Monday, June 28, 2010

Panic!!

Hello...

Well last friday hari yang paling la tak best...sebab? masa tengah tido suddenly Atim kejut saya..and saya bangun mcm biasa..but dia ckp..

Atim : I tak leh bernafas..msa i tido tadi..( and i was like huh?ye ke?and saya urut2 la badan dia..untuk sedapkan hati...)

Me : tak de apa la..biasala tu..sometimes masa tido kita tetiba terjaga..sebab ada breathing problem (and dia geleng..soh tengok tangan and kaki dia..shaky!masa ni terus bangun dah tak ingat apa)

Atim : Jom pergi klinik.. (masa tu pukul 1.30 am, and i terus change my baju and amik car key, sempat jugak ajak my lil bro soh teman since dia tido lambat tengok bola..)

We went to clinic yang 24 hours kat area Kepong..and i tengok doc tu pun panic..haha..tekanan darah Atim pun tinggi..and dia tak leh buat apa..dia buat surat untuk pergi refer ke doc pakar...and that nite jugak..we rush to Damansara Specialist(KPJ).. Oh ya..suddenly terlupa yang tengah pregnant!wakaka..

And masa kat emergency ward tu, boleh pulak kena tunggu..sebab ada emergency case yang lain..Atim nampak cool sket dari tadi..badan dia pun panas..haishhh...membimbangkan..and i jumpa nurse, bgtau my husband susah nk bernafas..boleh cepat sikit kah?and nurse pun cepat2 jumpa doc..

After that doc pun consult la itu ini..blablabla..mesti diorang ingat this pregnant lady yang sakit ke apa..tapi bukan yer..suami saya yg sakit..hihi.. and Atim nampak makin lega..cuma dia kata dia penat..so lepas settle everything..kami pun balik..lepas tunggu dia telelap, baru saya pun tido..Actually..kat sesapa pun boleh berlaku..puncanya..kekurangan oksigen masa tido..tak cukup..so pernafasan akan terganggu buat kita sesak nafas..

And till today..bila dia nk tido,saya akan terjaga and make sure dia tido ok..after that baru la lega nak tido..apa pun wahai suami ku..Amy selalu doa kesihatan kita...harap2 lepas ni tak de apa2 lagi ok?Sila jangan buat saya panic lagi..

** Dalam masa nk ke hospital pakar..sempat lagi pilih and tanya Atim nak KPJ ke Tawakal??Since Kepong kat tengah2..hehe panik nya pasal!

10 comments:

Reen Tart Nenas said...

amy, scary nyer. tapi penah dengar juga kes mcm nie... thanks for sharing...

Fathiyah said...

oh...takut nya kte amy....
alhamdullilah, takde ape2.take care ye both of u =) oh,termasuk baby ya.

kay kamal said...

he has obstructive sleep apnea kot..try googling it. some people yg ade OSA yg sgt truk will need to be referred to an ENT specialist..it can b serious

AmyMizzunderstood said...

Reen :: yup2..no problem

Fathiyah :: insyallah..thanks fathiyah


kay kamal :: yes..doc tu ada soh refer ENT..

BuTtErFlyInFraMe said...

alhamdulillah, dh ok.. :)

huhu takut...alena pun takut kalau apa2 jadi dgn hubby. rasa mcm gelap kalau dia demam ke ape ke...risau...biasalah pompuan ni panik skit..hihii


eh, tapi tu tanda kita syg what...heheh.

Mrs.aisheiteru said...

alhamdulillah...smuanye ok! risau jgak kan tetiba jd mcm tu. mmg panic. hope everything ok yer mummy-to-be. take care.

dell @ MarryMe said...

la.. ingatkan awak yg takleh napas.. hehehe.. tapi biasala kalau time preggie, mmg ada certain2 benda yg husband akan 'amik' dr kita.. ari tu kak dell yg susah nak napas.. sbb bnyk sgt angin dlm bdn.. so doc advise suruh duduk dulu.. bila rasa ok skit baru baring.

pape pun take care tau! u & atim as well..

AmyMizzunderstood said...

aleena : harus la dah tu je org yang dekat ngan kita sekarang kan?haishh mcm2..

Mrs.aisheiteru :: insyallah tak de apa...hope doa yg baik2 je..

kak dell : ha mungkin jugak badan dia byk angin..mungkin la..hehe..tapi semuanya selamat..

Miss N said...

ya allah..alhamdullilah everythings fine...

ade sbb ke atim leh tak ckp oksigen..?

pape pon take care ya mummy..
jgn risau2 sgt..

azrea said...

hi amy, i have been ur silent reader but in this case, i nak share my thoughts juga.

like my hubby, he had this experience before. but i wasnt surprised at all! nak tau kenapa? sbb he snore very badly. penah 1 mlm i ni watched him sleeping, and occasionally he skipped breathing for a few heartbeat but recover back. tapi mmg bahaya la mcm ni.. sebab tu time tido kadang2 terjaga sbb rasa mcm tak cukup nafas. one of the obvious reason is pasal berdengkur ni la.. sbb dia tutup saluran pernafasan kan.

lepas tu my baby pulak. masa tu dia baru 4 bln. bangun2 tido je pucat lesu.. biru terus. tapi bernafas. but very weak and he was so quite. we decided to go to pcmc instantly.. in the car, i tepuk2 belakang dia.. nak kasi dia bernafas. sbb kalau kulit jadi biru makna nya kurang oksigen.

so after 2 days admit hospital, pead my son kata perhaps there was too many gas tak lepas from his tummy due to banyak sgt makan. so gas tu tersekat dekat saluran pernafasan dia. and my action to tepuk his back otw to hospital tu has helped him regain his breathing tempo back.

alhamdulillah.. so this is my 2cent to share :)