Sunday, November 21, 2010

Pantang?

Hello..

Tak tau la nak cakap pantang sangat ke tak..but ala kadar jek..hehe
minggu pertama pantang dengan jayanya..which is..

1- Pakai socks
2- Pilis and param
3- Makan

Makan tak berapa sangat cuma saya jauhi benda2 sejuk dan pedas..sebab BF Anya..so tak nak dia sakit etc..

Masuk minggu kedua..leh tahan lagi..sebab masa ni..my aunty sanggup amik cuti jaga saya kat Bangi ni..

1- Bertungku
2- Mandi serai
3- Param

Balik je aunty...habis semua terabur!hahaha..Atim ada beli bengkung..tapi maaf dah try perjalanan agak lambat kalau nak mendapatkan Anya adalah gangguan!So tak pakai bengkung..pakai girdle jek..

Berurut selama 3 hari berturut-turut buat saya betul2 lega...and perut pun dah susut..macam tipu tapi betul lah!ajaib gile..wakaka...disebabkan keajaiban itu..terus pakai girdle tak bukak2..buleh?

Berat masa hujung2 nak bersalin is 62kg..lepas bersalin dalam 60kg..sebab Anya tak berat mana sangat pun..so tak pela..and sekarang dah masuk 3 weeks berpantang..berat saya sudah 56kg..sebelum preggy 51kg...5kg to go...which is Insyallah saya akan berusaha mendapatkannya!!yeahh!leh ker?kalau sekarang pun melantak coklat sikit2..hehehe

Bf pulak..susu tak la banyak mana pun..tapi sekali pump dapat la 2 oz..cukup untuk Anya..sebab habih je 2 oz dia tido dengan jayanya..kira kenyang sangat la tu..tapi dia akan jaga every 1 hour..siang memang bg direct la..malam sumbat botol..sbab mommy dia ngantuk!leh?cepat minum..cepat kenyang pun ya dia..takpe janji tetap susuku..

Thanks to Anil and Diah yang datang jenguk..sorry pic takde..tapi kat Diah and Anil ada!Diah pun tinggal lagi beberapa bulan jek nak dpt baby..nampak muka excited bila dia dukung Anya semalam..hehehe...so Gud Luck Diah!and Happy belated birthday!(baru tau pas tengok blog Diah!)

So itu saja untuk kali ni...saya Amy melaporkan..


11 comments:

dell @ Marryme said...

kira amy ok lagi la dari kak dell. kak dell mmg tunggang langgang.. urut je ikut tu pun sbb org dtg haha. tungku ikut mood. pakai girdle jgk sbb pakai barut tu mcm leceh gila sbb mak kena tlg pakaikan. stokin apa semua tak pakai. pakai sliper je. pilis tak pakai gak. jamu baru makan 2 biji hahah.

apa nak jadi tah :P masa first 2 weeks kak dell stress smpi demam sbb bengkak susu n nipple luka berdarah2 n takleh direct BF. now dah getting better. terpaksa campur susu formula sbb tak sempat nak perah si fahri dah kelaparan.. huhuuh sian dia.

farahfatihah said...

pantang leklok ye mummy =)

AmyMizzunderstood said...

kak dell:: tu la sian kak dell..tp tkpe,fm pun tkpe kak kalau dh teruk gayanya..fahri mestii tk pasan sgt agaga..ada sapu cream x?amy sapu gk..masa anya tido amy sapu..alhamdulillah sakit dah kurang even bg direct pun..

Farah:: thank u farah

Mawar misswateva said...

amy, ur weight after ade baby same with my weight yg blom kawen!!!!cmno tuh??huhuuu.sedih ok.=/

btw, take care mummy!=)
pantang elok2..

Ayu Hashim said...

salam perkenalan.. kalo nak maintain body BW to my blog.. ada cara2nya.. :)

Little BlueBird said...

wah..best nyer urut...ok lah tinggal 5 kilo lagi..teruskan usaha...

easy said...

kisah org dlm pantang, macam2 kan. sy pun 50hari penuh dalam perhatian ibu mertua masa pantang.so kena patuh la untuk masa depan..hik2..

Miss N said...

take care amy..ade reason sebenarnye nape kene ikut pantang2 tu..utk kesihatan dalaman wanita from what my mom said la..sbb tu kene jaga..

Kawan yg dah bersalin pon ckp,die dulu pantang tak jaga sgt,suke kipas direct..skrg ni cm ade angin ahmar..try la pakai stokin tu k~

aishahk said...

hai..congrats amy..i suggest better pantang betul2..mmg biler kita muda tak rase sgt..rasa mcm sihat ajer..tak pie actually effect dia masa kita dah tua..masa tue..semua penyakit dtg..last2 kita jugak yg merana...heheheheh

[ Hanie ] said...

wahhh, lagi 5 kilo je amy?
isk2...hanie ni tah la...berat masih lembap sgt nak turun :P
hehe samela..bab nak menyapu pilis param bagai, adelah sgt malas. mase tukang urut ade je pakaikan, nak pakai sendiri dah malas :P

dialicious said...

betol ke berat amy sblm preg is 51kg..tipula..nampak mcm 41kg je..heheheh.diah dh upload pic kite kt fb n twitter..hepi sgt dpt jumpe anya..haish..mmg xsaba dh ni.hehe
bukan malam lg senang sumbat tetek je ke..malas nak bgn2 amek botol kan.