Thursday, April 1, 2010

Morning sickness??

Hi peeps...

Actually saya masih belum terkena morning sickness hingga ke hari ini..
Tapi badan saya penuh dengan angin2nan...okeh..package ngan makan angin jugak..naik angin dah tentu2 la kan?wakakaka...joking!

6 weeks pregnancy...semalam badan rasa sangat tak sedap...sebab makan lambat..dan again kemasukan angin yang mendadak buat perut sebu..dan mcm nk muntah..tapi saya banyakkan berehat..tak keruan sebab ini pertama kali rasa...sila share dengan saya ya..saya amat hargai jasa baik mommy2 kat luar sana..

Ok fine..then i tido...bgn pagi tadi rasa mcm nk muntah..ohh morning sickness dah datang ke? tapi bukan...sebab keluar angin saja..bukan muntah segalanya..dan bukan loya jugak..mcm mana nk kurang kan angin dlm bdn?yes i admit..selalu lapar..dan untuk kebaikan saya..saya kena makan apa saja untuk elakkan angin masuk.. (macam ni leh cepat gemok kan?tapi saya tak peduli dah sekarang..janji me and baby sihat!)

Saya jadik lebih sensitif..lagi2 bila tak larat nak menghidang dinner untuk suami...sebab Atim akan pulang lewat..sumtimes i kena amik dinner dulu...So sedih..sebab tak dpt tunaikan tanggungjawab pada suami...ya dah 2 hari berturut2 saya menangis..sebab..?saya kesiankan Atim...(Yayang..sila jangan rasa terabai...dan saya rasa,saya mempunyai suami yang sgt understanding) dan sekarang adalah masa terbaik untuk saya berehat saja di rumah... (bila la boleh benti keja nih?)

Oh ya..saya juga ada masalah sakit seperti period pain..emm adakah semua orang akan merasai benda yang sama?ada jugak share2 cerita dengan kawan2 yang sedang preggy..and they said YES! tapi sakit saya hanya kadang2..tapi kadang2 tu bila kena masanya sakit jugak...or shud i go for check up?sebab doc ckp minggu ke-8 baru buat check up..tapi saya takott!
dan sumtimes rasa ngilu di bahagian ari-ari (betul ke?) ha tapi itu la yg saya rasa...adakah ianya normal? Saya perlukan nasihat...sebab saya nak gi jumpa doc gak hari ni...Tension nokss!

24 comments:

Nariko said...

amy, angin2 tu i selalu kena masa awal2 pregnancy. kena selalu prepare like biskut, or roti2 within reach utk munch2 jgn kasi perut kosong.
mmg seksa kena angin2 ni kan.
About your sakit2 tu, i tak sure pulak.. i think better u consult doctor dulu. k babe.. take care!

Mrs.aisheiteru said...

hi mommy to be. dulu slalu share wedd preps. so skrg bleh share with u pasal pregnancy plak kan. alhamdulillah i pun pregnant dh 5mgu.

ape yg u rasa. i pun rasa jgak. maybe mmg tu simptom awal kot...hehe. i pun slalu berangin je. then rasa nk muntah. tp kuar angin je. and i slalu sakit perut. kdg pun rasa sakit perut mcm nk period.

kdg2 i pun terasa cian kat my hubby.nasib hubby paham. biasalah pembawakan bdak. take care amy!

Sha Pattinson said...

amy pegi la check doctor ..jangan takut .. hurmm sory i can't help u sbb saya belom ada pengalaman ..nasihat yg bole saya bagi jumpa doctor ..

harzharun said...

hi dear...waaa!...i br tau u dah pregnant...ermm, lama x blog walking....ini la nmnya bunting pelamin kan...congrate babe!...

AmyMizzunderstood said...

Mrs.aisheiteru :; owhh u pun rasa eh?ok2..another one person...hehe..
tak pe..harap husben kita paham la kan?

Nariko :: hi azi!thanks ya..owh ok..takpe mlm ni amy gi jumpa doc..coz takot jugak..

Sha :: thanks sha..saya doakan pas ni awak plak

harzharun :: hehe thanks!

Mrs. Amie said...

Makcik..... biasalah tue.. mula2 akan rasa tak sedap2 for 1st trimester nie.. so, 3 bulan yg pertama, sila suffer sekejap.. masuk 2nd trimester heaven tahap best punya pregnancy.. masuk 3rd trimester, sila suffer semula..agaga.. wei, bukak website nie:

http://www.babycenter.com.my/pregnancy

check every week tumbesaran baby ko yer darlink... selamat mengandung!

PinkGremlin said...

