Wednesday, June 2, 2010

Boleh...Tapi...

Bukan senang nk jalani masa2 preggy nih...
Lagi2 bila masa makan...dan lagi2 bersama dengan orang yang punya byk pengalaman...

Contoh ?

"Amy jgn makan ikan pari...tajam!"

"Amy jgn makan lauk kicap..nanti ank hi***!" (aku dah mmg itam pun!)

"Amy jgn mkn nenas!"


hahaha..kdg2 bila dengar rasa nk tergelak pun ada..mcm tak logik pun ya..tapi takot nk gelak..sebab kang jadik betul2 kang..tak pasal kan?so dgr je la bila bersama2 mereka yang pakar ini... =) ada bagusnya sbb at least ada org yang masih care bout me kan?hehe


And for me?


Boleh makan ikan tu, tapi dlm kuantiti yang sedikit..
Boleh minum soya,jgn berlebihan sebab kandungan gula...tapi bagusnya sbb ianya kekacang..
Boleh mkn lauk kicap, yang tentukan warna kulit nanti bukan makanan, tapi Allah..redha je
Boleh mkn nenas..pastikan ianya dimasak betul..


Sebab? Doc saya ckp..tak payah la pantang2 ni...makan selagi nk makan..tapi make sure jgn berlebihan..jaga kuantiti dan sebagainya..macam diet la jugak..mesti seimbang kan?bila saya tanya doctor, tengok dahi dia bekeruttttt jek..pastu dia geleng kepala..i dah takot u!wakakaka..pengalaman orang mengandung memang macam2..tak sama pun...so ikut je nasihat doctor..dan dgr jugak la nasihat orang2 tua dan berpengalaman..banyakkan membaca..kalau mls nk beli2 buku..google..if rasa was2...then masa check up tanya la doc..mungkin ada betul dan tidak...ok?saya pun budak baru belajar..eh budak kah?wakaka..so sesamala kita share..dan conclusionnya..kita refer kat doctor bukan kah itu lebih baik?

19 comments:

[ Hanie ] said...

betul tu amy, kadang2 kite yg jadi serba salah & takut2 nak mkn. tp kalau dah teringin sgt tu, jamah la dlm kuantiti sikit, kang kempunan plak kan :D Kalau dikumpul2 petau2 atau larangan seluruh malaysia ni, mau nnt sampai semua bende kite tak bole mkn kang! hehe

Mrs. Amie said...

aku mkn nenas ok jer.. nenas ada banyak iron baguih...tapi small quantity.. betullah tue..

MyRule said...

Emak and nenek i ok jek. Takder la pantang sgt. As long as x amik byk. Tapi nenek mertua i agak kuat pantangnyer... :)

Yang i tau, depends pada badan kita la. Ader org ok, ader x boleh. Thats y kena kita kena kenal ngan badan kita.

DiDa BumBLeBee said...

amy bab makan kicap/kopi/pape yg itam anak kulit itam tu ngarut jeee...warna kulit tu ketentuan Allah n dia ikut genetic parents..so dont worry yea. huhu yea betul makan je makanan yg berkhasiat n keep urself hydrated with H2O :)

My Journey said...

hehehe..memang ramai niat yang baik nak kongsi pengalaman...ada betul ada yang salah..hehehe..we must be smart to explain..hehehe...hehe..at least now org baca blog amy, boleh faham yg pasal nenas tu...itu yg paling ramai orang tak faham kan???

AmyMizzunderstood said...

Hanie :: ha ah hanie..kalau kumpul2..leh buat buku petua..pastu semua mom to be kurus kering tak mkn!

Mrs.Amie :: ha betul2..

MyRule :: hehe bagus la tak teruk kan?ada yg tak boleh sentuh langsung!

