Wednesday, December 15, 2010

To Anon...

Hello!

Ok..sekarang masa untuk menjawab soalan/comment..ada banyak..tapi dalam banyak2 tu..yang menarik perhatian saya adalah ini...

semoga dipermudahkan segalanya & ibu & anak selamat. jgn lupa MINTA MAAF, MINTA AMPUN KEPADA SEMUA (suami, kakak, abg, mak, ayah etc termasuklah semua blogger yg pernah ko tgk blog mereka) pasti ko ada buat silap jgk krn kita adalah manusia biasa yg tidak maksum... dosa pd manusia, hanya manusia tu yg dpt maafkan. bkn apa, takut susah nk beranak nnt....
By Anonymous on update pantas.. on 11/2/10
actually comment ni saya simpan lama kot..tunggu masa nak jawap...tak publish lagi..

Well..Terima kasih dengan nasihat itu..tapi kalau korang baca..macam ada double meaning..tak tau la u guys perasan ke tak,but for me orang ini umpama tak senang dengan saya..

Ok Anon yang pertama...if aku tgk blog orang lain pun..aku tak penah la nak keji2,nak hina2 blogger tu yang buat aku berdosa pada mereka..betul tak?tapi terang-terangan aku dah minta maaf pada semua pada entry aku yang lepas..tak tau la ko baca ke tak blog aku selama ni..tapi nampak mcm ko saja drop dan boh comment yang double meaning kat sini...betul..hanya manusia je yang dpt maafkan manusia lain..dan Alhamdulillah..Allah permudahkan masa saya bersalin walaupun dia dah duga dan uji saya sebelum itu..bukan ada nada riak kat sini..tapi ayat ko yang berbunyi "bkn apa, takut susah nk beranak nnt...." buat aku macam.. emm ko sapa?tuhan kah? tapi dah jelas..Tuhan permudahkan semuanya okeh?so..if ko nak doakan aku supaya susah bersalin mintak maaf la ya..dah terlambat kot..dah beranak pun!
Just simpan je la niat busuk ko tu kat orang lain..tak pun tunggu la masa ko
pulak..k?bila sekali tunjuk kat orang..4 kali kena kat ko balik..percayalah..

Satu lagi soalan :

Anonymous said...

hey hey ika, since anya lahir u x pernah explain apa makna nama anak u tu.. i jumpa baheera je, anya tu apa maksudnya?

December 6, 2010 3:54 PM

comment ni saya publish..tapi was2 je pada Anon ni..

1st of all..takde mana-mana blogger panggil saya Ika..kecuali customer MG (itu pun jarang2 sebab customer tak penah nk comment kat personal blog) dan kawan-kawan sekolah dulu.. which is I dah lost contact pun..
Actually tak perlu la nk bagitau semua orang makna nama anak..ingat aku ni artis?tapi sebab nak tau sangat maknanya..as long as nama anak aku tu maksudnya elok..dah memadai bagi saya dan suami..ok?

Anya maksudnya PENUH KEAGUNGAN..take note..

Kadang-kadang jauh disudut hati selalu berkata..kenapa ada orang yang masih tak senang tengok aku senang??tapi..takpelah..semoga Allah saja yang mambalasnya ok?tapi AWAS eh..kesabaran ini ada had nya..terima kasih sebab terlalu concern dengan dosa pahala aku..

saya perlu menjadi ibu yang tabah..erkk?motiiff?

25 comments:

NURUL said...

ckp pasal nama ni amy kan nurul pun pernah kena serang dgn anon di blog dan formspring. nama anak nurul kan pelik sikit bunyi dia raina evaqairina sekali org persoalkan maksud nya. sedangkan nurul dan suami mmg dah discuss maksud anak ni sebelum di beri lagi. yg penting maksudnya elok2 dan penuh makna kan. tp tak tahu lah kenapa ada je org nak dengki. skrg ni raina pun dah setahun Alhamdulilah tak ada org nak persoalkan lagi pasal nama. awak sabar je lah ye. dugaan semua tu

Puan D0T said...

bertabah la.. demi anak mu..
sedap nama anya tu... suka =)
biar kan la orang yg dengki... asal kamu x dengki orang kan??

gudluck.. anya comel!!

Miss N said...

eee..tak paham nape ade org busuk ati camni ek?
be strong k amy..

nurarinab said...

sgt obvious double meaning..kdg2 org ni mmg mrh kt kite lps tu die nk ckp mcm kite slh pdhl die terasa x tentu hala..xpyh lyn ok..

btw suke nama Anya tu..sgt cntklah!!!silap2 nk pnjm utk nama ank jugaklah..bole? :)

zura sweetDesign said...

amy...ader orang xsenang tgk kita senang...biarla dia buat kat kita...asalkan kita xbuat kat dia or orang lain..yg penting, kita jaga maruah kita,family & rezeki kita...

btw, sweet apa nama Anya Baheera tuh..zura rasa si Anon tuh nak letak nama anak dia nti kot...hehe...

anyway, b strong & take care yer amy..(^_^)

Anonymous said...

Hi Amy, sabar jelah mmg ramai manusia yg busuk hati dlm dunia ni tak boleh tgk org senang..yg penting u tak kacau hidup org..yg cik anon tuh Allah tuh Maha Berkuasa..

Sharina, ur silent reader

Nine said...

Dear Amy...

Haish I pun setuju ngan semua comment di atas which is kenapa la nak kena dengki-mendengki. So far xde la pulak I nmpak buruk pd U (since I really enjoy reading ur page) and I'mmmm so adore with Anya as well as nak taruk je nama anak I anya (hehe sorry ye tiru).

