Monday, January 25, 2010

Part 2..

Hi there!!

Okeh kita teruskan dengan part 2 yakni..wedding preparation
Yang paling2 penting untuk nk prepare kawin2 nih..adalahhhh

Restu
Restu keluarga sgt penting ya!!

Budget
1st of all, kena make sure your budget...ya budget sgt2 la penting okeh..sebab dari sini la u guys leh tau apa yang korang nk..meaning that apa yg korang nk sgt2..tercapai..ingat juga!!kene ukur di baju sendiri ye..ini sgt penting take note!Sumtimes orang yang tak kisah pasal budget..tak pula pandai nak carik the best vendors..so nnt i list the best vendors...

Date
Date kena ada..sebab if tak de date..apa jugak yang korang nk buat pasni mmg tak leh..sebab??mcm mana nk confirm itu ini dengan vendors kan??if date kawin pun tak de lagi?penting yer.. terpulang juga kalau nk date yg best2 10.10.2010 etc..tapi kena tau jugak..masa tu cuti sekolah ke..raya ke..sebab date2 ni..orang tengah bercuti..baik buruk date tu sendiri kena amik tau okeh??

Theme
Wedding theme...contohnya traditional,modern,garden wedding..etc..kan?Terpulang..ini kena la bincang dengan family jugak..Theme color juga penting..refer part 1..jgn carca marba yer..nnt orang pening..wakakka (mcm wedding saya!)

- Bali Theme
- Bollywood theme
- Moroccan Theme

Venue
Bila dah dpt date,theme wedding..baru la leh carik tempat..if teringin nk garden wedding..u guys boleh pilih park2 kat malaysia ni..banyak jugak yang cantik..contoh :

-Taman Rimba,TTDI
-Kampung Pengantin
-Taman Tasik Titiwangsa
-Taman Tasik Permaisuri
-KGPA
-Putrajaya Wetlands

dan untuk sesiapa yang suka indoor...kita ada banyakkk giler dewan..And suggestion untuk dewan2 biasa..yang budget boleh carik Dewan Komuniti..

-Dewan Komuniti TTDI
-Dewan Komuniti Bukit Damansara
-Dewan Komuniti Manjalara

sila google untuk mendapat kan contact number dewan2/pusat komuniti ni yer..

If nak grand dan meletop sket..leh try

- Dewan Perdana Felda/Merak Kayangan
- Dewan Sri Endon
- Dewan Tabung Haji

juga boleh juga search kat hotel2...sebab each hotel ada sediakan package untuk wedding...ok?

dan boleh google kat sini

Baju/Wedding Dress

If tak punya budget yang banyak..u guys boleh amik package2 kat butik2 kat Malaysia ni...saya rasa terlalu banyak dah butik2 yang ada...boleh tanya pada bloggers...boleh tanya pada sedara mara yang u guys rasa best..dan kena dengan citarasa...

Pada yang tak kisah pasal budget..u guys boleh pilih designer2 yang ada..juga boleh refer kat part 1...Insyallah hasilnya pasti tak mengecewakan..u guys tak perlu kisah pasal baju tu besar atau kecik..dah sah2 cantik..sebab mereka belajar mengenai fesyen..so recommended..
list sket lagi kat sini

- Jovian Mandagie
- Rizalman Ibrahim
- Amin Jauhary
- Bill Keith
- Man Kajang
- Gezal Mihat
- Salikin Sidek

Make Up
For make up..you guys boleh refer part 1...but time wedding ni..kita perlukan 2 kali make up..(kebiasaanya) Nikah dan Reception betul tak?
Saya suggest :

- Nurul Shukor
- Amy Janz
- Saidatulnisa
- Ezral
- Tiar Zainal
- Ayang Kamell
- Sue Cantik

contact boleh dpt kan kat sini

Catering
Refer part 1..if u guys nk guna caterer yang sama pun boleh...sebab kdg2 contoh kat Dewan Perdana Felda..diorang dah ada caterer sendiri..macam tu jugak dengan Kampung Pengantin..but Kampung Pengantin punya food for me ok jugak!boleh tahan sedap..sebab saya dah rasa...

- CT Catering
- Kuzie Catering
- D'rasa Catering
- D'saji Catering
- Azue Catering

Oh boleh juga cari kat majalah2 pengantin atau Ratu Sehari...

Wedding Favor/Gift
bab ni pulak..better discuss dengan parents masing2..coz setiap orang ada citarasa tersendiri kan?so up to u guys laa..contohnya

- Fruits Jam
- Candle
- Telur
- Chocolate
- Sweets
- Kuih Muih traditional
- Cuppies
- Kipas tangan

Anything..tapi yang tak membazir selalunya adalah makanan..ok?

Photographer/Videographer
Sorry lupa plak hat ni..hehehe..
Ini boleh tengok kat bloggers yang dah berumahtangga...leh gi tengok pic2 kawin mereka...saya recommend :

-Udey Ismail
-Avicenna
-Shahrin Aziz
-Rintis Images
-Digital Syndicate
-Kid Chan

Kalau tak puas hati u guys gi google yer!

Senarai kat atas,adalah benda yang wajib ada...yang mmg orang takkan tinggal...So nnt sambung Part 3...untuk benda2 gedix,atau benda yang ikut nafsu semata2 tapi mmg kita nak2 sangat..hahaha..so enjoy reading!

TIPS :: Make sure all bride 2 be..kena ada 1 buku untuk korang nk catit atau nk letak pic2 yg korang print,carik dlm majalah etc...so that u boleh tunjuk kat u guys punya wedding planner,tailor..supaya diorang pun dapat feel wedding macam mana yang korang nk kan..ok?

9 comments:

zielalala... said...

tq amy..mmg tepat pada masanye..hehe

cikTari said...

tq amy.. info yang sangat2 berguna untuk B2B..

AmyMizzunderstood said...

zielalala... :: ye harus cepat..sebab i tau..time is running out!

cikTari :: yaa thanks!

Riena said...

okeh amy... saya sudah baca kesemua tips2 part 1 to 3... sangat berguna untuk saya dan kawan2...

AmyMizzunderstood said...

Riena :: thanks riena!

dialicious said...

amy..amin jauhary tu sgt murah ok..huhuhu..nama je gah tp die ok..

AmyMizzunderstood said...

dialicious :: betul2..tapi baju dia cantik2 jugak

Bride said...

hi amy.. i pun suke rizman ruzaini punye design. dia quote you his price starting how much ek? thanks dear!

AmyMizzunderstood said...

Bride :: hi babe..email me amymizzunderstood@yahoo.com