Saturday, February 6, 2010

DIY bride & groom

Hello...

Fuhhh...ya..maybe this is my last entry as a single lady...buwekkss (tgk2 next week post entry lagik!) But rasanya nk rest kejap blogging..sampai la habis majlis..and im sure saya dan Atim adalah orang yang paling penat nanti..

Sepanjang menulis blog..cerita itu ini bout my preparation..dan akhirnya berjaya settle kan satu persatu..menjadikan saya seorang yg gigih dan bersemangat...hmm rasa mcm tak pecaya tapi mmg betul!!Sebab dari A to Z, me and Atim yang uruskan segalanya...dari segi idea, usaha dan akhir sekali berjaya dapatkan apa yang kami mahu...dgn bantuan ramai pihak..thanks everybody!

Let me start from A...

Theme..i love garden wedding..mmg dari sekolah2 dok berangan nk wedding ala2 garden gitew..gatal kan kecik2 dah berangan!! and plus saya dikurniakan bakal suami yang sgt creative, sgt boleh berkongsi apa saja...sgt sporting la pendek kata...dia suggest kami buat garden and picnic theme..so ala2 lepak kat taman2 gitew kan?Dan bermulalah semuanya...(see i told u..theme wedding tu sgt penting babe!)
Venue KampungPengantin adalah idea dari saya..sememangnya teringin giler nk buat wedding kat sini since tempat dia kat Ampang lagik..but seriously..kami survey banyak giler dewan..and i book for my side Dewan Komuniti TTDI and Bukit Damansara (masa tu sgt baru) Sebab tak menduga yg akhirnya majlis akan dibuat sekali... :) But 2 dewan dah book...yang kami pergi sgt banyak!sampai tak larat dah!But lastly both of us setuju dgn tempat ni..juga dgn budget yang kami ada...(1 majlis mmg sgt jimat!)


Wedding attire..juga dari saya..ada 3 orang dalam kepala masa tu..haha ingat lagi..

1) Syomir Izwa - Kami mmg dah jumpa dgn dia
2) Rizman Ruzaini
3) Arma Wedding Couture - tak sempat nk jumpa since org kata baju dia mahal!but sgt cantik

And at last RR menjadi pilihan..tambah plak ngan keramahan Rizman buat kami sgt puas hati.. :)
Memula baju nikah nk buat kat Syomir..but lastly malas nk fikir buat semua kat RR...so result dia mmg puas hati!

Gift...mulanya dgn theme yg kami pilih..saya sgt sukakan kesederhanaan..dlm kepala..nk bagi green apple..since theme color adalah putih dan hijau..(untuk garden) tapi agak terlalu biasa..saya suggest pula cuppies..(ala2 picnic kan?) pun terlalu biasa... sehingga la FMil mengeluarkan beberapa idea..saya dan Atim setuju dan kami menyerahkan segalanya pada FMil.. kan dah settle senang kan?kan?hahahha...

Memandangkan saya adalah salah seorang owner Merisikgallery selain kakak,abg ipar..dan Atim juga...
Dgn bangganya..wakaka saya suggest nk buat sendiri dari pelamin,decoration,hantaran etc...
Oh ya..serious talk..saya lebih suka buat wedding orang!! Dan ya..kami usahakan sendiri mendapatkan barang2 baru..untuk pelamin..tersangat la gigih..tapi kebaikannya adalah..saya tak perlu risau RESULT pelamin dan deco saya..sbb saya yg buat sendiri..bukan upah orang lain..dan hasilnya hahahaa...nnt saya post la pic2 tersebut okeh? Dan seperti yang sedia maklum..saya buat apa terdaya...dan konsep juga tak seperti pelamin..bout budget??mesti korang tak percaya laa..cuma kepenatan dan lain2 tu tak dpt nk digambarkan..

Pemilihan photographer & videographer is from Atim..i yang list down nama2 photographer yg i suka...dan dia pilih..memula kami pilih CS...after chit chat itu ini...ternampak plak hasil Avicenna...yang tak kurang hebatnya! dgn price yang menarik..kami pilih Avicenna...(huhh..nasib tak amik SN!dgn gossip2 hebat melanda lately...i dun like it!)

Make up artist of coz la i yang pilih kan?takkan Atim kot?..huhu...juga ada byk choice..

1) Amy Janz - i call,SMS tak reply..so nan ado!tak kose aku dahh..
2) Tiar Zainal - Follow up giler2..sgt baik...dan sgt menjaga customer..recommended
3) Ayang Kamell - since my sis dah guna dia dulu..saya try tak nk amik dia..try lain plaks..
4) Hazlie Hamzah - of coz..untuk nikah..saya masih perlukan khidmat hazlie yg sgt natural..enhance your beauty katenyer..bukan makeup2 jadik muka orang lain..haruss diingat!

Invitation Card,TQ Card,Bunting..is from Atim..dia yang design..dia yang hantar printing..and of coz..tunang saya punya hasil kerja mmg dibanggakan..RESULT..semua orang ckp " Nice card!".."lain dari yg lain"..of coz la dgr yg baik je kan?yg buruk2 dan yg tak suka dah diam!

Dan semuanya dari kami sendiri...mungkin lepas wedding bru saya akan post entry gambar2 ini..okeh?yang lagi best adalah...Sabtu adalah wedding saya..jumaat malam suppose dah boleh naik pelamin,deco and etc..tetiba Encik Syed ckp, jumaat mlm ada company apa tah buat dinner kat situ..so korang leh nampak tak betapa saya takkan tido hari itu??and plus my wedding saturday..14/2 wajibbbb ada wedding lain kan?so before sunday..we all dah kena kemas dewan tu..matilahhh...so nampak tak??Antara nak berjimat cermat..tapi penat...atau banyak keluar duit tapi bersenang lenang..kamu pilih laa..lallalallaa..(saya dah biasa penat2 buat wedding orang...Atim pun dah selalu tak tido sebab event company dia..)

