Wednesday, November 24, 2010

my lil anya..

Hello!

Anya kena jaundice since hari ke 3 dia lahir..masa keluar hospital dia ok lagi so that tak de la kena tahan wut so ever kan..so hari ke 3 we went to Klinik Pakar Kanak-Kanak An-Nur..and jaundice dia sangat tinggi which is bacaan dia 15..and doc soh refer kat Hospital..

We choose Hospital Serdang..sebab dekat sikit dengan rumah...maybe budak ni kena warded..ok la fine..kat sana 1st time Anya kena amik darah banyak kat tangan dia..masa tu saya nangis okeh!gagaga..Result?kuning dah turun sikit..and tak perlu warded..tapi still kena monitor kat mana-mana klinik untuk tengok kuning dia..

We went to Klinik Kesihatan Bdr Baru Bangi...memang tiap2 minggu la kat sini..
and makin hari jaundice dia makin turun..and now bacaan dah 10.3 Alhamdulillah..
TAPI!! memandangkan Anya dah lebih 21 hari...which is..baby premature tak leh lebih dari 21 hari..or else kita label as kuning berpanjangan..tak elok la...and Anya kena refer again kat Hospital Serdang..tapi kat Klinik Pakar Kanak-Kanak dia..nasib la tak ramai orang since tempat tu macam baru jugak la diorang buat..hehe senang!

Yang tak best..dia nak sample darah..amik kat tangan for sure banyak..and amik sample air kencing..which is dia kena inject kat perut..ok hat ni aku memang tak leh tahan...kalau kita sendiri kena pun dah tak keruan duduk..ni kan pulak budak tecik tu??haishh tak de cara lain ke?

And nurse amik baby..ibu tak perlu masuk..huhh..lega sket la..sebab tak sampai hati nak tengok Anya kena cucuk2..and kali ni dia nangis sangat kuat..dan rasanya paling lama...memang betul pun..keluar2..tengok berair mata dia..tak penah la nangis kuar air mata!!so sad..kat tangan tu dah terang2 nampak..kat perut takut nya nak tengok!!

cian anak mommy nih..but mommy tau dia strong macam mommy dia jugak!

After that kami pulang..dengan harapan tak de apa la dengan Anya..Insyallah..
Check2 perut dia..nampak bekas cucuk ada 3!!OMG..mungkin susah kot nak dpt air kencing tu...tapi kenapa sampai 3?sian anak aku wehh!nasib la Anya dah gemok sket..so tak la mommy dia sedih macam 1st time hari tu..hehe

Alhamdulillah result dia ok!makin turun..the best bacaan is 7 for baby premature..but still kena follow up dengan hospital for the next appointment...

So ok la..itu je nak share..buat masa ni..saya bagi dia mandi dengan ubat sensei...and bagi susu kambing sket..still BF..but takut kuning ni dari susu saya jugak..so selang2 dengan FM..bagi balance dulu buat masa ni..Hopefully Anya makin ok...


15 comments:

Puteri Satu said...

kesiankan baby kena cucuk sana sini ni.. Aqilah dulu 3 hari kat NICU pas lahir.. lagila rasa nak meraung tengok wayar berselirat.. pastu kaki n tangan dia lebam2 kesan kena cucuk... sob..sob.. tapi nak buat macamana... kena redha ajela... harap anya cepat sembuh ye nak.... kesian mommy...

Little BlueBird said...

sian Anya..be strong girl!!!

BuTtErFlyInFraMe said...

ouh kesiannya Anya..meleleh air mata kita ok!

mesti sakit kena cucuk..huhu..

i'allah xlama lagi baby sihat, leh cucuk balik nurse tu.eh eh eh.. :D

Drama Queen said...

My baby pun dulu ada kuning sikit. Pagi pagi (before 10am) try to 'jemur'kan dia kat the morning sun. We did that for Heidi and alhamdulillah within few days dah ok dah. N dont stop breastfeeding tau... cuz my dr said, the more u breastfeed during dia tengah kuning, n the more dia kencing...the yellow tu will berkurang!

Hope she gets better soon. Take Care

MOMMY NADIA said...

pity lil Anya..
be strong babe!

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

amy, Rania pon awal2 kena kuning jgk... nieza kasi minum air zam-zam n jemur Rania mase pg... pas 2 ari kuning dh xde..

Puan nadxoxo said...

Zahin kat 2 bulan jugak jaundice. Mudah2an Anya cepat sembuh dari jaundice k! Take care :)

Hunny said...

hi amy, its very common for newborn baby to get jaundice.keep breastfeeding her every 1 hour.kalau dia tdo, kena kejutkan.tengah2 malam pun kena susukan. memang akan rasa kesian tapi thats the best.insyaAllah jaundice akan turun.remember breastmilk is the best for baby.it will make her stronger :) kalau u darah O,its normal untuk prolonged jaundice.my case, kena for 2 weeks.then 3rd week dah clear semua.alhamdulillah :) good luck okay!

`BaHa` said...

hi amy, hope everything will be fine soon. Mmg tensyen anak kene jaundice, my son pun ada prolonged jaundice, until 1 month ada lagi kuning.
Ada nurse kata jangan bagi susu kambing. During my time i gave him infant formula goat's milk - Karihome. He likes it until now tapi I tak rasa it helps to reduce jaundice.
For boy pulak, doc akan ambil sampel urine dgn masukkan tiub kat 'situ'. I bet it's painful, Amir nangis sangat kuat! Sedih dengar.

So do take care of Anya. I know how it feels..

My jaundice story here : http://herlifetreasure.blogspot.com/2010/10/jaundice-oh-go-away.html

aSpA said...

Anak buah aku dulu kene kuningkan, bapak dia dok jemurla la kat matahari pagi2 tu kasi peluh sket..then kasi susu kambing..2-3 hari buat camtu..pastu ok dah..

Zahra Al-Rasyah said...

amy: baby kuning jugak ye? dulu my baby harits pun kena masa kat NICU and dua hari warded tidur bawah lampu.i try minum susu kambing Hi-Goat and then bagi baby sket susu kambing yg pure.pastu mandikan jugak guna ubat kuning sensei dan jemur sket kat matahari b4 10am.alhamdulillah tak sampai 21hari dah ok.tapi mmg sgt2 risau laa.tapi kalo bole bagi ur baby susu ibu jela.tayah campur FM pun and bagi dengan kerap.nway, hope anya capat sihat.kecian dia :(

hidayah said...

same la ngn ank buah.. 2 hari skali duk ulang alik bwk kakak dlm pantang gi klinik kesihatan puchong sbb klinik kesihatan serdang punya machine rosak.. ni dh lebih 21 hari tros refer spital serdang.. nasib xkene masuk ward petang tu.. next 2 weeks pegi smule.. ksian bdk kecik2 kene cucuk2 kan... emm...

Lisa said...

isk cian kat anya, hope cepat2 la turun kuning tu yer baby anya..
erm lisa pun ada pengalaman baby kena cucuk kat tgn utk amik sample darah tp g klinik kesihatan diorg amik kat tumit, rs lega la skit..
apapun anya dh nmpk bambamkan.. jgn risau erk..

Nadya said...

aydan pun jaundice lame..more than 2 weeks..selang dua hari kene gi KK amek darah kt tumit..sian sgt belubang2 tumit.tp sbb xnak kene admit ward so bf every 1 hr, campur susu kambing (org ckp xelok tp for him mcm mujarab) n bg mandi air kuning tu tah ape name die..and jgn lupa jemur indirect sunlight waktu pagi.Insya Allah turun cpt.

whitelily said...

congrate amy for the newborn baby.. anya is so comel...