Wednesday, January 29, 2014

Doctor?hmm...

Hi...

Pernah tak korang hadapi doktor2 cenggini ;

Situasi 1 : doktor muda
Pergi klinik sebab nak check up period tak teratur...and bila korang cerita apa yang terjadi kat korang...dia macam angguk2...ntah dengar ke tidak aku pun tak tau...

Dia soh baring sebab nak cek tummy...tekan2 sket...then dia main assume yang ni semua sebab hormon...hmmm...

Situation ni aku yg hadap...lama dah...aku pelik dengan doktor muda...(maaf ye...tapi aku pasti tak semua macam ni)
Dia main assume.tanya berapa kerat pastu dah..kuar amik ubat...aku punya citer panjang lebar ko sket pn tak heran...ok fine...maybe aku salah doktor kot...!

Conclusion : aku and husband kalau ke klinik kene tanya dulu itu doc klinik yg betul or doc ganti...kalau ganti kitorg memang carik klinik lain...

Yang pelik...tak ke doc tu rasa dia dah bazir beberapa tahun kat U?? And layan pesakit gitu2 jek? Aku rasa...better aku whatsapp kwn2 doc aku...aku rs penerangan dorg lagi panjang lebar...tak yah penat cari klinik..!

Situasi 2 : doktor tua
Aku sakit tekak..batuk and asthma...biasala sakit2 normal...but aku hadap 1st time...aku tak sangka wujud doc cenggini...
Cek2...bagus..teliti aku tengok...serious...tak senyum langsung! Ok fine mungkin dia memang serious masa kerja...so oklah...

Tapi jauh di sudut hati aku...doc ni ala2 garang..
Aku yg sakit ni jadik takut nak becerita...sampai dia tanya last period pn aku gagap hahahaha...
Tak keruan nak jawap...lupa terus...doc ni mmg dah berusia...perempuan lagi!gaya macam ala2 ustazah gitu...

Conclusion : garang la!!maybe last choice kot...kalau dah takde klinik sangat...

Situasi 3 : doktor kenalan keluarga
Anak demam panas...39° ..bagi aku as parents..cuak la jugak...sebab?ubat bontot tak masukkan..heran aku..ke 39° tu tak panas??

Tengah cek2...dia boleh pulak sembang tanya mak ayah...rumah dah siap ke?bla bla bla...ko rasa?? Last2 bagi anak aku vitamin...dah diam!

Conclusion : aku band habis doc ni...kecuali terdesak...sian pesakit..!

Doc biasa...aku tau dorang mungkin banyak kerja...sampai nak muntah kot tgk pesakit...tapi lain kalau dibandingkan dgn doc pakar...doc pakar kanak2..aku rasa diorg more energy..!!leh main and interact dengan anak kita macam anak kita sorang jela pesakit dia hari tu..!

Doc pakar sakit puan...
Explain kat aku a to z pasal cycle period etc...
Detail...sia tunjuk gambar segala...macam aku kata tadi..mcm aku sorg jela patient dia..
Cek2 scan terus...baru la tahu kejadahnya yang ada dalam ni...

So...bila sakit...husband aku adalah orang yg palingggg cerewet bab2 doc and klinik...sakit je terus ke pakar...dia pun tak susah hati...hehehe

Well again...tak semua doc mcm tu kan??mungkin timing aku salah kot...masa datang checkup...mana la nak tau....diorang pun manusia biasa...

Love,
Amy

1 comment:

Suzie said...

had the same problem masa kak suzie kena gatal2 kat jari, keluar biji2 air yg gatal n merebak n doc cko scabies,dah la doc kat klinik yg sama bg krim steroid,huh!...dah 4 minggu berlalu still tak elok!jumpa 2nd doc terus amek jab n explain yg akak allergy to soap