya buat wedding etc..so saya sgt ghairah nk pilih theme color..

- aqua & red theme
-pink & orange theme
-purple & pink theme
-blue & white theme
-tiffany & white theme
-grey & pink theme
-green & brown

Baju
Google..tengok baju apa yang paling laaaa korang suka!yang kira boleh tangkap nangis la kalau tak dpt baju tu..hehehee...i mean design laa..kalau rasa2 teringin nk buat kat Rizalman..go ahead kan..mmg tak nangis laa..tapi time bayar melalak pun tak pe janji baju meletops!wkakaka..Tapi nak jimat hantar je la kat tailor yang korang rasa sedap pakai..nnt pas tunang leh pakai lagi jgn bazir!!
Design leh carik kat :

- Rizalman Ibrahim
- Rizman Ruzaini
- Zery Zamri
- Syomir Izwa

banyak lagi actually...tapi hat designer ni..yang kekwat leh tanya i..wakaka leh refer kat bloggers lain..Diah,Anil...etc...

Catering
Depends..if buat kecik2...leh la suruh sedara mara tolong2 masak..makcik ni masak ni..mak long masak tu..kan?But if yang mudah..amik je catering..Im sure untuk guest yang tak ramai..payah nk dpt caterer murah..but saya dpt RM8 untuk 100 orang tetamu..If ada lagi caterer yg murah2..sila drop comment..supaya yang lelain leh refer...thanks!Termasuk gak dengan Canopy yer..lupa plak..

Tok Perak Catering

Gift
I am sure..zaman2 kita nih..sgt la pemurah nk bg sumthing kat tetamu tanda terima kasih kan?so fikir kan benda2 yang orang boleh simpan/makan..but i rasa makanan lagi elok..Mine dulu bagi kuih kapal terbang/kuih gunting..(tak tau la orang panggil apa) kuih traditional la..pastu bagik candle butterfly jugak..

Make Up
Pilih laa...sekarang sgt banyak make up artist...Dulu saya guna HazlieHamzah...Diah pun pernah menggunakan khidmat dia..harga sgt berpatutan dan hasilnya cantik for me dah sangat ok..tapi If korang nk yang meletops..dan tak kisah pasal budget...leh la carik :

- Sue Cantik
- Tiar Zainal
- Amy Janz
- Ayang Kamell
- Lova
- Liza

google jek wajib keluar semua nama2 nih..ada ramai..yes sgt ramai..terpulang pada masing2..

Hantaran
Selalunya tunang kita tak bg banyak2..tapi pada family2 yang sgt nervous untuk ank pertama mau jugak sampai 11-13 dulang kan?tak gitew..?agagagaits ok babe..terpulang..bukan u saja yg nervous tapi orang lain turut excited sampai terrrbagi macam2 kat uoals..so terima je laa orang dah bg kan??apa plak nk tolak..rezeki..tak bek oo..
Nak menggubah?kalau rasa2 tangan berseni..atau nak menunjukkan skill masing2 kat bakal mak ngan pak mertua..boleh la buat sendiri..tapi yang mana tak leh sila hantar kat MerisikGallery!! wakakakkaa...biz i okeh..takkan nk bg kat orang len kot kan?gilakk aku nih..

Pasti tak nangis..!yang ni paling saya jamin laa ...huhu tapi ada banyak gak orang len leh buat hantaran..tu leh google..boleh juga tanya2 kat bloggers...jgn malu yer kan tiap bloggers ada chatbox kan??hah tanya jek buat muka tak malu..bukan kenai pun..wakakkaa

So..untuk part tunang..leh mulakan laa..tapi 1 jek..tanya dulu kat diri sendiri mampu tak saya??betul tak saya nk buat ni??dan kena ada pendirian ..if tak de style carca marba la korang punya majlis nanti okeh??

Oh benda2 ni..bukan nk tunjuk pandai ke apa..tapi ni experience...part 2 kita citer pasal kawin plakk..(macam la aku dah kawin!wakakaka belasahh..)

12 comments:

Riena said...

Good info amy...
say asudah emailkan pakej untuk wedding kat tok perak catering...
sedang tunggu jawapan mereka...

lynda said...

heheh..ok pe bgi idea..:)

YOU CAN CALL ME : Miss X said...

amy! sgt berguna ur info semua ni! apatah lagi macam i yg nak tunang ni. alhamdulillah tak byk sgt campur tangan except 1 or 2 yg i kene give way kat my mum ;) thanks for the tips amy! muahx!

Fuchsia said...

okeh2 part 2 pliss. ai takut tertinggal banyak benda lagi nih. sile proceed. hehe

~Legal me Yours~ said...

perfect..i will need to print this post..hehe

amy...could u drop quote tempahan gubahan hantaran?

zain.anna@gmail.com


thanks love

zielalala... said...

good info amy..xsabar nk tunggu utk kawin lak..sbb sy pn xlama lg ni..tp xstart pape lg..hehe

Sha Pattinson said...

agagagaag ..nape takde masa saya nak kawin hehehehe ...tips ini amatlah berguna pada bakal-bakal pengantin kan ...

zara said...

tips utk calon?? haha :P

AmyMizzunderstood said...

Riena :: owh yeke?hmm bagus laa..sbb saya dah rasa masakan mereka..quite nice untuk masakan kampung..nyum2!

lynda :: heheh thanks!

YOU CAN CALL ME : Miss X :: ohh yeke?bagus2!then i will proceed part 2 plak ye!

Fuchsia : coming2!

~Legal me Yours~:: dear..kindly email me at amymizzunderstood@yahoo.com

zielalala... :: alrite..akan disegerakan!

Sha Pattinson :: yup2..i buat sebab ramai yg beremail2..jadik kita clear kat sini..hehehe

zara :: calon suami yer??hmm..kena nyanyi lagu carik jodoh dulu..leh?

anil lutaze said...

Bgos...kalau daku blom kawen...mau salin pakai pen...bkn print dah.. Amyy...gila marathon aku kena kumen....hahhaha

AmyMizzunderstood said...

anil lutaze :: hahahah..sudah la anil...bz giler la tuu...jgn lupa wedding amy sudah!

Ms.Jay said...

Hai amy gud info, but if u dont mine ..can u share range harga tempahan dress u kt rizman tu..guna kain sndr or cmne? Please email me ya..jay_iter@yahoo.com.. takut2 gak nak tnya direct..takut harganya xterjangkau dipikiran.hehehhe..thanks