Hi Amy,

Just want to share. I'm 12 weeks' pregnant. Yang sakit mcm period pain tu masa awal pregnancy mmg ada! And angin pun I sampai skrg kena. Lagi satu yg rasa mcm sebu or rasa makanan tak turun2 dari tekak tu I baca because during pregnancy, your digestive system slows down sbb so mmg akan sentiasa rasa sebu or mcm makanan tak turun2. Tak salah u pi check doctor awal mana pun. I first time check masa 4 weeks, nak confirm kan my home pregnancy test. Lepas tu proper check up dgn gynae masa baby 7 weeks...Anyway, take care, jgn lasak2 sgt, jgn travel jauh coz first pregnancy u tak tau kekuatan rahim you n all..

faraziana said...

hye mom2be...actually i'm ur silent reader.But,ur entry kali ni buat i nk drop comment...since i pun 5weeks pregnant & we r facing d same prob...

Amy,i pun lum terkena morning sickness..tkt jugak if xkena is it ok...hahaha=) but pasal skt kat bwh perut tu mmg rase sgt2lah...sengal2 jer...at first tkt jugak but my mom ckp its ok @ dis early stage...

so,take care yeah=)

AmyMizzunderstood said...

Mrs Amie :: Kak aku dah tengok dah bbycentre tu..hehehe..tak yg masalah nya sakit perut tu...buat aku risau jek..

PinkGremlin :: Owhh pasal yang kat tekak tu belum rasa lagi..tapi dulu my sis pun rasa mcm tu..hehe..tapi tahan je la..

faraziana :: bertuah ada mak kan?heheh sonoknya..!ya mungkin jugak la..tak pe kita nk tanya doc jugak hehe sebab takot

Mrs. Amie said...

takde apa2 as long as takde darah keluar ker apa ok.. kalau ada darah keluar ker, terus gi jumpa doctor.. tak kisahlah darah apa pun..kdg2 early pregnancy nie ada darah sket2.. but itu normal.. tapi, kalau jadi just consult dgn doc dulu ya.. sabar sabar.. lum sakit nak beranak lagi nih!

Mommy-to-be said...

It's normal to have stomach cramp masa awal2 pregnancy sbb ur uterus sedang membesar ... it is preparing for the baby... i dah 22 weeks pregnant n i pun ada stomach cramp ala2 period pain masa awal2 dulu....risau jugak, so i totally understand your concern here...

but whatever it is, it is best that you consult your gynae/doctor...

angin2 tu mmg perkara biasa...u have to keep on feeding yourself with food, make sure perut tak kosong...sbb nanti akan start rasa mcm nak muntah...

well, I wish u a healthy pregnancy ya...as for me, 1st trimester was the most difficult & challenging part...but once u dah masuk 2nd trimester, rasa best sgt! :D

one more thing, i really recommend the book 'what to expect when u r expecting'...really handy for preggers.. :)

~ms tepung~ said...

nk menyibuk komen,my personal experience ms awal2 preggy ada sakit perut mcm senggugut (2-3 kali je).then jmpa doc dia tnya ni 1st time ke?then doc kt since ni 1st time pregnant sakit2 perut tu due to rahim nk m'ngembang..kira body tgh prepare 4 baby growing even saiz baby tu kecik lg. N i got morning sickness start fr 8weeks (dh lupa exactly bla),but nasib baik time tu dh bgtau ofismate,so xle diorg pelik nape asik msk toilet..then the rest for 9 mths xleh pakai perfume sbb pening..tp bla dh lalui 9mths n delivery,for sure akn emo bila teringat arwah mak..so b strong (at least u ada kakak nk share bab2 perempuan ni)

wardah said...

amy, congrats on ur pregnancy.. :)

angin tu biasa, ikot ckp azie..kene sentiasa munch something macam biskut ke atau apa2 yg awak selera..

sakit kt ari2 tu, saya pernah rasa juga awal2 dulu..mmg risau gila siap pergi klinik tanya doktor. tapi doktor kata takda apa2. mungkin persediaan rahim awak untuk mengembang. tapi kalau sgt sakit sila jgn ragu2 pergi klinik ok!

mesti amy terharu tgk layanan suami masa pregnant ni.

:)

lia said...

hi amy.dh lama i jd silent reader u.excited dgr u pregnant.i pun br je kawen.13 feb jugk :)and skrg tgh pregnant 8 weeks.i pun memula mcm u jugk,mmg xde morning sickness.just pening sket pastu rs sakit perut mcm period pain tu pastu rs nyilu2.dia dtg kdg2 je kan.i minggu ke 6 br la stat morning sickness.i fhm apa yg u rs bila x smpt nk layan atim.i pun mcm tu jugk.makan minum suma dh tak terjaga.asek terbaring je.xpe amy,yg penting u jaga diri u dl.rehat byk2,jgn buat keja2 berat k.i doakan pregnancy journey kita berjalan dgn lancar :)

sopisara said...

hi amy,im one of our silent reader gak...tp hari ni terasa nk comment gak...
tahniah... jgn risau ape yg amy rasa pun sara rasa (sara da 11weeks da)...esspecially part angin tu...rasa nyer kalo g check awal2 pun xpe..sara g check pun time 5weeks...take care...