Btw...Pedulikkan anasir2 itu. Take care sis!~

Lina said...

I sgt suka nama anya.. N bila dh tau makna dia, masyaallah.. Sgt best!

pjOyrawks said...

suke tgk u pkai tudung=)

syaz said...

salam...dear sis amy,
adatla manusia ni kan...kdg2 xpuas ht, kdg2 berdengki, sbb hati tu xdjg dgn baik...u shud b proud tau coz bila dia bg komen, bermakna dia bc ur blog, ambk tau pasal u, ur life even baby u yg comel tu...dia mungkin trasa dgn apa yg amy ada tp dia xda...patut rasa kasihan dgn org2 mcm ni n xperlu la amy nk rasa marah or terganggu dgn sgl mcm komen or persoalan dia...doakan moga org2 mcm ni diberikan petunjuk oleh Allah n xda la menggangu n menyibuk ttg org lain lg...btw, 2 me xsalah pun cik ano tu nk tau makna anya...tandanya dia berminat la tu nk letak nama tu utk anak dia ke or sdara mara dia...xpun dia xpernah dgr, tanya amy sbb nk tmbh pengetahuan dia la kan...xpa,famous nama anya ni...blh jd brand names n semua org pun minat nk tau... ~.^
just b happy wif ur life n abaikan la org2 yg sngaja nk menggangu kehidupan org lain...take care dear, hugs n kisses 4 anya!

Puteri Satu said...

susah senang beranak adalah bahagian masing-masing... akak dulu pun pernah terkena masa bersalinkan Aqilah.. mentangla akak kena operate... boleh dia kata.. sebab akak banyak dosa... nampak sangat betapa cetek pengetahuan agama yang dia ada.. tapi tak perla.. alhamdulillah ajelah dengan apa yang dia katakan... tuhan lebih tahu segalanya....

Anonymous said...

sy jumpe dalam dua buku..anya tu maksud dia putih kemerahan......

Little BlueBird said...

ada gak orang macam tu ekk!! I like Anya!!!kelas gitu....takpelah orang tak puas hati..sabar jer la ekk!!!

schmellow said...

OMG org mcm ni pun ada ke. sabar ye cik amy. you are blessed with lil anya :)

MrS KeNey said...

orang mcm tu mmg byk cuma kdg2 kite tk sangka terkena kt kite sdiri..
bersabar jelah..

yana said...

biaselh tu..adat menjadi bloggerkan..sabar jelah sis..
bdw,,anya..nice name..sgt unik ..sgt chumel ;)

juneHalim said...

comel betul amy bertudung..

setiap dengki dan hasad orang pada Amy anggap saja dugaan..biarkan asal kita tak seperti mereka kan.

semoga amy sekeluarga dilimpahi rahmat dari-Nya. Amin.

K-Baby said...

Hi Amy,
Org yg takda keja mcm tu la...tak habis2 nak cari pasal dgn org lain. Just carry on wif ur life je Amy. Kalo bulih ignore je. Oh btw, do follow my blog k. Thx girl. Hugs!

Cik Cenda Wan Hitam said...

Anya maksudnya PENUH KEAGUNGAN..take note..

vs

December 16, 2010 7:55 AM
Anonymous Anonymous said...

sy jumpe dalam dua buku..anya tu maksud dia putih kemerahan......

yang mana satu betul ya??

AmyMizzunderstood said...

thanks to all..oh ya Cik cenda wan hitam...humairah maksud nya kemerah2an..plus saya dah malas nk amik tau...sebab takkan berubah maksud nama tersebut..different ejaan pun boleh jadi lain maksud..kalau tak percaya boleh check kat buku nama-nama anak..beli la 2-3...k?as long as maksud nama baik2..dan insyallah dirahmati Allah..

DAYANA said...

hye,i hv been ur silence reader n i really enjoy reading ur blog..from xkawen sampai dh ada baby..i hope u jgn la layn org2 mcm 2.those words kalo amik hati sgt nnti kita jugak yg mkn hati..wish u all da best utk menangkis org2 mcm ni..i think sume org penah jmpe manusia2 yg mcm ni..

Atiqah Adnan said...

salam amy..
happy tengok amy cantik bertudung.. ^^
alahai tak faham kenapa laa ade orang tak puas hati dengan orang lain nie.. lepas tu nak doakan yang tak baik pulak.. err.. sangat tak faham tapi erm wujudkan golongan macam nie.. sabar je laa k..

Cik Cenda Wan Hitam said...

ye, i tau if tukar harakat panjang pendek pun jadi maksud lain, apatah lagi tukar huruf atau tambah huruf, i belajar bahasa arab secara sambilan juga di UM...

AmyMizzunderstood said...

cik iendawan itam:jadi kenapa harus dpersoalkan umpama nk melaga2kan org?ye x?kan dh tertulis maksud nama anak saya?kenapa curiga?ada masalah?

Dong, Dia & Azra said...

ayyo...yg penting anak tu anak kita...apa sahaja namanya biarlah kita yang tentukan....org luar tak patut interfere...kalau terasa ada nama yang lebih baik, beri pada anak sendiri, tak perlulah kacau orang lain...alahai...mana ada ibubapa yang taknak beri terbaik untuk anaknya...

amy, u tak payah layan la. Biarkan sahaja cubaan membuat u naik darah macam ni. Insyaallah dapat pahala sebab bersabar.