So itu je nak kongsi..pada semua doakan saya tauu..doakan Atim supaya tak lebih 2 kali lafaz..time kasih wakakkaa...yayang i gurauuuu!ampun!

20 comments:

a.i.n.u.n. said...

good luck babe! x sabar nak tgk your wedding piccies. i'm sure it'll be beautiful. =)

AmyMizzunderstood said...

a.i.n.u.n. :: yeayy!insyallah...tahnks babe

Yanie said...

Me too, x sabar... Amy maybe Merisik Gallery boleh buat hall deco i ke? Heheh..Tengok budget....By the way, betullah hazlie hamzah make up memang enhance kan our natural beauty...Bukan jadi somebody else...

tsuerin said...

wahh, it's so nearrrr. all the best on the final touch and during the wedding, yeah you'll be very busy and hectic but make sure you look fresh nanti tau! :)

ellfazira© said...

bestnye cik amy dh nk kawen..kite br je nk stat2 prepare..ocngratss nway =)

Hazlie bin Hamzah said...

huhuh..looking foward for ur big day!! x sangka kn amy at last.. ye la dr bape ari countdown skg tgal bp ari je..huhuh...i try my best to make u look as gorgeous as u r!! tq..

Mawar misswateva said...

babe,best2..nk kawen da u kn.gudluck for both u and atim!semoga menjd wife n husband yg best smpi bile2..hee=)
nt post gamba cepat2..mahu tgkkkkk.

Xora said...

Amy, saya pun dengar that particular gossip from SN anti page kat FB. tapi group tu dah takde. tapi the demage yg dah wujud, susah nak kikis kan? anyway, i'll be waiting for ur wedding, miss Most Glamorous Bride!!

p.s nak tanya pasal range price utk RR tapi not this time around. tunggu majlis Amy dah settle dan lepas honey moon bagai, baru akan tanya :P

sitijamilahazmi said...

amy,all the best!my prayers are always with u ok?and you'll definitely look super gorjes on ur big day!keep writing after kawen ok,coz i dah baca blog u udah setahun darling!muahhh!and congrats that you managed to come this far! =)

hanim said...

amy, all the best dear! suka baca ur blog.. sgt memberi inspirasi :) xsabar nk tgk hasil tgn "pengantin utk pengantin" :)..sure cantik n puas hati cz hasil tgn sendri.. penat tu akn ilanh dgn kepuasan.. dun wory k! wish u all the best amy n atim..:)))

AmyMizzunderstood said...

Yanie :: insyallah..boleh sajaa...hahaha..yup2 make up dia natural...

tsuerin :: thanks babe!hopefully fresh la pepagai tuu hahaha

ellfazira© :: huhu..batch baru plak menjelma..batch2 senior dah nk habis nih..hehehe

Hazlie bin Hamzah :: yelah lie..betul cepat sgt masa berlalu..dari kita tk penah bertegur sapa..at last leh jadik rakan gossip!hahah

Mawar misswateva :: thanks mawar...amin2..tunggu pic2 saya..

Xora :: owhh boleh jek..hahaha will be back on 19/2...

sitijamilahazmi :: dear ye la..dari tak kawin..sampai dah kawin la kan?haha setahun...lamanya..

hanim :: thanks hanim!teruskan membaca..will share another tips untuk u guys!

Riena said...

all the best amy.. suka betul saya baca nie..harap2 smua berjalan dgn lancar k..

lagi 5 hari je lagiiii.......:)

[ Hanie ] said...

halala, syahdunye entri ni
apepon, doakan segala yg dirancang akan sukses dgn jaya2 nya ye amy :D

ohh, kite yg bace ni pun, terase penat nak urus majlis sndiri, inikan pula tuan punye badan :) tak sabarrrr!

AmyMizzunderstood said...

Riena ::: ye thanks riena!

[ Hanie ] :: hehe tu la penat badan kita nih..hahah

anil lutaze said...

ouh sgt besss... mcm nak kwen lg skali..yg pnting...kita puas hati dgn titik peloh kan..tp harapan saya..awak jgn lah penat2 sgt b4 wed...kerah je org suruhan ke.. simpan tenaga ckop2 tau..

all d best 4 u...OMAGA..saya dah ada baju nk pakai pg wed awak..yay!! kena spesial..sbb wed kalah celebrity taww...

muahh2!!

modusoperandi111209 said...

Amy

all da best ye. x sabo nk nengok gambo kawen u =)

AmyMizzunderstood said...

anil lutaze :: hahaha bestnyaa...ramai yang nak melaram mlm itew...sonok2...celebrity katenyerrr...hahah sudah anil!

modusoperandi111209 :: thank u...okeh..nnt kita upload..

Sha Pattinson said...

pasal tiar zainal ..i totaly agree with you ...tiar sangat baik dan pandai menjaga hati client dia ...sampai skang i still contact2 dia ...syukur lahhh ..u dah selamat bergelar isteri ..welcome to the club ..hehehehehe

DancingQueenZ said...

kak amy..congrats on wedding!i baru je start berblogging neh..bfore dis jus silent reader je to most bridezilla blogs..loves all the thing bout ur wedding stuff..i penah tempah kt MG my handbouquet on my engagement..so sweet...tak sbr nk nengokur wed pics...upload byk2 yeh..hiks!

harzharun said...

dear....mcm mn i boleh miss ur blog ni?...xpe..i dah khatam dah yg lps2..xsemua..tp byk dah bc...dear, br tau u owner merisik gallery la...aiseh..se\b bek i bc kan..hehehe