Thursday, June 23, 2011

Baru?

Hello..!

Oh bukan kereta baru..bukan baju baru..bukan benda2 baru yang nak dicerita kan..hehehe..
Tapi sedar tak penggunaan perkataan baru ni dikalangan kita seharian?Actually baru tersedar...kenapa orang asyik cakap baru..baru..baru..apa yang baru?heehe..

Kalau terserempak dengan makcik2 bertanya..

Makcik : berapa bulan anak kamu ni?
Kita : 5 bulan dahh...
Makcik : Oh..baru 5 bulan...kecik lagi...
Kita : Senyum (ketat sket la sebab punya la tunggu anak nak masuk 5 bulan ingat sekejap ke makcik?)

Itu makcik2..biasala kan..ada je benda yang nak ditegur..

Ok fine..itu pasal baby..hehehe..bila anak kita dah sekolah rendah...

Kawan lama : Eh anak ko sekolah darjah berapa?
Kita : Darjah 2 dah..cepat je masa berlalu kan?
Kawan lama : Ala..baru darjah 2,anak aku dah darjah 5!
Kita : Oh yeke?

takpe la..tapi perkataan baru tu masih lagi kita guna kan?

Kita : Dah berapa lama kerja sini?
Kawan : Baru 5 tahun..
Kita : Uihh lama dah tu...
Kawan : Tak de la..baru je lagi ni..

Sebenarnya perkataan baru tu takkan habis...
Esok lusa jumpa lagi..la anak baru 3 ke?(sedangkan 3 tu dah banyak tu..hahaha)
Maknanya kita ni tak peka..Umur anak berapa baru kita nak cakap..ohh dah besar anak ko!ni tak..semuanya baru...

Bila celebrate birthday yang ke 50..Alaa..baru 50..see?tak habis kan?hehehe
Cuba fikir balik..manusia ni pelik..hahaha memang macam tu la semua..selagi ada benda yang dia lebih..selagi tu la perkataan baru ni akan diulang2..

Actually entry ni tak de kene mengena dengan diri ini..tapi bila fikir2 balik,rasa nak tegelak..
Haishh baru..baru...

Bila nak pakai keta baru ni?(hikks!)

Love,
Amy

6 comments:

nainafadina said...

bila nak dapat anak BARU? agaggagagag~

[ Hanie ] said...

hahah betul tu amy, tp ayat yg kite takmo kluar dari suami2 atau laki kat luar sana:

lelaki: alaa BARU satu bini, ada koata lagi 3

haa tu yg tanak dgr tu

Anah said...

perkataan baru tu cam dh sinonim ng percakapan masyarakat kita..tu belum lg kuar ayat 'baru nk makan', 'baru nk masak' etc..hihihi

AmyMizzunderstood said...

nana : baru dapat sorang..agagaga meletop tak jawapan aku?

hanie : alamak..yg tu mintak simpang leh?

anah : hehe betul la tu..baru nak mandii!hahaha

LYNDA KAMAL said...

haha so true. makcik2 selalu camtu "baru anak satu dah macam anak lima" i alwez get that. adoi!~

Fara said...

baru nak komen.. keh3x..baru nak buat entry.. baru je terpikir.. semua lah baru.. hahaha..

hahaah.. sempat lagi iklan kereta baru.. hihihi..