Thursday, December 18, 2014

Its time to let her go...

Salam...

Ohmaiii...dalam masa menunggu nak bersalin..well actually ada a few weeks lagi la..currently 31weeks.. so banyak benda yang kene prepare...bukan je untuk anak dalam perut ni..tp anak dara pun kena amik tau jugak...of koshh..!

Since my EDD in february...and next year Anya will turn 5yo.. We decided hantar dia sekolah..ada orang cakap dah lambat sbb mostly parents hantar anak masa 4yo...tp takpela..hopefully apa yang Mommy ajar kat rumah selama ni..cukup untuk bawak anak Mommy setaraf dengan anak2 5yo yg lain..Insyallah...

Stressnya mencarik sekolah dia..previously we all pernah survey Little Caliphs at Seri Kembangan..but dengan shop lot yang kecik..and ruang yang sempit dengan student yang agak padat buat aku and husband tak selesa..and takut area shop lot tu crowded dengan kedai2 makan etc...takut plak rasa.. (first time kan memang kekwat sket la parents ni)

Then lepas tu tak survey mana dah...but I do like Smart Reader Kids Taman Bidara kat Selayang tu...sebab my niece Qaira sekolah kat situ...dengan pengaruh pengetua yang active dalam segala hal...aku suka..tapi malangnya memang kami ada problem sket nak cari sekolah either 2 tempat...1 kat area Kepong...and another 1 is kat area putrajaya...since we all baru pindah ke sini...Kepong rumah my dad..

So..try to carik SR kat area Putrajaya semua shop lot and yg dekat dengan rumah kat Presint 15...which is padat sgt tempat tu sbb dekat dengan Mydin la..apa la..so memang Atim tak suka...so abaikan...

Then Atim's cousin came to our house..bgtau dah register their son (age 4yo) dekat Brainy Bunch Presint 14...before that Atim dah survey yang kat Cyber...dia ok...but masa tu me and Anya plak tak ikut...and its quite far from our house ..sebab Atim keje event sana sini..so tak tau time dia boleh amik anak ke tak..sbb jauh..

So aku paksa dia jom tengok BB kat Presint14 tu..if ok then tu yg final lah..malas nak fikir...sebab dah december...anak start school early January...sementara nak ajar Anya tido awal and bangun awal pun take time...

Sampai la kami kt situ..teacher (aunty2) layan we all baik...since skrg school holiday ..budak2 yg ada semua daycare,adik2 bak kata Anya..Semi D houses kat area situ tenang sangat...nak parking pn tak susah..2 lot Semi D besar la untuk budak2 ni...open day is on 27th Dec ni..kene pergi...



Ni fees yang we all kene bayar...aku jenis yang tak kisah sangat..tak terlalu islamic sangat pun takpe...contohnya no need to wear tudung in early stage pun takpe..jgn ckp aku ni tk pentingkan agama plak eh..sebab aku rasa budak2 rimas..panas..nak belajar tkt ganggu etc..its ok..bak kata aunty BB..follow your child's fitrah..you'll find yours..gituuu...Insyallah 1 find day..dont worry...

Masuk sekolah at 8am...habis around 12pm..4hours okla tak lama pun..tak sempat nak kemas rumah pun 4 jam tu hahaha...but bila pikir dah ada baby nanti..early in the morning siapkan Anya dulu...gi skool then turn adik plak..so dlm masa 4 hours tu okla ada la masa untuk si kecik..kononnya laa..tah2 aku yang kelauttt!!agaggaa...

Takpela..BB ada trial for 6 mnths if we all tk suka ke apa nnt they will return our money back...katanya...so okla..tgk mcm mana...since my sis said BB ni ramai yang complain itu ini..tp mak dah tak kuaddd...nak mencarik skool lagi..tk kisah la apa pun janji Anya dapat belajar..Insyallah sayang..nawaitu Mommy ni mmg nak Anya pandai membaca..menulis semuanya la..yang plg penting berdikari...sesuai sgt dengan konsep..Anya too manja bila stay with us..with me la terutamanya..

Semoga Anya tk buat perangai mcm Mommy masa kecik2 dulu...dulu Mommy tadika kemas je nak oii..murah..kalau tk gi pung tk la teruk sgt rasa...yang ni kuar ribu2..makesure tak la ok..Mommy doa Anya dpt belajar dengan happy..tak stress..and Mommy pun tgh belajar how to redha nak lepaskan Anya sendiri..uwaaaa bertabahlah hati...untuk kebaikan anak2...kena la kuat sket.. Insyallah...semoga Allah lindungi anak2 kita...Amin...

No comments: