Wednesday, February 21, 2018

Pantang Wutt??

Salam...

Esok genap 30 hari anakanda Audra...30 hari gak la berpantang makan minum...So far tak langgar lagi apa2 pantang giccu....

Talk about pantang..let me tell you berpantang 3 kali dalam hidup ni...

My 1st pantang...2010

Anya lahir tak cukup bulan...but she's healthy...cuma dia ada prolonged jaundice...nak 2-3 weeks jugak la dok ulang alik checkup jaundice dia...yang paling tak best...bila kene amik urine kat perut..so my pantang banyak kat klinik and hospital...since this is my first pantang...jadik nya kelaut dalam jugak akhirnya...tapi masa ni muda lagi so energy banyak..takde hal...hanya pantang makan n minum...sebab bf..mengurut pun ada..

selepas 5 tahun....

2nd pantang...2015
Ingatkan nak berpantang dengan sempurna la konon...hahaha sekali sama je...keluar hospital..anak jaundice...check in balik hospital for another 2 days...hari ke 3 demam...sebab tired...nasib masa tu kat hospital...so adalah doc n nurse pantau...

Dapat balik rumah ingat nak sambung pantang betul2...tapi lain plak yang datang...dapat gatal2 1 badan...lepas delivery...orang cakap perubahan hormon...pergi plak checkup ke doc pakar KL...dengan socks2 tu gi jumpa doc...

Since 2 anak...nak menguruskan anak sorang lagi...pun dah stress...jadik pantang hanya makan n minum la...lepas settle jaundice Noah...baru la start mengurut...which is dah lambat jugak sbnrnya...tapi better late than never kan?perut pun berat lagi masa tu...stress sangat...

3rd pantang ...2018
Alhamdulillah makin bijak...hahaha...sebab dah leh agak anak akan dapat jaundice...mak dia prepare segalanya la...dari bengkung..pilis..param segala mak nenek dah beli sesiap bawak ke hospital...bangga giler ok..sebab preparation maha dasyat hahaha...

Day 3...check jaundice baby tapi tak tinggi...dalam 3 kali check je...jaundice turun...no need checkin hospital...lega giler...bengkung pakai sokmo...so nak jalan laju sket...eksyen la kali ni..hahaha...makan minum pantang macam biasa...sebab kali ni..my Aunty yang tengok2 kan..since Mil gi holiday kat Finland..

Lepas seminggu tak booking any tukang urut...a day before nak urut ..malam tu carik kt ig je...ada plak slot kosong utk 3 days...memang rezeki la orang kata...So berurut la 3 hari tu..barula badan rasa sedap sket...

Tapi memandangkan dah 3 anak...dia nya rasukan tu bertambahlah...hahhaa..mana nak tengok homework Anya...nak layan main2 si Noah...and nak bf si Audra..kadang datang serentak tu bahaya...so kene la bagi2 anak kat husband...since aku jenis tak suka maid jaga anak...aku suruh je dorang settle kan bab makan kami...yang lain aku buat sendirik...sebab kalau bagi anak kat dorang..tah hape2 jadiknya...silap2 esok cakap Indon..hahhaa..parah!

So pantang aku hanya sekadar makan n minum je...itu pn hanya tak makan benda pedas n sejuk...yang rasa2 badan tak kuat makan benda berangin jangan la try...so far badan aku ok...

Kalau tak cukuo tido malam...tido la siang nya..masa bby tgh tido...tapi kes aku...tak leh tido gak...sebab Noah nak kene tengok..kang kesian plak terabai...tapi kalau husband ada kat rumah ko tido la...pepandai la curik masa..abaikan orang yang cakap ko asik tido jek...sebab dorang tak jaga anak ko...dan tak berjaga malam pun...so lantak pi...

Kalau ada anak kecik lain...baby tu lepas bf bagi la kat orang lain tlg pegang kejap...so ko ada time kat anak2 lain...jangan la abaikan anak2 lain..yang masih perlukan perhatian kita as a mom...ok?aku pantang lepas 2 weeks...aku dh slow2 turun dapur buat makanan fav anak2..kesian dorg...dah la tak leh keluar...sebab Mommy pantang..so tu jela nak bg anak2 lain happy...

Husband aku jenih suka beli coklat n toys..so dia bawak la budak2 gi Alamanda...ada toys r us...dekat pun takpe..budak bukan paham pjn..janji dapat makan..dapat toys diam la kejap...

Apa lagi eh? Kalau boleh jangan stress2...takut meroyan plak..ko hadap jela pantang tu mcm time ko rehat...kalau tak boleh belah dengan pantang2 org tua..ko buat jela apa ko suka...buat pe ko nak struggle berpantang kalau ko tak happy?seksa diri nama dia..

Kalau orang cakap..ehh pantang la...sakit dia bukan sekarang...nanti2 datang la sakit badan tu...ehh takpe..tu badan ko...ko je tau camne kuat tak kuat badan sendiri...makan benda2 healthy...so takde la sakit..pantang 44days??so hari 45 boleh makan suka hati la?hmm tak yah la ikut sangat...kan lagi elok jaga makan minum ni selamanya..bukan 44 hari je...paham tak maksud aku? nama je pantang...sbnrnya routine dia biasa jek...amalkan benda2 sihat je...week 6 ko dah leh exercise balik...slow2..ok?

Dalam pada masa nak baik tu kita bukan kene tido je...kene jalan2 jugak bagi darah ni berjalan ...baru la cepat sihat...

Aku kene episiotomy...10 jahit...dalam 2 weeks Alhamdulillah dah kering luka..jahitan pun dah tanggal....takde la aku nak melasak..cuma boleh dah la buat kerja sket2...

Oklah itu je nak share...pendek kata..badan kita...kita jaga la...hanya kita je tau dan boleh rasa...Jangan stress masa pantang...buat jela apa ko suka...banyakkan membaca...kalau stress sangat pergi jumpa doc ko...tanya dia dari a to z apa yang boleh dan tak boleh buat...bek dengar cakap orang yang lebih berpengetahuan...at least ko tak de la rasa bersalah nanti...ok?

Love,
Amy

3 comments:

Balkidz Hunny said...

Setuju bab ni - Badan kita, kita jaga la.
Hanya kite je tau badan kite camne kan?
Iolls paham sangat perasaan pantang anak ke-3 nih.
Tapi dah 30hari? Adehhh ni nak masuk 3minggu ni pun rasa lama dah HAHA

Hans said...

habis pantang nanti leh makan sedap2 lah

AmyMizzunderstood said...

Balkidz Hunny : Betul...sebab dah anak ketiga...masa pun tak de,,..jaga dr..jaga makan mcm biasa...malas nak sebut perkataan pantang hahaha stress nak dengar...boleh jd tak happy masa lepas bersalin..

Hans : Makan masa lepas bersalin lagi healthy hahaha...sebab ada org yang jaga... tq!