Tuesday, April 26, 2011

Solid Food Recipes

Hi!

Well i nak share my recipes...1st solid food for babies..

Stage 1 - Fruits

1) Avocado
Im using suku from this avocado..sebab baru mula kan?nak bagi rasa2 dulu..
Lenyek2 using fork, sampai sekata..
Mix with your milk..lebih afdal..
If dah tak de susu..boleh guna FM

2) Banana
2 inch banana..
Lenyek2 using fork,
Mix with milk..nak campur air sikit pun ok

3) Pumpkin
Tergolong dari buah2an jugak tau!
Sepotong dari pumpkin tu..amik 2 inch potong2 dadu
Rebus..Stim pun boleh as long as dia jadik lembut..
Lenyek2...
Mix with milk and lil bit water..

Recipe ni untuk sekali makan jek..if nak boleh buat banyak2..and simpan.
If makan 2 kali sehari buat je benda yang sama 2 kali..hehehe easy kan?
After this Anya nak try sweet potato pulak..nyum2..

So,will update another recipes untuk mommy2 kat luar sana..yeyehh!
dah macam rancangan memasak plak rasa...hahaha

Love,
Amy


2 comments:

achmal said...

amy thanks for the recipe! ngat nak starting amsyar makan on 5 month kire sesi pengenalan hihi.

AyureQ said...

woot woot..nk try yg avocado tu.. mcm best je :)