Sunday, August 24, 2014

Which hospital?

Salam bloggers!!

1st pregnancy teach me a lot!! Dari segi which doc...which clinic and hospital...what should i eat and do...etc2... of kos la..rasanya semua mommies macam tu kan?

Dulu..1st pregnancy...we all mcm lost..eh mana nak pergi checkup ni??1st skali pergi klinik yang dekat dengan rumah...untuk nak confirm btl ke dh pregnant...lepas tu..what should we do??as a new comer chewaahhh..mestila excited sexcited dan sebagainya kan...kalau boleh nak gi scan time2 tu jugak!!

Then we went to Az Zahrah,Bangi...
Bila pergi nak scan kengkonon...doc tu cakap too small...kalau scan pun tak nampak apa..masa tu 5 weeks pregnant.. (ni masa 4 thn lepas..in 2010)

Ok fine...balik dgn hampa...so takpe..tunggu sampai 3 mnths then br pergi checkup lagi...
This time we choose An Nur,Bangi..since review ramai cakap one of the doc tu bagus!so we went there...kira first checkup la tu...and Alhamdulillah everything went well..until something happen...and the doc simply said.. " you are still young...and banyak masa lg untuk dapatkan another baby" ...korang rasa?? Well masa tu aku tak rasa apa2...nangis je la..and refer ke PPUM...

PPUM is the best hospital yang aku rasa la...setiap doc yang check me and baby tak pernah cakap yang we all tak de harapan dah...siap ckp "i still want to keep this baby..." masa tu aku senyum sampai ke telinga even air mata dah begenang...at least ada jugak manusia yg memahami aku masa tu...please say something nice to me plssss ....masa tu 6 mnths pregnancy..boleh imagine tak?hmm tu dugaan Allah bg kat aku masa tu...insaf sangat...

And we all terus checkup di PPUM sampai la Anya keluar...

After that kitorg terjumpa 1 clinic kat Seri Kembangan Poliklinik An Nur...kat situ boleh scan etc..so kebetulan kitorg terus je scan kat situ...kengkonon nak try situ..tapi early pregnancy ritu aku ada sedikit spotting then terus ke PPUM..serasa macam leganya kat sini..so we decide nak checkup terus kat sini...tapii...

Ni kira 1st time aku checkup awal2 kat sini...so aku tk berapa tahu cara dorang kat sini..3mnths pregnancy dah kat sini..so br la tahu mcm mana caranya..that day lepas scan and jumpa doc...dia suruh dtg again for scan apointment only..so we went there masa 12weeks mcm tu...scan..so takde apa2 then dia suruh dtg scan lg on oct...another 2 mnths...so dalam masa 2 mnths tu we no need to meet doc??and nov baru jumpa doc...

Lepas tanya2 semua...rupanya we all kene go and checkup sendiri kat mana2 klinik kesihatan or private clinic la mcm tu...so dtg blk masa date apointment only...and i was like..ala macam mana ni..we have no time to go to Klinik Kesihatan...sebab mmg selalunya akan ramai giler org...and masalah 1 lagi..kami ni tak tentu tempat..sometimes kat Seri Kembangan and sometimes kat Kepong ..masalah kat situ...

Lastly..lepas dah google and tanya org2 and which private clinic and hospital...I choosed Columbia Hospital Puchong..since ada history polyps with Dr Raja...so why not kan?Dr Raja is the best doc kat Columbia tu...one and only doc perempuan Melayu plak..

Alhamdulillah..buku pun dah bukak..
Utk 2 mnths ni checkup sini dulu...and later tgk macam mana..Husband is sooo happy sebab pantas...dtg 9.30am balik settle semua dengan bill and medicine around 11am..sebab Atim sgt bz lately dengan kerja...and dalam masa yang sama dia memang takkan bg aku pergi checkup alone lagi2 kene bawak Anya...so tula kesudahannya...hehehe..And baby sihat Alhamdulillah...harap2 sihat sampai bila2...Amin....

Ada sesapa nak share experience hospital or clinic ke...??leh la share...

Love,
Amy

2 comments:

Balqis said...

hai :)
nk share gak la...heee..
sy ke KKIA KLIA..cm biasa la..tadah telinga aje..then ke azzaharah dgn doc mashitah sbb dh de record...
ke annur pun penah sbg outpatient sbb masa tu alahan teruk..zasss trs cucuk steroid..ke poliklinik annur kt sriputra pun pnh..doc sgt baik!!
ke KKIA bukit mahkota pun penah..tadah telinga aje..
heheh..manyak sgt clinic n hospital..

Afziha Hafiz said...

I 2x deliver dgn Dr. Raja. So far, kitorang puas hati dgn consultation dia. Tade saiko2. She's always positive dan sentiasa melayan je apa2 pertanyaan or kemusykilan. & selalu bagi diskaun kat regular patient. heh