Dida :: yup i agree..betul ckp u.. =)

My Journey :: Heee..depends juga pada certain people kan?ikut nasihat doc..tapi doc ni pun kdg2 lain pendapat dia..heehe

BuTtErFlyInFraMe said...

upss, first time dengar ikan pari tak boleh makan utk wnita mengandung...huhuuu

dell @ Marryme said...

kak dell telan je sume haha. except nenas la.. tapi dah masuk 2nd trimester mkn nasik goreng pineapple telan je jugak nenas bentuk cube tu sbb small quantity.. pastu sakit perut dah gabra haha.

btw betul doc tu ckp.. mkn je la apa pon janji jgn excessive.. that applies to everybody.. bukan org ngandung jer :D

AmyMizzunderstood said...

aleena :: ha ah..diorang ckp tajam..tak tau la mana yg tajamnya..sedangkan tulang pun tak de wakakak..

kak dell :: hehehe yup2..yang dah masak tu rasanya tak pe..small quantity..nenas pun ada khasiat dia jugak

Zahra Al-Rasyah said...

huhu. nasib baik saya tak suka makan nenas but mmg mitos nenas tu tajam sangat famous pun. so, ikut jela ckp doc eat in moderate portion. tapi yg ikan pari tu 1st time pulak dengar tajam.huhu.
apapun, tawakal n baca doa sebelum makan.semuanya DIA yang tentukan.kan? :)

IRYANI ALIAS said...

amy..i pun mum2be jugak..about 6 weeks pregnant..ada jugak dgr mcm2 pendapat tgg makanan ni..MIL cakap jgn mkn jeruk sbb asid byk..my mum lak pesan nenas n air kelapa..i ada dgr, air kelapa baik utk kandungan bila dh 7 month ahead supaya bila baby lahir nnt kulit dia bersih..but not in early pregnancy.. :)

shada said...

btl..leh mkn tapi dlm kuantiti yg sedikit...

kalo shada, x berani nk mkn nenas w/pun sedikit sbb pernah alami keguguran sblm ni. so tuk this time kena xtra care :)

Puteri Satu said...

salam kenal dari akak... take care ye... due ujung tahun ye...

AmyMizzunderstood said...

zahra :: haa tu la me too!hehee dgr je..ikan lagi banyak khasiat..hee

Iryani :: yes..jgn makan jeruk kerap..coz tak elok..bukan masa mengandung je..biasa2 pun tak elok kan?tapi doc mmg ckp jauhi benda2 jeruk mcm tu..not good..

shada :: ohh untuk u yes..pls be more carefull takot kan..but insyallah tak de apa..ok?

Puteri Satu :: ha ah hujung nov insyallah.. =)

Fara said...

yesh.. i pon takut jugak makan mende2 yg org2 tua ckp tajam ni.. tp Dr i pon tak ckp bleh je bedal.. tp klu i kat tmpt u.. klu Dr kasi green light gitu.. i bedal je! hahahaha!

pasal nenas.. mmg i takot gile nk mkn mase preggie.. hasilnye.. pas besalin and pantang ni.. dh kemaruk makan nenass jek.. haha!

J u l i a 。.゜✿ said...

amy..
dah berapa bulan preggy ni ?
anyway..tahniah. harapnya preggy dengan happy okeih.
nak pesan, jangan minum air soya. kalau boleh elakkan. coz banyak kes.. preggy mommy bersungguh2 minum air soya kononnya nak anak kulit putih lah hapa..tapi bila anak keluar.. kulit tak cantik, kulit sensitif = eczema.

happened to few of my friends too.

makan tomato banyak2 !

J u l i a 。.゜✿ said...

oh lagi satu, orang tua tua pesan jangan minum air tebu coz tajam kan ?
hmm sebenarnya make sense juga fact tu, coz tebu biasanya peniaga hanya diri kan di tepi tepi jalan tepi gerai mereka kan ? so kucing or tikus kencing kita mana tau/sedar.
air kencing tikus kan bahaya. kucing pun sama. even masa kita preggy pun dilarang sangat bersihkan poop kucing.

share this with ur other preggy friends ok. tatah !

dialicious said...

amy..snap la pic..nak tgk tummy awak..mesti comel!

daliAsrul said...

betol tu.. time preggy dulu i byk minum air soya. tak putih gile pun baby i... mcm mane nak putih, daddy dia pun gelap. kalau keluar putih kang, ada plak yg fikir bukan2. hehehe.. tapi yg penting semua jenis makanan perlu diambil dlm kuantiti yang sederhana.... dan anak amy keluar nnt sihat...