anil lutaze said...

masa mula anil pegnen dulu..mmg x de lagi masok angin...tp my fren slalu ingatkan sediakan mknan kt sebelah sebab bila loya nk muntah tu kebanyakan sebab dari masuk angin..x dpt mkn yg secukupnya..

org mengandong suka lapar, itu yg nk kena ada biskut2 or roti ke..kalau lapar mmg lah masok angin dan tu yg rasa mcm loya n etc..

tentang sakit2 kt ari2 tu..anil ada kena b4 misccarriage tu.. doc kata contraction.. amy try lah tnye doc..agak merisaukan juga.. x suka kan hati tertanya2.. amy fikir dan buat keputusan yg betul k.

Shyikin said...

Hi Amy..im ur silent reader too lol 1stly congratz sbb pregnant..sbb kite pregnant jugak nk masuk 6 weeks..kite pun risau sbb xde morning sickness segala..senak perut pon mmg ade...tp cume lately ni kuat giler makan..risau jugak x rase morning sickness tu..try search kt tenet sume cakap psl ada loya2 muntah2 bila peknen tp kite x rase pon huhu risau is it normal?amy nk g cek kn?share la nti ye doktor kate ape

dell @ MarryMe said...

amy.. dun worry.. kak dell pun smpi skarang dok rasa angin banyak giler dlm badan. bkn dlm badan kak dell je.. badan abg raja pon ahahaha.

kalau boleh jgn skip makan.. n jgn lewat2 kan makan kalu tak mmg lagi teruk sebu n angin. kalau ada pape yg bole munch tu munch je dulu..

DiDa BumBLeBee said...

hai amy. mase i was on my earlier preg, one of my sign i kene mcm minor period pain-like...actually tu normal..yg x normal if berlanjutan n terlampau sakit...angin2 tu nak elak try makan kerap tapi sikit2..org kate asal mengalas perut..if not nanti lagi teruk..now ur hormon n body tgh nak adjust to the new "living thing' inside ur womb..every person experience diff thing...insya Allah amy ok..hope it helps :)

mrs.ein said...

amy, pregnant woman memang senang masuk angin. so jgn makan lmbt. at least alas perut dgn cereal/biskut/milk. pasal sakit mcm period pain tu, amy rasa mcm cramp kan? as i know itu sebab ur uterus is getting bigger. rahim u tgh mengembang that's y kita rasa tegang. btw, take care and enjoy ur preggy moment :)

[ Hanie ] said...

amy, yg angin2 tu mmg biase, rase mual2 mcm nak muntah kan? tp takdo ape pun yg kluar. Alhamdulillah, for me, mmg takat mcm tu je, ni dah 3 bulan...takdo plak muntah2 bagai. Tp tatau la, my sistem ni mcm terbalik je. Org lalui akhir2 pregnant, kite ni lalui awal2 lagi mcm sakit pinggang aritu. sgt seksa!
Bab sakit perut tu, rasenye normal kot. mase hanie sakit pinggang aritu, doc ckp hormon itu nyebabkan penekanan depan dan blakang bahagian pinggang. tu yg rase sakit tu. Tp kalau u nak lebih sure, jumpe je doc, mungkin die lebih tau :)

Si sue @ addha said...

Hi amy, i'm ur silent reader too... ;-) saya mmg suke entry2 mcm ni, anak sy dah 3 bulan pun, just nak share... sy pegnent mmg x ada kene morning sickness, tp angin tu memang selalu kena, asyik sendawa je...la la pulak kerja saya asyik meeting and jumpa vendor. so, sy memang standby biskut tiger dlm poket suar sy...kita mmg x blh lapar atau lambat sikit mkn.. kalau x mesti masuk angin.

pasal skt kat ari2 tu pun saya ada jugak kena,,,tu sebenarnya normal utk org yg selalu kena priod pain. tp utk keselamatan better pergi jumpa doktor atau bidan sbb kwn saya dia jumpa bidan and bidan tu ckp peranakkan dia jatuh kebawah...so dia urut bagi naik kan sikit...

AmyMizzunderstood said...

time kasih la semua...really appreciate!!thanks guys!

yup2..layan suami masa ni sgt2 mengharukan..wah ayat!tapi yup,we will see the doc during my 8 weeks pregnancy..coz..doz ckp sakit2 tu mmg tanda2 awal2 pregnant..so wut to do...about kejatuhan peranakan tu i tak pasti..its ok..check up lagi 2 weeks n insyallah tak de apa2..

anyway..i dah beli biskut,roti etc..supaya kenyang anytime..hehehe thanks again!!

Azi3 said...

amy mcm azie hari tue.. badan angin jer.. kah kah kah kah tak thu nk share apa coz azie pun baru pregnant x byk yg thu.. huhu